Cara Menukar Atribut Tajuk di WordPress

Cara Menukar Atribut Tajuk di WordPress


Mempunyai laman web atau blog WordPress tanpa menguruskan tajuk adalah mustahil. Sekiranya anda terlupa menulis tajuk, anda dengan cepat menyedari bahawa WordPress menambahkannya sendiri. Oleh kerana mereka penting untuk pentadbir, pengguna lain, pengunjung, dan juga mesin pencari, anda harus berhati-hati ketika menulis tajuk.

Walaupun anda mesti menghabiskan satu minit tambahan pada setiap tajuk yang anda tulis, ada beberapa perkara yang boleh anda ubah di seluruh laman web. Oleh itu, tetap bersama kami melalui panduan ini dan pelajari cara mengubah atribut tajuk yang berbeza di WordPress.

 • Cara mengehadkan panjang tajuk WordPress
 • Cara mengubah penjajaran tajuk catatan anda
 • Tulis senarai perkataan yang tidak dapat digunakan dalam tajuk pos
 • Perubahan pemisah tajuk kecil boleh memberi kesan besar di laman web anda
 • Tag tajuk boleh diubah dengan mudah melalui medan tersuai

Cara mengehadkan panjang tajuk WordPress

Apabila anda mahu menyimpan tajuk siaran anda sesingkat mungkin dan anda bekerjasama dengan banyak pengarang, itu mungkin menjadi masalah. Sama ada anda memulakan blog fesyen, blog makanan atau jenis laman web lain, setiap orang harus menjaga tajuk, mengira perkataan atau huruf dan mungkin sukar untuk melakukannya setiap kali anda menulis yang baru artikel.

Oleh itu, bagaimana anda mengehadkan tajuk posting di WordPress sehingga secara automatik mengurus panjang tajuk yang ditunjukkan di halaman anda?

Mari kita mulakan dengan penyelesaian yang mudah.

 1. Buka functions.php dalam tema anda
 2. Tampal kod berikut:
 3. fungsi max_title_length ($ title) {
  $ maks = 20;
  jika (strlen ($ title)> $ max) {
  kembali substr ($ tajuk, 0, $ maks). " …";
  } lain {
  mengembalikan $ tajuk;
  }
  }
 4. Letakkan fungsi seterusnya di mana sahaja yang anda mahukan dalam tema anda. Sebagai contoh, jika anda ingin menunjukkan tajuk yang dipendekkan di laman utama anda, anda ingin memasukkan kod ini ke dalam Templat Indeks Utama anda (index.php)
 5. add_filter ('the_title', 'max_title_length');

Seperti yang anda lihat dalam kod, ubah $ maks digunakan untuk mengehadkan panjang tajuk posting anda. Anda bebas menukarnya ke nombor yang anda mahukan. Tetapi ketahuilah bahawa panjang tajuk anda yang optimum adalah antara 55 dan 60 aksara.

Itupun dia. Sekiranya anda memanggil fungsi tersebut dalam Templat Indeks Utama anda, tajuk anda akan dipendekkan dan setelahnya, dalam 20 kes kami, tiga titik akan ditunjukkan untuk menunjukkan ada lebih banyak lagi untuk dipaparkan..

Dengan melakukan perkara yang sama, anda bebas mengaitkan fungsi di mana sahaja anda mahu – baik itu tajuk, kaki, bar sisi atau apa sahaja.

Cara mengubah penjajaran tajuk catatan anda

Tema WordPress yang boleh anda gunakan di WordPress berbeza. Anda boleh menggunakan yang standard yang disertakan dengan WordPress, membuat sendiri, mencari yang percuma di antara ribuan tema yang tersedia atau membeli yang premium dari Internet.

Ubah penjajaran tajuk pos

Walaupun anda telah membayar banyak untuk tema anda, tema itu tidak akan dapat dicapai oleh anda dan mustahil untuk memasukkan semuanya ke antara muka yang mesra pengguna. Oleh itu, jika anda ingin mengubah penjajaran tajuk catatan anda dan tema anda tidak disertakan dengan pilihan yang mudah diubah, anda harus melakukannya sendiri.

Siapkan alat anda dan lepaskan beberapa skru supaya anda dapat menyelesaikannya. Baiklah, ini terdengar seperti ada beberapa jam kerja sebelum anda – jangan risau, anda akan selesai dalam satu minit atau lebih.

Tidak kira tema yang anda gunakan, tajuk untuk siaran anda akan berada dalam fail yang sama:

 1. Navigasi ke Penampilan-> Penyunting
 2. Di sebelah kanan, cari fail Single Post (single.php) dan buka atau lebih baik lagi, buka fail di beberapa editor luaran
 3. Cari fail untuk “
 4. Ubah teg dengan penjajaran yang diinginkan:
 5. MENINGGALKAN:

  PUSAT:

  KANAN:

 6. Simpan perubahan

Itu sahaja. Sekarang anda bebas untuk membuka sebarang catatan anda dan melihat perubahan yang telah anda buat. Sekiranya anda telah mengikuti langkah-langkah dan mengubah penjajaran, tajuk catatan anda akan muncul di kiri, tengah atau kanan.

Bekerja dengan WordPress memang menyeronokkan, bukan? Sekiranya anda ingin mempelajari lebih lanjut mengenai blog dan menyesuaikan WordPress, lihat sumber kami dan tingkatkan kemahiran webmaster anda dalam masa yang singkat.

Tulis senarai perkataan yang tidak dapat digunakan dalam tajuk pos

Walaupun anda boleh membatasi tajuk dalam WordPress dengan mudah, kadangkala anda perlu mengubah tajuk lebih banyak lagi. Mengehadkan bilangan watak dalam tajuk entri dapat membantu anda mengekalkan reka bentuk yang stabil dan dapat membantu dengan SEO, tetapi penulis anda tetap dapat menulis apa sahaja yang mereka mahukan.

Bergantung pada apa yang anda tulis atau pada perkongsian anda dengan beberapa syarikat lain, anda mungkin mempunyai beberapa perkataan atau frasa yang ingin anda hindari dalam tajuk anda. Itu mungkin kata-kata tidak senonoh yang ingin anda hindari atau hanya satu atau dua jenama yang anda tidak mahu diiklankan di laman web anda.

Walaupun anda boleh duduk dan berbincang dengan pengarang anda tentang perkara itu dan meminta mereka untuk tidak menyebutkan kata-kata yang boleh merosakkan reputasi laman web anda, hanya masalah masa apabila salah seorang penulis akan melupakannya dan menerbitkan tajuk yang dapat membuat anda kelihatan buruk atau bahkan kehilangan wang dengan melanggar perjanjian dengan pasangan.

Senarai perkataan yang tidak boleh digunakan dalam tajuk

Daripada peringatan lisan, mengapa anda tidak menulis fungsi yang akan melarang sesiapa sahaja di laman web anda untuk menulis tajuk dengan kata-kata tertentu? Atau lebih baik lagi, mengapa anda tidak hanya menyalin dan menampal fungsi yang sama dari bawah dan menukar perkataan yang anda mahu sekat?

Setelah anda memutuskan untuk membuang kata-kata tertentu dari tajuk catatan, mari kita lihat bagaimana anda boleh melakukannya.

Keluarkan perkataan tertentu dari tajuk:

 1. Buka fail functions.php
 2. Salin dan tampal kodnya:
 3. titlerestriction fungsi ($ tajuk) {
  jawatan $ global;
  $ title = $ post-> post_title;
  $ limitedWords = "word1; word2; word3";
  $ limitedWords = explode (";", $ limitedWords);
  foreach ($ terhad Kata sebagai $ limitedWord) {
  jika (stristr ($ title, $ limitedWord))
  wp_die (__ ('Ralat: Anda telah menggunakan perkataan terlarang dalam tajuk pos'));
  }
  }
  add_action ('publish_post', 'titlerestriction');
  
 4. Tukar perkataan pada 4ika Tambahkan seberapa banyak yang anda suka tetapi jangan lupa untuk memisahkannya dengan titik koma
 5. Sesuaikan mesej ralat pada 8ika garisan
 6. Simpan perubahan

Sekiranya anda membuka siaran baru dan cuba menerbitkannya sementara tajuknya mengandungi salah satu perkataan yang telah anda nyatakan dalam kod tersebut, WordPress akan menghalang anda daripada menerbitkan catatan tersebut dan memberi amaran kepada anda dengan mesej itu.

Walaupun anda mungkin telah memberitahu pengarang anda tentang kata-kata terlarang, tidak ada salahnya untuk menunjukkan kata-kata itu tepat di bawah tajuk dan menulisnya sebagai peringatan..

Sekiranya bukan rahsia, bolehkah anda memberitahu kami perkataan mana yang anda masukkan dalam senarai dan mengapa?

Perubahan pemisah tajuk kecil boleh memberi kesan besar di laman web anda

Pemisah tajuk adalah satu watak sederhana yang memisahkan tajuk laman web anda dari nama pos dan halaman. Walaupun tidak begitu penting dengan mencari kata kunci yang tepat untuk artikel anda, ini dapat dilihat di atas tab penyemak imbas anda setelah anda membuka laman web, tetapi yang lebih penting, pemisah ini akan digunakan oleh Google dan mesin pencari lain ketika mereka memaparkan laman web anda di Keputusan Carian.

Walaupun tidak ada bukti bahawa pemisah yang berbeza dapat memberi kesan yang berbeza pada SEO anda, anda mungkin ingin mengubah pemisah standard hanya untuk mengubah cara laman web WordPress anda ditampilkan di semua laman web lain dalam hasil carian tersebut.

Tukar pemisah tajuk:

Setelah WordPress 4.4 dihidupkan, ada penapis baru diperkenalkan, dan salah satunya secara langsung bertugas sebagai pemisah tajuk. Untuk menukar pemisah tajuk anda, ikuti beberapa langkah berikut:

 1. Buka fail functions.php
 2. Salin dan tampal kod berikut:
 3. fungsi wploop_change_separator ()
  {
  kembali '|';
  }
  add_filter ('document_title_separator', 'wploop_change_separator');
 4. Tukar pemisah di antara petikan tunggal pada baris ketiga
 5. Simpan perubahan

Tukar pemisah tajuk untuk versi WordPress yang lebih lama:

Sebelum WordPress 4.4 diperkenalkan, pemisah tajuk dapat diubah dengan mudah dengan menggunakan fungsi wp_title. Pembangun WordPress mula-mula mengeluarkan fungsi dari senarai yang disokong dan ia tidak lagi digunakan. Tetapi kerana sebilangan besar tema masih menggunakannya, pemaju memutuskan untuk membawanya kembali.

Fungsi berikut masih dapat membantu anda mengubah pemisah itu jika anda menggunakan versi WordPress yang lebih lama, tetapi kami menasihatkan agar anda mengemas kini WordPress anda secepat mungkin (kerana banyak sebab yang berbeza) dan menggunakan kaedah baru yang ditunjukkan di atas; lambat laun, fungsi wp_title akan menjadi tidak lagi digunakan untuk selamanya dan anda harus mengubah fungsi. php sekali lagi.

function change_wp_title_separator (tajuk $, $ sep) {
$ sep = '-';
$ title = str_replace ('|', $ sep, $ tajuk);
mengembalikan $ tajuk;
}
add_filter ('wp_title', 'change_wp_title_separator', 10, 2);

Walaupun anda boleh menukar pemisah menjadi watak yang anda mahukan, kami menasihatkan untuk tidak melakukannya. Contohnya, terdapat beberapa watak khas yang tidak akan ditunjukkan oleh Google dan anda tidak mahu tajuk laman web anda kelihatan tidak profesional. Beberapa pemisah yang paling umum adalah “|”, “-” dan “>” jadi jangan berlebih-lebihan dan pilih yang paling anda sukai.

Tag tajuk boleh diubah dengan mudah melalui medan tersuai

Tag tajuk penting untuk laman web anda. Bukan sahaja mereka akan muncul kepada pengguna, tetapi mereka juga akan berperanan penting dalam SEO anda. Memilih tag tajuk yang betul boleh memberi kesan besar pada mesin pencari dan anda boleh mendapat keuntungan daripada menukar tag tajuk jika dilakukan dengan betul.

Untuk pengguna biasa, mudah untuk menukar tag tajuk hanya dengan menavigasi ke Tetapan -> Umum. Begitu juga, pergi ke Rupa -> Sesuaikan akan menunjukkan tempat di mana hampir setiap tema membolehkan anda menukar tajuk dan slogan laman web anda. Biasanya, laman web menggunakan tajuk dan nama pos / halaman mereka, dipisahkan oleh satu watak. Tetapi anda boleh mengubahnya jika anda mahu menjadi pemberontak.

Buat tag tajuk statik untuk semua catatan anda:

Walaupun tidak disyorkan, anda mungkin ingin menukar tag tajuk halaman dan membuatnya sama pada semua posting dan halaman WordPress anda. Daripada menggunakan tajuk, pemisah dan nama pos, sebagai contoh, anda boleh mengubahnya menjadi sesuatu yang statik:

 1. Buka fail functions.php
 2. Salin dan tampal yang berikut:
 3. fungsi sama_title_tag ()
  {
  kembalikan 'Panduan Laman Pertama';
  }
  add_filter ('pre_get_document_title', 'same_title_tag');
  
 4. Tukar tajuk pada 3rd garisan
 5. Simpan perubahan

Fungsi ini akan mengubah setiap pos dan tajuk halaman menjadi “First Site Guide” (hey, jangan gunakan nama kami, jadilah kreatif), tetapi itu dapat diterima jika anda hanya mempunyai satu halaman. Sebaliknya, menggunakan tajuk lalai adalah pilihan yang jauh lebih baik ketika datang ke SEO dan keseluruhan pengalaman pengguna. Walaupun anda hanya mempunyai halaman rumah dan kenalan, masih merupakan pilihan yang lebih baik untuk menuliskan bahagian “kenalan” itu pada tag tajuk.

Tukar tag tajuk melalui bidang tersuai:

Tetapi, mari kita bahas ini dan beri peluang kepada penulis anda untuk menambahkan tajuk tersuai pada siaran mereka:

 1. Buka fungsi.php
 2. Salin dan tampal kodnya:
 3. fungsi post_meta_title_tag ()
  {
  $ customPostTitleMeta = get_post_meta (get_the_ID (), 'custom_post_title', benar);
  jika ($ customPostTitleMeta)
  {
  pulangkan $ customPostTitleMeta;
  }
  kembali '';
  }
  add_filter ('pre_get_document_title', 'post_meta_title_tag');
  
 4. Simpan perubahan
 5. Buka siaran yang ingin anda ubah tajuknya
 6. Dalam nama bidang tersuai, tulis “custom_post_title”
 7. Dalam nilai bidang tersuai, tulis tajuk yang ingin anda gunakan untuk siaran itu
 8. Simpan perubahan / terbitkan catatan

Sekarang, daripada mendapatkan tajuk lalai, siaran anda akan menggunakan kustom yang anda masukkan pada 6ika langkah. Sekiranya anda meninggalkan bidang khusus, WordPress akan memuatkan tag tajuk lalai dan menggunakannya untuk siaran tersebut.

Kawal tajuk WordPress anda

Kami berharap panduan ini dapat membantu anda mengawal tajuk WordPress anda dengan lebih mudah. Tetapi jika anda mempunyai sebarang pertanyaan, silakan tinggalkan komen dan komen dan kami akan berusaha menjawabnya secepat mungkin.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map