Hur man använder kategorier i WordPress

wordpress-categories.png


WordPress-kategorier är ett sätt att gruppera inlägg på din WordPress-blogg. De är bara en av taxonomierna som WordPress använder för att organisera innehåll på webbplatsen. Eftersom vi talar om taxonomier är detta den perfekta tiden att bekanta sig med termen innan du blir rädd för det. I grund och botten är det allt du behöver veta – taxonomier är ett sätt att gruppera saker. Du kan skapa så många taxonomier du behöver, men det kräver anpassad kod eller plugins. Standardtaxonomier, som används för att gruppera inlägg, är kategorier och taggar.

Även om du inte är medveten om detta har du redan stött på kategorier på andra webbplatser. Vanligtvis är de den centrala delen av navigationsmenyerna och de låter dig hitta innehåll som är intressant för dig. Till exempel har onlinebutiker vanligtvis kategorier som grupperar produkter som passar in i kläder, skor, teknik, konst, sport osv.

Innan du fysiskt börjar lägga till och hantera WordPress-kategorier (som är den enklaste delen), ta dig tid att ordna innehållet i ditt huvud och även på papperet. Om du håller på att skapa en webbplats med många ämnen av intresse är det viktigt att du tänker på strukturen på din webbplats i förväg. För att följa samma exempel på en onlinebutik, behöver du bara klädkategorin eller ska du ha separata underkategorier för skjortor, byxor, klänningar och så vidare? Vi lämnar planeringsdelen till dig och fokuserar på hur du arbetar med kategorier och taggar i WordPress.

Hur man lägger till kategorier i WordPress

Lägg till en ny WordPress-kategori

När du är redo att arbeta med WordPress-kategorier navigerar du till Inlägg -> Kategorier. För att skapa din första måste du bara fylla i fyra fält:

 1. namn – namnet på hur det ser ut på din blogg
 2. Snigel – URL-vänlig version av namnet. Det är vanligtvis alla små bokstäver och innehåller endast bokstäver, siffror och bindestreck (lämna det tomt och WP kommer automatiskt att generera det här fältet från det namn du anger)
 3. Förälder – Eftersom kategorier kan ha en hierarki väljer du ordning på kategorier och underkategorier genom att välja deras överordnade objekt om du vill
 4. Beskrivning – beskriv ämnet. Beroende på vilket tema du använder kan det visas på sidor med kategorier; detta är ett valfritt fält

När du är nöjd med det klickar du på knappen “Lägg till ny kategori” längst ner på skärmen. Därefter visas din nya WordPress-kategori i listan till höger på skärmen.

Den här listan visar alla kategorier du för närvarande har. Förutom den information du just har fyllt i ser du antalet inlägg som faller in i den kategorin.

Alternativt kan du lägga till nya kategorier direkt från skärmen för redigering av inlägg. I det här fallet kommer WordPress att visa dig ett enkelt formulär som låter dig ange namn och förälder för din nya kategori. Även om detta är ett snabbare sätt att lägga till nya taxonomier när du skriver inlägg, bör du fortfarande hantera den nya kategorin för att redigera dess snigel och beskrivning.

Barnkategorier

Barnkategorier är kategorier som “beror” på en annan kategori som kallas föräldern.

Om du har en bredare grupp som måste delas in i mindre avsnitt, bör du använda underordnade kategorier. De är underordnade de överordnade.

Om du till exempel publicerar en kategori “kläder” kan du skapa “skjortor” som ett barn, “byxor” som en annan, och så vidare.

Den kommer att ha en annan permalänkstruktur eftersom den kommer att innehålla föräldersluggen i den. I det här exemplet skulle en överordnad kategori ha en permalänk www.yoursite.com/clothes medan barnet en skulle vara tillgänglig från www.yoursite.com/clothes/shirts.

Hur man hanterar kategorier

Hantera WordPress-kategorier

På samma sida där du skapade en ny kategori, placera markören på alla listade objekt. Tre nya länkar ska visas precis under namnet på den valda gruppen:

 1. Redigera – öppnar en sida där du kan ändra namn, snigel, överordnad och beskrivning
 2. Snabbredigering – utan att öppna en ny sida, ändra namn och snigel
 3. Radera – ta bort kategorin permanent. Du kan inte ta bort standardinställningen
 4. Se – öppnar en sida som visar alla inlägg tilldelade den kategorin

Att ta bort en kategori tar inte bort sina inlägg. Istället ställs artiklar som bara tilldelades till den borttagna kategorin som standard.

Massalternativ kan hjälpa dig att hantera flera objekt på en gång. Välj de du vill ta bort och välj “Radera” från “Bulkalternativ” -menyn.

Standardkategori

För att WordPress ska fungera korrekt måste det finnas minst en tillgänglig kategori. Som standard är det kategorin “Okategoriserad” som inte kan raderas, men du kan enkelt byta namn på den. Om du publicerar ett nytt inlägg och glömmer att välja en kategori för det tilldelas WordPress det automatiskt till standardposten.

Standardkategorin kan ändras. När du skapar minst en ny kategori navigerar du till Inställningar -> Skrivande. Det översta alternativet låter dig ändra standardinläggskategorin för din blogg, och vi rekommenderar starkt att du ändrar den eller åtminstone byter namn på “Okategoriserad”.

Ändra standardkategori för WordPress

Hur du visar kategorier på din WordPress-webbplats

Vanligtvis visar WordPress kategorier i navigationsmenyn eller widgeten. Du kan visa dem i båda om du vill. Se hur du arbetar med WordPress-menyer och widgets för att lära dig hur du hanterar dem.

Hur konverterar du kategorier till taggar

Det finns två standard WordPress taxonomier som du kan använda för att organisera innehåll i grupper. Eftersom det finns små skillnader mellan kategorier och taggar är det bra att veta att du kan konvertera kategorier till taggar och vice versa. För att detta ska hända måste du installera ett plugin:

 1. Navigera till Verktyg -> Importera
 2. Hitta “Kategorier och etiketter omvandlare” (bör vara den tredje uppifrån)
 3. Klicka på “Installera nu”
 4. Vänta några sekunder tills ny länk visas
 5. Klicka på “Kör importör”
 6. Välj kategorier som du vill konvertera till taggar
 7. Klicka på “Konvertera kategorier till taggar” -knappen

Konvertera WordPress-kategorier till taggar

Vad har vi lärt oss

Att kategorisera innehåll är viktigt för varje webbplats. Det är avgörande inte bara för SEO utan för hela webbplatsens användbarhet. Planera dina kategorier framåt så att du inte behöver ändra dem hela tiden. Och om du inte har tusentals artiklar föreslår vi att du har ett begränsat antal kategorier, högst tio. I den här artikeln har du haft en chans att lära dig hur du lägger till nya kategorier och hanterar dem via en enda sida. När du lägger till alla kategorier du ville, ska du visa dem i din navigationsmeny eller en widget. Eftersom det finns skillnader mellan kategorier och taggar, låter WordPress dig konvertera en till den andra bara genom att klicka på en knapp.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Liked Liked