Hoe Google Analytics aan een WordPress-website toe te voegen

Hoe Google Analytics aan een WordPress-website toe te voegen


Of het nu een blog, een eenvoudige persoonlijke website of een bedrijfsportfolio is dat u met WordPress bouwt, u doet het met een reden. U wilt dat mensen toegang kunnen krijgen tot de inhoud die u online heeft gepresenteerd. Zonder de doelgroep heeft uw webproject niet zijn doel. Dus op de een of andere manier moet u mensen gaan begrijpen die uw domein bezoeken.

Wie zijn de personen die uw site hebben geopend? Hoeveel van hen bezoeken uw site in een maand? Komen ze terug en hoe lang houden ze uw site open? Zijn ze afkomstig van een zoekmachine, een sociale netwerksite of misschien hebben ze het adres handmatig ingevoerd? Dit zijn slechts enkele belangrijke vragen die elke website-eigenaar zich regelmatig moet stellen.

Vragen stellen is het makkelijke gedeelte; maar hoe beantwoord je ze?

Wat is Google Analytics?

U kunt bovenstaande vragen beantwoorden met een gratis Google-service. Google Analytics is een zeer krachtige (dit is nog steeds een understatement) online webanalyse tool die het gedrag van een website en alle bezoekers die er deel van uitmaken kan volgen. Hoewel niet de enige in zijn soort, is Google Analytics absoluut een van de meest populaire analysetools voor de klus. Mensen gebruiken het wereldwijd om statistieken te krijgen over sites, variërend van eenvoudige blogs tot bedrijfsportals die miljoenen maandelijkse gebruikers genereren.

De dienst is in 2005 geïntroduceerd. Het biedt talloze rapportagetools; van realtime bezoekers, locaties en technologie tot eCommerce-gegevens die het aantal verkopen kunnen volgen.

Hoe werkt het?

Google Analytics vereist dat iedereen een gratis account opent met een unieke tracking-ID-code. Nadat de code op een site is geplaatst, wordt Google Analytics uitgevoerd elke keer dat een bezoeker een van de bijbehorende pagina’s laadt.

Deze trackingcode wordt vervolgens uitgevoerd in de browsers van de klant en volgt het gedrag. Hoewel dit een paar jaar geleden niet mogelijk was, worden de gegevens meestal in realtime naar de dienst gestuurd, die snel alle signalen interpreteert. Hiermee kunt u direct zien hoeveel gebruikers uw site laden en alle details over hun bezoek.

Aanbevolen literatuur: de beginnershandleiding voor Google Analytics

Hoe u Google Analytics aan uw site toevoegt

Voordat u de trackingcode op uw site kunt plaatsen, moet u een Google Analytics-account maken:

 1. Navigeren naar Google Analytics
 2. Log in met je Gmail-account
 3. Klik op de knop “Aanmelden”
 4. Kies de optie “website”
 5. Voer de informatie in zoals de naam van uw account, websitenaam, URL, land en de tijdzone
 6. Ga akkoord met de voorwaarden

Na het voltooien van de stappen moet het account gereed zijn en kunt u het nu gaan verbinden met uw website. Net als bij alles in WordPress, kunt u de klus op verschillende manieren klaren. In dit artikel laten we u twee verschillende technieken zien om Google Analytics toe te voegen aan uw WordPress-site.

1. Gebruik WordPress-plug-ins om Google Analytics toe te voegen

Als u alleen basisinformatie over tracking via Google Analytics wilt, zijn de handmatige methoden prima. Maar als u de statistieken dagelijks wilt kunnen volgen, is de plug-in wellicht een betere keuze. Er zijn verschillende geweldige WordPress-plug-ins die zijn toegewijd aan de volgservice van Google. Ze zullen u helpen de site ermee te verbinden zonder de code te wringen, en ze zullen ook enkele extra functies bieden waar u waarschijnlijk dol op zult zijn.

Door een plug-in te gebruiken, kunt u Google Analytics in uw WordPress-dashboard hebben. Dus in plaats van altijd de officiële servicepagina’s te openen, kunt u de meest relevante statistieken rechtstreeks vanaf uw WordPress-beheerpagina bekijken.

Google Analytics Dashboard voor WP (GADWP)

PRIJS: gratis

Met meer dan een miljoen actieve gebruikers is dit de populairste WordPress-plug-in die uw site kan verbinden met de populaire trackingtool van Google. De cijfers zijn niet verrassend als je je realiseert dat dat zo is vermeld als de officiële Google Analytics-partner.

Hiermee kunt u de tracking-ID-code toevoegen waar we het over hadden, en het zal ook een installeren dashboard module zodat u statistieken rechtstreeks vanaf de site kunt volgen.

GADWP gaat nog verder dan alleen het verbinden van de dienst. Dankzij de geavanceerde functies kan dat analyseer de site via andere gegevensverzamelingen op hoog niveau. Dat betekent dat u gebeurtenissen en segmenten direct vanaf het dashboard te zien krijgt.

Laten we nu kijken hoe we de plug-in kunnen installeren en de verbinding met de service kunnen maken:

 1. Ga naar Plug-ins -> Nieuw toevoegen
 2. Zoek naar “Google Analytics Dashboard voor WP”
 3. Installeer en activeer de plug-in
 4. Zoek aan de linkerkant het menu-item Google Analytics en open Algemene instellingen
 5. Klik op de knop “Plug-in autoriseren”
 6. Klik op de link “Get Access Code”
 7. Selecteer in een nieuw venster uw Google Analytics-account en geef toegang tot de plug-in
 8. Kopieer de gegenereerde code
 9. Ga terug naar de plug-in en plak de toegangscode

Als het Google Analytics-account correct is ingesteld, zou u de lijst met beschikbare rapporten van dat account moeten zien (als u een nieuw account heeft, staat er natuurlijk maar één item op de lijst). Daarna kunt u de plug-in gebruiken, instellingen wijzigen en wijzigingen in de statistieken volgen.

Google Analytics-dashboard in GADWP

Om het eerste visuele rapport te zien, navigeert u gewoon naar uw WordPress Dashboard waar u een grafiek met statistieken van de afgelopen dertig dagen kunt zien. Indrukwekkend, nietwaar?

NK Google Analytics

PRIJS: gratis

Een van dergelijke plug-ins is het gratis NK Google Analytics. Aangezien we al een stapsgewijze instructievideo hebben gemaakt, kunt u hierboven een kijkje nemen en leren hoe u de plug-in installeert en deze koppelt aan uw persoonlijke Google Analytics-account.

Andere plug-ins

In dit artikel hebben we slechts twee WordPress-plug-ins genoemd. Om u meer opties te geven, kunt u ook andere populaire oplossingen bekijken, zoals:

2. Voeg de code handmatig toe

Als u alleen de service op uw site wilt aansluiten, is de handmatige manier meer dan genoeg. Hoewel u geen extra plug-ins hoeft te installeren, kunt u ook geen statistieken rechtstreeks vanaf de site bijhouden. In plaats daarvan moet u altijd naar Google Analytics-pagina’s navigeren om te beginnen met analyseren.

We raden u aan deze methode alleen te gebruiken als u weet hoe u met de code en WordPress-sjablonen moet omgaan. Aangezien u de bestanden moet bijwerken, riskeert u fouten te maken en uw site af te remmen. En als u niet met een kindthema werkt, kunt u de code verliezen zodra u uw actieve WordPress-thema bijwerkt.

Methode # 1

Google Analytics-code moet in het header.php-bestand worden geplaatst dat op elke pagina van uw site wordt geladen. Het is dus logisch om het bestand te bewerken en de code op de juiste plek te plakken:

 1. Ga naar Google Analytics
 2. Klik op Beheerder -> Trackinginfo -> Trackingcode
 3. Kopieer de volledige code die begint en eindigt met label
 4. Ga naar Uiterlijk -> Editor
 5. Zoek het header.php-bestand en bewerk het
 6. Plak de trackingcode direct na de label
 7. Wijzigingen opslaan

Google Analytics-trackingcode

Methode # 2

Met de andere methode kunt u dezelfde code toevoegen aan de koptekst van uw website via het functies.php-bestand:

 1. Ga naar Uiterlijk -> Editor
 2. Bewerk het functies.php-bestand
 3. Kopieer en plak de volgende code:

add_action ('wp_head', 'fsg_googleanalytics');
functie fsg_googleanalytics () {?>

// Plak hier uw Google Analytics-trackingcode (degene die begint en eindigt met dee

Adblock
detector
map