Hur man installerar plugins i WordPress

how-to-install-wordpress-plugins.png


WordPress-plugins kan snabbt utöka din blogg och göra den till en bättre plats både för dig och besökarna. Det är tekniskt möjligt att ha en WordPress-blogg utan ens en aktiv plugin, men chansen är stor att administratörer behöver åtminstone några av dem för att till och med starta en blogg. Med tiden kommer behovet av plugins att fortsätta öka. Därför måste du som ny webbansvarig bara veta hur du installerar WordPress-plugins.

Precis som med allt annat var WordPress-utvecklare angelägna om att skapa en användarvänlig miljö. Så även om installationen av plugins kanske låter skrämmande för någon som möter WordPress för första gången, låt oss ta bort din rädsla. Idag kommer vi att visa dig två nybörjarvänliga metoder för att installera plugins, och en lite mer avancerad.

 • Använd WordPress sökfunktion
 • Ladda direkt ett plugin från WordPress
 • Ladda upp en plugin via FTP (mer avancerad)

Innan du installerar ett plugin, bör du veta att endast en egen värd version av WordPress tillåter installation av nya tillägg. Om du inte har alternativ för att installera nya plugins använder du antagligen WordPress.com eller så har du inte rätt användarrättigheter.

För att installera plugins från den officiella WordPress-katalogen, behöver du inte vandra bort från instrumentpanelen. Utvecklarna var vänliga nog att introducera en sökruta som låter dig bläddra igenom alla tillgängliga plugins i förvaret. Här kan du också läsa några fler detaljer om varje plugin, och naturligtvis installera det direkt från listan.

Gå till adminpanelen på vänster sida Plugins -> Lägg till nytt

Hur man söker efter WordPress-plugins

Om du tittar längst upp på sidan hittar du flera flikar som låter dig växla listan över tillgängliga plugins:

 • Utvalda – några plugins som rekommenderas av WordPress. Längst ner på sidan kan du söka efter insticksprogram efter taggar
 • Mest populär – Hela listan med plugins, sorterat efter popularitet (det finns mer än 40 000 plugins)
 • Rekommenderas – föreslagna plugins baserat på andra plugins som du kanske redan har installerat
 • Favorit plugins – om du markerade plugins som favorit på WordPress.org, de kommer att visas på den här fliken
 • Sök – skriv in sökordet och hitta plugins som matchar kriterierna

Installera ett plugin

Genom att använda någon av flikarna och funktionerna kommer du att ha listan med matchande plugins tillgängliga för installation. Låt oss till exempel söka efter det gratis plugin-programmet under konstruktion som kan skapa en vacker underhållssida för dina besökare. Om du klickar på namnet på insticksprogrammet eller följer länken “mer information” öppnar WordPress ett popup-fönster med ytterligare information om tillägget.

På liknande sätt kan du se dess utvecklare, betyg, antalet aktiva installationer (personer som för närvarande kör plugin på sina webbplatser), tiden för den senaste uppdateringen och kompatibilitetsinformationen.

 1. Gå till Plugins -> Lägg till nytt
 2. Hitta ett plugin från listan eller sök efter ett
 3. Se mer information om det innan du bestämmer dig för att installera plugin-programmet
 4. Klicka på “Installera-knappen”
 5. Vänta några sekunder tills de orange ikonerna slutar snurra
 6. Klicka på “Aktiv” -knappen

Installera ett WordPress-plugin

När plugin-programmet slutför installationen bör du se bekräftelsemeddelandet inom samma knapp. Efter det kommer knappen att ändra etiketten till “Aktivera”. Även om du har installerat ditt första plugin fungerar det fortfarande inte. Om du vill få all den extra funktionalitet som den tillhandahåller, bör du klicka på knappen “Aktivera”.

När du aktiverar plugin-enheten väntar du några sekunder. När du är klar kommer WordPress att omdirigera dig till listan över alla aktiva plugins. Härifrån kan du kontrollera alla plugins du har på webbplatsen, inaktivera dem, uppdatera, gå till inställningar och till och med redigera deras kod.

Plugin är nu installerat och aktiverat. För att börja använda ett plugin bör du navigera till dess inställningar för att ställa in det. Eftersom varje plugin fungerar annorlunda kan vi inte berätta var inställningarna kommer att visas. Men om du följde vårt exempel och installerade Under Construction Page, bör du gå till Inställningar -> UnderConstruction för att börja arbeta med plugin-programmet.

Ladda upp ett plugin via WordPress admin

Andra gratis plugins som finns på webben, liksom premium (betalda) plugins, listas inte i katalogen. Så det betyder att du inte kan hitta dem genom att använda den första metoden. För att installera plugins utanför den officiella katalogen måste du ladda upp dem manuellt.

Ladda upp WordPress-plugin direkt

Alla WordPress-plugins bör levereras i en ZIP-format, och du bör hålla dem arkiverade.

 1. Gå till Plugins -> Lägg till nytt
 2. Klicka på knappen “Upload Plugin” överst på sidan
 3. Om du har ett plugin i ett .zip-format klickar du på knappen “Välj fil”
 4. Välj ZIP-fil från din dator
 5. Klicka på knappen “Installera nu”
 6. Vänta några sekunder tills WordPress slutför installationen

Installera ett plugin via FTP-uppladdning

För lite mer avancerade användare som vet hur man arbetar med File Transfer Protocol tillåter WordPress att plugins installeras via den tredje metoden. Det kräver att du laddar upp filer till servern manuellt och aktiverar sedan plugin via adminpanelen.

Ladda upp WordPress-plugins via FTP

 1. Ladda ner och installera gratis FileZilla eller någon annan FTP-klient
 2. Öppna applikationen och anslut till din FTP-server
 3. Navigera till WordPress-mappen (finns vanligtvis i mappen “www” eller “public_html”)
 4. Öppna wp-content / plugins mapp
 5. Packa upp ditt nya plugin där (du ska hamna en ny mapp uppkallad efter plugin)
 6. Logga in på WordPress admin-instrumentpanelen
 7. Gå till Plugins -> Installerade plugins
 8. Hitta det nya objektet på listan
 9. Klicka på knappen “Aktivera”

Slutsats

På liknande sätt som installationen av teman i WordPress kan plugins installeras med hjälp av tre olika metoder. Medan de två första är väldigt nybörjarvänliga och gör att alla snabbt kan installera valfri plugin, kommer den tredje att kräva grundläggande kunskaper om FTP.

Men oavsett vilken teknik du använde för att installera ett plugin, bör du ha den i listan över alla installerade plugins där du manuellt kan aktivera eller inaktivera var och en.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Liked Liked