Cara Menggunakan Widget di Papan Pemuka WordPress

wordpress-widgets.png


Widget WordPress adalah komponen bebas kecil yang membolehkan pengguna menerapkan fungsi tertentu ke blog WordPress baru anda. Hanya dengan mengaktifkan widget, pengguna dapat memperluas blog mereka dan menunjukkan maklumat tambahan tentang kawasan yang telah ditentukan.

Dengan menggunakan widget, sesiapa sahaja dapat mengawal fungsi tema tanpa mempunyai pengetahuan teknikal. Sekiranya tidak ada widget, anda harus menyiapkan kod secara manual untuk menunjukkan perkara-perkara sederhana di bar sisi laman web. Sebagai gantinya, yang perlu anda lakukan ialah drag & drop blok kecil di mana anda mahu menggunakannya.

Lokasi yang ada

Walaupun terdapat lima belas widget WordPress yang sudah dipasang sebelumnya, itu tidak bermaksud anda boleh menggunakannya dengan segera. Pertama, tema harus mempunyai kawasan yang ditentukan untuk widget, juga dikenal sebagai kawasan widget.

Widgetized ada di WordPress

Biasanya, tema WordPress membenarkan widget di bar sisi. Hanya boleh ada satu, atau beberapa bar sisi untuk laman web anda. Tetapi kerana tema sentiasa menjadi lebih baik, kawasan widget terus berkembang. Kemungkinannya adalah bahawa tema semasa anda membolehkan anda melampirkan widget ke footer, header atau bahkan di bawah kandungan dalam catatan dan halaman.

Bagaimana mengetahui di mana anda boleh menggunakan widget?

Jangan bimbang; anda tidak perlu banyak meneroka kerana semua kawasan siap widget disenaraikan di Rupa -> Widget. Sebaik sahaja anda membuka halaman, kawasan yang tersedia terletak di sebelah kanan. Sekiranya anda menggunakan tema WordPress Dua Puluh Tujuh Belas, anda boleh mengharapkan satu bar sisi dan dua kawasan kaki yang menerima widget.

Cara menambah widget

Oleh kerana widget WordPress direka untuk pemula, agak mudah menambahkannya ke laman web anda.

 1. Pergi ke Rupa -> Widget
 2. Pilih widget dari senarai “Widget yang Tersedia” di sebelah kiri
 3. Tambahkan widget:
  1. Seret widget ke kawasan widget di sebelah kanan atau
  2. Klik pada widget dan pilih tempat untuk menambahkannya
 4. Isi butiran dan periksa pilihannya

Cara menambah widget WordPress

Bergantung pada widget, anda boleh mengharapkan pelbagai fungsi dan pilihan. Dari saat anda meletakkannya ke lokasi barunya, WordPress akan membuka pilihan yang tersedia untuk widget tersebut.

Sebagai contoh, jika anda memilih widget Teks, anda akan segera mendapat peluang untuk menulis dalam tajuk dan kandungan. Perhatikan bahawa setiap widget mempunyai butang simpan, jadi jangan lupa untuk menyimpan perubahan sebelum keluar.

Widget apa pun boleh digunakan berkali-kali.

Bagaimana jika anda tidak dapat menggunakan teknik seret dan lepas?

Dalam keadaan yang jarang berlaku, anda mungkin tidak dapat menggunakan fungsi seret & lepas untuk menambahkan widget baru. Sekiranya demikian, anda boleh mengaktifkan pilihan yang lebih mudah:

 1. Lihat ke bahagian atas halaman Widget dan klik pada tab “Pilihan Skrin”
 2. Klik “Dayakan mod kebolehaksesan”

Ini akan menunjukkan widget di persekitaran yang agak berbeza di mana setiap komponen akan mendapat butang “Tambah” di sebelahnya. Kemudian, untuk menambahkan widget, klik butang, pilih pilihannya dan pilih kawasan widget di mana anda ingin menambahkannya.

Untuk mematikan mod kebolehaksesan, kembali ke “Pilihan Skrin” dan pilih “Nonaktifkan mod aksesibilitas”

Widget Tidak Aktif

Jika anda menghapus widget dari salah satu kawasan widget, semua tetapan yang anda gunakan akan hilang. Oleh itu, agar tidak kehilangan konfigurasi, anda dapat menyembunyikan widget dari orang ramai dengan menyeretnya ke senarai “Widget Tidak Aktif” yang terdapat di sebelah kiri halaman. Sekiranya anda melakukannya, tiada tetapan akan hilang. Sebaliknya, widget tertentu akan berada dalam senarai dan menunggu anda mengaktifkannya semula apabila diperlukan.

Widget WordPress tidak aktif dalam senarai

Apabila menukar tema yang mempunyai sebilangan bar sisi dan kawasan siap widget lain, anda mungkin kehilangan beberapa widget. Jangan bimbang; jika WordPress tidak dapat mengenali kawasan widget baru, ia akan memindahkannya ke senarai “Widget Tidak Aktif”. Untuk mengaktifkannya semula, pindahkan widget ke lokasi yang baru tersedia.

Urus dengan Pratonton Langsung

Sekiranya anda lebih banyak jenis visual dan anda mesti mempunyai pratonton mengenai apa yang anda lakukan, ada rawatan untuk anda. Di bahagian atas halaman, klik pada butang “Urus dengan Pratonton Langsung”. Ini akan membuka skrin baru.

Widget dengan Pratonton Langsung

Semasa melihat halaman utama, Customizer akan menunjukkan kepada anda area widget di sebelah kiri. Pilih bar sisi, footer atau kawasan lain yang perlu anda edit. Dari sini, anda boleh mengubahsuai widget yang ada atau menambah yang baru. Yang berbeza di sini ialah anda dapat segera melihat semua perubahan yang dilakukan pada widget. Sekiranya anda ingin menyusun semula widget, seret dan lepaskan pada kedudukan yang anda suka dari sebelah kiri skrin.

Widget WordPress Lalai

WordPress dilengkapi dengan lima belas widget. Untuk mencarinya, pergi ke Rupa -> Widget

Secara lalai, terdapat lima belas widget WordPress yang telah dipasang sebelumnya:

 • Arkib – arkib bulanan siaran laman web anda
 • Audio – memaparkan pemain audio
 • Kalendar – jadual catatan anda
 • Kategori – senarai atau dropdown semua kategori
 • Menu Tersuai – buat menu tersuai
 • Gambar – paparkan gambar
 • Meta – pautan log masuk, RSS, dan pautan WordPress.org
 • Halaman – senarai semua halaman
 • Komen Terkini – komen paling terkini
 • Catatan Terkini – catatan terkini
 • RSS – entri dari mana-mana RSS atau suapan Atom
 • Cari – memaparkan borang carian mudah
 • Tag Cloud – kumpulan tag yang paling banyak digunakan
 • Teks – tambahkan teks, gambar, video atau kod HTML apa pun
 • Video – memaparkan video dari perpustakaan media atau YouTube, Vimeo, atau penyedia lain

Widget Tambahan

Dengan memasang plugin dan tema baru, anda boleh mengharapkan widget baru dalam senarai. Oleh kerana terdapat puluhan ribu tema dan plugin untuk WordPress, terdapat banyak widget yang boleh anda temui. Sebagai contoh, anda boleh mengisi senarai dengan widget yang akan memaparkan Peta Google, borang langganan, galeri, dll.

Manfaatkan widget

Seperti yang anda dapat lihat dari catatan ini, agak mudah menggunakan widget WordPress. Walaupun mereka sangat mesra pemula, jangan biarkan itu menyesatkan anda. Komponen kecil ini dapat menjadikan laman web anda lebih interaktif dan membantu menarik perhatian pengunjung mengenai perkara tertentu. Mereka juga boleh disesuaikan, dan anda boleh memiliki apa sahaja yang anda mahukan dalam widget. Setelah anda belajar bekerja dengan mereka, anda mungkin tidak akan dapat membina laman web tanpa widget.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map