Hur man flyttar din blogg från Wix till WordPress

Wix till WordPress


Sanningen är att Wix är en fantastisk webbplatsbyggare som verkar perfekt skräddarsydd för nybörjarnas behov. Det ser vackert ut, kommer med några bra premade design som hjälper dig att hoppa från din första webbplats och det är faktiskt relativt enkelt att hantera och hantera.

Vi är säkra på att du redan har snubblat över några Wix-reklam och banners online, som är lätta att komma ihåg med en söt logotyp som ser ut som en liten gul & vit stjärna (det är faktiskt en kombination av bokstäverna, men vem bryr sig; för oss – det är en stjärna).

På grund av alla skäl som vi just har nämnt är det inte ovanligt att första gången bloggare beslutar att börja med Wix istället för WordPress. Du delegerar helt enkelt alla tekniska problem till experter på Wix medan du kan fokusera på det du skriver och naturligtvis foton på din katt som äter en cheeseburger. Men efter några månader eller kanske till och med år kanske du har insett att blogga är mycket roligare än du trodde att det skulle bli. Du kan också ha insett att blogga kan vara en inkomstkälla som till och med kan ge dig modet att släppa ditt 9 till 5 jobb på kontoret du hatar så mycket. Om du känner igen något av detta tänker du antagligen redan på att migrera din Wix-blogg till WordPress.

Hur man förbereder sig för migrationen

Till skillnad från Wix där värd, domäner och all teknik som du förmodligen inte bryr dig om har tagits hand om av någon annan, är WordPress en annan historia. Till att börja med, för att kunna ha en WordPress-webbplats, måste du hitta ett värdföretag som kommer att ta hand om de tekniska egenskaperna från och med nu.

När det gäller värd för WordPress-webbplatser är Bluehost en av de ledande i branschen som hjälper dig att få en professionell webbplats till överkomliga priser. Följ bara länken för att få rabatt så att du kan starta din nya blogg på rätt sätt för så lågt som $ 2,75 per månad.

bluehost hemsida

När du bestämmer dig för paketet och en domän som du ska använda för bloggen måste du installera WordPress. Om du bestämmer dig för att gå med Bluehost som din webbhotell kan du koppla av och hoppa över den här delen eftersom värdtjänsten automatiskt installerar WordPress för dig. Allt du behöver göra i det här fallet är att förbereda ditt användarnamn och lösenord så att du kan navigera till instrumentpanelen och logga in på din nya arbetsyta.

Flytta din blogg från Wix till WordPress

Om du någonsin har snubblat över en artikel som visar processen att migrera från en plattform till en annan, har du antagligen redan börjat oroa dig. Men börja inte dra ut håret ännu. Även om andra överföringar inte är så tekniska, tvingar de dig att lägga lite extra tid på att följa varje steg för att göra överföringen rätt. Till skillnad från att överföra Tumblr till WordPress eller Blogger till WordPress som är värd själv, är det mycket lättare att migrera Wix till WordPress.

Tyvärr betyder det också att du får färre alternativ du kan välja mellan. Men låt oss börja med en intressant del.

Välj ett tema

Eftersom du har använt Wix bör du redan vara medveten om hur mallar eller teman fungerar – de gör att du snabbt kan ändra hela utseendet på din blogg till något du gillar. WordPress-teman fungerar på ett mycket liknande sätt. Det finns tiotusentals gratis & premium WordPress-teman du kan välja mellan, och det finns praktiskt taget inga gränser för dem.

WordPress-Theme-Providers teaser

Även om det är ganska frestande att välja en gratis WordPress-tema, tänk på att vanligtvis kräver dessa typer av teman mer teknisk kunskap. Såvida du inte vet hur du går runt WordPress, PHP, HTML och CSS som krävs för att anpassa ett gratis tema, föreslår vi att du kommer att få ett premiumtema. Populära premiumtema har vanligtvis drag & drop-byggare som låter dig bokstavligen leka med alternativ och färger tills du får det perfekta utseendet på din blogg du gick på. Istället för att skrika på datorskärmen för att inte visa rätt färg eller inte ändra storlek på en sidhuvudbild när du tittar på webbplatsen på mobilskärmen, dra ut de extra få dollar ur plånboken och njut av att anpassa din blogg.

Ställ in permalänk

Ja, vi vet. Precis som du vill vi hellre spendera tid på att anpassa ett tema än att manipulera med inställningar som vanliga besökare inte ens märker. Men permalänk är en viktig del av din nya WordPress-blogg och det är avgörande att du ställer in dem direkt.

Oroa dig inte; även om termen permalänk kan låta skrämmande, är det faktiskt ganska enkelt att ställa in dem. Permalinks är delar av webbadresserna, dvs adressen till varje inlägg, sida, bild osv på din blogg. Så det är dags att bestämma om du vill att de ska vara enkla, ha ett datum hårkodat in eller göra något annat du gillar.

Att välja permalänk

I stället för www.yournewblog.com/2019/08/my-first-post kan du till exempel ändra dina permalänk till www.yournewblog.com/my-first-post. Även om det kan låta trevligt att ha ett datum i permalänken, rekommenderar vi det andra alternativet. Kortera URL: er är renare, lättare att läsa och komma ihåg och sökmotorer gillar dem bättre.

För att göra dessa ändringar, navigera bara till Inställningar -> Permalinks och välj alternativet ”Post Name”. Spara ändringar och ladda om din sida så att allt fungerar.

Exportera innehåll från Wix

Till skillnad från WordPress är Wix en stängd plattform som innebär att du inte får titta bakom gardinerna för att se koden. Det kanske låter irrelevant, men det betyder också att människor inte kan skapa verktyg för att hjälpa dig med vissa saker. Självklart vill att människor på Wix inte vill att du ska flytta från deras plattform, så det finns inga verktyg som snabbt och enkelt exporterar allt från Wix till WordPress.

Men oroa dig inte; du kan fortfarande ta dina saker med hjälp av olika metoder.

För att kunna exportera innehåll från Wix måste du komma åt RSS-flödet. Du behöver faktiskt inte veta något om RSS-flöde, men om du vill lära dig mer, lära dig vad ett RSS-flöde egentligen är. Det finns ytterligare en nackdel med detta. Nyligen beslutade Wix att ta bort RSS-flöden från sina bloggar, så om du har en ny kommer du förmodligen inte att få åtkomst till flödet.

Spara ett RSS-flöde

För att komma åt ditt Wix RSS-flöde, navigerar du bara till dinusername.wixsite.com/blogname/feed.xml eller dinusername.wixsite.com/blogname/blog-feed.xml. Användarnamn är ditt Wix-användarnamn och ange namnet på din blogg du kör på Wix. Om du har använt ett anpassat domännamn på din Wix-blogg, lägg bara till feed.xml eller /blog-feed.xml i slutet av din anpassade domän för att få tillgång till RSS-flödet.

Exporten bör vara väldigt snabb, och du ska hamna med en fil som har sparats någonstans på din dator (skrivbordet är bara bra). Detta är allt som krävs för att exportera innehållet från Wix. Vi kommer att visa dig hur du hanterar bilder senare.

Importera Wix-innehåll till WordPress

Nästa steg kräver att du importerar innehållet till din nya WordPress-webbplats. Lyckligtvis är WordPress en öppen källkodsplattform, så det finns massor av plugins och verktyg som är utformade för att hjälpa dig att uppnå olika mål. Ett av dessa verktyg kallas RSS Importer och hela syftet är att importera information från en RSS-feedfil som den du har sparat i föregående steg medan du exporterar innehåll från Wix.

 1. Logga in på din nya WordPress-webbplats
 2. Navigera till Verktyg -> Importera
 3. Välj RSS och klicka på ikonen “Installera” under den
 4. Importörsverktyg Installera

 5. Vänta några sekunder för att WordPress laddar en ny sida och klicka på Kör importör
 6. Kör importverktyg

 7. Klicka på Välj fil och välj RSS-filen du exporterade från Wix
 8. Välj filimport

 9. Klicka på Ladda upp fil och importera

Ladda upp fil och importera

Beroende på storleken på din blogg kan det ta en stund så du får inte panik om ingenting händer på flera minuter.

När allt är klart ska du se ett meddelande som bekräftar importen. För att kolla in det, gå till Inlägg -> Alla inlägg där du borde kunna se alla Wix-artiklar som anges i WordPress. Det är fantastiskt; du har precis framgångsrikt importerat innehåll från Wix till WordPress, men det finns bara ett litet problem. Om du öppnar något av inläggen kommer du att märka att ingen av bilderna finns där. Tyvärr tillåter RSS-flödet inte dig att importera bilder automatiskt, så du måste hantera den här uppgiften manuellt.

Hur man importerar bilder från Wix till WordPress?

Om du inte har haft många bilder i dina inlägg kan du helt enkelt gå vidare, öppna dina Wix-inlägg och spara bilder en efter en. Sedan räcker det att ladda upp bilderna till ditt WordPress Media Library. Om du håller bildnamnet intakt bör det göra tricket och alla dina bilder ska visas i inlägg på exakt samma platser som du hade dem på Wix.

Importera bilder från Wix

Men chansen är stor att du har mer än bara några få bilder. Så att manuellt gå en efter en kan vara nära omöjligt. Vi har ett botemedel mot detta – kom ihåg att WordPress är öppen källkod, och det finns tiotusentals gratis & premiumverktyg du kan använda. Lyckligtvis är ett verktyg som hjälper dig att hantera bilder helt gratis och du kan få det igång i nästa minut.

 1. Gå till Plugins -> Lägg till nytt
 2. Sök efter “Importera externa bilder” av Marty Thornley
 3. Installera och aktivera plugin

Vi rekommenderar vanligtvis inte att du installerar plugins som är äldre än ett år eller två, men den här fungerar fortfarande utan problem så du bör inte oroa dig.

Som standard söker plugin-programmet Importera externa bilder automatiskt genom HTML-koden för ett inlägg när du klickar på spara-knappen. Eftersom du redan har importerat innehållet från ett RSS-flöde, innehåller innehållet koden för bilden, men inte själva bilden. Lycklig du – det betyder att när du trycker på spara-knappen kommer plugin att hitta ditt inlägg på Wix, känna igen alla bilder och ladda ner dem automatiskt till ditt bibliotek! Så det spelar ingen roll om du har en eller tusen bilder, plugin bör överföra dem alla.

Lycka till med din nya WordPress-blogg!

Detta är det. Som vi har sagt till dig i de första linjerna tar det inte mycket tid och skicklighet att flytta från Wix till WordPress. Om du har följt alla stegen, borde du ha slutat med en ny WordPress-blogg som redan innehåller alla dina gamla Wix-inlägg.

Även om detta är slutet på din Wix-blogg, var inte ledsen över det. Betrakta denna migration som ett steg framåt. WordPress är mycket kraftfullare än Wix, och det låter dig utveckla det vidare. Det ger dig full kontroll över din blogg och om du vill kan du tjäna pengar med den.

Att lära sig WordPress tar lite tid, och det finns så mycket du kan lära dig om det. Så bli inte besviken om du inte kan göra din blogg bättre på en dag. Ta dig tid och utveckla både din kunskap och din blogg och vi är säkra på att du kommer att vara glad att du har migrerat din blogg från Wix till WordPress idag.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map