Hoe een WordPress-blog te starten: stapsgewijze handleiding voor beginners

Start een WordPress-blog


Zelfs jaren voordat de term ‘blog’ zich via internet verspreidde, schreven mensen persoonlijke verhalen in verschillende online indelingen. In de jaren ’90 schreven individuen online tijdschriften en dagboeken waarin ze gevoelens konden uiten en informatie konden delen. Sindsdien zijn die dagboeken uitgegroeid tot de hele blog-industrie, en blogs werden al snel een trend die iedereen wilde volgen.

Het wordt tijd dat u leert hoe u zelf een WordPress-blog kunt starten.

Tegenwoordig zijn blogs meer geworden dan alleen een manier om jezelf uit te drukken. Ze zijn een manier van leven geworden. Sommige mensen schrijven af ​​en toe persoonlijke verhalen, terwijl grote ondernemingen duizenden dollars in hun blogs steken. Bloggen is uitgegroeid tot een carrière en droombaan voor veel mensen die nu vanaf elke locatie ter wereld kunnen werken.

bloggen is populair

Aan de slag met WordPress

Of je je blog nu hebt voorgesteld als een hobby of een potentiële machine om geld te verdienen, je moet het eerst maken. We slaan de motiverende toespraken over en gaan ervan uit dat u al van plan bent een WordPress-blog te maken. Nou ja, je kunt zelfs vanuit je luie stoel een blog maken als je een laptop hebt.

We willen dat u begrijpt dat er verschillende blogplatforms zijn die u kunt kiezen om uw blog in te stellen. Maar in dit artikel gaan we ons concentreren op de meest populaire blogsite – WordPress.

Dus, hoe begin je een WordPress-blog?

NOTITIE

In deze gids laten we u zien hoe u een WordPress-blog helemaal opnieuw kunt maken met behulp van de twee meest populaire methoden:

 • De zelf-gehoste blog met de meest populaire gratis open-source software WordPress.org en Bluehost-hosting. Als u bekend bent met WordPress.org en een blog wilt starten, klik dan op onderstaande link.

  → Ga naar “Een WordPress-blog opzetten met Bluehost (aanbevolen)”

 • Ook een populaire optie: door WordPress.com gehoste blogoplossing. Als u bekend bent met WordPress.com en er een blog mee wilt bouwen, klikt u op de onderstaande link.

  → Ga naar “Een blog opzetten met het WordPress.com-platform”

Een blog maken met een van de bovenstaande opties is een eenvoudige taak en kan worden gedaan in 10-15 minuten. Deze tutorial is bedoeld voor beginners (geen technische of codeervaardigheden nodig). Aan het eind van de dag start je met succes je eigen blog.

Voordat u in detail gaat over het opzetten van een blog, is het belangrijk dat u de verschillen tussen WordPress.org en WordPress.com begrijpt.

Om te beginnen is WordPress.org een open-source CMS en dus voor iedereen gratis te downloaden en te gebruiken. Veel ontwikkelaars, ontwerpers en programmeurs die van het platform hielden raakte betrokken en bouwde er een grote gemeenschap omheen.

WordPress.com is een commercieel project (dienst) dat het WordPress.org-systeem gebruikt om zichzelf op te starten.

Een WordPress-blog opzetten met Bluehost (aanbevolen)

Zelfs als je net begint, raden we je ten zeerste aan om voor de zelf-gehoste versie te gaan. Ja, er zal een hogere leercurve zijn en waarschijnlijk meer werk van uw kant, maar het hebben van een eigen site die u onder controle krijgt, is van onschatbare waarde en het loont zeker om extra tijd in het management te investeren. U kunt alle gewenste thema’s, plug-ins en services installeren, advertenties weergeven en inkomsten genereren met de blog zoals u dat wilt. Er zijn praktisch geen beperkingen aan een door uzelf gehoste WordPress-blog.

Voordat u WordPress kunt installeren, heeft u webhosting nodig die alle bestanden kan opslaan, uw domein kan beheren en voor uw site kan zorgen. Voor deze tutorial hebben we Bluehost gekozen, een fantastisch en populair hostingbedrijf waarmee je voor slechts $ 2,75 per maand een WordPress-blog kunt starten! Met Bluehost geeft zelfs de goedkoopste optie u een gratis domein, SSL-certificaat dat uw site veiliger maakt, de mogelijkheid om WordPress met een paar klikken te installeren en 24/7 ondersteuning.

In de onderstaande sectie wordt uitgelegd hoe u zich kunt registreren bij Bluehost en WordPress kunt installeren met behulp van de ‘one-click install’ -knop.

1. Bezoek de Bluehost-site

Ga naar Bluehost.com en klik op de knop “Nu aan de slag”.

bluehost homepage

2. Selecteer een hostingplan om een ​​blog te starten

Als je een beginner bent, kies dan het basisplan, want het dekt alle fundamentele behoeften van het functioneren van je site.

Zodra uw blog van start gaat en veel verkeer begint te ontvangen, kunt u overwegen te upgraden naar de eerste versie van uw hostingplan, dat geavanceerde functies biedt die beter geschikt zijn om de enorme toestroom van verkeer aan te kunnen..

hostingplannen

3. Voer een domeinnaam in

Als dit je eerste keer is met een WordPress-blog, moet je een nieuw domein registreren. Voer een naam in en kies de extensie in het vervolgkeuzemenu ernaast. Er zijn verschillende domeinen waaruit u kunt kiezen, waaronder .com, .net en .org om er maar een paar te noemen.

Nadat u op de knop ‘Volgende’ heeft geklikt, controleert Bluehost het domein en laat het u weten of het beschikbaar is. Als de domeinnaam gratis te gebruiken is, kunt u doorgaan met het registratieproces. Zo niet, dan moet u een andere naam kiezen.

kies een domeinnaam

Als de domeinnaam die je leuk vindt al in gebruik is, zal Bluehost je helpen door je er later een te laten kiezen. Dat geeft je tijd om wat onderzoek en denken te doen.

Gratis domein later

Soms kan het moeilijk zijn om over de naam te beslissen, dus leer hoe u de beste domeinnaam voor uw blog kiest.

4. Registreer Bluehost-account

Bluehost brengt u vervolgens naar het registratieformulier, waar u de factuurgegevens samen met uw persoonlijke gegevens invult.

Bluehost-accountgegevens

5. Selecteer uw hostingopties

Het pakket van 12 maanden biedt de basis voor de laagste prijs. Maar u kunt ook de andere twee opties overwegen – hosting is tenslotte een investering op lange termijn. U kunt in de beginfase van de lancering van uw blog altijd onnodige functies uit uw pakket verwijderen en later weer toevoegen, wanneer u daar behoefte aan heeft.

pakket info

6. Stel uw wachtwoord in

U stelt uw wachtwoord in nadat u uw betalingsgegevens heeft ingevoerd, als laatste stap om uzelf te registreren bij Bluehost. Ditzelfde wachtwoord wordt gebruikt voor verificatiedoeleinden.

stel een wachtwoord in

7. Log in op uw nieuwe account

Gefeliciteerd! Je bent nu de trotse eigenaar van een gloednieuwe website. Log in op uw Bluehost-account om door te gaan met de installatie.

login pagina

8. Kies uw WordPress-thema

Nu krijg je een optie om een ​​WordPress-thema te kiezen – kies er een die bij je merk past en je website op de beste manier weergeeft.

kies wp-thema

Als geen van de weergegeven opties werkt, ga dan naar De repository van WordPress om een ​​thema te kiezen uit de keuzes die daar worden weergegeven.

9: Welkom bij WordPress

Zodra u zich aanmeldt, wordt u begroet door een welkomstbericht. Vervolgens begeleidt BlueHost u bij het maken van een blog. Als je geen toezicht nodig hebt bij het opzetten van een blog, biedt het je ook de mogelijkheid om zelfstandig verder te gaan.

welkomstschermbericht

En dit is het! U kunt nu naar de inlogpagina van WordPress gaan en aan uw blog gaan werken. Dat was makkelijk, nietwaar?

Voordelen van een zelf gehoste blog

Wij zijn van mening dat de zelf-gehoste versie van een blog een veel betere optie is dan het hebben van een gratis account op WordPress.com. Hoewel er veel voordelen zijn aan het hebben van een eigen site, zijn er slechts een paar waarmee u rekening moet houden.

Voordelen:

 • Volledige controle over uw blog
 • Gebruik een thema of plug-in
 • Verdien geld met de blog zoals je wilt

Een blog opzetten met WordPress.com

In zeldzame gevallen is het misschien niet nodig om een ​​door uzelf gehoste blog te hebben. Ongeacht de voordelen die ermee gepaard gaan, sommige gebruikers hebben nooit volledige controle over hun site nodig. Ze hoeven niet van thema te wisselen en ze aan te passen, en ze gebruiken ook geen verschillende plug-ins. Veel gebruikers zijn gewoon niet geïnteresseerd in WordPress. Ze willen WordPress niet installeren en er zelf voor zorgen; het enige wat ze willen is een platform waarop ze verhalen kunnen publiceren.

Dus de andere optie bij het starten van een blog met WordPress is om een ​​gratis WordPress.com-account te registreren. Door dit te doen, kunt u binnen enkele minuten na het lezen van dit artikel beginnen met het schrijven van uw eerste artikel, zonder een cent te hoeven betalen. U hoeft zich geen zorgen te maken over domeinnamen, hostingruimte of back-ups van uw site. Dus, hoe begin je een gratis blog met WordPress.com?

Maak een gratis WordPress.com-blog

 • Ga naar WordPress.com
 • Klik op de knop “Aan de slag”
 • Kies het type website dat u wilt maken (blog, website, portfolio of online winkel)
 • Kies een thema
 • Voer de naam van uw site in en kies de eerste gratis optie
 • Kies de optie “Begin met gratis”
 • Vul de accountgegevens in
 • Klik op de knop “Maak mijn account aan”

Vanaf het moment dat u op de knop klikt, zullen de veelzijdige machines op WordPress.com uw site genereren. U kunt nu inloggen op de blog en beginnen met werken. Je kunt ook thema’s wijzigen, widgets toevoegen en nieuwe berichten maken. Dit is het. Je hebt je eerste blog gratis. Succes!

Hoe u uw gratis account kunt upgraden

Hoewel het gratis account voor sommige individuen net voldoende is, moet u weten dat er een mogelijkheid tot upgraden bestaat. WordPress.com heeft verschillende plannen waaruit je kunt kiezen, en als je wat serieuzer wordt over je blog, moet je waarschijnlijk upgraden (of beter nog, overschakelen naar de zelf-gehoste versie):

Prijsplannen van WordPress.com

Als u ervoor kiest om uw account te upgraden, krijgt u een aangepast domein, aangepaste functies van Jetpack, extra ruimte, toegang tot nieuwe thema’s, ondersteuning, maatwerk en meer. Met het bedrijfsplan kunt u nu ook aangepaste thema’s en plug-ins installeren. Maar neem de tijd om alle opties door te nemen om te zien welk plan het beste bij u past.

Voor- en nadelen van WordPress.com

Net als bij de zelf-gehoste versie, heeft WordPress.com zijn voor- en nadelen. Hoewel u een volledig gratis account kunt hebben en professionals het voor u zullen beheren, zijn er veel nadelen aan verbonden. Als u bijvoorbeeld besluit om verschillende thema’s en plug-ins te gebruiken die u op internet zou kunnen vinden of om bepaalde delen van de blog aan te passen, is het niet mogelijk om te doen met de gratis of premium WordPress.com-sites.

Voordelen

 • Gratis voor basisservice
 • Professioneel beheerd
 • Beginnersvriendelijk en eenvoudig op te zetten

Nadelen

 • Kan geen aangepaste thema’s of plug-ins gebruiken, tenzij u zich aanmeldt voor het bedrijfsplan
 • Je hebt geen controle over de blog
 • Beperkte opties voor het genereren van inkomsten

Prijzen en vergelijking van functies

WordPress.org (Bluehost)WordPress.com (gratis)WordPress.com (persoonlijk)WordPress.com (premium)WordPress.com (zakelijk)
Prijs $ 2,75 per maand Vrij $ 2,99 per maand $ 8,25 per maand $ 24,92 per maand
DomeinAangepaste domeinnaamSubdomein WordPress.comAangepaste domeinnaamAangepaste domeinnaamAangepaste domeinnaam
Opslagruimte50 GB3 GB6 GB13 GBOnbeperkt
OntwerpaanpassingVolledige aanpassingBasicBasicGeavanceerdGeavanceerd
Inkomsten genererenVolledige vrijheidBeperktVerwijder advertentiesWordAds-programmaWordAds-programma
Ondersteuning24/7 ondersteuningMaatschappelijke hulpOndersteuning via e-mail en live chatOndersteuning via e-mail en live chatOndersteuning via e-mail en live chat

Een WordPress-website onderhouden

WordPress werkt op twee manieren:

De voorkant

Zoals de naam al doet vermoeden, is deze pagina zichtbaar voor uw bezoekers wanneer ze uw site bezoeken. De taken die gewoonlijk in de back-end worden uitgevoerd, zoals de uitbreidingen van de plug-infunctionaliteit, en de aanpassing van uw thema zullen zichtbaar zijn voor u en uw bezoekers aan de front-end van uw WordPress-website.

Het staat ook toe dat acties zoals reageren en delen op andere sociale media vanaf de front-end worden uitgevoerd door jou en je inkomende bezoekers.

De achterkant

Dit staat algemeen bekend als het WordPress-dashboard – hier kunt u elk aspect van de inhoud, functionaliteit en het webdesign van uw site overzien en beheren.

Als u toegang wilt tot uw WordPress-dashboard, typt u “uwwebsite.com/wp-admin” in de adresbalk van uw zoekmachine. Log hier in met uw WordPress-gebruikersnaam en het wachtwoord dat u voor uw account hebt ingesteld.

Het dashboard

Het WordPress-dashboard zorgt voor het beheer van uw website.

Het Dashboard is het centrum van blogbeheer. Het bestaat uit drie hoofdonderdelen: het menu aan de linkerkant, de bovenste werkbalk en het middengedeelte.

In de linkerkolom van uw WordPress-dashboard vindt u al uw beheeropties en wordt het grootste deel van uw creatieve inspanning geconcentreerd.

Aanbevolen zelfstudie: de beginnershandleiding voor het beheren van de WordPress-website

Een blogpost schrijven

Log in op het Dashboard om een ​​nieuwe blogpost te schrijven. Klik aan de linkerkant op Berichten – Nieuw toevoegen. Het editorgebied wordt geopend waar u kunt beginnen met het schrijven van uw eerste bericht.

Er zijn een paar dingen waarmee u vertrouwd moet raken. Bekijk de onderstaande video voor meer informatie of lees ons uitgebreide artikel over het schrijven van uw eerste blogbericht.

Aanbevolen literatuur: hoe u uw eerste bericht op de juiste manier in WordPress toevoegt

blogpost structuur

Gebruik deze sjabloon gerust op uw site

FAQs

Kan ik mijn blog gratis starten?

Ja, je kunt je blog gratis starten. Er zijn meer dan een paar opties waaruit u kunt kiezen. Een van de meest populaire keuzes is het starten van een website met WordPress.com, die helemaal gratis is. Hetzelfde geldt voor Blogger.

Maar een van de beste manieren is om een ​​blog te starten met een door uzelf gehoste WordPress waar het maken van een site volledig gratis is, en de enige kosten zijn hosting, die u kunt krijgen voor slechts $ 2,75 per maand als u Bluehost kiest.

Heb ik WordPress nodig om een ​​blog te bouwen?

Hoewel WordPress de meest populaire keuze voor bloggen is, is het niet de enige die beschikbaar is. Er zijn tientallen andere contentbeheersystemen die u kunt gebruiken om te beginnen met bloggen. De meest populaire alternatieven zijn Wix, Squarespace en Blogger waarmee je snel aan je blog kunt beginnen.

Hoeveel geld heb ik nodig om een ​​blog te starten?

Als je een simpele blog wilt starten, dan kan dat zonder geld. Het starten van een blog op WordPress.com kost u bijvoorbeeld geen geld en het duurt slechts enkele seconden om een ​​nieuw account te registreren.

Als je besluit om je spel op te voeren en ervoor kiest om te bloggen met WordPress, heb je minder dan $ 3 per maand nodig om te betalen voor premium hostingservices zoals Bluehost.

Kan ik een blog maken zonder een webhostingprovider?

Hostingdiensten zijn een onvermijdelijk onderdeel van elke website. Als u echter besluit om uw blog te starten met een gratis website-builder zoals WordPress.com, Blogger, Tumblr of Wix, kunt u het hele idee van hostingproviders vergeten.

Laat je niet verrassen. Hosting is nog steeds iets waar een site niet zonder kan, maar in deze gevallen gebruiken de websitebouwers hun eigen hostingservices. Dat betekent dat u helemaal niet hoeft te betalen of zich zorgen hoeft te maken over hosting. WordPress.com, Wix, Blogger, Tumblr of een andere gratis website builder zorgen voor elk hostingaspect, zodat u zich kunt concentreren op het ontwerpen en bouwen van uw website.

Welke domeinnaam moet ik kiezen voor mijn blog?

Het vinden van goede en beschikbare domeinnamen is moeilijk. Maar dit moet een volledig persoonlijke keuze zijn. Kies een domein dat u leuk vindt en dat vertegenwoordigt wat u doet. In het ideale geval zou u een domeinnaam moeten vinden die kort is, gemakkelijk te onthouden en nog steeds nauw verbonden is met wat u doet.

Als u hulp nodig heeft, kunt u altijd domeinnaamgeneratoren gebruiken waarmee u nieuwe ideeën opdoet.

Kan ik geld verdienen met WordPress-blog?

Een blog starten met zelf-gehoste WordPress betekent het bezitten van de blog. Je kunt er dus alles mee doen en er zijn veel mogelijkheden om er geld mee te verdienen.

U kunt CPC- en CPM-advertenties en -banners op uw site weergeven, waarmee u geld kunt verdienen. Privéadvertenties weergeven is ook een optie. Het verkopen van digitale goederen, het gebruik van gelieerde links, het verkopen van lidmaatschappen of gesponsorde berichten zijn allemaal uitstekende manieren om geld te verdienen via je blog.

Als je meer wilt weten, kijk dan hoe je geld kunt verdienen met bloggen.

Kan ik een blog ontwerpen zonder technische vaardigheden??

Het antwoord op deze vraag zou een paar jaar geleden heel anders zijn. Maar vandaag is het mogelijk om een ​​blog te ontwerpen zonder technische vaardigheden. Veel platforms zoals Wix en Squarespace hebben visuele bouwers geïntroduceerd waarmee u eenvoudig website-elementen kunt slepen en neerzetten waar u ze wilt hebben totdat u een site krijgt die u bevalt.

WordPress heeft daarentegen meer dan een paar paginabuilders. Als u die combineert met premiumthema’s, kunt u een professioneel ogende site ontwerpen zonder dat u een enkele regel code hoeft te schrijven.

Hoe maak ik een aangepast e-mailadres voor mijn blog?

Als u een aangepaste domeinnaam voor uw website heeft, is het maken van een aangepast e-mailadres slechts een paar klikken verwijderd als u Bluehost gebruikt. U hoeft alleen in te loggen op uw BlueHost cPanel en het tabblad Geavanceerd te openen. Daar vindt u de instelling voor e-mailaccounts waar u op de knop ‘Maken’ moet klikken om uw aangepaste e-mailadres te maken. Daarna bent u klaar om uw nieuwe e-mailadres te gebruiken.

Als u meer opties nodig heeft als het gaat om aangepaste e-mailadressen, kunt u kijken en leren hoe u een aangepaste e-mail kunt instellen met G Suite of een van de alternatieven zoals Zoho, Microsoft 365, Fastmail, ProtonMail, Pobox of Rackspace Email, om noem er een paar.

Hoe kom ik met goede ideeën voor mijn blogposts?

In eerste instantie is het relatief eenvoudig om ideeën voor blogposts te bedenken. Je bent waarschijnlijk een blog begonnen met een aantal concepten in je hoofd, en het behandelen van die eerste paar punten is misschien geen uitdaging. Naarmate je verder komt, wordt het maken van een unieke en opwindende blogpost steeds moeilijker. Dat geldt vooral als je om je blog geeft en er het beste uit wilt halen.

Wanneer u vastloopt, moet u kijken of er openstaande of niet-geadresseerde problemen in uw vakgebied zijn die u kunt oplossen. Het zou helpen als je ook nadenkt over het veranderen van perspectief; in plaats van over een algemeen probleem te schrijven, probeer uit persoonlijke ervaring te schrijven, wat het publiek zal aantrekken. Bekijk ook de zoekwoorden en kijk waar mensen in geïnteresseerd zijn. Als u die zoekwoorden kunt combineren tot iets unieks voor u, is een populaire blogpost slechts een hoek verwijderd.

Je moet ook altijd je publiek kennen en schrijven over dingen die ze willen. Als je je publiek nog steeds niet kent, kun je ze vragen stellen via blogposts, polls of sociale media.

Dit zijn slechts enkele van de ideeën; Voor meer informatie, zie Hoe kies je waarover je wilt bloggen (met voorbeelden van virale koppen).

Conclusie

Hoewel je verschillende opties hebt bij het starten van een WordPress-blog, raden we aan om meteen met de zelf-gehoste versie op Bluehost te gaan. Voor slechts $ 2,75 per maand heeft u volledige controle over uw site. Er zijn praktisch geen beperkingen wanneer u uw eigen blog host en u hoeft zich geen zorgen te maken over opties voor het genereren van inkomsten of thema’s en plug-ins die u wilde gebruiken.

Ja, het kost meer tijd om de hele blog zelf te beheren en soms zijn er problemen met thema’s en plug-ins van derden. Maar u kunt er zeker van zijn dat dit uw blog is en dat u er alles mee kunt doen.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map