Cara Mengemas kini WordPress, Tema, dan Pemalam Di dalam Papan Pemuka

kemas kini-wordpress.png


Setiap beberapa minggu sekali, apabila anda masuk ke blog WordPress dan pergi ke papan pemuka, anda akan melihat bahawa terdapat kemas kini yang tersedia untuk laman web anda. Walaupun hanya dengan mudah mengklik butang untuk meningkatkan teras, tema, dan pemalam WordPress anda ke versi yang lebih baru, anda harus mengambil langkah tambahan dan menyiapkan laman web anda untuk proses kemas kini. Atau dengan kata lain, ikuti prinsip “lebih baik selamat daripada menyesal”.

Walaupun laman web anda akan berfungsi dengan normal walaupun anda tidak menekan butang kemas kini pada saat anda melihatnya tersedia, anda harus mengetahui kelebihan peningkatan segera. Pembangun WordPress, tema dan pemalamnya terus berusaha meningkatkan produk mereka. Melalui kemas kini baru, mereka memperkenalkan ciri baru yang akan menjadikan laman web anda lebih baik. Dan yang lebih penting, pembangun memperbaiki bug dan lubang keselamatan yang mungkin digunakan oleh penggodam untuk mengakses laman web anda tanpa kebenaran.

Oleh kerana WordPress adalah platform sumber terbuka, semua orang dapat menggunakan kod tersebut, meneliti dan mencari cara baru untuk menggodam laman web yang tidak dilindungi. Dengan mengemas kini ke versi terbaru, anda melindungi laman web anda dari perisian berniat jahat dan orang berbahaya. Selain kata laluan yang lemah, tidak mempunyai versi terbaru perisian anda adalah salah satu sebab yang paling biasa untuk kehilangan laman web anda daripada penggodam.

Cara mengemas kini teras, tema dan pemalam WordPress

Kami harap anda sekarang dapat mengetahui faedah melakukan kemas kini segera dan berkala. Tetapi sebelum anda tergesa-gesa mengklik butang peningkatan, mari kita pertimbangkan beberapa perkara dan pelajari cara mengemas kini WordPress dengan betul.

Bersedia untuk kemas kini

Dari saat anda mengklik butang kemas kini, WordPress akan mula berfungsi dengan fail anda. Ia akan memuat turun fail baru, dan menimpa fail lama. Oleh kerana ia adalah proses yang rumit yang mungkin terganggu hanya dengan satu kesalahan ketik mudah dalam kod, ada kemungkinan kecil tetapi realistik sesuatu akan menjadi salah. Sebelum anda kehilangan akses ke laman web anda dan menjadikannya tidak dapat digunakan oleh orang ramai, ambil insurans dalam bentuk sandaran. Oleh itu, sekiranya ada masalah, anda boleh kembali ke WordPress versi lama atau plugin dan tema tertentu yang akan anda kemas kini.

Oleh kerana pemalam caching (seperti W3 Total Cache atau WP Super Cache) boleh mengganggu proses peningkatan, lebih baik anda mematikannya semasa proses kemas kini WordPress. Setelah kemas kini selesai selepas beberapa minit, anda akan dapat kembali dan mengaktifkan pemalam tanpa masalah.

Sebelum mengemas kini, sentiasa buat sandaran laman web anda dan nyahaktifkan sebarang plugin caching anda mungkin telah memasang.

Kemas kini WordPress secara manual ke versi baru

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai kemas kini yang tersedia, sila pergi ke Papan Pemuka -> Kemas kini. Sebagai alternatif, anda boleh mengklik pada Kemas kini ikon di bar pentadbir WordPress. Ini akan membawa anda ke halaman kemas kini WordPress yang mengandungi semua butang maklumat dan tindakan yang anda perlukan.

Walaupun WordPress secara automatik memeriksa kemas kini baru dan memberitahu anda tentangnya melalui e-mel, dari halaman ini anda dapat mengklik butang untuk memeriksa kemas kini baru secara manual.

Halaman boleh dibahagikan kepada tiga bahagian:

 1. Kemas kini teras WordPress
 2. Kemas kini pemalam
 3. Kemas kini tema

1. Kemas kini WordPress

Kemas kini teras WordPress

Bahagian pertama membolehkan anda mengemas kini teras WordPress. Sekiranya anda sudah mempunyai versi terbaru WordPress, anda akan melihat mesej yang mengesahkannya. Anda juga akan melihat butang yang membantu anda memasang semula versi semasa. Walaupun anda boleh mengabaikannya buat masa ini, ingatlah pilihan sekiranya ada yang tidak kena pada masa akan datang.

Untuk mengemas kini WordPress ke versi terbaru, cukup klik Mengemas kini sekarang butang dan tunggu selama beberapa minit.

Bergantung pada kelajuan laman web anda dan ukuran fail yang dipindahkan, mungkin memerlukan beberapa minit untuk menyelesaikan semuanya.

2. Kemas kini Pemalam WordPress

Kemas kini pemalam WordPress

Bahagian kedua menyimpan semua kemas kini pemalam yang ada. Bergantung pada jumlah pemalam yang telah anda pasang, jelasnya senarai itu lebih pendek atau lebih lama. Semua plugin yang mempunyai versi baru tersedia akan ada dalam senarai, dan anda akan dapat memilihnya. Oleh itu, pilih saja pemalam yang ingin anda kemas kini dan tekan Kemas kini Pemalam butang di bawah senarai.

3. Kemas kini Tema WordPress

Kemas kini tema WordPress

Bahagian ketiga dan terakhir di halaman ini membolehkan anda mengemas kini tema anda. Begitu juga dengan kemas kini pemalam yang disebutkan sebelumnya, anda dapat mengharapkan senarai semua tema yang dapat diakses (yang telah anda pasang di laman web anda) yang mempunyai versi baru yang tersedia untuk dimuat turun. Pilih yang anda mahu muat semula dengan fail baru dan klik Kemas kini Tema butang.

Setelah mengklik mana-mana butang kemas kini, harap bersabar dan biarkan sehingga beberapa minit sehingga semuanya selesai.

Apa masa terbaik untuk mengemas kini laman web anda?

Walaupun anda boleh mengemas kini inti, tema, dan pemalam WordPress pada bila-bila masa yang anda mahukan, kami sarankan untuk melakukannya apabila anda mempunyai bilangan pelawat paling sedikit di laman web anda. Bergantung pada khalayak anda, mungkin pada hujung minggu atau pada waktu tertentu sepanjang hari. Sentiasa pertimbangkan untuk melakukan kemas kini pada waktu malam – mereka tidak terlalu sibuk.

Apa yang berlaku pada laman web anda semasa mengemas kini?

Kami telah menyebut kemungkinan berlaku sesuatu yang salah semasa kemas kini sedang dijalankan. Bergantung pada ukuran kemas kini dan kelajuan penyedia hosting (pelayan) anda, mungkin memerlukan beberapa minit sehingga semuanya diperbaiki. Oleh kerana itu, WordPress secara automatik menunjukkan halaman penyelenggaraan kepada semua pengguna yang kebetulan membuka laman web anda semasa kemas kini.

Mesej mod penyelenggaraan

Semasa mengemas kini, WordPress menunjukkan mesej ini: “Tidak tersedia untuk penyelenggaraan berjadual. Semak semula sebentar lagi. “

Kemas kini WordPress Automatik

Pada bulan Oktober 2013, WordPress memperkenalkan kemas kini automatik. Sejak itu, sistem akan mengemas kini semua pelepasan kecil secara automatik (contohnya, dari WordPress v4.7.4 hingga v4.7.5) dan kemas kini keselamatan. Anda masih perlu mengemas kini semua siaran utama secara manual (contohnya, dari WordPress v4.8 hingga v4.9).

Adalah mungkin untuk mengawal bagaimana kemas kini WordPress automatik berfungsi, tetapi anda harus memasang pemalam tambahan atau mengubah kodnya. Kami akan membahasnya di salah satu catatan masa depan kami.

Bila TIDAK membiarkan WordPress mengemas kini laman web anda

Walaupun dalam kebanyakan kes, perlu mengemas kini WordPress, ada kalanya anda tidak seharusnya cepat mencetuskannya. Seperti yang telah anda ketahui, WordPress membolehkan anda menyesuaikan setiap bahagian CMS itu sendiri, serta tema dan pemalamnya.

Sekiranya anda mempunyai versi apa pun yang diubahsuai (disesuaikan) di blog anda, anda harus berhati-hati dengan kemas kini. Oleh kerana WordPress menimpa setiap fail semasa prosesnya, semua pengubahsuaian yang anda lakukan pada WordPress, tema atau mana-mana plugin akan hilang!

Namun, itu tidak bermakna anda tidak boleh mengemas kini WordPress. Sebaliknya, anda harus menyiapkan semua pengubahsuaian sehingga anda dapat menggantinya setelah kemas kini. Bahkan ada penyelesaian berkelas yang membolehkan anda mengemas kini tema dan pemalam tanpa perlu risau tentang bahagian yang disesuaikan (menggunakan tema kanak-kanak dan fail pemalam tersuai), tetapi itu adalah pilihan lanjutan yang akan kami tinggalkan untuk salah satu artikel masa depan kami.

Periksa laman web anda selepas kemas kini

Selepas setiap kemas kini, kami sangat menyarankan agar anda menyemak laman web anda. Walaupun nampaknya semuanya berjalan lancar, anda mungkin akan terkejut dengan beberapa elemen reka bentuk yang rosak atau ciri baru yang tidak anda jangkakan. Kadang-kadang kebetulan tema atau salah satu pemalam anda tidak serasi dengan versi baru WordPress. Oleh itu, jangan malas, dan buka beberapa halaman di laman web anda untuk melihat apakah semuanya berjalan lancar.

Kesimpulannya

Anda mesti sentiasa memperbaharui WordPress anda setiap masa. Dengan memiliki versi terbaru fail teras, tema, dan pemalam, anda memastikan bahawa laman web anda tetap selamat dan selangkah lebih maju dari penggodam jahat. Anda juga mendapat ciri baru dan fungsi yang lebih baik. Jangan lupa untuk membuat sandaran laman web anda sebelum melakukan kemas kini yang lebih besar (sebenarnya anda harus membuat sandaran laman web secara berkala, tanpa mengira kemas kini, tetapi kita akan mendapatkannya dalam artikel lain), dan berhati-hati jika anda mempunyai laman web yang disesuaikan.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map