Drupal vs. WordPress Сравнение 2020

Drupal vs. WordPress сравнение 2017


Изборът на проста платформа за блогове може да не е толкова труден. Ако не се интересувате от изграждането на сложни уеб проекти, има страхотни инструменти, които ще ви позволят да блогвате, без да се притеснявате за техническите характеристики. В този случай ви предлагаме да разгледате разликите между WordPress и WordPress.com и също така да видите дали трябва да отидете за WordPress или Blogger.

Съдържание

 • Какво е Drupal?
 • Инсталация
 • простота
 • Теми и приставки
 • Blogging
 • поддържа
 • Сигурност
 • Многоезични сайтове
 • Таблица за сравнение
 • Заключителни думи

Какво е Drupal?

Drupal е безплатен CMS с отворен код, който позволява на всеки да създава уебсайтове и други сложни уеб проекти. С CMS можете да създавате блогове, лични или бизнес сайтове, форуми, онлайн магазини, интранети и дори сайтове за социални мрежи. Въпреки че може да се използва както от начинаещи, така и от професионалисти, Drupal е по-подходящ за опитни потребители, които знаят нещо или две за уеб технологиите и кодирането. Както можете да си представите, изграждането на сайт за социални мрежи от нулата не може да бъде категоризирано като лесно.

Drupal поддържа управление на съдържанието, съвместно създаване на автори, подкасти, галерии с изображения, p2p мрежа и много други. Той позволява лесни разширения под формата на модули, но въпреки че всичко звучи много подобно на WordPress, все още има ключови разлики, които ще ви помогнат да изберете едно от друго.

Въпреки че следващото видео показва по-стари версии на WordPress и Drupal, основните функции не са се променили толкова много. Поради това сравнението е валидно и за новите версии на двете CMS.

Инсталация

Преди да започнете да правите уебсайт с WordPress или Drupal, трябва да инсталирате избрания от вас CMS. Въпреки че и двете имат бърза инсталация, има някои разлики, за които трябва да знаете.

WordPress

WordPress.org е известен със своя петминутен процес на инсталиране. Тъй като повечето уеб хостинг компании вече предлагат инсталационни скриптове, потребителите просто трябва да ги отворят и да следват инструкциите на екрана. В зависимост от сценария, потребителите могат напълно да избягват създаването на бази данни и други неща, които могат да объркат начинаещите.

Ако решите да инсталирате WordPress ръчно, ще са необходими още няколко допълнителни стъпки, но процесът все още ще приключи бързо.

Drupal

Точно като WordPress, инсталацията е доста проста. Потребителите просто трябва да изтеглят най-новата версия от официалния сайт и да следват ръководството за инсталиране. Отнема няколко минути повече, за да инсталирате Drupal, но не би трябвало да имате проблеми по време на процеса.

Интересната част за инсталацията е, че Drupal предлага специални инсталационни пакети. Така че, в случай че вече знаете за какъв тип сайт отивате, можете автоматично да инсталирате конкретни модули с Drupal.

простота

Искате ли проста или сложна система за управление на съдържанието? Вероятно зависи от това какво искате да постигнете с вашия уебсайт, но е съвсем естествено, че всеки иска проста система, която все още може да ви даде това, което искате. Как WordPress и Drupal играйте в това поле?

WordPress

WordPress е удобен за начинаещи и лесен за разбиране. Дори и да сте напълно начинаещ, пак ще можете да създавате блог самостоятелно и да публикувате публикации без проблеми. Само проучвайки потребителските интерфейси, преминавайки през менюта и опции, вие ще бъдете в състояние да променяте облика на новия си уебсайт.

След като решите да направите повече с вашия блог, ще трябва да научите нови неща за WordPress. Но с толкова много онлайн ресурси няма да отнеме много, докато не започнете да използвате платформата като професионалист.

Drupal

Друпал админ

Drupal не е подходящ за начинаещи. CMS е сложен и ще изисква поне някои основни умения в HTML, CSS и PHP, само за да управлявате сайта. Ако решите да разработите по-сложни уебсайтове, по-добре подгответе своите ръководства за програмиране, тъй като няма да получите всичко с визуален редактор (както някои други платформи предлагат).

Теми и приставки

Ако не сте професионален уеб дизайнер, ще ви е необходима тема за уебсайта. Освен това, ако не сте програмист, ще искате плъгини и модули, които ще добавят функции към сайта. Както WordPress, така и Drupal ви позволяват да инсталирате шаблони и разширения, но те го правят по различен начин.

WordPress

Популярният CMS предлага хиляди теми на WordPress и плъгини, които помагат на потребителите да разширят своя обикновен уебсайт. Без никакви технически познания, всеки може да добавя и променя функции на личните си блогове. Тъй като има толкова много налични разширения, е възможно да намерите практически всичко, което ви е необходимо за вашия сайт.

Има дори хиляди премиум артикули, които обикновено са кодирани по-добре и се предлагат с професионална поддръжка. Така че с WordPress наистина не можете да кажете, че ви липсва нещо.

Drupal

Въпреки че не е толкова популярен като WordPress, изненадва, че Drupal разполага с такъв огромен брой налични разширения. За разлика от WordPress, ще трябва да напуснете системата и ръчно да търсите модула, преди да можете да ги инсталирате. Въпреки че не е проблем за някой, който е добър с компютрите, начинаещите може да се изплашат от целия процес.

Drupal тема

Средно модулите на Drupal не са толкова добри, колкото тези на WordPress, и обикновено ще трябва да плащате за правилните. Същото важи и за темите. За по-добри теми ще трябва да наемете професионални дизайнери.

Blogging

Ако искате да започнете блог, ще бъде важно CMS по ваш избор да поддържа блоговете. Разбира се, всички системи сега ви позволяват да добавяте личен блог, но колко добри WordPress и Drupal са за блоговете?

WordPress

Както може би вече сте чували, WordPress е най-добрата платформа за блогове. И ако ни попитате, това е вярно.

Няма нищо, което не можете да направите във вашия блог с WordPress, а голямата част е, че не е нужно да подготвяте нищо или да се забърквате с кода.

След като инсталирате WordPress, можете да публикувате първата си публикация за няколко минути. Докато визуалният редактор ще ви позволи да се наслаждавате на писането и управлението на медии, текстовият редактор ще ви помогне да включите HTML и CSS код, ако е необходимо. Цялата област за управление на съдържанието е удобна за потребителя и няма да имате проблеми с управлението на блога, дори ако сте новак.

Drupal

От друга страна, Drupal не е създаден специално за блогове. Ето защо ще трябва да активирате модула, преди дори да започнете да пишете първата публикация. Въпреки че трябва да използвате текстовия редактор, за да пишете съдържанието и да вмъквате медийни файлове, това просто не се чувства толкова добре, колкото колегата на WordPress.

Drupal блог модул

От първия път, когато отворите модула за блогване, ще стане ясно, че блоговете са само част от системата, а не нещо, за което е създаден.

поддържа

Тъй като търсите нещо повече от просто блог платформа, жизненоважно е да имате добра подкрепа за това. Очевидно сложността на уебсайта ви може да ви затрудни. И така, каква помощ можете да очаквате с WordPress и Drupal?

WordPress

WordPress има a масивна онлайн общност който винаги е готов да помогне. След като започнете да създавате сайт, предлагаме да се присъедините към официални форуми и групи за поддръжка. Има и безброй онлайн ресурси, уроци, видео ръководства и подкасти, които ще ви научат на всичко за WordPress.

Drupal

Точно като WordPress и Joomla, Drupal има активна онлайн общност. Така че можете да очаквате изчерпателна документация, форуми за поддръжка, потребителски групи, чат стаи и други ресурси. Всички те ще ви помогнат да решите проблеми безплатно.

Drupal е добре известен със своя Marketplace, който се опитва да свърже потребителите с разработчиците. Това е чудесен начин за намиране на професионална помощ. За съжаление, наемането на професионалисти вероятно ще ви струва повече от наемането на някого за работа, свързана с WordPress.

Сигурност

Никой не иска незащитена система. Точно както не бихте се съгласили да имате къща без брава на вратите, вие не трябва да използвате платформа за изграждане на уеб, която не е достатъчно безопасна. За щастие, независимо дали решите да отидете за WordPress или Drupal, в крайна сметка ще имате подсилени системи, които ще пазят натрапниците далеч в повечето случаи.

Сигурност на WordPress

WordPress

Трудно е да се запази платформа в безопасност, когато има стотици милиони активни потребители и уебсайт, създаден с нея. WordPress сайтовете обикновено са сред първите цели за хакери и злонамерени скриптове и има лоши момчета, които търсят дупки за сигурност в WordPress ежедневно. Точно заради това добрите момчета (разработчици на WordPress) работят непрекъснато, за да решат проблемите. Правят всичко по силите си, за да запазят системата в безопасност и вършат чудесна работа.

За да помогнете на трудолюбивите разработчици, можете да инсталирате добавки на трети страни, които ще направят вашия сайт още по-защитен. Има стотици плъгини, които ще ви помогнат да укрепите блога си, но ще трябва да се грижите за тях през цялото време. В много случаи ще трябва да платите за премиум приставка, ако наистина искате най-добрата сигурност за вашия сайт. За начало внимавайте да не използвате една от най-лошите пароли за вашия блог.

Drupal

Не можете да четете за сайтовете на Drupal, които се хакват, нали? Е, въпреки че има много по-малко уебсайтове, създадени с Drupal, отколкото тези, задвижвани например от WordPress или Joomla, истината е, че Drupal подчертава сигурността. Всички проблеми със сигурността редовно се публикуват на официалния сайт, а разработчиците упорито работят върху кръпката на системата по всяко време.

Многоезични сайтове

Търсенето на многоезични сайтове продължава да расте. Хората са осъзнали силата зад уебсайтове, които работят на няколко различни езика, така че за много потребители функцията е задължителна. Как WordPress и Drupal могат да ви помогнат в това?

WordPress

По време на инсталирането WordPress ще ви помоли да изберете език за администраторската област. Можете също така лесно да превключвате езика по всяко време.

Но когато става въпрос за съдържанието на повече от език, ще трябва да търсите решения на трети страни.

За щастие има повече от няколко приставки, които ви позволяват да превеждате целия уебсайт на стотици езици. Но ако наистина се отнасяте сериозно към многоезичните си сайтове, ще трябва да посегнете в портфейла и да платите за премиум приставки или услуги, които ще ви помогнат да изградите перфектния многоезичен сайт.

Drupal

По подобен начин Drupal ви позволява да боравите с не-английски сайтове без проблем. Просто ще трябва да активирате модулите, които отговарят на езиците, и ще можете да преведете сайта на всеки език, който искате.

Таблица за сравнение

WordPress

Drupal

Инсталация:5мин инсталация10 минути; има специални инсталационни пакети
Външен вид и разширения:Десетки хиляди разширенияДобър брой разширения, по-труден за инсталиране
Блог: Перфектна блог платформаМодул за блогове; не толкова добър, колкото WP
Поддържа:Общността, плати подкрепаОбщност, Пазар
Сигурност: Често актуализирани, приставки за сигурностЧесто актуализирани, приставки за сигурност
Многоезични опции: Трябва да използвате услуги на трети страни Активирайте езикови модули

Заключителни думи

Ако търсите платформа за блогове, която ще ви позволи да управлявате вашия сайт без много технически познания, трябва да инсталирате WordPress. Популярната платформа ще ви помогне да създадете по-малки уебсайтове, да ги персонализирате сами и да разширите с хиляди невероятни теми и плъгини. Ще бъде много по-лесно да намерите помощ и да наемете професионалисти, ако решите да търсите функции, които не можете да създадете сами.

От друга страна, Drupal е идеалният избор за по-сложни уебсайтове и други уеб проекти, с които WordPress просто не може да се справи толкова добре. Но за да използвате цялата тази мощ, ще трябва да знаете HTML, CSS и PHP, само за да управлявате добре сайта. Ако се интересувате от изграждането на сложни уебсайтове с Drupal, по-добре бъдете професионален програмист.

И Drupal, и WordPress имат своите силни и слаби страни, но в зависимост от вашите цели изборът трябва да е много лесен. За кой си отидохте?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map