Hoe WordPress Media Library te gebruiken en afbeeldingen toe te voegen

wordpress-media-library.png


Zoals uit de naam blijkt, legt WordPress veel nadruk op het geschreven woord. Er zijn eindeloze mogelijkheden en instellingen als het gaat om schrijven. Maar het is lang geleden dat mediabestanden iets waren dat je op je site kon negeren. Want, zo niet voor iets anders, “een foto zegt meer dan duizend woorden”.

Tegenwoordig is het gebruikelijk om een ​​WordPress-blog te starten die volledig is gewijd aan afbeeldingen en video’s, zonder dat er één ‘conventioneel’ bericht op de blog staat. Maar zelfs als u wilt dat uw bezoekers zich uitsluitend concentreren op wat u te zeggen heeft, zult u nog met mediabestanden moeten werken. Voor het geval je het persoonlijk niet leuk vindt om foto’s en video’s aan artikelen toe te voegen, overweeg dan om ze voor je lezers te gebruiken. Zelfs Google en andere zoekmachines geven je extra punten voor het hebben van media-rijke artikelen. Alles is veel beter met afbeeldingen en WordPress helpt je ze aan artikelen toe te voegen.

Vroeg of laat moet je beginnen met het toevoegen van afbeeldingen aan je website. In dit artikel gaan we je helpen met de eerste stappen – kennismaken met WordPress Media Library en leren hoe je je eerste afbeelding toevoegt in WordPress. Daarna bent u op weg om het mediabeheer op uw site onder de knie te krijgen.

Wat is de WordPress Media Library

WordPress Media Library is een virtuele opslagplaats van alle mediabestanden (afbeeldingen, video’s, audio en andere documenten) die u op uw site kunt gebruiken. Hiermee kunt u mediabestanden uploaden en beheren, ze in berichten en pagina’s invoegen en zelfs snel bewerken terwijl u onderweg bent. Hoewel u met verschillende bestandstypen kunt werken, zullen we ons concentreren op afbeeldingen.

Upload afbeeldingen, video’s en andere bestanden

Als je de bibliotheek voor het eerst opent, staan ​​er geen bestanden in de lijst. Dus je eerste taak is om afbeeldingen te uploaden zodat je ze in berichten en pagina’s kunt gebruiken. Houd er rekening mee dat u ook afbeeldingen en andere bestanden rechtstreeks vanuit het artikel dat u aan het bewerken bent kunt toevoegen. Zie de volgende sectie voor meer details daarover.

Volg deze stappen om nieuwe afbeeldingen rechtstreeks naar de WordPress Media Library te uploaden:

 1. Navigeren naar Media -> Nieuw toevoegen
 2. Klik op de knop “Bestanden selecteren” of sleep afbeeldingen naar het venster
 3. Als u op de knop hebt geklikt, selecteert u afbeeldingen en andere mediabestanden op uw computer

Upload afbeeldingen, video's en andere bestanden

Vanaf het moment dat je afbeeldingen op je computer hebt geopend of naar het gestreepte vak hebt gesleept, begint WordPress met het uploaden van de bestanden. Afhankelijk van de snelheid van uw internetverbinding, uw hostingprovider en de grootte van bestanden, kan het gemiddeld enkele minuten duren voordat WordPress het uploadproces voltooit. Elk bestand krijgt zijn persoonlijke voortgangsbalk, zodat u weet hoe snel (of langzaam) dat specifieke bestand wordt geüpload.

Standaard kunt u met WordPress meerdere mediabestanden tegelijk uploaden. Voor het geval dit voor u niet werkt, kunt u altijd terugschakelen naar een eenvoudigere browser-uploader. Het werkt zelfs op oudere computers, maar u kunt slechts één mediabestand tegelijk uploaden.

Mediatheek

WordPress mediabibliotheek

Na het uploaden van ten minste één bestand zijn de wijzigingen zichtbaar in de WordPress Media Library. Ga naar om het te openen Media -> Bibliotheek.

Deze nieuwe pagina toont je een lijst met alle mediabestanden die je naar WordPress hebt geüpload. U kunt bestanden weergeven in een lijst- of rasterweergave. Als u specifieke bestandstypen wilt filteren, kiest u alleen afbeeldingen, video’s, audio of niet-bijgevoegde bestanden (bestanden die niet tot een bericht of pagina behoren). U kunt ook afbeeldingen van specifieke maanden en jaren weergeven. Als u meer dan slechts één afbeelding wilt verwijderen, klikt u op de knop “Bulk selecteren”, kiest u afbeeldingen en klikt u op de knop “Geselecteerde verwijderen”.

Aan de rechterkant van Mediabibliotheek vindt u een eenvoudig zoekvak waarmee u een afbeelding in de bibliotheek kunt vinden. Hoewel het op dit moment misschien overbodig lijkt, zal deze functie erg nuttig zijn als je eenmaal honderdduizenden bestanden in de bibliotheek hebt verzameld.

Upload en voeg afbeeldingen rechtstreeks in uw bericht in

Aangezien u waarschijnlijk de meeste tijd zult besteden aan het schrijven van nieuwe berichten, is het goed om te weten dat u afbeeldingen en andere mediabestanden rechtstreeks vanuit het berichtbewerkingsscherm kunt toevoegen. Door mediabestanden vanaf hier te bedienen, krijg je zelfs een paar extra opties, dus laten we ze eens bekijken.

Door te klikken op de knop “Media toevoegen” bovenaan het berichtbewerkingsscherm, verschijnt er een nieuw pop-upvenster. In principe is de WordPress-mediabibliotheek hetzelfde: u kunt bestanden rechtstreeks vanaf uw computer uploaden of afbeeldingen selecteren die al naar de bibliotheek zijn geüpload.

 1. Plaats de cursor waar u de afbeelding in het artikel wilt laten verschijnen
 2. Klik op de knop “Media toevoegen” bovenaan het scherm
 3. Upload of selecteer een afbeelding op het tabblad Mediabibliotheek
 4. Bewerk de afbeelding en de details indien nodig
 5. Klik op de knop “In post plaatsen”

Hoewel het scherm er ongeveer hetzelfde uitziet als het scherm dat je opent via het WordPress-beheerdersmenu, kun je zien dat de linkerkant een paar extra links heeft. Naast het invoegen van afbeeldingen, kunt u een galerij maken, een aanbevolen afbeelding voor dat bericht selecteren of een afbeelding van URL invoegen.

Maak een galerij

WordPress Galerij

Door een galerij op te zetten, kunt u meerdere afbeeldingen selecteren en deze aan uw bericht toevoegen. WordPress maakt vervolgens een collage van de gekozen afbeeldingen en geeft deze weer in de post. Als u de visuele editor gebruikt, ziet u alle gegroepeerde afbeeldingen en kunt u erop klikken. Als u dit doet, verschijnen er twee nieuwe pictogrammen waarmee u de galerij kunt bewerken en verwijderen.

Als u overschakelt naar de teksteditor, ziet u op dezelfde plaats een shortcode . Vanaf WordPress versie 3.5 kan de galerij-shortcode worden uitgebreid met tal van parameters, zodat u deze handmatig kunt wijzigen. Aangezien het werken met de parameters enig begrip vereist van hoe shortcodes werken, zullen we dat voorlopig overslaan. Maar als je meer wilt weten over de functie, lees er dan meer over op de officiële WordPress Codex-pagina’s.

Uitgelichte afbeelding

Selecteer een afbeelding die uw bericht vertegenwoordigt. Afhankelijk van het thema dat u momenteel gebruikt, kan deze afbeelding op verschillende plaatsen verschijnen als de miniatuur van uw bericht. Het verschijnt ook vaak boven het bericht op de pagina met één bericht. Maar nogmaals, het hangt echt sterk af van het thema.

Invoegen vanuit URL

Als je een afbeelding op een andere server hebt staan ​​en deze niet wilt of wilt uploaden naar je WordPress-site, kun je er een invoegen vanaf de URL. Je hebt het absolute pad (het volledige linkadres) naar die afbeelding nodig. Bijvoorbeeld images / how-to-use-wordpress-media-library-and-add-images.jpg.

Zodra u de URL plakt, wordt er een voorbeeld van de afbeelding weergegeven. Je kunt ook een paar details bewerken voordat je deze in de post invoegt.

Zorg ervoor dat u toestemming hebt voordat u afbeeldingen toevoegt vanaf een URL. Veel foto’s zijn auteursrechtelijk beschermd en als u ze zonder toestemming gebruikt, steelt u die afbeelding.

Verschillende afbeeldingsformaten

Wanneer u afbeeldingen aan een bericht of pagina probeert toe te voegen, zult u merken dat WordPress u de afmetingen laat kiezen. WordPress maakt standaard drie extra formaten naast de originele. Dus zelfs als u bijvoorbeeld een HD-afbeelding uploadt, zal WordPress deze automatisch beschikbaar maken in deze drie resoluties als u het Twenty Seventeen-thema gebruikt:

 • Thumbnail – 150 × 150 pixels
 • Medium – 300 × 188 pixels
 • Groot – 525 × 328

Houd er rekening mee dat dit formaat afhankelijk kan zijn van het thema dat u gebruikt. U kunt ook uw eigen dimensie selecteren als u naar navigeert Instellingen -> Media vanuit het WordPress-dashboardmenu.

Afbeeldingsdetails bewerken

Bewerk afbeeldingsdetails in WordPress

Voordat we naar het gedeelte gaan waar u afbeeldingen kunt bijsnijden, vergroten of verkleinen en bewerken, laten we eens kijken hoe u enkele details kunt wijzigen. Dit helpt u bij het ordenen van bestanden op uw site en het is gunstig voor uw bezoeker en zoekmachines om alle extra gegevens over bestanden op uw site te hebben.

 1. Selecteer een afbeelding uit de bibliotheek
 2. Er verschijnt een pop-upvenster met de details over die afbeelding
 3. Aan de rechterkant vindt u informatie zoals afbeeldingsnaam, bestandstype, uploaddatum, bestandsgrootte en afmetingen
 4. Daaronder ziet u de URL van uw foto
 5. Wijzig de titel, het bijschrift, de alt-tekst (getoond aan gebruikers die de foto niet kunnen openen) en een beschrijving om de afbeelding te bewerken
 6. Net onder het beschrijvingsveld kunt u zien welke gebruiker dit specifieke mediabestand heeft geüpload
 7. Klik op de link ‘Meer details bewerken’ onderaan om meer details te bewerken

Hoe een afbeelding te bewerken

Hoe afbeeldingen in WordPress te bewerken

WordPress-ontwikkelaars waren zo vriendelijk om een ​​functie te introduceren waarmee je afbeeldingen kunt wijzigen die al zijn geüpload naar de WordPress Media Library. Om wat extra werk aan de afbeelding te doen, selecteert u er een uit de lijst met mediabibliotheken en klikt u op de knop ‘Afbeelding bewerken’ eronder.

Nu kunt u de afbeelding bijsnijden, roteren en spiegelen zonder deze opnieuw te hoeven uploaden. Er zijn ook knoppen voor ongedaan maken en opnieuw uitvoeren waarmee u fouten die tijdens het bewerken zijn gemaakt, kunt herstellen. Deze tool is duidelijk geen vervanging voor Photoshop, maar doet wonderen voor kleine, snelle oplossingen.

Draaien

Als u de geselecteerde afbeelding wilt roteren, klikt u op de knop om deze naar links of rechts te draaien.

Schaal

Aan de rechterkant kunt u nieuwe afmetingen voor uw afbeelding invoeren. Terwijl u breedte of hoogte invoert, berekent WordPress automatisch de andere dimensie, zodat uw afbeelding de beeldverhouding behoudt (u wilt niet dat deze wordt vervormd). Als u een afbeelding probeert op te schalen, ziet u een klein rood uitroepteken ernaast dat aangeeft dat opschalen niet mogelijk is.

U kunt afbeeldingen alleen verkleinen in WordPress

Bijsnijden

Om de afbeelding bij te snijden, klik erop en sleep om uw selectie te maken. Door de Shift-toets ingedrukt te houden terwijl u een selectie maakt, kunt u de beeldverhouding behouden. Als u het wilt wijzigen, wijzigt u de beeldverhouding aan de rechterkant van het scherm. Gebruik bijvoorbeeld de verhouding 1: 1 om een ​​vierkante selectie te maken of wijzig deze in 4: 3, 16: 9 of wat u maar wilt. Nadat u uw keuze heeft gemaakt, kunt u deze snel aanpassen door de grootte in pixels te kiezen. De minimale bereikgrootte is de miniatuurgrootte zoals ingesteld in de Media-instellingen.

Pas wijzigingen toe

Met de laatste optie kunt u wijzigingen toepassen op alle afbeeldingsformaten, alleen de miniatuur of alles behalve de miniatuur. U kunt bijvoorbeeld een vierkante miniatuur hebben die slechts een gedeelte van de originele afbeelding weergeeft.

Bijlagepagina’s

Afbeelding bijlagen pagina

Vanaf het moment dat u een nieuw bestand uploadt, maakt WordPress er een nieuwe bijlagepagina voor aan. U kunt deze pagina openen door een afbeelding te openen en te klikken op “Bijlagepagina bekijken” in het rechteroptiepaneel.

Deze pagina is net als elke andere WordPress-pagina. Maar in plaats van het handmatig te publiceren, doet WordPress het voor u. Op de bijlagepagina voor een afbeelding wordt bijvoorbeeld die afbeelding weergegeven met al zijn aanvullende gegevens zoals titel, beschrijving, bijschrift en alt-tekst.

U kunt de pagina net als elke andere bewerken, er opmerkingen over maken en deze met uw gebruikers delen. Gegevens die op de pagina worden weergegeven, zijn afhankelijk van het WordPress-thema. Sommige thema’s kunnen ervoor kiezen om meer of minder gegevens weer te geven.

Afbeeldingen zijn leuk

Werken met afbeeldingen en andere mediabestanden in WordPress is leuk. Maar voordat het leuk wordt, moet je leren navigeren door WordPress Media Library. We hopen dat dit artikel je daarbij heeft geholpen en dat je nu weet hoe je nieuwe afbeeldingen kunt toevoegen, bewerken en invoegen in berichten, galerijen en bijlagenpagina’s kunt weergeven.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map