Cara Menggunakan Halaman Sesuaikan untuk Mengedit Tema WordPress

wordpress-customize-options.png


Salah satu ciri hebat WordPress yang menjadikannya begitu popular di kalangan blogger adalah kemampuan menggunakan tema. Tanpa pengetahuan teknikal, sekarang semua orang boleh memiliki laman web yang direka dengan indah yang akan disukai semua orang.

Tetapi walaupun tema WordPress melayani anda semua di atas pinggan, itu tidak bermakna anda harus membiarkan perkara tidak berubah setelah memasang tema. Sebilangan besar elemen yang membentuk laman web terdedah kepada penyesuaian. Bergantung pada tema, adalah mungkin untuk menukar tajuk, fon, warna, teks, gambar, dan hampir semua yang anda mahukan.

Sudah tentu, boleh dilakukan lebih banyak lagi jika anda tahu cara membuat kod, tetapi bukan itu sebabnya anda berada di sini. Oleh kerana WordPress membolehkan anda mengubah suai tema melalui Customizer yang mesra pemula, kami akan menunjukkan kepada anda cara mengaksesnya dan cara memperibadikan tema pilihan anda. Kerana setiap item mempunyai pilihan penyesuaian yang berbeza, kami akan menggunakan Twenty Seventeen untuk tujuan tutorial ini.

Cara mengakses halaman penyesuaian WordPress

Halaman Customize WordPress juga dikenali sebagai Penyesuai WordPress. Itu diperkenalkan dalam versi 3.4, dan sejak itu memungkinkan pengguna melihat laman web sementara perubahan dilakukan. Apa cara yang lebih baik untuk menyesuaikan laman web anda tetapi untuk melihat versi langsung dari laman web anda dengan selamat dari belakang kerusi anda? Bahagian yang sangat baik adalah bahawa pengubahsuaian ini tidak mempengaruhi laman langsung, jadi pelawat anda tidak dapat melihat apa yang anda lakukan sehingga anda menyimpan perubahan.

Untuk mengakses WordPress Customizer, sila ke Rupa -> Sesuaikan.

Halaman Peribadikan WordPress

Inilah dia. WordPress telah membuka laman utama blog anda dan memasukkan Customizer di sebelah kiri skrin. Anda sudah bersedia untuk mula membuat perubahan pada laman web anda.

Cara menyesuaikan laman WordPress

Sebagai permulaan, mari fokus pada pilihan di sebelah kiri skrin.

Di bahagian atas halaman, WordPress akan memberitahu anda nama laman web anda. Tepat di bawah itu, ia akan menunjukkan nama tema yang sedang anda gunakan. Sekiranya anda ingin menukar tema, cukup klik pada butang “Ubah” dan pilih tema lain yang telah anda pasang di blog anda.

Identiti Tapak

Sebagai permulaan, anda perlu mengubah beberapa pilihan yang penting untuk identiti laman web anda. Sekiranya anda mempunyai logo atau anda ingin menambahkannya, klik pada butang “Pilih Logo”. Pilih mana-mana gambar dari Perpustakaan Media atau muat naik yang baru. Biasanya, logo adalah gambar persegi yang mewakili anda atau syarikat anda. Sekiranya anda memilih satu di Twenty Seventeen, logo akan muncul tepat di sebelah tajuk laman web. Ini mungkin berbeza jika anda menggunakan tema WordPress yang lain.

Identiti Tapak

Tajuk dan Tagline Laman web harus unik untuk setiap laman web. Bukan hanya ini yang akan dipaparkan di laman utama, tetapi juga secara langsung akan mempengaruhi cara blog anda dipaparkan di halaman hasil mesin yang dicari. Oleh kerana itu, adalah mustahak anda memberikan nama ke laman web anda, dan menulis keterangan satu ayat sebagai tanda nama.

Jangan lupa untuk menambah Ikon Laman. Gambar kecil ini ditunjukkan di penyemak imbas pengguna di atas tetingkap dan tab. Mereka juga menunjukkan kepada pengguna yang menanda halaman mana-mana halaman anda atau membuat jalan pintas apa pun. Ikon Tapak dapat membantu orang mengenali blog anda dengan lebih mudah. Orang biasanya memilih logo mereka sebagai Ikon Laman. Ia mestilah persegi dan lebar sekurang-kurangnya 512 × 512 piksel.

Warna

Oleh kerana banyak jenis penyelidikan telah terbukti, warna dapat membentuk keseluruhan laman web. Hanya dengan memilih warna utama, anda boleh menetapkan nada yang berbeza di laman web anda dan menarik jenis pengguna yang betul (atau salah). Sama ada anda akan memilih warna mengikut kajian yang berbeza atau mengikut minat anda sendiri, tab Colors di Customizer akan membolehkan anda membuat perubahan yang diperlukan.

Warna

Ketika datang ke Twenty Seventeen, anda boleh memilih antara tiga skema warna, dan anda dapat memperibadikan warna teks tajuk.

Beberapa tema lain akan memberi anda lebih banyak pilihan, dan anda mungkin dapat menyesuaikan setiap warna di laman web ini. Itu semua bergantung pada seberapa banyak usaha pengembang untuk membina pilihan tema.

Media Tajuk

Media Tajuk

Header telah menjadi salah satu elemen reka bentuk laman web yang paling penting. Dalam tema moden, tajuk biasanya mengandungi gambar dan video, jadi wajar jika anda memilih media sendiri. Kami telah membahas Header Media secara terperinci, jadi sila lihat cara menyesuaikan tajuk laman web di WordPress.

Menu

Menu

Panel berikut membolehkan anda menambah dan mengedit menu navigasi di WordPress. Oleh kerana penting bahawa setiap laman web mempunyai sekurang-kurangnya satu menu navigasi, anda hanya perlu belajar bagaimana menambahkan menu di WordPress. Tab ini membolehkan anda melakukan hal yang sama, tetapi dengan fitur Pratonton Langsung sehingga anda dapat segera melihat dan menguji hasilnya.

Widget

Apabila anda membuka panel Widget, anda akan melihat tab yang mewakili semua lokasi yang tersedia di mana anda boleh menggunakan widget. Semasa kami bercakap tentang cara menambahkan widget ke WordPress, kami menyebutkan bahawa ini bergantung pada tema yang anda gunakan.

Widget

Biasanya, terdapat sekurang-kurangnya beberapa kawasan siap widget yang dapat anda gunakan. Sekiranya anda menggunakan Twenty Seventeen, anda akan melihat pilihan untuk menambahkan widget ke Sidebar, Footer 1 dan Footer 2.

Buka salah satu lokasi yang tersedia, tambahkan dan ubah widget sesuai dengan keinginan anda sambil melihat perubahan di sebelah kanan layar. Bagus, bukan?

Halaman Depan Statik

Sekiranya tema yang dipilih menyokong halaman depan yang statik, panel ini akan membolehkan anda memilih jenis halaman depan. Dengan Twenty Seventeen, anda boleh mempamerkan catatan terbaru anda di laman utama, atau anda boleh memilih halaman lain.

Halaman Depan Statik

Sekiranya memilih halaman statik, WordPress akan membuka sekumpulan pilihan lain yang membolehkan anda memilih halaman depan dan halaman pos. Sekiranya anda tidak menyukai mana-mana yang sudah anda miliki, klik pautan “Tambah Halaman Baru” untuk membuat yang baru.

Pilihan Tema

Sekiranya anda memutuskan untuk menggunakan halaman statik untuk halaman depan, WordPress akan menambahkan satu panel tambahan di Customizer. Di sini anda dapat memilih susun atur halaman depan anda, dan memilih halaman yang akan dipaparkan di mana-mana bahagian tema anda yang tersedia.

Pilihan Tema

CSS Tambahan

Helaian Gaya Cascading (CSS) adalah bahasa yang digunakan untuk menggambarkan gaya setiap dokumen yang ditulis dalam HTML. Laman web WordPress menggunakan CSS untuk menentukan warna, margin, fon, dan banyak aspek lain dari reka bentuk. Sehingga versi 4.7 WordPress, pengguna harus memodifikasi fail gaya gaya secara langsung atau menggunakan Editor Penampilan untuk mengubah gaya laman web tertentu.

CSS tambahan dalam WordPress

Tetapi sekarang, sudah cukup untuk membuka panel CSS Tambahan di Customizer. Di sini anda boleh menulis sendiri kod CSS tersuai yang akan mempengaruhi laman web dengan segera.

Klik untuk mengedit

Semua elemen yang terdapat di panel skrin sebelah kiri dengan pilihan juga mendapat ikon edit pekeliling di panel pratonton. Hanya dengan mengklik ikon di sebelah mana-mana elemen, WordPress akan membuka tetapannya di sebelah kiri.

Seperti yang anda lihat dari tangkapan skrin di bawah, ada ikon lingkaran biru di sebelah tajuk, tagline, kotak carian dan widget entri terkini.

Klik untuk Edit

Tidak ada perbezaan dalam tetapan yang anda ubah, tetapi ciri ini bagus untuk anda yang berjuang dengan nomenklatur elemen. Jadi, sebagai contoh, jika anda masih tidak pasti apakah tajuk atau tidak dapat melihat di mana perubahan itu berlaku, anda masih boleh mengubahnya dengan mengklik ikon.

Pratonton saiz skrin yang berbeza

Di bahagian bawah Penyesuai WordPress, anda boleh menemui kawalan skrin. Ikon kecil itu membolehkan anda menukar pandangan laman web dengan cepat. Awak boleh lihat bagaimana rupa blog di komputer desktop, tablet, dan telefon pintar. Ini sangat sesuai untuk memeriksa tema semasa untuk responsif (bagaimana tema berperilaku pada saiz skrin yang berbeza).

Kawalan skrin

Ini semua mengenai perkara yang anda suka

Seperti yang dapat anda lihat dari semua tetapan yang tersedia di Customizer, adalah mungkin untuk mengubah tema WordPress apa pun melalui pilihan yang mesra pengguna yang terdapat di halaman ini. Beberapa tema akan mempunyai lebih banyak atau lebih sedikit pilihan, tetapi luangkan masa anda untuk meneliti semuanya. Mempunyai laman web yang unik adalah penting.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map