Hur man lägger till Google Analytics till en WordPress-webbplats

Så lägger du till Google Analytics till en WordPress-webbplats


Oavsett om det är en blogg, enkel personlig webbplats eller affärsportfölj som du bygger med WordPress, gör du det av en anledning. Du vill att människor ska kunna komma till det innehåll som du har presenterat online. Utan publiken tjänar inte ditt webbprojekt sitt syfte. Så på ett eller annat sätt måste du börja förstå människor som besöker din domän.

Vem är de personer som öppnade din webbplats? Hur många av dem besöker din webbplats under en månad? Kommer de tillbaka och hur länge håller de din webbplats öppnad? Ursprunget de från en sökmotor, sociala nätverk webbplats eller kanske de manuellt ange adressen? Det här är bara några viktiga frågor som varje webbplatsägare bör ställa sig själva regelbundet.

Att ställa frågorna är den enkla delen; men hur svarar du på dem?

Vad är Google Analytics?

Du kan besvara ovanstående frågor med en gratis Google-tjänst. Google Analytics är en mycket kraftfull (detta är fortfarande en underdrift) online webbanalys verktyg som kan spåra beteendet på en webbplats och alla besökare som ingår i den. Även om det inte är det enda av typen är Google Analytics definitivt ett av de mest populära analysverktygen för jobbet. Människor använder den över hela världen för att få statistik om webbplatser som sträcker sig från enkla bloggar till företagsportaler som genererar miljoner användare varje månad.

Tjänsten introducerades 2005. Den erbjuder otaliga rapporteringsverktyg; från att visa realtidsbesökare, platser och teknik till e-handelsdata som kan spåra antalet försäljningar.

Hur fungerar det?

Google Analytics kräver att alla öppnar ett gratis konto som får en unik spårnings-ID-kod. Efter att koden har placerats på en webbplats körs Google Analytics varje gång en besökare laddar någon av de associerade sidorna.

Denna spårningskod körs sedan i klienternas webbläsare och spårar beteendet. Även om detta inte var möjligt för några år sedan skickas uppgifterna vanligtvis i realtid till tjänsten som snabbt tolkar alla signaler. Det låter dig omedelbart se hur många användare som laddar din webbplats och alla detaljer om deras besök.

Rekommenderad läsning: Nybörjarguiden för Google Analytics

Så lägger du till Google Analytics på din webbplats

Innan du kommer att placera spårningskoden på din webbplats måste du skapa ett Google Analytics-konto:

 1. Navigera till Google Analytics
 2. Logga in med ditt Gmail-konto
 3. Klicka på knappen “Registrera dig”
 4. Välj alternativet “webbplats”
 5. Ange informationen som namnet på ditt konto, webbplatsens namn, URL, land och tidszon
 6. Håller med om villkoren

När du har slutfört stegen bör kontot vara klart, och du kan nu börja ansluta det till din webbplats. Precis som med allt i WordPress kan du göra jobbet på flera olika sätt. I den här artikeln ska vi visa dig två olika tekniker för att lägga till Google Analytics på din WordPress-webbplats.

1. Använd WordPress-plugins för att lägga till Google Analytics

Om du bara vill ha en grundläggande spårningsinformation via Google Analytics är de manuella metoderna bara bra. Men om du vill kunna spåra statistiken på daglig basis, kan plugin vara ett bättre val. Det finns flera fantastiska WordPress-plugins som är dedikerade till Googles spårningstjänst. De hjälper dig att ansluta sajten till den utan att kränka koden, och de kommer också att ge några extra funktioner som du förmodligen kommer att älska.

Genom att använda ett plugin kan du ha Google Analytics i din WordPress-instrumentpanel. Så istället för att alltid öppna de officiella tjänstesidorna kan du se den mest relevanta statistiken direkt från din WordPress admin sida.

Google Analytics Dashboard för WP (GADWP)

PRIS: Gratis

Med mer än en miljon aktiva användare är detta den mest populära WordPress-plugin som kan ansluta din webbplats till det populära Googles spårningsverktyg. Siffrorna överrasker inte när du inser att det är det anges som den officiella Google Analytics-partner.

Det låter dig lägga till spårnings-ID-koden vi pratade om, och den kommer också att installera en instrumentpanelen så att du kan spåra statistik direkt från sajten.

GADWP går ännu längre än att bara ansluta tjänsten. På grund av dess avancerade funktioner kan du göra det analysera webbplatsen genom andra datainsamlingar på hög nivå. Det betyder att du får se händelser och segment direkt från instrumentpanelen.

Låt oss nu se hur du installerar plugin och ansluter till tjänsten:

 1. Gå till Plugins -> Lägg till nytt
 2. Sök efter “Google Analytics Dashboard för WP”
 3. Installera och aktivera plugin
 4. På vänster sida hittar du menyalternativet i Google Analytics och öppnar Allmänna inställningar
 5. Klicka på knappen “Autorisera plugin”
 6. Klicka på länken “Få åtkomstkod”
 7. I ett nytt fönster väljer du ditt Google Analytics-konto och tillåter åtkomst till plugin-programmet
 8. Kopiera den genererade koden
 9. Gå tillbaka till plugin-programmet och klistra in åtkomstkoden

Om Google Analytics-kontot är korrekt konfigurerat bör du se listan över tillgängliga rapporter från det kontot (om du har ett nytt konto, har du uppenbarligen bara ett objekt på listan). Efter det kan du börja använda plugin, ändra inställningar och övervaka ändringar i statistiken.

Google Analytics Dashboard i GADWP

För att se den första visuella rapporten navigerar du bara till din WordPress Dashboard där du kan se en graf med statistik över de senaste trettio dagarna. Imponerande, är det inte?

NK Google Analytics

PRIS: Gratis

Ett av sådana plugins är det kostnadsfria NK Google Analytics. Eftersom vi redan har skapat en steg-för-steg instruktionsvideo, vänligen titta ovan och lära dig hur du installerar plugin och ansluter den till ditt personliga Google Analytics-konto.

Andra plugins

I den här artikeln har vi bara nämnt två WordPress-plugins. Bara för att ge dig fler alternativ kan du också titta på andra populära lösningar som:

2. Lägg till koden manuellt

Om allt du vill är att ansluta tjänsten till din webbplats kommer det manuella sättet att vara mer än tillräckligt. Även om du inte behöver installera ytterligare plugins, kommer du inte heller kunna spåra statistik direkt från sajten. Istället måste du alltid navigera bort till Google Analytics-sidor för att börja analysera.

Vi föreslår att du bara använder den här metoden om du vet hur du ska hantera koden och WordPress-mallarna. Eftersom du måste uppdatera filerna riskerar du att göra misstag och bromsa din webbplats. Om du inte arbetar med ett barntema kan du också förlora koden så snart du uppdaterar ditt aktiva WordPress-tema.

Metod nr 1

Google Analytics-koden måste placeras i filen header.php som laddas på varje sida på din webbplats. Så det är vettigt att redigera filen och klistra in koden på rätt plats:

 1. Gå till Google Analytics
 2. Klicka på Admin -> Spårningsinformation -> Spårningskod
 3. Kopiera hela koden med början och slut med märka
 4. Gå till Utseende -> Redaktör
 5. Hitta filen header.php och redigera den
 6. Klistra in spårningskoden direkt efter märka
 7. Spara ändringar

Google Analytics spårningskod

Metod # 2

Den andra metoden låter dig lägga till samma kod i sidhuvudet på din webbplats via funktionen.php-fil:

 1. Gå till Utseende -> Redaktör
 2. Redigera features.php-fil
 3. Kopiera och klistra in följande kod:

add_action ('wp_head', 'fsg_googleanalytics');
funktion fsg_googleanalytics () {?>

// Klistra in din spårningskod för Google Analytics här (den som börjar och slutar mede

Adblock
detector
map