Cara Menetapkan Semula Laman WordPress – Panduan Pemula

Cara Menetapkan Semula Laman WordPress - Panduan Pemula


Adakah anda pernah berada dalam keadaan di mana anda perlu memulakan laman WordPress anda?

Walaupun WordPress membolehkan semua orang memulakan blog dengan mudah, mewujudkan laman web yang sempurna yang anda impikan tidak begitu mudah seperti yang anda bayangkan. Anda perlu meluangkan masa untuk bermain-main dengan WordPress sehingga anda benar-benar memahami bagaimana tingkah lakunya. Ini bermakna anda akan berjalan di sekitar tetapan sehingga anda menemui semua perkara yang anda mahu ubah mengikut keinginan anda. Tidak kira seberapa berhati-hati anda, cepat atau lambat anda akan melakukan kesalahan.

Selain itu, semasa mengembangkan laman web yang sempurna, anda harus mencuba pelbagai tema sehingga anda mendapat yang anda cari. Dan kerana terdapat puluhan ribu pemalam yang berbeza, anda mungkin ingin memasang dua atau tiga fungsi yang sama sebelum anda memutuskan yang anda akan gunakan pada bulan dan tahun berikutnya.

Dan jika anda baru bermula, setelah beberapa jam atau hari mencuba pelbagai perkara di WordPress, anda mungkin menyedari bahawa anda perlu memulakannya semula. Jadi, bagaimana anda menetapkan semula laman web WordPress anda?

Cara menetapkan semula laman WordPress?

Kali ini, kami tidak akan mengganggu anda dengan teknikal & perincian. WordPress menggunakan pangkalan data, jadual dan fail dan prosedur yang berbeza untuk terus berjalan. Oleh itu, untuk menetapkan semula semuanya secara manual, anda harus ingat semuanya dan hapus satu demi satu perkara. Sekiranya anda bukan pengekod atau pereka, ini bukan perkara yang anda mahu lakukan sendiri.

Pilihan lain ialah menyahpasang / menghapus semua dari pelayan anda dan memasang WordPress dari awal. Ya, itu adalah pilihan, tetapi mengapa menghabiskan masa berharga anda apabila anda dapat melakukan segalanya dengan satu klik butang?

Mari kami tunjukkan plugin percuma ringkas yang boleh anda percayai.

  1. Pergi ke Pemalam -> Tambah Baru
  2. Cari “WP Reset” oleh WebFactory Ltd
  3. Pasang & aktifkan pemalam
Pasang plugin WP Reset

Cari WP Reset, pasang dan aktifkan pemalam

Setelah plugin aktif di laman web anda, anda boleh menyiapkan semuanya untuk reset.

Jangan bimbang; anda tidak dapat menetapkan semula blog anda secara tidak sengaja. Tetapkan Semula WP dilengkapi dengan mekanisme keselamatan yang akan mencegah anda mengatur semula laman web anda dengan “melangkah ke atas butang”.

Namun, sedarlah bahawa plugin ini tidak membuat sandaran. Sekiranya anda tidak benar-benar yakin bahawa anda ingin menetapkan semula pemasangan WordPress ini, kami mencadangkan untuk membuat sandaran. Sekiranya anda menyesali keputusan itu, sandaran akan membolehkan anda memulihkan semuanya dengan cepat ke keadaan sebelumnya.

Sebelum meneruskan, pastikan anda memahami perkara yang akan dihapuskan.

Menetapkan semula akan memadamkan:

  • semua catatan, halaman, jenis catatan tersuai, komen, entri media, pengguna
  • semua jadual pangkalan data WP lalai
  • semua jadual pangkalan data tersuai yang mempunyai awalan yang sama “wp_” sebagai jadual lalai dalam pemasangan ini

Menetapkan semula akan tidak padam:

  • fail media – fail tersebut akan kekal di wp-muat naik folder tetapi tidak lagi akan disenaraikan di bawah Media
  • tiada fail yang disentuh; pemalam, tema, muat naik – semuanya kekal di pelayan
  • tajuk laman web, alamat WordPress, alamat laman web, bahasa laman web, dan tetapan keterlihatan enjin carian
  • pengguna yang dilog masuk akan dipulihkan dengan kata laluan semasa sehingga anda boleh

Setelah anda yakin memahami semuanya, anda boleh meneruskannya dengan menetapkan semula laman WordPress anda:

  1. Pergi ke Alat -> Set semula WP
  2. Baca senarai perkara yang akan & tidak akan dihapuskan sekali lagi
  3. Tatal ke bahagian bawah halaman
  4. Ketik “reset” dan klik pada butang “reset WordPress”
  5. Sahkan tetapan semula
Tetapkan semula laman web WordPress

Ketik “reset” dan klik butang. Tidak ada pembatalan

Itu sahaja! Anda sekarang akan log keluar dan log masuk semula secara automatik dengan kombinasi nama pengguna & kata laluan semasa anda. Anda kini boleh mula mengetahui bahawa anda mempunyai pemasangan yang bersih.

Pilih tindakan pasca tetapan semula

Sebelum menekan butang reset, anda boleh memberitahu plugin Reset WP apa yang harus dilakukan selepas itu. Buat masa ini, anda boleh:

  • Aktifkan semula tema semasa
  • Aktifkan semula plugin WP Reset
  • Aktifkan semula semua pemalam yang sedang aktif
Reset WordPress - Post Reset Actions

Pilih perkara yang perlu dibuat selepas penetapan semula

Sekiranya anda ingin terus menggunakan tema yang sama atau jika anda mempunyai puluhan plugin aktif yang ingin anda aktifkan lagi, gunakan pilihan ini dan bukannya aktifkan semuanya dengan tangan. Sekiranya anda pernah mencuba memasang sepuluh atau lebih pemalam pada masa yang sama, anda tahu bahawa walaupun mudah, ia sangat memakan masa, jadi pilihannya dihantar dari surga.

Reset Selektif

Sekiranya anda hanya perlu menghapus / menetapkan semula satu bahagian laman WordPress anda, anda boleh menggunakan bahagian Alat.

  • Padamkan Transien – Dengan mengklik butang dan mengesahkan, semua sementara entri pangkalan data yang berkaitan akan dihapuskan. Itu termasuk catatan sementara dan kadaluarsa sementara, dan entri tamat waktu sementara yatim.
  • Folder Muat Naik Bersih – Semua fail di dalam anda wp-content \ muat naik folder akan dipadamkan. Itu merangkumi folder dan subfolder, serta semua fail dalam subfolder. Fail yang berkaitan dengan entri media juga akan dihapuskan.
  • Tetapkan semula Pilihan Tema – Semua pilihan (mod) untuk semua tema akan diset semula.
  • Padamkan Tema – Butang ini akan membantu anda menghapus semua tema yang telah anda pasang di laman web ini. Ini merangkumi tema yang sedang aktif.
  • Padamkan Pemalam – Sekiranya anda mempunyai lebih daripada selusin plugin yang telah anda cuba, cukup klik butang ini untuk memadamkan semuanya. Semua plugin kecuali WP Reset akan dihapuskan.
  • Kosongkan atau Padam Jadual Tersuai – Tindakan ini hanya mempengaruhi jadual khusus dengan wp_ awalan. Jadual teras WP dan jadual lain dalam pangkalan data yang tidak mempunyai awalan tidak akan dihapus / dikosongkan sehingga WordPress dapat berfungsi tanpa gangguan. Menghapus jadual akan menghapuskannya sepenuhnya dari pangkalan data. Mengosongkan membuang semua kandungan daripadanya, tetapi strukturnya tetap utuh.
  • Padamkan Fail .htaccess – Sekiranya anda telah mengganggu fail .htaccess, anda boleh memadam dengan cepat dengan menekan butang. Sekiranya anda bekerja dengan .htaccess, kami cadangkan untuk menggunakan WP Htaccess Editor percuma pasangkan. Ini akan membantu anda masuk ke fail dengan lebih cepat, dan ia juga akan membuat sandaran secara automatik sehingga anda tidak perlu risau kehilangan perubahan.
    Setelah memadam fail, pastikan anda membuka Tetapan -> Pautan Permalink dan simpan tetapan (tanpa membuat perubahan). Tindakan ini akan mencipta semula fail .htaccess yang asal.

Cara membuat snapshot pangkalan data?

Petikan Pangkalan Data biasanya digunakan untuk pembangunan. Dengan membuat snapshot pangkalan data, anda akan dapat membandingkan dua pangkalan data dan melihat perubahan apa yang telah dibuat dalam pangkalan data setelah memasang plugin atau tema tertentu.

Harap maklum bahawa gambar pangkalan data bukan sandaran. Walaupun anda boleh memuat turunnya dan mengimport di kemudian hari, anda masih tidak dapat menangkap fail dengan alat snapshot. Kami mencadangkan menggunakan pemalam sandaran lengkap jika anda ingin memastikan bahawa anda tidak kehilangan apa-apa.

Apa yang ada pada masa depan

Pada masa ini, pemalamnya cukup mudah. Anda boleh menetapkan semula laman web anda atau memilih salah satu alat untuk menghapus bahagian tertentu dari laman web ini.

Tetapi ada beberapa ciri luar biasa yang akan datang pada bulan-bulan berikutnya:

Sokongan Multisite (WPMU)

Anda semua yang menjalankan rangkaian laman WordPress akan menyukai kenyataan bahawa pemalam bersiap sedia untuk sokongannya. Ini bermaksud bahawa anda, sebagai pentadbir super, akan dapat mengendalikan semua laman web dalam rangkaian. Anda akan dapat menetapkan semula laman web jika perlu atau bahkan menggunakan alat khusus untuk laman web tertentu.

Pasang Pemalam & Tema secara automatik (Koleksi)

Sekali anda memasang WP Reset, anda akan dapat membuat koleksi tema & plugin WordPress kegemaran anda yang ingin anda bekerjasama. Setelah memilih senarai dengan plugin kegemaran anda, WP Reset akan memasangnya secara automatik untuk anda.

Ini bermakna anda tidak perlu memasang & mengaktifkan satu plugin dan tema secara manual pada masa itu.

Sekiranya anda cenderung untuk menetapkan semula laman web anda dengan kerap semasa menguji sesuatu, anda akan menjimatkan minit berharga setiap kali anda memulakannya semula. Kami sangat menyukai ciri ini dan tidak sabar untuk melihat plugin Reset WP dikemas kini.

Tetapkan semula Nuke

Nah, ini cukup jelas. Pilihan yang mudah tetapi sangat berkuasa ini akan membolehkan anda mengemas kini laman web anda, yang bermaksud menghapus dan menetapkan semula semuanya dalam satu klik.

Daripada memilih pilihan dan memikirkan apa yang harus diset semula dan apa yang harus tetap utuh, pilihan Nuke Reset akan memadamkan hampir semua perkara supaya anda dapat memulakannya dengan baru. Dengan kekuatan yang besar akan menjadi tanggungjawab yang besar, jadi berhati-hatilah dengan pilihan ini semasa ia dilancarkan. Kami yakin pembangun akan memasukkan mekanisme keselamatan di sini, tetapi berfikir dua kali sebelum mengklik butang.

Kesimpulannya

Menetapkan semula laman web WordPress biasanya dilakukan semasa menguji. Sama ada anda pembangun yang menguji plugin / tema baru atau pemula yang tidak pasti apa yang harus dilakukan dengan laman web baru, WP Reset adalah plugin percuma yang akan mempercepat proses ujian.

Daripada menyediakan persekitaran secara manual setiap kali, plugin percuma ini akan melakukan apa sahaja untuk anda, dan anda akan dapat memberi tumpuan kepada perkara-perkara yang lebih penting seperti mencari tema yang sempurna, plugin atau menguji sesuatu yang telah anda cuba kembangkan.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map