Categorieën gebruiken in WordPress

wordpress-categories.png


WordPress-categorieën zijn een manier om berichten op uw WordPress-blog te groeperen. Ze zijn slechts een van de taxonomieën die WordPress gebruikt om inhoud op de website te organiseren. Omdat we het hebben over taxonomieën, is dit het perfecte moment om kennis te maken met de term, voordat je er bang voor wordt. Meer hoeft u eigenlijk niet te weten: taxonomieën zijn een manier om dingen te groeperen. U kunt zoveel taxonomieën maken als u nodig heeft, maar daarvoor zijn aangepaste code of plug-ins vereist. Standaardtaxonomieën, die worden gebruikt om berichten te groeperen, zijn categorieën en tags.

Zelfs als je dat niet weet, ben je al categorieën tegengekomen op andere sites. Meestal vormen ze het centrale onderdeel van navigatiemenu’s en stellen ze je in staat om inhoud te vinden die voor jou interessant is. Online winkels hebben bijvoorbeeld meestal categorieën waarin producten worden gegroepeerd die passen in kleding, schoenen, technologie, kunst, sport, enz.

Voordat u begint met het fysiek toevoegen en beheren van WordPress-categorieën (wat het gemakkelijkste is), moet u de tijd nemen om de inhoud in uw hoofd en ook op papier te ordenen. Als u op het punt staat een website te maken met tal van interessante onderwerpen, is het van cruciaal belang dat u van tevoren nadenkt over de structuur van uw site. Om hetzelfde voorbeeld van een online winkel te volgen, heb je alleen de kledingcategorie nodig of moet je aparte subcategorieën hebben voor overhemden, broeken, jurken, enzovoort? We laten het planningsgedeelte aan u over en concentreren ons op het werken met categorieën en tags in WordPress.

Categorieën toevoegen in WordPress

Voeg een nieuwe WordPress-categorie toe

Ga naar als u klaar bent om met WordPress-categorieën te werken Berichten -> Categorieën. Om uw eerste te maken, hoeft u slechts vier velden in te vullen:

 1. Naam – de naam zoals deze op uw blog wordt weergegeven
 2. Naaktslak – URL-vriendelijke versie van de naam. Het is meestal allemaal kleine letters en bevat alleen letters, cijfers en koppeltekens (laat het leeg en WP genereert dit veld automatisch uit de naam die u invoert)
 3. Ouder – Aangezien categorieën een hiërarchie kunnen hebben, kiest u de volgorde van categorieën en subcategorieën door hun bovenliggende items te selecteren, als u dat wilt
 4. Omschrijving – beschrijf het onderwerp. Afhankelijk van het thema dat u gebruikt, kan het worden weergegeven op categorieënpagina’s; dit is een optioneel veld

Als je er tevreden mee bent, klik je op de knop ‘Nieuwe categorie toevoegen’ onder aan het scherm. Daarna verschijnt uw nieuwe WordPress-categorie in de lijst aan de rechterkant van het scherm.

In deze lijst worden alle categorieën weergegeven die u momenteel heeft. Naast de informatie die je zojuist hebt ingevuld, zie je het aantal berichten dat in die specifieke categorie valt.

Als alternatief kunt u rechtstreeks vanuit het berichtbewerkingsscherm nieuwe categorieën toevoegen. In dit geval toont WordPress u een eenvoudig formulier waarmee u de naam en ouder voor uw nieuwe categorie kunt invoeren. Hoewel dit een snellere manier is om nieuwe taxonomieën toe te voegen tijdens het schrijven van berichten, moet je de nieuwe categorie nog steeds beheren om de slak en beschrijving te bewerken.

Kindcategorieën

Kindcategorieën zijn categorieën die ‘afhangen’ van een andere categorie die bekend staat als hun ouder.

Als u een bredere groep heeft die in kleinere secties moet worden gesegmenteerd, moet u onderliggende categorieën gebruiken. Die zijn ondergeschikt aan de ouders.

Als u bijvoorbeeld een categorie ‘Kleding’ publiceert, kunt u ‘Shirts’ maken als een kind, ‘Broek’ als een andere enzovoort..

Het heeft een andere permalink-structuur omdat het de ouderlijke slak bevat. In dit voorbeeld zou een bovenliggende categorie een permalink hebben www.uwsite.com/kleding terwijl het kind toegankelijk zou zijn vanaf www.uwsite.com/kleding/shirts.

Hoe categorieën te beheren

Beheer WordPress-categorieën

Plaats op dezelfde pagina waar u een nieuwe categorie heeft gemaakt de cursor op een vermeld item. Drie nieuwe links zouden net onder de naam van de geselecteerde groep moeten verschijnen:

 1. Bewerk – opent een pagina waar u de naam, slak, ouder en beschrijving kunt wijzigen
 2. Snelle aanpassing – zonder een nieuwe pagina te openen, wijzig de naam en slak
 3. Verwijderen – verwijder de categorie definitief. Je kunt de standaard niet verwijderen
 4. Visie – opent een pagina met alle berichten die aan die categorie zijn toegewezen

Als u een categorie verwijdert, worden de berichten niet verwijderd. In plaats daarvan worden artikelen die alleen waren toegewezen aan de verwijderde categorie ingesteld op de standaardcategorie.

Bulkopties kunnen u helpen bij het beheren van meerdere items tegelijk. Selecteer degene die u wilt verwijderen en kies “Verwijderen” in het menu “Bulkopties”.

Standaardcategorie

Om WordPress correct te laten werken, moet er ten minste één beschikbare categorie zijn. Dat is standaard de categorie ‘Niet gecategoriseerd’ die niet kan worden verwijderd, maar u kunt deze eenvoudig hernoemen. Als u een nieuw bericht publiceert en vergeet een categorie ervoor te selecteren, wijst WordPress het automatisch toe aan het standaardbericht.

De standaardcategorie kan worden gewijzigd. Ga naar wanneer u ten minste één nieuwe categorie maakt Instellingen -> Schrijven. Met de bovenste optie kun je de standaard berichtcategorie voor je blog wijzigen, en we raden je ten zeerste aan deze te wijzigen of op zijn minst de naam “Uncategorized” te wijzigen.

Verander de standaard WordPress-categorie

Hoe u categorieën op uw WordPress-site kunt weergeven

Gewoonlijk geeft WordPress categorieën weer in het navigatiemenu of de widget. Je kunt ze in beide weergeven als je dat wilt. Bekijk hoe u met WordPress-menu’s en widgets werkt om te leren hoe u ze kunt beheren.

Hoe categorieën naar tags te converteren

Er zijn twee standaardinstellingen WordPress-taxonomieën die u kunt gebruiken om inhoud in groepen te ordenen. Aangezien er kleine verschillen zijn tussen categorieën en tags, is het goed om te weten dat je categorieën kunt converteren naar tags en vice versa. Om dit te laten gebeuren, moet je een plug-in installeren:

 1. Navigeren naar Extra -> Importeren
 2. Zoek “Categorieën en Tags Converter” (zou de derde van boven moeten zijn)
 3. Klik op “Nu installeren”
 4. Wacht een paar seconden totdat er een nieuwe link verschijnt
 5. Klik op “Run Importer”
 6. Selecteer categorieën die u naar tags wilt converteren
 7. Klik op de knop “Categorieën converteren naar tags”

Converteer WordPress-categorieën naar tags

Wat hebben we geleerd

Het categoriseren van inhoud is belangrijk voor elke website. Het is niet alleen cruciaal voor SEO, maar ook voor de bruikbaarheid van de hele site. Plan uw categorieën vooruit, zodat u ze niet altijd hoeft te wijzigen. En tenzij je duizenden artikelen hebt, raden we aan een beperkt aantal categorieën te hebben, hoogstens tien. In dit artikel heb je de kans gehad om te leren hoe je nieuwe categorieën kunt toevoegen en ze kunt beheren via één pagina. Zodra u alle gewenste categorieën hebt toegevoegd, moet u ze weergeven in uw navigatiemenu of een widget. Omdat er verschillen zijn tussen categorieën en tags, kunt u met WordPress de ene naar de andere converteren door op een knop te klikken.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Liked Liked