Instellingen en aangepaste URL-structuur van WordPress Permalink

wordpress-permalink-structure.png


Permalinks zijn een van die termen die veel bloggers dagelijks gebruiken, maar niet veel van hen begrijpen ze volledig. Ze zijn erg belangrijk, en zelfs voordat u een website in WordPress maakt, moet u nadenken over de beste structuur voor uw site. Maar voordat u ze correct kunt aanpassen, moet u weten wat permalink is en hoe ze een blog beïnvloeden.

De soorten URL’s die naar posts, pagina’s, categorieën, tags, afbeeldingen en andere inhoud op uw site leiden, zijn uniek voor elke website en pagina erop. Omdat ze oneindig moeten zijn en nooit veranderd mogen worden, worden ze permalinks genoemd (afkorting van permanente links).

Stel je permalinks voor als directe adressen van de inhoud die op een site te vinden is. Als je je een website als stad kunt voorstellen, zou elke inhoudscategorie een straat zijn, terwijl elke permalink zou fungeren als een adres met zijn unieke nummer.

Waarom u de permalink-structuur moet wijzigen

Vanaf het moment dat u WordPress installeert, zijn permalinks ingesteld en actief. Elk nieuw bericht dat u publiceert, krijgt een unieke link en alles werkt zonder problemen. Dus een veel voorkomende vraag bij beginners is waarom zelfs overwogen wordt om de permalink-structuur in de eerste plaats te veranderen.

Hoewel je in veel gevallen de filosofie moet volgen van ‘repareer het niet als het niet kapot is’, dit is niet zo’n moment. De standaard permalink-structuur in WordPress ziet er lelijk uit en kan problemen veroorzaken voor zowel uw bezoekers als zoekmachines. Standaard, WordPress gebruikt een eenvoudige permalink-structuur die er als volgt uitziet: http://example.com/?p=123.

Veel bloggers gebruiken de datastructuur die ze simpelweg niet nodig hebben. Hoewel tijdstempels bijvoorbeeld sites kunnen helpen die afhankelijk zijn van nieuwsartikelen, kunnen ze andere soorten websites schaden. Stel je eens voor dat je in een situatie terechtkomt waarin je een artikel tegenkomt dat een paar jaar terug in de tijd wijst. Zelfs als het bericht niet tijdgevoelig was, zou je er meteen van uitgaan dat het verouderd was en het niet waard was om te lezen, toch??

Dus om alle gebruikers te helpen, en ook om zoekmachines te helpen uw pagina’s op de juiste manier te indexeren, is het belangrijk om de standaard permalink-structuur te veranderen in iets visueel aantrekkelijker voor zowel mensen als machines.

Wat is de beste die je moet gebruiken?

Hoewel er geen juist antwoord is op deze vraag, staat internet vol met debatten over perfecte permalinkstructuren. We raden u aan de standaard (gewone) permalink-structuur te vermijden die alleen pagina-ID’s gebruikt. Dit wordt als moeilijker te indexeren beschouwd en het is helemaal niet gebruiksvriendelijk.

Maar elke andere permalink-structuur is al dan niet geschikt voor uw site. Het hangt allemaal af van waar je over schrijft. Als u de neiging heeft om tientallen nieuwsartikelen per dag te schrijven, is het logisch dat u tijd en datum in uw permalinks opneemt. Aan de andere kant, als je een paar beroemde auteurs hebt die je moet onderscheiden, kan niemand je vertellen om geen auteursslak toe te voegen aan de permalink-structuur. Zoals u kunt zien aan de hand van deze voorbeelden, hangt alles af van de blog die u maakt.

Hoe dan ook, de meeste WordPress-websites gebruiken de “Post Name” -structuur of een vergelijkbare aangepaste structuur. Door de namen van de berichten in de permalink te hebben, krijg je de kans om het trefwoord rechtstreeks in het adres van je artikel op te nemen. Dit kan zoekmachines helpen om uw artikel beter te rangschikken. Zelfs populaire SEO-plug-ins voor WordPress zullen u waarschuwen als het focuszoekwoord niet in de permalink staat. Vanuit het perspectief van de gebruiker denk je niet dat het beter is om de titel van het bericht in de link te hebben dan alleen een ID of datum te hebben?

Hoe permalink structuur te veranderen

Wanneer u besluit dat het tijd is om de permalink-structuur van de blog te wijzigen, gaat u naar Instellingen -> Permalinks.

Op de instellingenpagina van permalinks ziet u zes beschikbare opties voor het wijzigen van de URL’s op uw site:

 • Gewoon – post ID in een niet-gebruikersvriendelijk formaat
 • Dag en naam – formaat jaar / maand / datum gevolgd door postnaam
 • Maand en naam – formaat jaar / maand gevolgd door postnaam
 • Numeriek – ID-nummer plaatsen
 • Berichtnaam – gezuiverde naam van de post
 • Op maat – hiermee kunt u een aangepaste structuur bouwen met tien beschikbare tags

Permalinks algemene instellingen

Om de structuur te wijzigen, selecteert u gewoon de gewenste optie en slaat u de wijzigingen op. Welnu, dat is in ieder geval waar voor de eerste vijf opties, terwijl de aangepaste een beetje meer actie van uw kant nodig heeft.

Een aangepaste structuur gebruiken

Wanneer u een aangepaste permalink-structuur gebruikt, kunt u met WordPress tien verschillende tags gebruiken die uw links beschrijven:

 • %jaar% – jaar van de post
 • % monthnum% – maand van het jaar
 • %dag% – dag van de maand
 • %uur% – uur van de dag
 • %minuut% – minuut van het uur
 • %tweede% – seconde van de minuut
 • % post_id% – het unieke post-ID-nummer
 • % postname% – gezuiverde versie van de titel van het bericht (post-slug-veld)
 • %categorie% – gezuiverde versie van de categorienaam (categorie slug-veld)
 • %auteur% – gezuiverde versie van de auteursnaam

Voel je vrij om elke combinatie van tags te gebruiken die je leuk vindt. Standaard verschijnt alleen de naam van het bericht in de aangepaste permalink, dus het is hetzelfde als de “Berichtnaam” -structuur die u al uit de lijst kunt selecteren.

Als u bijvoorbeeld sterk afhankelijk bent van categorieën, kunt u uw permalinks-structuur wijzigen om zowel categorie- als post-naamtags te bevatten:

http://example.com/wordpress/%category%/%postname%/

Vergeet bij het bouwen van een aangepaste structuur niet om na elke tag een schuine streep ‘/’ toe te voegen.

Houd dezelfde structuur

Omdat permalinks de hele site beïnvloeden, is het belangrijk dat u ze altijd hetzelfde houdt. Het zou het beste zijn als u al voordat u uw eerste bericht publiceert, beslist over de permalink-structuur. Als u deze in de toekomst wijzigt wanneer u tientallen of honderden gepubliceerde berichten heeft, kan het wijzigen van de permalink-structuur verkeersverlies veroorzaken. Zoekmachines hebben de oude permalinks al geïndexeerd en gebruikers hebben ze mogelijk in hun oorspronkelijke vorm als bladwijzer toegevoegd.

Maak je geen zorgen als je de structuur nog moet wijzigen. Het kan worden gedaan, maar u heeft een omleidingsplug-in nodig die het geheel zal patchen en zoekmachines en gebruikers naar de nieuwe link zal verwijzen indien nodig.

De categorie en tag-basis

Categorieën en tags hebben archiefpagina’s. Als u bijvoorbeeld een categorie “taarten” heeft en u wilt een lijst maken van alle artikelen die in die specifieke categorie vallen, moet u navigeren naar http://www.uwsite.com/category/cakes.

Zoals te zien is in het voorbeeld, bevat de permalink de “categorie” basis. Onderaan de instellingenpagina van Permalinks vindt u opties om die basis te wijzigen in al het andere dat u leuk vindt.

Categorie en tagbasis

Als u bijvoorbeeld een blog over koken maakt, heeft u mogelijk alleen categorieën voor uw recepten. Dus in plaats van het “categorie” te noemen, zou het redelijker zijn om de basis te laten veranderen in “recepten”. Als je de optie hebt gewijzigd, ziet je nieuwe permalink er als volgt uit: http://www.uwsite.com/recipes/cakes.

Hetzelfde geldt voor tags. In plaats van http://www.uwsite.com/tag/chocolate, wilt u misschien de basis wijzigen in, laten we zeggen, ‘ingrediënten’ als u alleen ingrediënten als uw tags had. Dus de nieuwe permalink-structuur zou er als volgt uitzien: http://www.uwsite.com/ingredients/chocolate.

Laatste gedachten

Omdat ze de hele structuur van de blog bepalen, zijn permalinks het essentiële onderdeel van uw site. Daarom moet je ze niet negeren. Voordat u begint met het aanpassen van de site en het schrijven van artikelen, is het van cruciaal belang dat u nadenkt over permalinks en hun structuur aanpast aan de behoeften van uw website. Vertrouw ons; het is een veel betere optie om het nu te doen dan te worstelen met omleidingen zodra je je realiseert dat de eenvoudige structuur gewoon niet goed genoeg is.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map