Cara Menambah Menu Navigasi di WordPress

cara-buat-kata-menu-menu.png


Menu navigasi (biasanya hanya disebut sebagai menu) adalah bahagian penting dalam setiap laman web. Bayangkan mereka sebagai peta interaktif blog. Mereka membenarkan memaparkan struktur keseluruhan laman web dan, pada masa yang sama, menu membantu pengunjung menavigasi bahagian dan halaman yang berbeza dengan lebih selesa.

Hari ini, sukar untuk mencari blog tanpa menu navigasi. Sama ada anda menemui portal berita dengan ribuan catatan dan banyak kategori, blog makanan, blog fesyen atau blog satu halaman sahaja, menu mungkin akan kelihatan di atas, sangat dekat dengan tajuk.

Jadi, kecuali dalam keadaan yang tidak biasa, menu navigasi adalah ciri yang mesti dimiliki. Oleh kerana itu, membuat menu WordPress adalah sesuatu yang harus berada di atas senarai tugas anda.

 • Menu WordPress
  • Apa yang boleh anda masukkan ke dalam menu WordPress?
  • Berapa banyak menu dan lokasi menu yang boleh anda harapkan?
 • Cara membuat menu WordPress pertama anda
  • Tambahkan elemen menu
  • Susun item menu (seret & lepas)
  • Cara membuat submenu
  • Tetapan Menu
  • Pilihan Skrin
  • Cara menambahkan menu ke bar sisi
 • Kesimpulannya

Nasib baik, merancang menu WordPress boleh menyeronokkan. Daripada pengekodan dan memikirkan bagaimana ia akan berfungsi di blog, Pembangun WordPress telah membina sistem intuitif dan mesra pengguna. Ini membolehkan anda mengumpulkan bahagian menu dengan menggunakan antara muka seret & lepas yang ringkas.

Reka bentuk menu di WordPress bergantung pada tema. Ia boleh kelihatan besar atau kecil. Beberapa menu WordPress beranimasi dan dinamik. Yang lain tetap dan statik. Sebilangannya boleh memuatkan keseluruhan catatan, peta atau borang dalam navigasi. Semuanya bergantung.

Sekiranya anda tidak mempunyai menu yang bagus, anda boleh menyalahkan pembangun tema itu. Tetapi sebelum anda mula menjerit, ingatlah bahawa semuanya dapat disesuaikan sepenuhnya. Juga, banyak plugin yang hebat dapat mengubah menu WordPress lama anda menjadi aplikasi sejenis.

Menu WordPress

Hari ini, kita tidak akan memperincikan pemalam dan penyesuaian terperinci. Sebagai gantinya, kami akan fokus untuk menambahkan elemen navigasi standard di WordPress yang dapat digunakan oleh setiap pemula dengan segera.

Apa yang boleh anda masukkan ke dalam menu WordPress?

Tanpa memasang pelanjutan tambahan, menu WordPress membolehkan anda menambahkan halaman, catatan, pautan tersuai, dan kategori.

Berapa banyak menu dan lokasi menu yang boleh anda harapkan?

Tidak ada batasan untuk berapa banyak menu WordPress yang dapat anda buat. Oleh itu, jangan ragu untuk membina pelbagai dan bertukar di antara mereka apabila perlu. Dengan mempunyai kemampuan untuk membuat menu yang tidak terhitung jumlahnya, anda boleh membuat senarai navigasi yang berasingan, menu sosial atau anda juga boleh menambahkan menu ke bar sisi.

Walaupun semua tema WordPress dilengkapi dengan sekurang-kurangnya satu lokasi di mana anda dapat memaparkan menu, kebanyakannya menawarkan beberapa tempat untuk dikerjakan. Apabila mempunyai laman web yang lebih kompleks, perlu menampilkan menu di lebih dari satu kawasan agar pengunjung dapat merasa lebih selesa ketika menavigasi di antara halaman.

Cara membuat menu WordPress pertama anda

Untuk masuk ke editor Menu di WordPress, sila ke Rupa -> Menu.

Sekiranya ini adalah pemasangan baru laman web, anda boleh menjangkakan halaman kosong terbahagi kepada dua segmen. Di sebelah kiri, beberapa tab menyimpan semua elemen yang tersedia yang dapat ditambahkan ke menu. Di sebelah kanan, anda dapat membuat senarai baru dan menyesuaikan struktur dan tetapannya. Sebelum anda dapat melihat tetapannya, anda harus membuat menu baru:

 1. Datang dengan nama yang dikenali dan isikan
 2. Klik pada butang “Tambah Menu” di sebelah kanan

Cara membuat menu WordPress pertama anda

Seketika, aspek layar yang betul akan berubah dan sekarang anda akan melihat bahagian di mana anda dapat mengedit struktur menu dan tetapannya. Tetapi perkara pertama yang pertama; mari tambahkan beberapa elemen ke menu baru anda.

Tambahkan elemen menu

Untuk langkah ini, fokus utama anda harus berada di bahagian kiri penyunting. Seperti yang telah kami sebutkan sebelumnya, anda akan menemui tab yang memuat halaman, catatan, pautan tersuai, dan kategori. Dalam kebanyakan kes, blog WordPress rata-rata menggunakan halaman dan kategori sebagai elemen menu. Tetapi itu tidak bermakna anda juga tidak perlu menambahkan komponen lain di sana.

 1. Buka mana-mana tab
 2. Pilih halaman, catatan, dan kategori atau tambahkan pautan tersuai
 3. Klik pada butang “Tambah ke Menu” pada setiap tab sebelum beralih ke yang berikutnya

Menambah elemen menu di WordPress

Menambah catatan, halaman, dan kategori mudah kerana anda hanya perlu memilihnya dari senarai. Tetapi jika anda menambahkan pautan tersuai, anda harus mempunyai URL penuh halaman (contoh: http://www.google.com). Tambahkan juga nama (label) yang akan kelihatan untuk pautan itu (contoh: Google)

Susun item menu (seret & lepas)

Setelah anda menambah lebih dari satu item menu dari kiri ke kanan editor, elemen akan muncul di bawah Struktur Menu. Di sini, WordPress membolehkan anda menyeret & menjatuhkan item dan dengan itu menyusunnya semula ke kedudukan yang anda gemari.

Menyusun elemen menu di WordPress

Dengan mengklik ikon anak panah kecil di sebelah kanan setiap elemen, WordPress akan menunjukkan beberapa tetapan tambahan. Kemudian, anda boleh menukar label item menu dengan cepat (nama yang muncul dalam senarai). Juga, di sini anda dapat mengawal susunan item menu dengan mengklik pautan yang sesuai – misalnya, menggerakkan objek ke atas dan ke bawah, menghantarnya ke bahagian atas atau meletakkannya di bawah bahagian lain untuk membuat submenu.

Anda juga boleh membuang elemen dari menu dengan mudah dengan mengklik pautan “Buang” berwarna merah yang terdapat di bahagian bawah kad. Jangan bimbang; tindakan ini tidak akan menghapus halaman, siaran atau kategori yang dipilih, tetapi tindakan ini hanya akan menghapusnya dari menu yang anda edit. Sekiranya ini adalah pautan tersuai, ia akan menghapusnya, jadi pastikan anda mengingat URL jika anda memutuskan untuk menambahkan pautan khusus yang sama sekali lagi.

Submenu adalah item menu bersarang yang saling bergantung antara satu sama lain. Unsur submenu disebut item menu ibu bapa dan anak. Untuk melihat submenu, pengguna biasanya harus mengarahkan kursor tetikus atau mengklik item induk. Submenu digunakan untuk menyusun kandungan ke dalam kategori dan untuk menunjukkan menu navigasi yang lebih ringkas yang lebih mudah difahami.

Untuk membuat submenu dengan teknik seret & lepas, gerakkan satu item di bawah yang lain – tetapi pastikan untuk memindahkannya sedikit ke sebelah kanan sebelum melepaskan butang tetikus kiri.

Sekiranya anda tidak suka menyeret & melepaskan item (dan kebenaran untuk diberitahu, kadang-kadang boleh membuat anda kecewa untuk mencapai apa yang anda fikirkan), WordPress membolehkan anda mengawal elemen melalui pautan mudah:

 1. Tambahkan item ibu bapa dan anak ke menu
 2. Klik anak panah kecil pada item menu yang anda maksudkan sebagai anak (yang diindentasikan)
 3. Klik pautan “Di bawah” ibu bapa “di mana” ibu bapa “akan menjadi label item di atasnya

Cara membuat submenu di WordPress

Sekiranya anda memutuskan untuk membuang item submenu, anda boleh memindahkannya sedikit ke kiri. Sebagai alternatif, klik anak panah kecil pada item dan pilih “Keluar dari bahagian” ibu bapa “di mana” ibu bapa “sekali lagi akan menjadi label item di atasnya.

Tetapan Menu

Sebelum menyimpan menu yang baru dibuat, ada dua pilihan penting yang harus anda jaga.

 1. Menambah halaman secara automatik – bila-bila masa Halaman tingkat atas baru (yang utama, yang tidak mempunyai ibu bapa) dibuat, halaman ini akan ditambahkan secara automatik ke menu ini
 2. Lokasi paparan – jika tema membolehkan anda menggunakan beberapa menu, pilih lokasinya dari senarai

Tetapan menu

Apabila anda berpuas hati dengan strukturnya, jangan lupa untuk mengklik butang “Simpan Menu” yang terdapat di kanan atas dan bawah editor.

Pilihan Skrin

Di bahagian paling atas halaman, anda boleh menemui tab Pilihan Skrin. Setelah diklik, tab akan memaparkan beberapa tetapan yang membolehkan anda mengawal tetapan menu.

 • Kotak – sebagai tambahan kepada elemen standard, anda boleh menunjukkan Teg dan Format yang kemudian boleh ditambahkan ke menu
 • Sifat menu lanjutan – tambahkan Sasaran Pautan, Sasaran Sasaran, Kelas CSS, Hubungan Pautan (XFN) dan Penerangan

Walaupun tema mempunyai kawasan yang telah ditentukan untuk menambah menu, anda dapat dengan mudah menambahkan tema tersuai ke bar sisi atau kawasan siap widget lainnya.

 1. Pergi ke Rupa -> Widget
 2. Cari widget “Custom Menu” dari sebelah kiri
 3. Seret dan lepaskan ke sebelah kanan ke kawasan siap widget yang anda miliki (seperti bar sisi)
 4. Pilih nama
 5. Pilih menu yang anda buat sebelumnya
 6. Klik pada butang “Simpan”

Menu di bar sisi

Sekiranya anda tidak selesa bekerja dengan widget, ikuti pautan untuk mengetahui lebih lanjut mengenai penyesuaian widget di WordPress.

Kesimpulannya

Membuat laman web tanpa menu navigasi sama seperti menampar pelawat anda ke muka. Oleh itu, sebelum mengaktifkan laman web kepada orang ramai dan mempromosikannya, pastikan untuk membuat menu WordPress berfungsi yang akan membantu anda dan pengunjung bergerak di sekitar laman web ini dengan lebih cepat. Menu navigasi yang baik juga dapat membantu anda mendapat kedudukan yang lebih baik di mesin carian.

Kami berharap tutorial ini dapat membantu anda dengan langkah pertama menuju menu WordPress dan anda dapat membuat yang baru tanpa kesukaran. Jangan lupa untuk membuat submenu jika diperlukan, dan gunakan lokasi tambahan untuk memaparkan menu navigasi. Anda juga dapat menambahkan menu ke kawasan widget. Tetapi jika anda mahukan lebih banyak kawalan ke atas menu WordPress, anda perlu menukar tema atau memasang pemalam tambahan.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map