Cara Menggunakan Medan Khusus di WordPress

Cara Menggunakan Medan Khusus di WordPress


Semasa anda menulis artikel sebelumnya, anda mungkin telah menelusuri kawasan Field Custom di editor post.

Ciri WordPress yang ringkas namun kuat ini, mungkin tidak disedari oleh pemula tetapi sebenarnya adalah ciri yang mana sudah pasti dapat mengubah laman web mudah dan sederhana anda menjadi portal dinamik yang akan menarik pelawat baru.

Mari kami tunjukkan lebih banyak mengenai bidang tersuai dan cara menggunakannya di laman web anda:

 • Apakah Bidang Tersuai dan bagaimana ia berfungsi
 • Cara menyenaraikan catatan dengan medan khusus tertentu
 • Tunjukkan bar sisi dengan menggunakan medan tersuai
 • Tukar header, footer atau bar sisi untuk catatan individu dengan medan tersuai
 • Laksanakan Medan Custom Lanjutan dengan lebih mudah dengan Kod Tema ACF
 • Paparkan mood anda atau lagu dengan bidang khusus

Apakah Bidang Tersuai dan bagaimana ia berfungsi

Apa sebenarnya medan tersuai? Medan kecil ini membolehkan pengguna memasukkan maklumat tambahan mengenai siaran tersebut. Ini dikenal sebagai meta-data, iaitu “data tentang data” dan memungkinkan anda melampirkan maklumat tambahan ke posting anda. Nilai yang dapat anda masukkan dalam bidang tersuai dapat terdiri dari sesuatu yang sederhana seperti menambahkan teks atau angka ke pos anda, menambahkan gambar, mengubah gaya melalui medan, atau benar-benar melakukan apa sahaja yang sesuai dengan fikiran anda.

Bidang-bidang khas

Mungkin semuanya akan lebih jelas dengan contoh.

Bayangkan bahawa anda menjalankan laman web khusus untuk permainan video. Anda menulis berita dan menerbitkan treler, bermain-main dengan perkakasan permainan sehingga anda dapat membincangkannya dan tentu saja anda menulis ulasan setelah permainan baru tiba. Setelah menulis ulasan dan meletakkan tangkapan skrin dan video permainan dalam artikel, anda mungkin ingin memaparkan maklumat penting mengenai permainan.

Daripada menyembunyikan maklumat yang paling penting mengenai permainan dalam teks yang panjang, anda mungkin ingin memaparkan skor permainan, nama pembangun dan penerbit yang menghubungkan ke laman web mereka, tarikh peluncuran, dll. Ya, bidang tersuai adalah sesuatu yang dapat membantu anda melakukan sihir.

Sekiranya anda membiarkan penulis anda memasukkan maklumat tersebut dalam bidang tersuai, anda boleh dengan mudah mengekstrak maklumat dan memaparkannya di samping ulasan. Anda telah melihat infobox di laman web tinjauan. Sekiranya anda melakukannya, semua ulasan boleh mempunyai templat standard – ini dapat meningkatkan pengalaman pengguna, baik di bahagian depan maupun di belakang.

Mengikuti contoh laman web permainan, anda akan mempunyai beberapa bidang tersuai yang boleh dimasukkan oleh penulis anda dan yang anda tunjukkan kepada pembaca anda:

Maklumat Call of Duty

Ini adalah maklumat yang akan dimasukkan oleh pengarang anda ke dalam bidang tersuai, dan anda boleh memaparkannya dalam siaran. Tetapi bagaimana?

Paparkan semua medan tersuai:

Sekiranya anda hanya mempunyai satu bidang atau anda ingin menunjukkan semua bidang anda di tempat yang sama, anda boleh menghubungkan data meta sekaligus dengan fungsi mudah:

 1. Buka single.php
 2. Cari fungsi_content () dan tampal kod ini sebelum atau sesudahnya (bergantung pada tempat anda ingin memaparkan bidang tersuai):
 3. Simpan perubahan

Paparkan bidang khusus khusus:

Itu sahaja. Fungsi mudah itu sekarang akan tetap terpikat dan ia akan menunjukkan semua bidang tersuai dari siaran. Tapi apa jika anda ingin menunjukkan bidang yang berbeza dalam kedudukan yang berbeza atau jika anda hanya mahu menunjukkan satu kunci tertentu? Kemudian anda akan menggunakan pendekatan yang sedikit berbeza dan menentukan kunci yang akan dipaparkan:

 1. Buka fail single.php
 2. Cari kandungan dan c / p berikut:
ID, 'kunci', benar); ?>
 1. Ganti ‘kunci’ dengan medan khusus sebenar yang anda gunakan dalam siaran. Contohnya: ‘Penerbit’
 2. Simpan perubahan

Fungsi ini akan memeriksa setiap pos dalam lingkaran dan mencari bidang khusus bernama “Penerbit”. Sekiranya kunci dijumpai, nilainya akan dipaparkan. Anda dapat menyesuaikan lebih lanjut cara bidang khusus ditampilkan dengan menambahkan kelas ke dalamnya dan memberi gaya kelas dengan CSS atau anda boleh memasukkan HTML secara langsung ke nilai bidang.

Medan Khusus Bersyarat:

Sekiranya anda mahu, anda boleh menggunakan medan tersuai sebagai bersyarat. Mari ikuti teladan dan katakan ada kalanya anda tidak dapat mengetahui tarikh pelepasan untuk permainan yang anda tulis. Daripada mengetik bidang khusus, anda boleh mengotomatisasi prosesnya dan menyuruh WordPress menulis “TBA” (akan diumumkan) ke dalam bidang Tarikh Tayangan jika tidak ada data yang ditambahkan oleh pengguna:

ID, 'Tarikh Tayangan', benar);
jika ($ release_date) {
?>


Yang akan diumumkan.

OK, kami akan menyelesaikannya dari sini. Ini adalah kaedah paling asas menggunakan medan tersuai. Tetapi setelah anda merangkumi asas-asasnya, anda sebenarnya boleh melakukan apa sahaja dengan mereka. Anda dapat, misalnya, menunjukkan suasana hati atau lagu yang sedang Anda dengarkan. Atau, anda boleh menunjukkan senarai catatan yang mengandungi kunci dan / atau nilai tertentu. Langit adalah hadnya.

Cara menyenaraikan catatan dengan medan khusus tertentu

Medan tersuai adalah kaedah terbaik untuk memperluas fungsi siaran anda. Daripada membiarkan pengguna berurusan dengan kod, anda boleh membiarkan mereka memasukkan nilai dalam bidang tersuai dan melakukan sesuatu dengan maklumat tersebut – ada kemungkinan yang tidak berkesudahan.

Kadang-kadang, apabila anda sudah menggunakan bidang khusus tertentu, anda mungkin perlu menyenaraikan catatan dengan medan tersebut.

Sebagai contoh, jika anda menulis ulasan permainan dan sudah mempunyai bidang tersuai yang berbeza di mana anda memaparkan penerbit, genre, skor, dll dalam kotak maklumat yang berasingan dalam ulasan anda, anda mungkin mahu memaparkan hanya permainan dari penerbit tertentu, permainan dari genre FPS atau hanya ulasan dengan skor 10.

Maklumat seperti ini sangat menarik bagi pengunjung anda. Anda boleh membenarkan mereka melihat ulasan permainan anda dengan lebih terperinci atau benarkan mereka melihat 10 permainan teratas di laman web anda. Walaupun anda tidak mahu menerbitkan senarai baru, kaedah ini dapat membantu anda dalam perlombongan data – dan bukannya membuat artikel daripadanya, anda boleh menyenaraikan semua catatan dengan harta tertentu untuk tujuan penyelidikan sahaja.

Pada pendapat kami, kaedah terbaik untuk menyenaraikan catatan yang disusun mengikut bidang tersuai adalah mengikut membuat templat halaman baru dan menunjukkan senarai di halaman baru. Kaedah ini membolehkan anda mengatur halaman anda dan menggunakan halaman baru dengan mudah untuk memaparkan apa yang anda perlukan. Dalam baris berikut, kami akan menunjukkan kepada anda cara mencari semua catatan dengan bidang khusus dan / atau nilainya dan menunjukkannya di halaman baru.

1. Buat templat tersuai:

Mari kita ikuti contoh ulasan permainan di mana kita mahu memaparkan semua permainan dari Bethesda Softworks (adakah yang mengatakan Fallout?). Sebagai permulaan, anda perlu membuat dan menyediakan templat tersuai:

 1. Buat templat halaman tersuai dan beri nama bethesda-games.php
 2. Salin dan tampal kod berikut ke dalam fail:
 3. 
  
  
  
   'penerbit',
  'meta_value' => 'Bethesda'
  ));
  
  jika (has_posts ()) while (has_posts ()): the_post ();
  gema '';
  Tajuk();
  gema '';
  akhir sekali;
  
  wp_reset_query (); ?>
  
  
  
  
 4. Simpan perubahan

Kodnya siap untuk melalui semua bidang tersuai dan hanya mencari kunci ‘Penerbit’ dengan nilai ‘Bethesda’. Anda boleh menukar kunci dan nilai kepada apa sahaja yang anda mahukan. Sekiranya anda ingin memaparkan semua catatan dengan medan khusus ‘Penerbit’ yang mengandungi sebarang nilai, hapus keseluruhan baris ‘meta_value’ sepenuhnya.

Jangan lupa menukar tajuk templat menjadi sesuatu yang akan anda kenali kemudian.

2. Tambah halaman:

Sekarang templat anda sudah siap sehingga anda dapat terus membuat senarai:

 1. Navigasi ke Halaman-> Tambah Baru
 2. Tambahkan tajuk
 3. Di sebelah kanan, cari “Atribut Halaman”
 4. Pilih templat anda dari senarai juntai bawah “Templat”
 5. Terbitkan halaman

Itu sahaja! Sekarang jika anda membuka halaman baru anda, anda dapat melihat senarai semua catatan anda yang mengandungi bidang tersuai dengan nilai yang telah anda pilih.

Sekarang anda harus menambahkan beberapa teks ke halaman baru anda, susun senarai dan cari cara terbaik untuk menunjukkannya kepada pengunjung anda. Kami berharap kaedah ini dapat membantu anda menyusun catatan anda pada tahap yang lain dan anda akan menikmatinya.

Tunjukkan bar sisi dengan menggunakan medan tersuai

Bar sisi diperkenalkan dalam WordPress versi 2.2. Sejak itu, ia menjadi kaedah popular untuk menunjukkan kandungan tambahan dan lebih kerap daripada itu, tema WordPress akan memilikinya secara lalai di mana anda boleh meletakkan widget yang anda mahukan.

Walaupun sangat berguna, anda tidak mahu bar sisi anda ada di mana-mana. Biasanya, bar ini ditunjukkan di mana sahaja tetapi halaman utama. Dan tidak ada pilihan seperti itu untuk menghidupkan dan mematikan bar sisi dengan mudah.

Jadi, mengapa tidak membuatnya sendiri. Di bahagian artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara meletakkan bar sisi anda ke dalam bidang khusus dan memanggilnya hanya untuk siaran yang anda mahukan.

1. Sediakan templat:

 1. Buka fail page.php atau single.php
 2. Cari kod berikut:
 3. Ganti kod dengan yang ini:
 4. ID, "bar sisi", benar);
  get_sidebar ($ sidebar);
  ?>
  
 5. Simpan perubahan
 6. Buat templat tersuai di mana bar sisi anda akan berada
 7. Buka fail sidebar.php
 8. Salin semuanya dari sidebar.php dan tampal ke dalam fail templat tersuai anda
 9. Simpan perubahan.

Sekarang anda harus membuka siaran atau halaman di mana anda dapat mencari “bidang khusus” di bawah Editor Teks / Visual. Untuk menambahkan bar sisi pada siaran / halaman itu, lakukan perkara berikut.

2. Menggunakan bar sisi dalam bidang tersuai:

 • Ketik “bar sisi” di bawah nama bidang tersuai anda
 • Taipkan nama templat tersuai anda sebagai nilai medan
 • Itu sahaja. Sekiranya anda membiarkan medan tersuai anda kosong, siaran anda akan tanpa bar sisi manakala dalam keadaan lain, bar sisi anda akan dimuat jika anda telah melakukan semuanya dengan betul.

  Tukar header, footer atau bar sisi untuk catatan individu dengan medan tersuai

  Biasanya, laman web WordPress hanya akan mempunyai satu header, footer dan bar sisi yang sudah ditentukan oleh tema yang anda gunakan. Masing-masing mempunyai fungsi dan reka bentuk mereka yang tersimpan dalam fail berasingan yang disebut dengan tema dan kemudian dipaparkan di laman web di mana diperlukan. Oleh kerana setiap bahagian tema disimpan dalam fail yang berbeza, anda dapat mengubahnya dengan mudah tanpa perlu risau anda akan mengacaukan seluruh laman web, dan anda boleh mengubah cara hanya header, footer atau sidebar yang berkelakuan di laman web anda.

  Tetapi kadang-kadang, satu elemen tidak akan mencukupi dan sebagai contoh, anda mahu menukar tajuk anda. Sekiranya anda ingin mengubahnya untuk keseluruhan laman web, anda sudah bersedia untuk pergi – buka header.php dan ubah mengikut kehendak anda. Tetapi bagaimana jika anda mahu menambahkan iklan di tajuk hanya untuk satu catatan anda? Atau mungkin mengubah tajuk hanya untuk satu siaran di keseluruhan koleksi anda tanpa mengubah selebihnya?

  Sekali lagi, bidang khusus akan membantu anda.

  1. Sediakan fail:

  Sebelum kita menggunakan bidang khusus untuk menukar header, footer atau sidebars, anda harus menyediakan failnya. Katakan anda mahu menukar tajuk untuk satu atau dua pos dan anda telah membuat fail baru bernama header-header2.php di mana anda telah menukar reka bentuk atau memasukkan iklan tertentu ke siaran tersebut. Sebelum anda dapat terus membuat bidang khusus, pastikan fail dikodkan dengan betul dan berfungsi di laman web anda. Setelah fail siap dan siap, anda boleh teruskan.

  Berhati-hati dengan menamakan fail – jika anda cuba menukar tajuk, fail tajuk baru anda akan kelihatan seperti ini: tajuk-nama baru.php

  2. Ganti kod:

  1. Buka fail single.php
  2. Cari get_header (); bahagian kod yang biasanya terdapat di bahagian atas halaman single.php
  3. Gantikan fungsi dengan yang berikut:
  4. $ wp_query global;
   $ postid = $ wp_query-> post-> ID;
   $ header = get_post_meta ($ postid, "header", true);
   jika (! kosong ($ header)) {
   get_header ($ tajuk);
   } lain {
   get_header ();
   }
   wp_reset_query ();
   
  5. Simpan perubahan

  Dengan kod ini, anda menyuruh WordPress untuk memeriksa bidang khusus “header” di setiap pos. Sekiranya medan khusus dengan nama itu ditemui, WordPress akan mengambil nilainya dan menggunakan nama fail sebagai tajuk untuk siaran itu sahaja.

  3. Tukar tajuk melalui medan tersuai:

  Sekiranya anda memuat naik header-header2.php dalam tema anda, kini anda boleh memanggilnya dalam bidang tersuai:

  1. Buka siaran yang ingin anda ubah tajuknya
  2. Tatal ke bawah dan arahkan ke medan tersuai
  3. Masukkan medan baru dan beri nama “header”
  4. Ketik “header2.php” dalam nilai medan
  5. Kemas kini atau terbitkan siaran

  Sekiranya tidak ada kesalahan pada anda header-header2.php fail, tajuk baru akan muncul di bahagian atas siaran yang telah anda buat perubahan. Namun, semua catatan lain akan memuatkan fail tajuk standard anda yang ditentukan oleh tema.

  Seperti yang anda perhatikan, anda hanya diminta untuk memasukkan nama fail fail tajuk baru anda selepas bahagian “header-“. Kerana itu, penting untuk menamakan fail tajuk baru anda dengan betul dan tambahkan bahagian “header-” sebelum nama sebenarnya yang anda gunakan di bidang khusus.

  Perkara yang sama berlaku untuk bar sisi atau fail footer, tentu saja, dengan mengubah get_sidebar () dan get_footer () bahagian kod.

  Laksanakan Medan Custom Lanjutan dengan lebih mudah dengan Kod Tema ACF

  Custom Fields adalah bahagian yang tidak dapat dielakkan dari hampir setiap tema WordPress di luar sana. Medan ini membolehkan semua orang memasukkan maklumat tambahan mengenai siaran, tetapi malangnya, ciri WP standard ini agak mentah. Pemula memerlukan sedikit masa untuk membiasakan diri menggunakan bidang tersuai dan pembangun harus menghabiskan banyak masa tambahan ketika membuat kod di sekitarnya.

  Itulah sebabnya mengapa Medan Khusus Lanjutan Plugin (ACF) sangat popular di kalangan pengguna WordPress di seluruh dunia. Plugin percuma ini mengira lebih dari 1 juta pemasangan aktif pada masa ini, dan kami tidak melihat mengapa jumlahnya akan mula menurun. ACF membolehkan anda membuat bidang khusus yang kuat, profesional dan intuitif melalui penyunting visual.

  Walaupun cukup popular, ACF masih memerlukan pengetahuan pengekodan dan banyak masa anda jika anda merancang untuk melaksanakan bidang-bidang tersebut dalam satu tema. Ya, membuat kumpulan lapangan memang mudah, tetapi memaparkan ladang itu bukanlah sebiji kek. Dan di situlah Kod Tema ACF masuk untuk menyelamatkan pemaju.

  Kod Tema ACF

  HARGA: Percuma

  Kod Tema ACF untuk WordPress

  Plugin hebat ini adalah produk dari dua pembangun yang memutuskan sudah waktunya untuk berhenti membuang masa berulang kali menulis kod yang sama berulang kali. Semasa mengembangkan tema atau mengubah tema yang ada, Advanced Custom Fields memerlukan pembangun untuk menerapkan kod yang tepat di tempat yang tepat dalam tema. Oleh kerana tidak ada cara yang lebih mudah, pengembang harus menghafal potongan dan semua ciri API untuk melakukan kerja.

  Aaron Rutley, salah seorang pencipta, menjelaskan tentangnya blog:

  “Semasa menerapkan bidang dalam tema WordPress, kemungkinan saya akan melupakan nama bidang, apakah itu ‘profile_image’ atau ‘profile_photo’? Saya juga mungkin lupa bagaimana saya menetapkan bidang itu dikembalikan, apakah itu ID, URL atau Array? Saya mendapati diri saya sentiasa mengedit kumpulan lapangan untuk mengetahui. “

  Dan di sinilah ACF Theme Code dapat membantu pembangun. Selepas anda memasang pemalam percuma ini yang kini dimuat turun lebih daripada 4,000 kali, anda dapat menjimatkan masa ketika berurusan dengan kod tersebut. Setiap kali anda menerbitkan, mengedit atau mengemas kini kumpulan bidang dalam Bidang Khusus Lanjutan, pemalam yang menakjubkan ini secara automatik akan menghasilkan keperluan kod untuk menerapkan bidang ke dalam tema apa pun.

  Anda akan dapati kod ini diberikan di bahagian bawah halaman. Di sebelah setiap coretan, anda akan menemui ikon papan keratan yang memudahkan anda menyalin kod. Sekarang anda tidak perlu menghafal apa-apa dan anda boleh berehat ketika bekerja dengan ladang khusus.

  Walaupun pemalam itu sudah mustahak bagi mana-mana pembangun di luar sana, Aaron mengatakan bahawa mereka sudah merancang untuk mengembangkan Kod Tema ACF:

  “Kami merancang untuk menambahkan sokongan untuk bidang pihak ketiga yang lebih popular di masa depan. Kami juga merancang untuk memberi pengembang lebih banyak kawalan terhadap kod yang dihasilkan. “

  Walaupun plugin percuma apabila dipasangkan dengan versi ACF percuma, anda memerlukan a Versi PRO jika anda menggunakan versi lanjutan Medan Kustom Lanjutan. ACF Theme Code Pro menghasilkan kod untuk semua jenis medan ACF Pro yang lain seperti klon, Galeri, Repeater dan bidang Kandungan Fleksibel.

  Paparkan mood anda atau lagu dengan bidang khusus

  Blogging mesti menyeronokkan. Walaupun anda menulis artikel mengenai subjek yang serius, blog anda masih boleh mengandungi dua atau dua perkara yang menjadikannya lebih menyenangkan bagi pembaca biasa. Ini boleh menjadi apa sahaja – sedikit nota dari pengarang, gambar lucu atau anda mungkin dapat menambahkan suasana hati semasa anda menulis artikel. Mungkin anda mahu menambahkan tajuk lagu yang anda dengarkan.

  Di bahagian ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara menerapkan fitur dengan mudah untuk menampilkan mood / lagu dalam catatan anda. Anda tidak perlu memasang plugin tambahan dan ciri tersebut tidak akan menghabiskan banyak ruang anda. Ini adalah baris teks ringkas yang boleh ditambahkan secara automatik di bahagian atas atau bawah pos anda.

  1. Mari tambahkan “ciri mood”:

  1. Buka fail single.php
  2. Salin dan tampal kod berikut di tempat di mana anda ingin menunjukkan mood anda:
  3. $ customField = get_post_custom_values ​​("mood");
   jika (isset ($ customField [0])) {
   gema ""." Mood: ". $ CustomField [0]."";
   }
  4. Simpan perubahan

  Suasana bidang adat

  Sekarang setelah anda menyiapkan WordPress untuk suasana hati anda, anda sudah bersedia untuk memaparkannya dalam siaran yang anda mahukan. Secara lalai, WordPress tidak akan menunjukkan mood anda dan tidak akan ada mood lalai yang akan dimuat sehingga anda memutuskan untuk menunjukkannya. Sekiranya anda ingin menambahkan lagu sebagai gantinya, cukup ubah “mood” menjadi “lagu” pada baris pertama kod dan anda juga boleh menukar nama kelas pada baris ketiga.

  2. Tambahkan mood / lagu anda ke siaran:

  Untuk memasukkan suasana hati atau lagu, anda perlu menulisnya dalam bidang tersuai:

  1. Buka siaran yang ingin anda tuliskan mood
  2. Tatal ke bawah sehingga anda melihat “Medan Khusus”.
  3. Jika anda tidak menampilkan Medan Khusus di bawah konten entri, klik “Pilihan Layar” di atas layar editor anda dan centang kotak di sebelah “Medan Khusus”.

  4. Tulis “mood” di bidang nama atau “lagu” jika anda telah memutuskan untuk mengikutinya
  5. Tulis apa sahaja yang anda mahukan di medan “Nilai” – ini akan menjadi mood / lagu yang dipaparkan dalam siaran anda
  6. Klik pada butang “Tambah Bidang Tersuai”
  7. Terbitkan catatan anda

  3. Gaya:

  Seperti yang anda dapat lihat dari hanya tiga baris kod, ini adalah bentuk termudah untuk menambahkan bidang khusus baru. Sekiranya anda ingin menggayakan suasana hati anda dengan beberapa CSS, anda dapat melihat bahawa kod tersebut telah menambahkan kelas “my_mood” ke teks anda. Untuk mengubah gaya, lakukan perkara berikut:

  1. Buka fail style.css
  2. Salin dan tampal kodnya:
  3. .my_mood {
   warna: biru;
   }
  4. Tambahkan gaya CSS yang anda suka
  5. Simpan perubahan.

  Mudah-mudahan, ini cukup untuk anda memulakan dengan menyesuaikan “ciri mood / lagu” untuk blog anda sendiri dan kami berharap bahawa “biru” tidak akan menjadi nilai yang sering anda hadapi. Sekiranya anda tidak mahu menerbitkan suasana hati anda, jangan menulis apa-apa di medan khusus “mood”.

  Menjumlahkan

  Sekiranya orang lain telah membuat bidang khusus untuk anda (seperti pembangun tema atau pemalam), menggunakannya untuk memperbaiki blog anda agak mudah. Tetapi kami berharap bahawa artikel ini dapat membantu anda menyesuaikan bidang anda sendiri.

  Dengan pengubahsuaian ringkas pada kod yang kami tunjukkan kepada anda, anda dapat membuat dan mengurus bidang tersuai anda sendiri yang akan membantu anda menghasilkan blog yang unik. Anda akan dapat mengekstrak maklumat yang anda perlukan, dan anda akan mempermudah proses penulisan dan penghasilan kandungan. Apa pendapat anda mengenai bidang tersuai di WordPress?

  Jeffrey Wilson Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me
   Like this post? Please share to your friends:
   Adblock
   detector
   map