Cara Menyesuaikan Tajuk Laman Web WordPress Anda

sesuaikan-wordpress-header.png


Tajuk WordPress adalah bahagian paling atas, dan tidak diragukan lagi elemen visual terpenting dari blog WordPress. Oleh kerana ini adalah perkara pertama yang dilihat oleh pengunjung setelah memuatkan laman web anda, sangat penting anda memberi perhatian tambahan semasa menyesuaikan tajuk.

Biasanya, header WordPress memaparkan gambar atau video yang digunakan untuk menarik perhatian pengunjung. Lebih kerap daripada tidak, anda juga boleh menjangkakan menu navigasi di sana. Sejak media sosial menjadi popular, banyak pengguna WordPress cenderung meletakkan ikon sosial di sana juga sehingga orang lain dapat masuk ke profil mereka dengan lebih cepat.

Walaupun elemen ini adalah modul standard yang dapat dijumpai di setiap laman web, ciri header WordPress hanya bergantung pada tema yang anda gunakan. Walaupun kebanyakan tema percuma dan premium membolehkan anda mengendalikan gambar dan video yang dapat anda sesuaikan secara terperinci, beberapa tema tidak akan membiarkan anda menyesuaikan tajuk sama sekali. Mudah-mudahan, anda telah memilih tema WordPress yang bagus dari kumpulan pertama, dan sekarang anda berminat untuk menyesuaikan tajuk tajuk laman web WordPress anda. Sekiranya tidak, anda perlu mengedit fail tema. Tidak ada jalan di sekitarnya.

Cara menambahkan gambar dan video ke tajuk WordPress

Untuk mendapatkan editor, sila pergi ke Penampilan -> Tajuk dari menu papan pemuka WordPress di sebelah kiri.

Sebagai alternatif, anda boleh mencari editor Header dari Rupa -> Sesuaikan -> Media Header. Oleh kerana pilihan bergantung pada setiap tema, harap perhatikan bahawa “Header Media” mungkin memiliki nama yang berbeda atau mungkin tidak muncul dalam daftar sama sekali. Untuk tujuan tutorial ini, kami akan memberi tumpuan kepada tema Twenty Seventeen yang hebat.

Media Header di WordPress

Perkara pertama yang perlu diperhatikan setelah mengklik pautan adalah WordPress membuka halaman demo laman web anda dengan semua pilihan di sebelah kiri. Ini membolehkan anda melihat perubahan pada tajuk semasa anda melakukannya. Selalu senang melihat bagaimana gambar atau video baru akan mempengaruhi halaman utama anda sebelum anda menyimpan tetapan baru. Dengan pratonton langsung, anda boleh bereksperimen dengan bebas dengan video dan gambar yang berbeza tanpa mempengaruhi pengunjung anda.

Video tajuk

Video dianggap lebih penting daripada gambar. Oleh itu, jika anda menambahkannya pada tajuk anda, gambar tersebut akan menggantikan gambar yang sudah ada. Anda boleh menambahkan video ke tajuk WordPress anda dengan dua cara yang berbeza. Biasanya, video yang anda tambahkan di sini tidak bersuara kerana akan mengganggu pengunjung.

Muat naik video dalam format .mp4

Untuk menggunakan video dari Perpustakaan Media atau memuat naik yang baru, anda harus menggunakan .mp4 format. Itulah satu-satunya format yang diterima oleh WordPress pada masa ini, jadi anda harus mengikutinya. Oleh kerana jenis video tersebut boleh menjadi sangat besar, penting bagi anda kurangkan saiz fail sebanyak mungkin. Video MP4 dapat memperoleh beberapa ratus megabait setiap fail dengan mudah, dan itu adalah sesuatu yang tidak dapat diterima oleh blog.

Ukuran video yang disyorkan dalam piksel akan bergantung pada tema anda. Dengan Twenty Seventeen, memang begitu mengesyorkan agar video anda berukuran 2000 × 1200 piksel.

Sekiranya anda mempunyai video seperti itu, klik pada butang “Pilih video”. Kemudian pilih satu dari Perpustakaan Media anda atau muat naik video baru. Anda akan segera melihat hasilnya di halaman anda.

Gunakan video dari Youtube:

Pengepala Video Youtube

Menggunakan video dari Youtube jauh lebih mudah. Setelah anda menjumpai yang anda suka, salin dan tampal URL-nya ke dalam borang. Sebaik sahaja anda menampal pautan, WordPress akan memuatkan video dan menunjukkan pratonton laman web anda.

Sekiranya anda menggunakan video, WordPress akan menggunakan gambar tajuk sebagai pengganti.

Apakah imej fallback? Sehingga video dimuat, pengguna anda secara tradisional akan melihat ruang kosong di lokasinya. Untuk mengelakkannya, gambar fallback membolehkan mereka melihat gambar sebagai gantinya. Juga, kerana tidak semua penyemak imbas dapat menghasilkan semula video, gambar akan digunakan sekiranya orang tidak dapat melihat video yang anda pilih. Oleh kerana itu, walaupun anda menggunakan video, sangat penting anda memilih gambar tajuk untuk kes tepi tersebut.

Gambar Tajuk

Secara lalai, WordPress secara automatik menunjukkan gambar tajuk yang dapat anda lihat Penampilan -> Tajuk penyunting. Di sini, anda dapat melihat gambar tajuk sekarang, yang sebelumnya telah dimuatkan (jika anda belum memuat naik gambar tajuk, anda tidak akan melihat pilihan ini), dan foto yang disarankan.

Sekiranya anda tidak mahu mempunyai gambar tajuk, klik pada butang “Sembunyikan Gambar”.

Untuk menukar gambar, klik pada butang “Tambah gambar baru” yang akan membuka Perpustakaan Media. Di sini anda akan dapat memilih foto yang telah anda tambahkan ke laman web anda atau memuat naik yang baru.

Tambahkan Imej Header baru di WordPress

Setelah memilih gambar, anda boleh memotongnya ke dimensi yang disyorkan. Sekiranya anda mahu gambar itu sesuai dengan tema anda, kami mencadangkan agar anda memotongnya. Juga, disarankan bahawa gambar anda mempunyai dimensi yang sama dengan video anda (tentu saja jika anda menggunakannya).

Sekiranya terdapat lebih dari satu gambar yang diunggah atau disarankan, anda dapat mengklik butang “Rawakkan tajuk yang diunggah / dicadangkan”. WordPress kemudian akan memilih satu gambar untuk tajuk anda secara rawak. Ini adalah pilihan yang baik bagi anda yang ingin menukar gambar setiap beberapa hari.

Jangan mengabaikan tajuk WordPress anda

Baik dari perspektif visual dan fungsional, header WordPress adalah ciri penting blog anda. Itulah sebabnya anda tidak boleh mengabaikan reka bentuknya. Oleh kerana tema anda memberi anda hak istimewa untuk menyesuaikan tajuk secara terperinci, gunakan pilihan yang ada untuk menukar video dan gambar mengikut keinginan anda. Pengguna anda akan gembira melihat bahawa anda telah meluangkan masa untuk penyesuaian.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Liked Liked