Hur man använder WordPress Media Library och lägger till bilder

wordpress-media-library.png


Som det framgår av dess namn lägger WordPress mycket tonvikt på det skrivna ordet. Det finns oändliga möjligheter och inställningar när det gäller att skriva. Men det har gått länge sedan mediefiler var något du kunde ignorera på din webbplats. För om inte annat, “en bild är värd tusen ord”.

Idag är det vanligt att starta en WordPress-blogg som är helt dedikerad till bilder och videor, utan att ha ett enda ”konventionellt” inlägg på bloggen. Men även om du vill att dina besökare enbart ska fokusera på vad du har att säga, måste du fortfarande arbeta med mediefiler. Om du personligen inte gillar att lägga till foton och videor till artiklar, kan du överväga att använda dem för dina läsare. Även Google och andra sökmotorer ger dig extra poäng för att ha medierika artiklar. Allt är mycket bättre med bilder och WordPress hjälper dig att lägga till dem i artiklar.

Förr eller senare måste du börja lägga till bilder till din webbplats. I den här artikeln kommer vi att hjälpa dig med de första stegen – lära känna WordPress Media Library och lära dig hur du lägger till din första bild i WordPress. Efter det kommer du vara på väg att behärska medihantering på din webbplats.

Vad är WordPress Media Library

WordPress Media Library är ett virtuellt arkiv av alla mediefiler (bilder, videor, ljud och andra dokument) som du kan använda på din webbplats. Det låter dig ladda upp och hantera mediefiler, infoga dem i inlägg och sidor och till och med snabbt redigera när du är på språng. Även om du kan arbeta med olika filtyper kommer vi att fokusera på bilder.

Ladda upp bilder, videor och andra filer

När du öppnar biblioteket för första gången finns det inga filer i listan. Så din första uppgift är att ladda upp bilder så att du kan använda dem i inlägg och sidor. Observera att du också kan lägga till bilder och andra filer direkt från artikeln du redigerar. Se nästa avsnitt för mer information om det.

Följ dessa steg för att ladda upp nya bilder direkt till WordPress Media Library:

 1. Navigera till Media -> Lägg till nytt
 2. Klicka på knappen “Välj filer” eller dra och släpp bilder till fönstret
 3. Om du klickade på knappen väljer du bilder och andra mediefiler från din dator

Ladda upp bilder, videor och andra filer

Från det ögonblick du öppnade bilder från din dator eller dra dem till den streckade rutan börjar WordPress ladda upp filerna. Beroende på hastigheten på din internetanslutning, din webbhotell och filstorleken kan det ta dig upp till några minuter i genomsnitt tills WordPress slutför uppladdningsprocessen. Varje fil får sin personliga framstegsfält så att du kan veta hur snabbt (eller långsamt) den specifika filen laddar upp.

Som standard låter WordPress dig ladda upp flera mediefiler på en gång. Bara om detta inte fungerar för dig kan du alltid växla tillbaka till en enklare webbläsaruppladdare. Det fungerar även på äldre datorer, men det gör att du bara kan ladda upp en mediefil samtidigt.

Media bibliotek

WordPress Media Library

Efter att ha laddat upp minst en fil kommer ändringarna att vara synliga i WordPress Media Library. För att öppna det, navigera till Media -> Bibliotek.

Den här nya sidan visar dig en lista över alla mediefiler som du har laddat upp till WordPress. Du kan visa filer i en lista eller rutnätsvy. Om du vill filtrera specifika filtyper väljer du bara bilder, videor, ljud eller icke bifogade filer (filer som inte tillhör någon post eller sida). Du kan också visa bilder från specifika månader och år. Om du vill ta bort mer än bara en bild klickar du på knappen “Bulk select”, väljer bilder och klickar på “Delete Selected” -knappen.

På höger sida av Media Library hittar du en enkel sökruta som låter dig hitta en bild i biblioteket. Även om det kan verka onödigt för tillfället kommer den här funktionen att vara till stor hjälp när du samlar hundratusentals filer i biblioteket.

Ladda upp och infoga bilder direkt till ditt inlägg

Eftersom du förmodligen kommer att spendera större delen av din tid på att skriva nya inlägg, är det bra att veta att du kan lägga till bilder och andra mediefiler direkt från skärmen för redigering av inlägg. Genom att kontrollera mediefiler härifrån får du till och med några extra alternativ, så låt oss se dem.

Genom att klicka på knappen “Lägg till media” överst på skärmen för redigering av inlägg visas ett nytt popup-fönster. I princip är WordPress Media Library detsamma – du kan ladda upp filer direkt från din dator eller välja bilder som redan har laddats upp till biblioteket.

 1. Placera markören där du vill att bilden ska visas i artikeln
 2. Klicka på knappen “Lägg till media” överst på skärmen
 3. Ladda upp eller välj en bild från fliken Mediebibliotek
 4. Redigera bilden och dess detaljer om det behövs
 5. Klicka på knappen “Infoga in post”

Även om skärmen ser ungefär samma ut som den du öppnar via WordPress admin meny, kan du märka att vänster sida har några extra länkar. Förutom att infoga bilder kan du skapa ett galleri, välja en bild för det inlägget eller infoga en bild från URL.

Skapa ett galleri

WordPress Gallery

Genom att skapa ett galleri kan du välja flera bilder och lägga till dem i ditt inlägg. WordPress skapar sedan ett collage av de valda bilderna och visar dem inom inlägget. Om du använder den visuella redigeraren ser du alla grupperade bilder och du kan klicka på dem. Om du gör det visas två nya ikoner som gör att du kan redigera och ta bort galleriet.

Om du byter till textredigeraren kommer du att märka en [galleri] -kodkod på samma plats. Från WordPress version 3.5 kan gallerikortkoden utvidgas med många parametrar så att du kan ändra den manuellt. Eftersom arbetet med parametrarna kräver viss förståelse för hur kortkoder fungerar kommer vi att hoppa över det för nu. Men om du vill veta mer om funktionen, se mer om den på officiella WordPress Codex-sidor.

Utvald bild

Välj en bild som kommer att representera ditt inlägg. Beroende på vilket tema du för närvarande använder kan bilden visas på olika platser som ditt inläggs miniatyrbild. Det visas ofta ovanför inlägget på sidan med en inlägg. Men återigen beror det verkligen mycket på temat.

Infoga från URL

Om du har en bild på en annan server och du inte kan eller vill ladda upp den till din WordPress-webbplats kan du infoga en från URL. Du behöver den absoluta sökvägen (den fullständiga länkadressen) till den bilden. Till exempel images / how-to-use-wordpress-media-bibliotek-and-add-images.jpg.

Så snart du klistrar in URL: n kommer en förhandsvisning av bilden att visas. Du kan också redigera några detaljer innan du sätter in den i inlägget.

Innan du lägger till bilder från en URL måste du se till att du har behörighet att göra det. Många foton är upphovsrättsskyddade, och att använda dem utan tillstånd innebär att du stjäl bilden.

Olika bildstorlekar

När du försöker lägga till bilder till ett inlägg eller en sida kommer du att märka att WordPress låter dig välja dess dimensioner. Som standard skapar WordPress ytterligare tre storlekar bredvid den ursprungliga. Så även om du till exempel laddar upp en HD-bild kommer WordPress automatiskt att göra den tillgänglig i dessa tre upplösningar om du använder teman Twenty Seventeen:

 • Miniatyrbild – 150 × 150 pixlar
 • Medium – 300 × 188 pixlar
 • Stor – 525 × 328

Observera att denna storlek kan bero på det tema du använder. Du kan också välja din egen dimension om du navigerar till Inställningar -> Media från WordPress-instrumentpanelen.

Hur du redigerar bilddetaljer

Redigera bildinformation i WordPress

Innan vi kommer till den del där du kan beskära, ändra storlek på och redigera bilder, låt oss se hur du ändrar vissa detaljer. Detta hjälper dig att organisera filer på din webbplats, och det kommer att vara bra för din besökare och sökmotorer att ha all extra information om filer på din webbplats.

 1. Välj vilken bild som helst från biblioteket
 2. Ett popup-fönster visas och visar detaljerna om den bilden
 3. På höger sida hittar du information som bildnamn, filtyp, uppladdningsdatum, filstorlek och dimensioner
 4. Nedanför kan du se webbadressen till din bild
 5. Om du vill redigera bilden ändrar du titel, bildtext, alt-text (visas för de användare som inte kan öppna bilden) och beskrivning
 6. Precis under beskrivningsfältet kan du se vilken användare som laddade upp denna mediefil
 7. Om du vill redigera mer information klickar du på länken “Redigera mer information” längst ner

Hur man redigerar en bild

Hur man redigerar bilder i WordPress

WordPress-utvecklare var vänliga nog att introducera en funktion som låter dig ändra bilder som redan har laddats upp till WordPress Media Library. För att göra lite extra arbete på bilden, välj bara en i mediebibliotekslistan och klicka på knappen “Redigera bild” under den.

Nu kan du beskära, rotera och vända bilden utan att behöva ladda upp den igen. Det finns också ångra och göra om knappar som låter dig fixa fel som gjorts under redigering. Detta verktyg är uppenbarligen inte en ersättning för Photoshop men det gör underverk för små, snabba korrigeringar.

Rotera

För att rotera bilden du valt klickar du på knappen för att vrida den till vänster eller höger.

Skala

På höger sida kan du ange nya dimensioner för din bild. När du anger bredd eller höjd beräknar WordPress automatiskt den andra dimensionen så att din bild behåller sitt bildförhållande (du vill inte att den ska förvrängas). Om du försöker skala upp en bild ser du ett litet rött utropstecken bredvid vilket indikerar att det inte är möjligt att skala upp.

Du kan bara skala ner bilder i WordPress

Beskära

För att beskära bilden, klicka på den och dra för att göra ditt val. Genom att hålla nere Shift-tangenten medan du gör ett val kan du behålla bildförhållandet. Om du vill ändra det, ändra bildförhållandet från höger sida av skärmen. Använd exempelvis 1: 1-förhållandet för att göra ett kvadratiskt val eller ändra det till 4: 3, 16: 9 eller något annat du vill. När du har gjort ditt val kan du snabbt justera det genom att välja storleken i pixlar. Minsta intervallstorlek är miniatyrstorleken som anges i Media-inställningarna.

Applicera förändringar

Det sista alternativet låter dig tillämpa ändringar på alla bildstorlekar, bara miniatyrbilden eller allt utom miniatyrbilden. Till exempel kan du ha en fyrkantig miniatyrbild som bara visar en del av originalbilden.

Bilagor sidor

Bildbilags sida

Från det ögonblick som du laddar upp en ny fil skapar WordPress en ny bilaga för den. Du kan komma åt den här sidan genom att öppna vilken bild som helst och klicka på “Visa bilaga sida” från alternativpanelen på höger sida.

Denna sida är precis som alla andra WordPress-sidor. Men istället för att publicera det manuellt, gör WordPress det för dig. Till exempel kommer en bifogningssida för en bild att visa den bilden med alla dess ytterligare data som titel, beskrivning, bildtext och alt-text.

Du kan redigera sidan precis som alla andra, ha kommentarer på den och dela den med dina användare. Data som visas på sidan beror på WordPress-temat. Vissa teman kan välja att visa mer eller färre data.

Bilder är roliga

Att arbeta med bilder och andra mediefiler i WordPress är kul. Men innan det blir roligt bör du lära dig hur du navigerar genom WordPress Media Library. Vi hoppas att den här artikeln har hjälpt dig med det och att du nu vet hur du lägger till nya bilder, redigerar dem och infogar inlägg, visar gallerier och bilagor..

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map