Het WordPress-dashboard: beheerdersgedeelte en -paneel

wordpress-dashboard.png


Nadat je een WordPress-website hebt gemaakt en je hebt ingelogd, is het eerste dat je ziet het WordPress-dashboard. Dit is de thuisbasis voor beheerders met verschillende handige widgets. Op deze pagina laat WordPress je een paar links zien die waardevol zijn voor elke beginner. U kunt het aantal berichten, opmerkingen en pagina’s volgen. Het leidt je naar de berichteditor, zodat je je eerste bericht kunt schrijven, een snel concept kunt invullen, recente activiteiten kunt bekijken en het laatste nieuws over WordPress kunt lezen.

Dit artikel begeleidt u bij elke dashboardwidget die vooraf is geïnstalleerd met WordPress en laat u zien hoe u het uiterlijk van de dashboardpagina snel kunt aanpassen.

 1. Welkom bij WordPress
  1. Begin
  2. Volgende stappen
  3. Meer acties
 2. In een oogopslag
 3. Snel concept
 4. Werkzaamheid
 5. WordPress Nieuws
 6. Pas uw widgets aan
  1. Schermopties
  2. Aangepaste widgets

1. Welkom bij WordPress

Welkom bij de WordPress dashboard-widget

Als je net klaar bent met het installeren van WordPress, is dit het eerste dat je op het dashboard ziet. Naast je te verwelkomen op het platform, hebben de ontwikkelaars van WordPress een paar handige links opgesteld die je op weg helpen.

Begin

Met de grote blauwe knop aan de linkerkant kunt u uw site aanpassen. Om preciezer te zijn, het zal je naar “the Customizer” leiden. Als u iets op de site wilt wijzigen dat verband houdt met het ontwerp, dan is Customizer de plek om te beginnen. Afhankelijk van het thema zijn er mogelijk meer of minder opties, maar de meeste WordPress-thema’s hebben meer opties dan u nodig heeft.

Volgende stappen

In het midden van de widget vind je verschillende andere links. De eerste leidt je rechtstreeks naar de editor, zodat je je eerste blogbericht kunt schrijven. Met de volgende kunt u uw eerste pagina maken (bijvoorbeeld “over mij” -pagina die door de ontwikkelaars wordt voorgesteld), terwijl de derde link eenvoudig de startpagina opent, zodat u kunt zien hoe uw website eruit ziet voor bezoekers.

Meer acties

Zodra u klaar bent om door te gaan naar de volgende stap, aan de rechterkant, vindt u links waarmee u widgets en menu’s kunt beheren. U kunt ook opmerkingen in- of uitschakelen en u kunt weg navigeren naar WordPress Codex-pagina’s waar u meer kunt leren over uw eerste stappen met WordPress.

2. In één oogopslag

In een oogopslag WordPress dashboard-widget

De volgende widget geeft je een snel overzicht van je site. Bekijk hoeveel berichten, pagina’s en opmerkingen je hebt en klik op een ervan om de betreffende pagina te openen. Als je geïnteresseerd bent in de WordPress-versie en het thema dat je momenteel gebruikt, kijk dan eens onderaan deze widget.

3. Snel concept

Quick Draft WordPress dashboard-widget

Terwijl u door het WordPress-dashboard bladert, krijgt u mogelijk een idee voor een nieuw artikel. In plaats van de volledige visuele editor te openen, kunt u snel de titel en enkele opmerkingen opschrijven. WordPress slaat ze op als concept, zodat u op elk gewenst moment uw werk gemakkelijk kunt voortzetten.

Houd er rekening mee dat de editor voor Quick Draft zo eenvoudig mogelijk is, zodat u de tekst niet kunt opmaken, afbeeldingen of video’s kunt invoegen. U kunt dat allemaal doen zodra u het concept opent via de visuele of teksteditor in het gedeelte Berichten.

4. Activiteit

Activiteit WordPress dashboard widget

Deze eenvoudige widget toont de laatste berichten en opmerkingen op je blog, inclusief de exacte tijd en publicatiedatum. Standaard ziet u alleen de “Hallo wereld!” bericht dat als voorbeeld dient (omdat je geen andere berichten hebt geschreven). U kunt er rechtstreeks op klikken vanuit de widget Activiteit die de editor opent, zodat u het bericht kunt bijwerken.

Het opmerkingengedeelte toont de avatar, de naam en het bericht van de commentator waarop de opmerking zich bevindt. U ziet ook een korte samenvatting van de opmerking. Als u uw muiscursor over een van de opmerkingen beweegt, kunt u deze beheren – goedkeuren, beantwoorden, bewerken, naar de prullenbak verplaatsen, als spam markeren of de opmerking in het bericht bekijken.

Onder dat alles vindt u een eenvoudige balk met het aantal van alle in behandeling zijnde, goedgekeurde, spam- en prullenbakcommentaren.

5. WordPress nieuws

Dashboardwidget voor WordPress-nieuws

De laatste widget die standaard op het WordPress-dashboard wordt weergegeven, toont u het laatste WordPress-nieuws. Hier vindt u een lijst met recente artikelen over WordPress afkomstig van verschillende websites zoals de officiële WordPress.org-blog.

De nieuwswidget helpt u op de hoogte te blijven en meer te weten te komen over de laatste updates, thema’s en plug-ins, tutorials, enz. Hier vindt u ook een voorgestelde plug-in die uw aandacht zou kunnen trekken.

Pas uw widgets aan

Nu je weet wat de widgets doen, is het tijd om het WordPress-dashboard te personaliseren.

Om te beginnen moet u er rekening mee houden dat u de welkomstwidget snel kunt verwijderen. Zodra u vertrouwd bent met berichten, pagina’s en opmerkingen, kunt u gewoon op de kleine ‘x’-knop rechtsboven in de welkomstwidget klikken en deze helemaal negeren.

Bestel WordPress-dashboardwidgets opnieuw

Als je over de titel van een van de eerder genoemde widgets beweegt, zul je merken dat de cursor verandert. Zodra u ziet dat uw cursor in alle vier de richtingen wijst, kunt u die widget naar een andere locatie verplaatsen. Sleep de geselecteerde widget eenvoudig naar een plaats die beter bij je past. Als je de inhoud van een bepaalde widget niet wilt zien, klik je op het pijltje in de rechterbovenhoek.

Schermopties

WordPress-schermopties

Een van de meest over het hoofd geziene delen van het WordPress-dashboard zijn de schermopties. Je kunt ze bovenaan je pagina vinden (zorg ervoor dat je helemaal naar boven scrolt, omdat schermopties zich achter de beheerbalk kunnen verbergen). Zodra u de optie hebt geselecteerd, komt er van bovenaf een nieuwe witte balk tevoorschijn die alle widgets (vakken) weergeeft die u hebt geïnstalleerd. Door selectievakjes naast de widgets aan te vinken, kunt u ze gemakkelijk tonen / verbergen op het WordPress-dashboard.

Houd er rekening mee dat u standaard slechts vijf widgets heeft, andere (aangepaste) widgets verschijnen zodra u extra plug-ins en thema’s installeert.

Aangepaste widgets

Afhankelijk van het aantal plug-ins dat u heeft en de functies van de plug-ins, kunt u gemakkelijk tientallen extra widgets op het dashboard krijgen.

Door bijvoorbeeld een Google Analytics-plug-in te installeren (er zijn er veel verschillende), krijgt u een statistiekenwidget die u het aantal bezoeken voor die dag, week of maand laat zien.

Conclusie

Het WordPress-dashboard is de eerste plaats om te zien wanneer u zich aanmeldt bij WordPress. Ontdek wat u kunt doen op het dashboard, welke elementen standaard beschikbaar zijn en hoe u deze kunt aanpassen aan uw behoeften.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map