En översikt över avsnittet Inställningar för WordPress

wordpress-settings.png


En av de första sakerna du vill ta en titt på efter installationen av en ny WordPress-webbplats är inställningssidan. På nya installationer visas WordPress-inställningar längst ner på admin-menyn som du hittar på vänster sida av skärmen.

Bara genom att sväva över inställningar länk, kommer du att märka flera undermenynsidor dedikerade till specifika WordPress-inställningar. Var och en har viktiga alternativ som kommer att påverka hela webbplatsen, så det är viktigt att du tar dig tid att konfigurera allt korrekt. Tills du installerar ytterligare plugins och teman som kan lägga till nya undermenyer ser du följande sidor:

 1. Allmän
 2. Skrift
 3. Läsning
 4. Diskussion
 5. Media
 6. permalänkar

Den här artikeln förklarar standardinställningarna för WordPress i detalj och guider dig genom installationsprocessen.

1. allmän

På den här sidan hittar du flera alternativ som gör att du kan ändra rubriken och taglinjen på din webbplats, olika adresstyper samt tid och datumformat.

Webbplatsens titel och tagline

Även om WordPress har fyllt i dessa fält för dig, antar du inte bara att det är tillräckligt bra för din webbplats. Eftersom webbplatsens titel och tagline är viktiga delar av din blogg när det gäller Google och andra sökmotorer är det viktigt att du skriver anpassade. När du skriver en anpassad titel och tagline kan hjälpa dig att locka rätt publik, kan standardinställningen skada din SEO (din position i sökmotorresultaten) och din trovärdighet. Du vill inte att dina potentiella kunder ska se att du ignorerade det allra första steget i att anpassa din webbplats, inte du?

WordPress och webbplatsadress (URL)

WordPress Allmänna inställningar

WordPress-adress är webbadressen som leder till katalogen där du installerade WordPress. I de flesta fall bör webbplatsadressen som pekar tillbaka till din hemsida vara densamma. Om du just har installerat din nya webbplats behöver du inte ändra något av fälten. Om du inte vill att din hemsida ska vara annorlunda än installationskatalogen, men det är något du inte borde oroa dig för om detta är din första gång med WordPress. Bara ha dem samma.

Om du till exempel inte vill ha WordPress i rotkatalogen (du kanske vill hålla saker rena eller om du har andra saker där inne) kan du installera det i vilken underkatalog som https://example.com/wordpress. Genom att lämna webbplatsadressen skulle samma betyda att människor skulle behöva navigera till https://example.com/wordpress för att komma till din första sida. Istället kan du istället ändra webbplatsadressen till https://example.com vilket skulle säga till WordPress att webbadressen på din hemsida är annorlunda än installationskatalogen.

Var försiktig när du ändrar webbplatsadress eftersom alla misstag kommer (tillfälligt) att döda din webbplats.

Ibland (vanligtvis när du redan har klarat av inställningarna) måste du ändra dessa URL: er med en annan strategi eftersom du inte kan öppna inställningssidan för WordPress. Det kan göras via PHP eller genom att direkt redigera databasen. Vi rekommenderar att du anställer en professionell för att fixa det åt dig om du inte har erfarenhet inom dessa områden.

E-postadress

Den här är en no-brainer; ange en funktionell e-postadress där du får viktiga meddelanden om uppdateringar, nya användare, kommentarer och annan information från WordPress.

Medlemskap och ny användars standardroll

Som du kanske redan vet låter WordPress dig utveckla medlemssidor. I så fall kommer du att vara intresserad av motsvarande alternativ som låter dig öppna registreringar för vem som helst. Om du gör det är det viktigt att du väljer en standardanvändarroll för nyregistrerade användare.

Som standard blir alla nya användare prenumeranter. Men om du vill ge dem mer auktoritet på din webbplats kan du ändra den till någon annan tillgänglig användarroll. Det är upp till dig. Vi rekommenderar att funktionen ”Alla kan registrera sig” är inaktiverad.

Tidsinställningar

Nästa på listan finns inställningar som påverkar hur tiden används och visas på din webbplats. Välj en tidszon, datum och tidsformat och dagen för din vecka (ja, det behöver inte vara måndag). Även om detta kan låta trivialt för tillfället, bör du notera att allt som WordPress gör (och som innehåller nya plugins och teman) kommer att använda dessa tidsinställningar.

Om dina e-postdatumfrimärken inte läggs upp, ditt nya kalenderplugin verkar trasig eller om dina schemalagda inlägg inte verkar fungera, gå tillbaka till dessa alternativ och korrigera dem.

Språk

Om du vill ändra språk på din webbplats behöver du bara välja ett nytt från listan. Det här alternativet kan översätta hela instrumentpanelen på din webbplats medan innehållet förblir intakt.

Tänk på att ändra språk också kommer att förändra några saker som dina besökare kommer att se (widgetnamn och tidstämpeletiketter, till exempel).

2. Skriva inställningar

Dessa WordPress-inställningar påverkar några saker om dina inlägg och kategorier. Du kan också välja att publicera artiklar via e-post och ändra uppdateringstjänster.

Standardinställningar för post och kategori

WordPress Writing Inställningar

För att fungera korrekt behöver WordPress ett standardinställning för post och kategori. Så om du glömmer att välja informationen för ett nytt inlägg kan WordPress automatiskt tilldela dem till standardvärdena för att undvika fel.

Även om kategorin “Okategoriserad” verkar precis tillräckligt bra när du börjar, är sanningen att många människor rynker på det. Så tänk igen och byt namn på det till något du kommer att använda på bloggen. Förr eller senare kommer du att inse hur illa den okategoriserade mappen ser ut för allmänheten.

När det gäller inlägget är det bara tillräckligt bra att ha ett standardinlägg som standard. Om du inte har en anpassad inläggstyp som du vill använda. Det beror bara på dig och det WordPress-tema du använder.

Post via e-post

WordPress Post via e-post

Visste du att du kan skicka ett inlägg till din WordPress-webbplats via e-post och omedelbart publicera det för dina läsare? För att det ska fungera måste du ställa in ett hemligt e-postkonto och aktivera POP3-åtkomst. Lägg till din postserver, inloggningsnamn och lösenord och välj kategori för det inlägget. Om du har angett alla detaljer korrekt måste du bara skicka ett e-postmeddelande till den adressen, och WordPress hjälper dig att publicera inlägget.

Uppdatera tjänster

Tjänstverktyg kan hjälpa dig att underrätta andra om uppdateringar på din webbplats. Även om WordPress automatiskt meddelar de mest populära uppdateringstjänsterna om nytt innehåll på din blogg, kan du lägga till nya härifrån.

Om ditt mål är att ha så många besökare som möjligt, åtminstone ha standardtjänsten (http://rpc.pingomatic.com/). Men om du vill lära dig mer om uppdateringstjänster och ta reda på listan över ytterligare du kan använda, se XML-RPC Ping Services.

3. Läsa inställningar

Precis som att skrivinställningar påverkar vad du matar in, påverkar läsinställningarna output. Flera inställningar om din startsida, blogg, RSS och sökmotors synlighet kan konfigureras på den här sidan.

Framsidan visar

Bara genom att välja ett annat alternativ på den här sidan kan du ändra utseendet på din webbplats helt. Med WordPress kan du använda de senaste inläggen (en kronologisk lista över dem) eller en statisk sida som din första sida.

WordPress läsinställningar

Vanligtvis är en förstasida en anpassad sida skapad av dig eller temautvecklarna. Det finns inga gränser för hur det kan se ut eller för vilken data den kan representera. Den enda gränsen är din fantasi. Ett bra WordPress-tema kommer att ha några framsides- och inläggsidesdesign som skapar en unik känsla, så välj ett tema klokt.

Blogg och RSS

Om du väljer att ha dina senaste inlägg som första sidan är det här du ska bestämma hur många nya artiklar som ska visas. Även om visning av mer än tio inlägg kan tyckas roligt, bör du ta hänsyn till att att för många inlägg på första sidan kan bromsa din webbplats.

Antalet inlägg som visas i flödena kan också ändras. Tio eller tjugo är ett bra nummer till att börja med.

Även om det alltid rekommenderas att visa utdrag istället för hela artiklar, kan du konfigurera läsinställningar till Visa endast en fulltext eller en sammanfattning.

Sökmotors synlighet

Om du använder en webbplats precis som en testmiljö och inte vill att sökmotorer ska genomsöka och arkivera den kan du kryssa i rutan bredvid sökmotorns synlighet. I så fall kommer WordPress att berätta för alla sökmotorer som Google att du inte vill indexeras och hittas av andra människor. Men kom ihåg att detta bara fungerar som ett förslag. Varje sökmotor bestämmer om du ska respektera din begäran eller inte.

4. Diskussion

WordPress-diskussionsinställningar

Diskussionsinställningar hjälper dig med länkar och kommentarer. Här kan du ändra hur WordPress hanterar pingbacks och trackbacks, och även hur kommentarsektioner kommer att bete sig på varje artikel.

Standardartikelinställningar

Genom att markera motsvarande rutor kan du försöka meddela bloggar som du länkade från dina artiklar. I så fall bör alla bloggar som du länkar till när du publicerar en artikel få ett meddelande. Du kan också tillåta länkmeddelanden från andra bloggar (känd som pingbacks och trackbacks) och låta folk posta kommentarer om nya artiklar.

Andra kommentarinställningar

Om du håller på att använda det vanliga kommentarsystemet som levereras förpackat med WordPress, här är alla detaljer du behöver konfigurera efter dina behov.

Välj om författare måste fylla i namn och e-post innan de publicerar kommentarerna. Bestäm om du vill att dina besökare ska kunna kommentera endast om de är registrerade och inloggade. Stäng automatiskt kommentarer på artiklar som är äldre än något angivet antal dagar, aktivera trådade kommentarer och välj hur många nivåer de kan ha (gör du vill kunna svara på ett svar). Du kan till och med dela kommentarer på sidor om det finns mer än ett angivet antal kommentarer som redan publicerats. Om du har dussintals (eller hundratals) kommentarer per artikel kommer detta att vara ett måste-alternativ för dig.

Kommentar Moderation

Hantera WordPress-kommentarer

I följande inställningar kan du konfigurera när du ska få e-postmeddelanden angående kommentarer och du kan välja att godkänna varje kommentar manuellt. Alternativt kan du låta WordPress automatiskt publicera kommentarer från författare som redan har minst en godkänd kommentar.

Vanligtvis kommer spam-kommentarer att innehålla flera länkar som borde få din uppmärksamhet. Du kan snabbt stoppa skräppost i WordPress-kommentarer bara genom att markera sådana som har mer än två eller tre länkar. Du kan aktivera filtret här och snabbt välja antalet tillåtna länkar. Även om spammare är medvetna om detta och många använder bara en länk per kommentar, se till att du har valt alternativet. Även om det bara stoppar en skräppostkommentar kommer det att vara värt det, rätt?

Kommentar Svartlista

Nästa fält på diskussionsinställningssidan låter dig blockera kommentarer som innehåller specifika ord i innehåll, namn, URL eller e-postfält. Du kan till och med blockera IP-adresser härifrån.

De ord du ska använda här beror på din blogg. Om du till exempel skriver om smartphones, kommer kommentarer förmodligen inte att använda namn på piller och läkemedel som är ett vanligt tema i spam-kommentarer. Så du kan hitta en lista över läkemedel och lägga till dem här. Vi föreslår också att du tittar på en lista med vanliga spam-ord det hjälper dig. Om du känner till IP-adressen till en skräppost som inte släpper, lägg till den här.

På samma sätt kan du lägga kommentarer med specifika ord och IP-adress direkt i papperskorgen.

Avatars

WordPress Avatars

Avatar är en enkel bild som är kopplad till den e-postadress du registrerade på webbplatsen. Det kommer att synas i profilen och bredvid ditt namn i kommentarerna. Följande alternativ låter dig bestämma om du ska använda avatarer på din WordPress-webbplats, vilken högsta åldersklassificering du tillåter och välja hur standardavatarbilden ska se ut (den kommer att användas för människor som inte har ‘ t sätta på sin egen avatar Gravatar).

5. Media

Medieinställningar låter dig ändra några saker angående bilderna på din webbplats. Som standard har WordPress tre bildstorlekar som du kan använda på hela webbplatsen. Så här kan du ändra dimensioner för miniatyrbilden, medelstora och stora bildstorlekar. När du laddar upp en bild ändrar du storlek på den till dessa extra dimensioner. En viktig sak att komma ihåg är att ändring av den här inställningen inte kommer att påverka bilder som redan har laddats upp. De kommer inte att ändras eller ändras på något sätt. Den här inställningen gäller endast bilder du laddar upp efter att du har ändrat storlekar.

När du laddar upp nya mediefiler kan du organisera dem i månads- och årsbaserade mappar för bättre medihantering. Kontrollera bara alternativet.

Permanenta länkar eller Permalinks är webbadresser som WordPress lagrar för alltid; dvs de bör aldrig förändras. Dessa länkar används av dina besökare och sökmotorer för att veta den exakta vägen till ditt innehåll. Betrakta dem som de exakta adresserna till innehållet på din blogg – varje sida på din webbplats har en unik permalänk som identifierar den. Till exempel, www.yoursite.com/first-post är en typ av permalänk som skulle länka till ditt första inlägg. Det är inte möjligt att två inlägg eller sidor delar samma permalänk.

När du installerar WordPress för första gången ser permalinks inte användarvänliga. Det beror på att systemet använder ID-nummer för varje inlägg och sida på din webbplats. Dina permalänk ser förmodligen ut så här: http://yoursite.com/?p=123.

Vanliga inställningar

För att underlätta för nybörjare förberedde WordPress-utvecklare flera strukturer som kan intressera dig. Du behöver bara välja en och spara ändringar för att förbättra hela strukturen för permalänk på din webbplats:

 • Enkel: http://example.com/wordpress/?p=123
 • Dag och namn: http://example.com/wordpress/2017/05/12/sample-post/
 • Månad och namn: http://example.com/wordpress/2017/05/sample-post/
 • Numerisk: http://example.com/wordpress/archives/123
 • Postens namn: http://example.com/wordpress/sample-post/

Anpassad struktur och baser

Om ingen av de fem strukturerna är enligt dina önskemål och behov kan du alltid skapa en anpassad. Här får du skulptera en permalänkstruktur som är unik för din blogg. Det är till och med möjligt att byta namn på standardkategorierna för “kategori” och “taggar” till allt du vill. För mer information om den här funktionen, se detaljerna om WordPress-permalänkinställningar och anpassad URL-struktur.

Slutsats

WordPress-inställningar innehåller den mest värdefulla informationen om din webbplats. Från att välja titeln på din webbplats till strukturen för dina länkar. Därför är det viktigt att du noggrant går igenom alla tills du ställer in webbplatsen efter dina behov och smak.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map