Joomla mot WordPress jämförelse 2020

Joomla mot WordPress jämförelse 2017


Att välja en bloggplattform kanske inte är lika svårt som att välja hela innehållshanteringssystemet som gör att du kan göra mer komplexa webbprojekt. Tillfälliga bloggare som inte begär mycket kan enkelt gå till mindre komplicerade tjänster, även om WordPress alltid bör vara överst på listan för att skapa en blogg. Men när det gäller hela innehållshanteringssystem som gör att du kan göra mycket mer än att bara skriva inlägg, blir saker lite mer allvarliga.

Även i så fall är WordPress fortfarande överst på listan. Men i situationer där du tänker på hela webbplatsen, dess element och alla möjligheter är vissa andra spelare lika konkurrenskraftiga. Har du hört talas om Joomla?

Innehållsförteckning

 • Vad är Joomla?
 • Enkel användning
 • Utseende och förlängningar
 • Innehållshantering
 • Stöd
 • säkerhet
 • Flerspråkiga webbplatser
 • Jämförelsetabell
 • Vilken bör du välja?

Vad är Joomla?

Precis som WordPress är Joomla en öppen källkod CMS som låter dig generera webbinnehåll och kraftfulla applikationer. Det har funnits sedan 2005 och det har varit ett bra WP-alternativ sedan dess. Även om Joomla är mycket lik annorlunda än från början – till skillnad från WordPress, tillåter det flera databasalternativ som är något viktigt för teknikkyndiga människor. Men om du inte har haft en seriös webbutveckling kommer dessa funktioner inte att betyda så mycket för dig.

Joomla driver upp miljontals webbplatser. Dessa sträcker sig från enkla personliga sidor till komplexa webbapplikationer och intranät som hjälper människor att ansluta och arbeta lokalt.

Det är viktigt att veta skillnaden mellan Joomla CMS (den vi pratar om i den här artikeln) och Joomla Framework som gör det möjligt för utvecklare att skapa PHP-baserade applikationer utan alla extra funktioner som medföljer CMS.

När vi talar om genomsnittsanvändare är det viktigt att veta att Joomla är nybörjarvänligt, uppdateras regelbundet, har omfattande anpassningsalternativ och räknar massiva online-community som alltid är redo att hjälpa. Låter som WordPress, eller hur? Men till skillnad från WordPress som räknar mer än 140 miljoner nedladdningar har Joomla laddats ner “bara” cirka 60 miljoner gånger. Siffrorna är enorma, men fortfarande inte ens nära WordPress.

Även om följande video visar äldre versioner av WordPress och Joomla, har de grundläggande funktionerna inte förändrats så mycket. Därför gäller jämförelsen även för de nya versionerna av de två CMS.

Enkel användning

Även om du är en professionell webbutvecklare eller designer, vill du att verktygen ska vara så enkla som möjligt. Men för nybörjare är det ett måste att ha en enkel CMS. Lyckligtvis är både WordPress och Joomla ganska enkla att förstå och börja med.

WordPress

WordPress är känt för sin enkla och snabba installationsprocess. Webbplatsen kan vara online på bara fem minuter även om den är din första. Och efter den inledande inloggningen tar användarna vanligtvis inte så mycket för att förstå grunderna i WordPress.

Hela systemet är användarvänligt, så allt är vettigt. Det finns en inlärningskurva involverad, men eftersom de flesta alternativ och menyer är inom räckhåll för din hand kommer du att navigera genom adminområdet utan problem. Men om du bestämmer dig för att du är intresserad av mer än enkel användning kan du alltid komma tillbaka och lära dig WordPress steg för steg.

Joomla

Joomla är också ganska enkel. Installationsprocessen liknar WordPress ‘, och många värdföretag har installationsprogramvara med ett klick. Tyvärr, likheter typ av stopp här eftersom Joomla känner sig mer komplicerad att hantera efter det.

Kontrollpanelen som låter dig hantera alla moduler är inte så väl förberedda för nybörjare. Så om du inte redan vet något om två webbtekniker föreslår vi att du beväpnar dig med tålamod. Det kommer definitivt att ta mycket mer tid att förstå Joomlas kontrollpanel och användargränssnitt än det skulle ta att förstå WordPress.

Utseende och förlängningar

Idag måste ett bra innehållshanteringssystem innehålla någon form av mallar och plugins som gör det möjligt för vanliga användare att utöka sina webbplatser utan att behöva beröra kod. Både WordPress och Joomla gör det möjligt för dig att utöka systemet på olika sätt, men det finns fortfarande vissa skillnader.

WordPress

WordPress är känt för sina teman och plugins. Medan gratis- och premiumtema hjälper vem som helst att bygga en professionell webbplats, även utan kodning och designkunskap, kommer tiotusentals plugins att hjälpa dig att lägga till funktioner som känner sig omöjliga att skapa på annat sätt.

Inte bara det finns så många artiklar tillgängliga bara, men när vi går framåt blir samma artiklar mer komplexa. Vissa WordPress-plugins fungerar som system på egen hand och går långt utanför den ursprungliga idén om WordPress. Så förutom webbplatser och enkla bloggar kan du skapa hela e-handelssystem, kundrelationssystem eller fotografiportföljer, för att nämna några.

Joomla

Joomla-förlängningar

Joomla faller inte långt efter. Det erbjuder också mallar och tillägg som kan hjälpa dig att uppnå många saker på webben. Men helt enkelt för att det är mindre populärt än WordPress finns det ganska färre mallar och tillägg att hitta.

Å andra sidan är samma tillägg som du kan få lite enklare än WordPress-motsvarigheterna.

Innehållshantering

Även om ditt enda syfte med att starta en webbplats inte bloggar, kommer du förmodligen att vilja hantera en blogg vid någon tidpunkt. Det hjälper dig att locka fler besökare till din webbplats och låter dig få kontakt med publiken.

WordPress

Från att skapa och publicera inlägg och sidor till hantering av olika mediefiler vet WordPress hur man behagar sina användare. Det spelar ingen roll om du är en tillfällig bloggare som är marknadsföringsekspert – att hantera innehåll med WordPress kommer att vara intuitivt och enkelt. Om du älskar det du skriver om kommer du gärna att logga in igen i systemet för att starta ett nytt inlägg med dess vackert utformade Visual editor.

Joomla

Joomla är avsett för mer komplexa webbprojekt. På grund av det kan vi inte säga att det är riktigt lämpligt för bloggning. Även om det är möjligt att driva en framgångsrik blogg med Joomla, är chansen stor att du har svårare tid att hantera en på lång sikt.

Joomla artiklar

Till och med vissa experter på Joomla driver sina bloggar på WordPress. Därför föreslår vi att du glömmer att blogga med Joomla och börja börja med WordPress istället. Du sparar tid, pengar och dina nerver.

Stöd

WordPress

Officiell support-sidor kan hjälpa dig komma igång med WordPress. Du kan läsa dokumentationsfiler det kommer att förklara grunderna, och du är alltid välkommen till supportforum som räknar tusentals aktiva användare. Allt detta är naturligtvis gratis men du måste göra jobbet och undersöka problemet du upplever.

Om du behöver mer professionellt stöd hittar du inga officiella e-postmeddelanden eller telefonnummer. Men du kan alltid hyra underhållstjänster för att göra jobbet åt dig. Sanningen är att de flesta av användarna använder gratis forum, sociala mediegrupper och online-resurser när det gäller support.

Joomla

Joomla-dokumentation

Även om det inte är lika populärt som WordPress räknas Joomla fortfarande tiotals miljoner aktiva användare. Så det överrasker inte att det har fått en aktiv gemenskap. Att hitta hjälp i form av självstudier och olika artiklar och videor kommer inte att vara ett problem. Det finns också ett ganska bra antal livliga forum där du kan be om hjälp, men till att börja med bör du kolla in officiell support sida.

Men till skillnad från WordPress är det svårt att hitta Joomla-experter som kommer att göra olika anpassningsuppgifter för din webbplats.

säkerhet

Det spelar ingen roll hur nybörjare är ett CMS eller hur väl stöds det andra om ingen av dem är tillräckligt säkra. Lyckligtvis fick både WordPress och Joomla dig täckt inom detta område.

WordPress

WordPress är världens mest populära CMS. Tyvärr betyder det också att det är det första målet för hackare som letar efter slumpmässiga webbplatser. Trots det är WordPress säkert. Utvecklarna har gjort det säkert att koden är så säker som möjligt. Dessutom kan du förvänta dig ofta uppdateringar som håller systemet säkert hela tiden.

CMS-säkerhet

Den viktiga säkerhetsfaktorn är människan bakom webbplatsen. De flesta gånger är det upp till dig att hålla saker säkra och dolda från de bullriga ögonen. Bland tusentals plugins som vi nämnde kan WordPress-användare känna sig extra säkra om de utökar CMS med säkerhetsplugins. Det finns hundratals säkerhetsrelaterade plugins som hjälper dig att skydda din webbplats.

Joomla

Joomla är inte så annorlunda när det gäller säkerhet. Utvecklarna arbetar alltid hårt med nya uppdateringar och fixar säkerhetsproblem i tid. Precis som WordPress kommer några fantastiska säkerhetsförlängningar att hjälpa dig med webbplatsen, men också ha i åtanke att användaren är ansvarig för säkerheten för hans domän.

Flerspråkiga webbplatser

Att ha en webbplats på mer än ett språk blir en attraktiv funktion. Många webbplatsägare behöver bara ha innehållet på två eller flera språk för att tillfredsställa hela publiken. Även om både WordPress och Joomla tillåter dig att skapa flerspråkiga webbplatser, uppträder de annorlunda.

WordPress

WordPress kommer med alternativet att ställa in ett språk på webbplatsen när som helst, men det stöder inte att skapa flerspråkigt innehåll ur rutan. Lyckligtvis finns det några fantastiska plugins som förvandlar din vanliga webbplats till ett flerspråkigt system som är lätt att använda, men du kommer antagligen att behöva spendera några extra pengar för licenser och prenumerationer.

Joomla

Till skillnad från WordPress erbjuder Joomla flerspråkiga alternativ från installationens ögonblick.

Du behöver bara välja ett ytterligare språk och börja översätta innehållet. Det är också möjligt att snabbt ändra administratörsområdets språk. Och du behöver inte installera andra tillägg eller betala för tredje parts tjänster.

Jämförelsetabell

WordPress

Joomla

Enkelhet:Nybörjarvänligt med en liten inlärningskurvaMer komplex, tar tid att lära sig
Utseende och tillägg:Tiotusentals tilläggBra antal tillägg, ännu färre än WordPress ‘
blogga:Perfekt för bloggningInte lika bra för att blogga
Stöd:Gemenskapen, betala för stödGemenskap, forum, officiell dokumentation
Säkerhet:Ofta uppdaterade säkerhetspluginsOfta uppdaterade säkerhetsplugins
Flerspråkiga alternativ:Bör använda tredje parts tjänsterBra flerspråkigt stöd som standard

Vilken bör du välja?

Efter en snabb blick ser WordPress och Joomla väldigt lika ut. På ett sätt är det sant, men de är också tillräckligt olika för att göra det enkelt att välja en för din webbplats.

Om du frågar oss är WordPress den totala vinnaren. Det är definitivt mer lämpligt för nybörjare, men det gör att du fortfarande kan utöka en webbplats till ett mer komplext projekt. Med WordPress kan du lättare utveckla systemet eftersom det har ett arkiv fullt av teman och plugins. Att anställa underhållstjänster och professionella designers / programmerare är mycket lättare eftersom det helt enkelt är fler som ägnas åt WordPress än Joomla.

Å andra sidan är Joomla definitivt mer komplex och kommer med mer inbyggda funktioner. Det kan hjälpa proffs att bygga mer komplicerade webbplatser eftersom det erbjuder fler tekniska alternativ från början. Men samma alternativ kan förvirra nybörjare onödigt. Joomla är inte heller lika bra för avslappnad blogging.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map