Hur man skapar XML-webbplatskartor för din WordPress-webbplats

xml-sitemap.png


Sitemap är, som namnet redan antyder, en karta över din webbplats. För att vara mer specifik är en webbplatskarta en lista över alla sidor som finns på din webbplats.

Ibland kan listan skapas manuellt för att visa strukturen på din webbplats. Genom att visa listan med dina sidor kan du visa dina huvudkategorier och deras underkategorier så att användare kan komma runt. Denna metod var väldigt populärare tidigare; fortfarande finns en webbplatskarta på alla välorganiserade webbplatser, men i en annorlunda form.

Istället för att manuellt skapa en webbplatskarta och länka alla sidor för hand, låter dagens teknik göra det automatiskt. Istället för att visa en webbplatskarta för din besökare bör du organisera din navigering bättre och använda en webbplatskarta endast för sökmotorer.

När du skapar en webbplatskarta för sökmotorer kommer WordPress-plugins att göra det åt dig. Istället för vanlig HTML kommer dokumentet att skrivas i XML och webbplatskartan kommer att vara en mycket viktig del av din webbplats. När du skapar en webbplatskarta blir sökmotorer som Google och Bing mer effektiva när det gäller att indexera din webbplats. Eftersom den här listan berättar sökmotorbots om strukturen på din webbplats kommer den att veta exakt vad den ska leta efter. Det kommer att resultera i bättre SEO vilket innebär att människor lättare kommer till din webbplats genom sökmotorer.

I WordPress finns det många tillgängliga plugins som kan göra samma jobb och skapa en webbplatskarta för dig. Det spelar ingen roll vilken du väljer, men vi rekommenderar att du bara håller dig med ett plugin. Att använda flera plugins kan förvirra WordPress såväl som sökmotorer, och du kan faktiskt förvärra saker om du skapar flera webbplatskartor med olika plugins. I följande rader ska vi visa dig två populära plugin-program för webbplatskartor.

Google XML-webbplatskartor

PRIS: Gratis


Med nästan 18 miljoner nedladdningar och över 1 miljon aktiva installationer är detta enkla plugin definitivt en av de mest populära för jobbet. Det beror inte på att det här insticksprogrammet ger dig massor av alternativ att välja mellan, utan för att det kommer att komma igång på några sekunder. Allt du behöver göra för att skapa din webbplatskarta är att installera plugin:

 1. Gå till Plugins -> Lägg till nytt
 2. Sök efter: “Google XML Sitemaps”
 3. Installera och aktivera plugin
 4. Navigera till Inställningar -> XML-webbplatskartor

När du kommer till insticksinställningarna kommer du att märka att din webbplatskarta redan är skapad. Plugin länkar dig till din webbplatskarta som du kan öppna i din webbläsare för teständamål.

Även om du har gjort bokstavligen på några sekunder ger Google XML webbplatskartor dig möjlighet att ställa in din webbplatskarta i detaljer. Om du bläddrar igenom inställningarna kommer du att märka att du kan välja vilka sökmotorer som ska inkluderas, du kan välja sidor som du inte vill ha i din webbplatskarta och mycket, mycket mer.

Det fantastiska med Google XML-webbplatskartor är att det kommer att fortsätta automatiskt uppdatera din webbplatskarta. Om du lägger till en sida lägger plugin-filen till din webbplatskarta. Om du tar bort en kommer du att täcka plugin och göra samma sak i XML-filen.

SEO av Yoast

PRIS: Gratis


Detta plugin är ett av de mest populära plugins för WordPress. Dess huvudsakliga syfte är att kontrollera ditt innehåll för att uppnå bättre SEO, men i den här artikeln kommer vi inte att gå in på detaljer om SEO av Yoast. Eftersom plugin är så populär är det mycket troligt att du också har det installerat på din WordPress. Och när det gäller webbplatskartor, finns det inget behov av att installera ytterligare plugins eftersom SEO av Yoast ger dig den modul som ansvarar för din webbplatskarta. Så om du har installerat pluginprogrammet så här kan du skapa din webbplatskarta:

 1. Navigera till SEO> XML-sidkartor
 2. Generera din webbplatskarta

Som vi sa till dig, det är väldigt enkelt att skapa en webbplatskarta och det finns massor av andra plugins som kommer att göra ett bra jobb. Oavsett vilken du använde för att generera din webbplatskarta, måste du berätta för sökmotorerna var webbplatskartan finns. I följande rader ska vi visa hur du lägger till en i Googles verktyg för webbansvariga. Om du fortfarande inte har lagt till och verifierat din webbplats, se hur du lägger till din webbplats i Googles webbansvariga verktyg.

 1. Gå till Googles verktyg för webbansvariga
 2. Öppna din webbplats från listan
 3. Navigera till genomsökning -> Sitemaps
 4. Klicka på knappen “Lägg till / testa webbplatskarta”
 5. Ange platsen för din webbplatskarta
 6. Klicka på Testknappen och så småningom klicka på Skicka knappen

Du är klar. Din webbplatskarta skapas och Google meddelas om den. Lämna XML-filen på din server och låt din plugin göra sitt jobb.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Liked Liked