Hur du flyttar din blogg från rörlig typ och typsida till WordPress

Flyttbar typ och TypePad till WordPress


Innan det fanns WordPress hade andra innehållshanteringssystem en chans att presentera sina bloggalternativ för världen. Movable Type och TypePad var en av de första som försökte fånga uppmärksamheten hos blivande bloggare.

Och även när WordPress kom in i spelet, dessa två (tekniskt tre, men förstår det Rörlig typ och TypePad kör med samma kod) var inte så mycket annorlunda. Fortfarande, under nästan tjugo år, fortsatte WordPress att utvecklas och förändra hur människor tänker på bloggning och till och med hela världen av webbdesign..

movabletype hemsida

WordPress började hamstra miljoner användare och ännu fler webbplatser som drivs av det nu mest populära innehållshanteringssystemet. Plugins och teman blev något även de flesta oerfarna användare kunde använda, och bloggning och webbdesign blev något som alla kan försöka göra.

Tyvärr kunde Movable Type och TypePad inte följa WordPresss framgång, och skillnaderna är nu enorma. Så om du fortfarande har en blogg som drivs av Movable Type och TypePad, är chansen stor att du vill överföra dem till en självhostad WordPress-blogg.

Varför skulle du vilja flytta Movable Type och TypePad till WordPress?

typsidan hemsida

Enkelt uttryckt är Movable Type och TypePad en saga historia. Systemen kunde inte ha följt den takt som anges av en öppen källkodsplattform som WordPress. Där WordPress-utvecklare kunde utveckla plugins och teman för alla fastnade Movable Type och TypePad.

Så om du vill uppdatera din Movable Type / TypePad-blogg och introducera nya funktioner, måste du veta hur du ska hantera koden. Om du väljer att installera ett av plugins måste du veta vad du gör och hur du installerar det. Problemet är att Movable Type och TypePad inte kommer med ett installationsprogram, så varje plugin har sina egna installationsregler.

Anpassningen är också begränsad. Om du inte vill koda dig till önskat tema kan du glömma att få en snyggt designad blogg där å andra sidan WordPress ger dig nästan obegränsade alternativ. Det är därför även om du har en blogg på Movable Type eller TypePad, Jag föreslår att du överför allt till en självhostad WordPress där du kan ha full kontroll över din webbplats

Hur man flyttar rörlig typ och TypePad till WordPress

Om du läser den här guiden är jag säker på att du har dina skäl för att överföra andra till det jag just skrev, och du har uppenbarligen insett hur kraftfull WordPress egentligen är. Så utan någon annan anledning, låt mig visa dig hur du gör överföringen.

1. Förbered WordPress-miljön

Att ha en egen WordPress-webbplats är vägen att gå, men med mer kraft kommer större ansvar. Och du kan känna att det redan i första steget där du måste hitta din egen värd.

För att installera WordPress måste du skapa en miljö som hanterar WordPress och allt som följer med det. Om du startar Googling för WordPress-värdföretag kommer du att inse att det finns hundratals alternativ du kan välja mellan. Men låt mig hjälpa dig med detta genom att säga att Bluehost är mitt bästa val när det gäller WordPress-värd.

Detta värdföretag är ett av de mest kända inom bloggsfären och det är faktiskt ett av de få som officiellt rekommenderas av WordPress.org, vilket är en enorm affär!

WordPress Bluehost

Inte bara du får den bästa servicen, utan du kan ställa in allt i några enkla steg. Även om det här är din första tid att manipulera med värdföretag, oroa dig inte; Jag ska visa dig hur du ställer in allt i tre enkla steg:

Steg 1

Besök Bluehost, där du hittar knappen “Komma igång nu”. Klicka på knappen för att fortsätta.

Bluehost

Steg 2

Du bör kunna se några värdplaner på den här skärmen. Om du inte vet exakt vad du behöver från ett värdföretag föreslår jag starkt att du väljer det Basic som ger dig allt du behöver för din blogg.

ändra värdplan

Steg 3

Om du inte redan har en anpassad domän kan du registrera en ny här. Skriv allt du vill, så kommer Bluehost att berätta om domänen är tillgänglig och dess pris. Att få det perfekta domännamnet är inte en lätt uppgift, så ta dig tid och välj klokt.

domän namn

Det finns en sak till som jag älskar med Bluehost. När du är klar med att konfigurera ditt konto tar det bokstavligen några steg för att installera WordPress. Trots att WordPress aldrig har varit svårt att installera kan jag komma ihåg några år tillbaka att behöva hantera FTP-servrar och databaser för att få saker att gå. Detta är nu en saga historia, och du kan glömma att manuellt göra vad som helst. Följ bara instruktionerna, och med bara några klick kommer din WordPress-instans att vara installerad och redo för nästa steg.

2. Exportera rörlig typ eller typPad

Eftersom Movable Type och TypePad skapas av samma företag kör de också på praktiskt taget samma arbetsram vilket innebär att förutom andra saker är export av innehåll praktiskt taget detsamma:

 1. Gå till din blogg med rörlig typ eller typ
 2. Logga in
 3. Navigera till Bloggar -> Inställningar -> Importera / exportera
 4. Klicka på Exportera-knappen och vänta på att framstegsfältet ska fyllas
 5. Klicka på nedladdningslänken
 6. Spara filen skapad av exportverktyget på skrivbordet

Export av rörlig typ

3. Importera till WordPress

Lyckligtvis kommer WordPress med ursprungligt stöd för att importera Movable Type och TypePad till sitt eget system. Det betyder att utan att behöva hantera appar från tredje part kan du importera allt med bara några musklick:

 1. Gå till Verktyg -> Importera
 2. Hitta “Movable Type and TypePad” i listan
 3. Installera och kör importverktyget
 4. Klicka på knappen “Välj fil”
 5. Välj den fil du exporterade tidigare
 6. Klicka på knappen “Ladda upp fil och importera”

Importera rörlig typ och typsida

Beroende på storleken på din, nu gamla blogg, kan det ta lite tid innan allt slutförs. När du är klar behöver du bara tilldela författaren. Du kan välja den aktuella författaren om du är ägare till alla inlägg. Om du behöver tilldela flera författare kan du skapa nya här och tilldela dem till inlägg.

Fortfarande, om du glömmer att göra det eller ändra dig om författarens namn, oroa dig inte eftersom du alltid kan redigera de importerade inlägg, ändra författare och göra vad du vill. Det är en annan bra sak med WordPress, som låter dig hantera din blogg som du vill.

4. Kontrollera innehållet manuellt

I teorin borde allt vara ok och dina artiklar borde ha importerats korrekt till WordPress. Jag föreslår fortfarande att du manuellt kontrollerar innehållet.

Kontrollera inlägg

Det enklaste sättet att göra detta är att öppna inlägg -> Alla inlägg och kontrollera om alla dina artiklar nu är tillgängliga i WordPress. Känn dig fri att öppna något av inläggen, redigera dem och se om allt ser bra ut.

5. Vad sägs om bilder?

Om du öppnade några av dina inlägg som innehöll bilder skulle du gärna se att alla bilder laddas korrekt. Tyvärr betyder det inte att bilder har importerats korrekt. För att säga sanningen – bilder har inte importerats.

Movable Type och TypePad exporterar bara textfiler (kom ihåg att den filen du laddade ner och importerade sedan via importverktyget). Även om textfilen inte innehåller bilder, tillhandahåller den HTML-koden, som berättar WordPress var bilderna finns. Så bilderna laddas faktiskt fortfarande från dina gamla Movable Type / TypePad-artiklar.

För att korrigera detta behöver du hjälp av ett gratis WordPress-plugin.

 1. Navigera till plugins -> Lägg till nytt
 2. Sök efter automatisk uppladdning av bilder
 3. Installera och aktivera plugin

Ladda upp bilder automatiskt

Om detta är ditt första WordPress-plugin kommer du gärna att veta att det inte finns någon installation involverad. När du har installerat det fungerar allt automatiskt. Allt du behöver göra är att öppna ett inlägg och spara det. Du behöver inte ens göra några ändringar; konstigt, rätt?

Plugin utlösas av den här åtgärden, och vad den gör är att söka efter HTML-kod som innehåller bilder. När den hittats laddas plugin ner bilden från källan och laddar den automatiskt upp till ditt WordPress Media Library och placerar den i inlägget på samma plats. Det här är så enkelt att göra, och jag älskar att använda plugin när jag överför bloggar.

Chansen är stor att du har tiotals, om inte hundratals blogginlägg som du har importerat. Så istället för att klicka en efter en kan du byta ut bilder i bulk:

 1. Öppna inlägg -> Alla inlägg
 2. Välj alla inlägg
 3. Välj alternativet Redigera
 4. Klicka på Använd
 5. När den nya skärmen visas klickar du på knappen “Uppdatera”

När du har gjort detta kommer WordPress att behandla alla valda inlägg samtidigt, vilket innebär att alla sparas och plugin kan fungera, dvs ersätta alla bilder.

6. Omdirigera gamla webbadresser till de nya

Eftersom du har migrerat från din gamla rörliga typ eller TypePad-blogg, betyder det förmodligen att du har haft det under en tid. Det innebär återigen att du har skapat en del läsare och att din blogg har indexerats av Google. För att inte förlora någon publik skulle det vara en smart idé att hantera permalänk. Genom att göra det skulle alla som klickar på den gamla länken fortfarande hamna på rätt post.

 1. Öppna inställningar -> Permalinks
 2. Välj “Anpassad struktur”
 3. Kopiera detta till fältet: / %år / nytt / nummernummer /% postnamn%.html
 4. Klicka på knappen “Spara ändringar”

7. Anpassa din nya blogg

Om du följde hela guiden har du förmodligen insett hur lätt allt är. Nu börjar den roliga delen där du får välja WordPress-tema och installera nya plugins.

Förutom att anpassa utseendet på din nya WordPress-blogg, glöm inte att säkra den och hålla den regelbundet underhållen.

FAQ

Hur lång tid tar det att migrera Movable Type / TypePad till WordPress?

Även om du har tusentals artiklar tar hela överföringen ungefär en timme. Och det är bara fallet om det är första gången du arbetar med WordPress. Om du är bekant med plattformen kan allt göras på ännu mindre tid. 

Men det som tar tid är att ställa in din nya WordPress-blogg och anpassa den, vilket kan ta dagar om inte veckor att göra korrekt.

Kan jag ta bort min gamla TypePad / Movable Type-blogg under överföringen?

För att se till att allt överförs korrekt (innehåll och bilder) föreslår jag starkt att du inte tar bort den gamla bloggen förrän allt är klart. När du är säker på att hela innehållet säkert överförs till din nya WordPress-blogg kan du ta bort det gamla.

Hur kan jag importera stilen på min rörliga typ eller TypePad-blogg?

Tyvärr är det inte möjligt att importera stilen. Det finns två alternativ du har efter att ha importerat innehållet. Du kan antingen söka efter ett nytt WordPress-tema som du kan anpassa efter dina önskemål och göra det på samma sätt som din gamla blogg.

Det andra alternativet är att manuellt koda den mall du använde på Movable Type / TypePad. Observera i så fall att du håller på att ta en enorm bit som kräver webbdesignfärdigheter och kunskap. Och även om du anställer en expert, kan detta hamna som en enorm strävan, vilket också översätter till ett dyrt äventyr.

Slutsats

Även om Movable Type och TypePad var formidabla konkurrenter till WordPress tillbaka i historien, är idag en annan historia. Om du bryr dig om din blogg och vill fortsätta växa publiken måste du överföra din webbplats till WordPress.

Som du kunde ha sett av den här artikeln, migreringsprocessen är ganska enkel. Men tyvärr betyder det också att du inte får överföra allt. Så fokusera på att flytta det skriftliga innehållet och bilderna, och ta dig tid att bygga en ny miljö på WordPress – det kommer att betala sig förr än du tror eftersom du kommer att ha en modern blogg som alla kommer att gilla.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map