Cara Menambah Catatan Pertama Anda di WordPress Dengan Cara Yang Betul

Skrin catatan WordPress


Semasa bercakap mengenai WordPress, platform blog terbaik, dengan blogger yang telah menghabiskan beberapa tahun menulis, membuat catatan WordPress mungkin terdengar remeh. Yang benar adalah bahawa anda dapat menerbitkan catatan pertama anda dengan cepat. Tetapi jika anda ingin melakukannya dengan cara yang betul, ada perkara yang harus anda terokai sejak awal. Mari kami bantu anda dengan perkara itu.

Walaupun kedua-dua editor WordPress (visual dan teks) kelihatan cukup intuitif, kadang-kadang pengguna yang lebih berpengalaman dapat menghadapi masalah. Kadang kala, walaupun anda telah menerbitkan puluhan artikel, anda tidak akan dapat menemui ciri tertentu yang anda perlukan untuk siaran tersebut. Pada kesempatan lain, anda akan terkejut apabila menemui pilihan yang selalu ada di hadapan anda.

Sekiranya baru belajar bagaimana memulakan blog WordPress dan anda akan mula menulis catatan WordPress pertama anda, anda berada di tempat yang betul. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda semua yang tersedia di skrin siaran.

 1. Cara menambah catatan WordPress pertama
  1. Tajuk dan Permalink
  2. Kawasan kandungan – Penyunting visual dan teks
  3. Cara mematikan penyunting visual
  4. Penulisan riang
  5. Tambah Media
 2. Pilihan Penerbitan
  1. Butang Simpan Draf
  2. Butang pratonton
  3. Status
  4. Penglihatan
  5. Segera terbitkan, jadwalkan atau undurkan catatan
  6. Pindah ke tong sampah
  7. Menerbitkan
 3. Format
 4. Kategori
 5. Teg
 6. Gambar pilihan
 7. Pilihan Skrin
  1. Petikan
  2. Hantar Trackback
  3. bidang-bidang khas
  4. Perbincangan
  5. Slug
  6. Pengarang
  7. Susun atur
  8. Tetapan dan pilihan tambahan
 8. Kesimpulannya

Cara menambah catatan WordPress pertama

Setelah log masuk ke WordPress, lihat di sebelah kiri skrin. Pada menu admin, terdapat Hantar item menu tepat di bawah Papan Pemuka satu.

Untuk mula menulis catatan pertama anda, arahkan kursor tetikus anda (atau klik) pada Hantar barang. Kemudian pilih “Tambah Baru”. 

Sebagai alternatif, anda boleh membuat catatan baru dengan memilih Baru -> Catatan dari bar pentadbir.

Salah satu pilihan akan membawa anda ke halaman lain yang membolehkan anda menulis dan menyunting artikel pertama anda.

Tajuk Pos dan Pautan Permalink

Elemen pertama di halaman baru adalah tajuk catatan. Tanpa pilihan tertentu, di sini anda perlu tulis tajuk artikel anda. Secara teknikal, adalah mungkin untuk membiarkan bidang ini kosong, tetapi dalam hal ini, WordPress secara automatik akan menambahkan atribut “(no title)” sebagai tajuk utama anda. Hanya dari sudut pengalaman pengguna, kami menasihatkan agar anda selalu menulis tajuk khusus untuk setiap pos yang akan anda terbitkan.

Sebaik sahaja anda menulis tajuk dan beralih fokus pada kotak kandungan, Tetapan Pautan Permalink akan muncul di bawah medan tajuk. Sekiranya anda belum mengubah apa-apa pada struktur permalink anda, ini hanya akan membantu anda melihat URL yang tepat untuk siaran baru anda. Sekiranya anda menyalin URL ini, anda boleh menghantarnya kepada rakan anda, menyiarkan di media sosial atau menggunakan tempat lain untuk mendapatkan akses terus ke siaran setelah anda menerbitkannya.

Sekiranya anda mempunyai struktur permalink tersuai, mengklik butang “edit” di sebelahnya membolehkan anda mengubah bahagian terakhir permalink kepada apa sahaja yang anda suka.

Kawasan kandungan – Penyunting visual dan teks

WordPress Kawasan Kandungan

Di bawah medan tajuk, kotak kandungan menunggu input anda. Ini adalah kawasan di mana anda harus menulis catatan WordPress pertama anda. Bergantung pada editor, perkara-perkara boleh kelihatan sedikit berbeza. Di segmen berikut, kami akan menunjukkan kepada anda semua elemen yang ada di halaman.

Penyunting visual vs Teks

Editor visual lebih mesra pemula. Ini membolehkan anda menumpukan perhatian pada kandungan dan menggunakan butang pemformatan untuk menggayakan teks seperti mana-mana pemproses kata. Sebaliknya, penyunting teks lebih mesra pembangun. Ini memberi anda kuasa untuk menulis dan menambah kod terus dari editor.

Walaupun pertukaran antara editor dapat dilakukan hanya dengan memilih tab yang betul dari sebelah kanan kawasan kandungan, tidak disarankan untuk melakukannya. Mengubah editor mungkin merosakkan pemformatan anda. Sebagai contoh, jika anda membuat senarai bernombor dalam penyunting teks dan kemudian beralih ke yang visual, WordPress akan menyusun senarai dengan menambahkan tag HTML tambahan. Sekiranya anda tidak mempunyai pengalaman dengan HTML, kami mencadangkan agar anda tetap menggunakan editor visual.

Semasa bekerja di mana-mana penyunting, anda boleh menggunakan pintasan papan kekunci untuk berfungsi dengan lebih pantas dan cekap. Contohnya, tekan kombinasi kekunci CTRL + B untuk menjadikan teks terpilih tebal.

Cara mematikan penyunting visual

Cara mematikan Editor Visual di WordPress

Walaupun tidak mungkin mematikan penyunting teks, anda boleh mematikan visual yang mudah. Untuk melakukannya, sila ke Pengguna -> Profil Anda yang akan membuka halaman tetapan profil anda. Di bawah Pilihan Peribadi, pilih pilihan “Lumpuhkan penyunting visual semasa menulis” yang pertama. Jangan lupa untuk menatal ke bawah dan klik butang Kemas kini Profil untuk menyimpan perubahan.

Sekarang, anda hanya akan mempunyai editor teks, dan anda tidak perlu risau untuk menukar editor secara tidak sengaja.

Penulisan riang

Semasa menulis artikel baru anda, anda tidak perlu risau kehilangan kandungan anda. Secara lalai, WordPress menyimpan keseluruhan kandungan siaran secara automatik untuk anda setiap 60 saat. Sekiranya anda lupa menyimpan kemajuan secara manual, ada baiknya anda mengetahui bahawa WordPress mendapat sokongan anda.

Tambah Media

Tambah Media

Di atas kawasan kandungan (dan tepat di bawah tajuk), klik butang “Tambah Media” yang besar untuk membuka Perpustakaan Media. Di sini anda boleh memilih gambar yang dimuat naik sebelumnya, menambah yang baru, membuat galeri dan banyak lagi.

Pilihan Penerbitan

Pilihan penerbitan WordPress

Di sebelah kanan skrin pos, beberapa pilihan penerbitan sedang menunggu tindakan anda. Mari lihat lebih dekat semua pilihan yang boleh anda gunakan.

Butang Simpan Draf

Sekiranya anda mengklik butang Simpan Draf, WordPress akan menyimpan semua yang telah anda lakukan setakat ini di halaman. Itu merangkumi kandungan dan semua perkara di sekitarnya yang anda isi atau pilih (seperti kategori, teg dan sebagainya).

Butang pratonton

Butang pratonton membuka tab atau tetingkap baru di penyemak imbas anda, dan itu menunjukkan kepada anda seperti apa artikel anda pada tahap sekarang. Ini adalah seperti apa siaran untuk semua orang jika anda hendak menerbitkannya.

Harap perhatikan bahawa URL pratonton berbeza daripada catatan yang diterbitkan pada asalnya. Juga, pautan pratonton tidak akan berfungsi untuk pengguna yang tidak log masuk. Walaupun pratonton tersedia untuk umum, anda mungkin perlu memasang pemalam tambahan agar berfungsi.

Status

Status pengeposan

Semasa masih mengerjakan artikel anda, secara lalai, status akan ditetapkan ke draf. Dengan menukar status menjadi “Menunggu tinjauan”, anda dapat memberitahu rakan sekerja anda bahawa anda sudah selesai mengerjakan siaran tersebut dan membenarkan editor menyemak dan menyetujuinya. Menukar status adalah ciri yang mesti ada ketika bekerja dalam satu pasukan.

Setelah anda menerbitkan catatan, status akan berubah menjadi “Diterbitkan” secara automatik. Adalah mungkin untuk mengubah status catatan yang telah diterbitkan dari sini, jadi anda boleh menyahterbitkan siaran jika anda mahu.

Penglihatan

Keterlihatan Siaran

Catatan baru anda boleh mempunyai tiga status penglihatan yang berbeza.

 1. Awam – benarkan semua orang melihat artikel baru anda. Sekiranya anda memilih pilihan untuk melekatkan siaran ke halaman depan, siaran tertentu akan selalu muncul di bahagian atas senarai blog anda. Ini juga dikenali sebagai jawatan melekit.
 2. Kata laluan dilindungi – masukkan kata laluan untuk siaran. Hanya orang yang memasukkan kata laluan yang betul akan dapat melihat kandungan artikel tersebut.
 3. Peribadi – Sekiranya anda menerbitkan catatan secara peribadi, hanya pengguna yang log masuk dan mempunyai hak penyuntingan yang dapat melihatnya.

Segera terbitkan, jadwalkan atau undurkan catatan

Tarikh dan masa siaran

Secara lalai, WordPress menetapkan semua catatan untuk segera diterbitkan. Dengan mengklik pautan “Edit” di sebelah pilihan ini, artikel dapat dijadualkan untuk diterbitkan atau ditetapkan pada tarikh yang lalu.

Pindah ke tong sampah

Sekiranya anda memutuskan untuk padamkan siaran yang sedang anda edit, cukup klik pilihan “Pindahkan ke sampah”. Sekiranya anda tidak sengaja mengklik pautan, jangan risau; WordPress membolehkan anda membuat asal perubahan dari skrin seterusnya. Juga, anda pos akan tinggal di tong sampah selama 30 hari. Dalam tempoh tersebut, anda sentiasa boleh memilih untuk menghidupkannya semula atau menghapuskannya secara kekal untuk memastikan semuanya kemas.

Menerbitkan

Terakhir, ada butang “Terbitkan” biru yang menjadikan siaran anda umum. Secara lalai, mengklik butang akan menjadikan siaran anda disiarkan secara seketika, dan semua orang akan dapat melihatnya. Tetapi jika anda mengklik pautan “Edit” di sebelah butang, anda boleh menjadualkan atau membuat catatan bertarikh belakang.

Format

Secara lalai, WordPress membenarkan sepuluh format catatan berbeza digunakan oleh tema apa pun. Bergantung pada tema yang telah anda pasang, anda mungkin mempunyai semua sepuluh, tidak ada, atau apa-apa di antaranya. Format tersebut membolehkan anda ubah susun atur catatan anda. Walaupun catatan akan dipaparkan secara berbeza dengan mengubah format, kontennya tetap sama.

Ini adalah sepuluh format catatan WordPress lalai:

 • Piawai – format catatan lalai
 • Selain itu – kandungan tanpa tajuk
 • Galeri – paling baik digunakan semasa memaparkan galeri gambar
 • Pautan – gunakan catatan sebagai pautan ke laman web lain
 • Imej – menunjukkan satu gambar
 • Petikan – paparkan kandungan yang dipetik
 • Status – menerbitkan kemas kini status pendek
 • Video – siarkan satu video atau senarai main
 • Audio – gunakan fail audio atau senarai main (bagus untuk podcast)
 • Berbual – tunjukkan transkrip sembang

Kategori

Kategori WordPress

Tambahkan catatan baru anda ke kategori yang anda buat sebelumnya atau buat yang baru dengan mengklik pautan di bawah senarai. Anda boleh memilih kategori dari senarai atau melihat kategori yang paling banyak digunakan.

Teg

Tag WordPress

Huraikan catatan anda dengan satu atau beberapa teg. Dengan menulis teg, WordPress akan mencantumkan autosug yang anda gunakan sebelum ini. Jika tidak ada cadangan yang muncul, tambahkan tag baru dengan mengklik butang “Tambah” atau tekan tombol Enter.

Sekiranya anda lebih banyak jenis visual, anda boleh mengklik pautan “Pilih dari tag yang paling banyak digunakan” yang terdapat di bawah. Ini akan membuka senarai tag di mana yang terbesar mewakili teg yang paling kerap anda gunakan, sementara yang terkecil adalah yang anda gunakan lebih jarang.

Gambar unggulan WordPress

Gambar yang dipaparkan (juga dikenali sebagai gambar kecil pos) adalah satu gambar yang akan mewakili catatan anda. Pada masa lalu, hanya beberapa tema yang membenarkan pilihan ini. Hari ini, hampir semua tema WordPress menyokong gambar yang dipaparkan.

Bergantung pada tema WordPress yang anda gunakan, gambar pilihan akan muncul di bahagian atas catatan anda setelah anda menerbitkannya. Ia juga akan dipaparkan di laman utama anda, blogroll, dan tempat-tempat lain di mana tema anda memaparkan catatan.

Untuk memasukkan gambar pilihan untuk siaran, klik pautan “Tetapkan gambar pilihan”. Dari tetingkap baru ini, pilih gambar yang telah anda muat naik, atau tambahkan yang baru dari komputer anda.

Pilihan Skrin

Editor pos Pilihan Skrin WordPress

Pada ketika ini, nampaknya kami sudah selesai dengan semua pilihan yang tersedia di skrin siaran. Tetapi jika anda tatal sehingga ke atas, anda akan melihat tab Pilihan Skrin. Dengan mengkliknya, beberapa pilihan akan turun dari bahagian atas halaman anda.

Secara lalai, kotak Format, Kategori, Teg, dan Gambar Pilihan sudah dipilih. Seperti yang anda lihat, itulah yang baru kita lalui bersama. Tetapi beberapa kotak lagi masih kosong. Sekiranya anda memeriksanya, pilihan baru akan muncul di bawah penyunting kandungan anda. Mari kita lihat dengan cepat semua pilihan dan perkara yang dapat mereka lakukan untuk anda.

Petikan

Petikan WordPress

Petikan adalah ringkasan pendek yang perlu anda tulis secara manual. Bergantung pada tema yang anda gunakan, anda dapat memaparkan petikan di laman utama anda di mana anda menunjukkan semua catatan terkini. Sekiranya anda tidak menggunakan petikan yang ditulis secara manual ini, WordPress secara automatik akan mengambil beberapa ayat pertama siaran anda untuk membuat petikan daripadanya bila dan di mana diperlukan.

Hantar Trackback

Hantar trackback

Sekiranya anda memasukkan URL laman web dalam bidang ini, WordPress akan mengirimkan pemberitahuan kepada mereka. Dengan cara ini, pentadbir akan mengetahui bahawa anda memaut ke laman web mereka dari siaran tersebut. Sekiranya anda membuat pautan ke laman WordPress yang lain, anda tidak perlu melakukan apa-apa – WordPress secara automatik akan menghantar pingback ke blog yang dipautkan dan membuat pemberitahuan yang sama.

Oleh kerana trackback dan pingback sering disalahgunakan untuk spam, banyak blogger mematikannya sama sekali. Oleh itu, jika anda memutuskan untuk menghantar trackback, jangan terkejut jika pengguna tersebut tidak pernah menerimanya.

bidang-bidang khas

Bidang-bidang khas

Kadang kala, tema WordPress mungkin gunakan medan khusus untuk membolehkan beberapa maklumat tambahan ditambahkan ke jawatan. Bergantung pada tema yang anda gunakan, mungkin ada puluhan bidang khusus yang tersedia. Oleh kerana bidang tersuai dapat diprogramkan untuk melakukan hampir semua perkara dengan siaran anda, mereka hanya dapat menambahkan maklumat tambahan untuk menggambarkannya, atau mereka dapat mengubahnya sepenuhnya.

Contohnya, jika anda menggunakan tema profesional yang direka untuk blog makanan, anda mungkin dapat menambahkan bidang khusus yang akan menunjukkan menu atau resipi pada siaran tertentu sahaja.

Perbincangan

Perbincangan

Secara lalai, WordPress membenarkan komen pada setiap catatan anda. Tetapi jika anda mahu matikan komen hanya untuk satu siaran itu, ini adalah tempat untuk mencentang pilihan. Anda juga boleh melumpuhkan trackback dan pingback di sini.

Slug

Slug jawatan WordPress

Slug adalah bahagian URL yang boleh anda edit. Ini adalah pilihan yang sama yang ditunjukkan di bawah tajuk.

Pengarang

Pengarang pos WordPress

Sekiranya ini adalah catatan pertama anda, kemungkinan anda hanya mempunyai satu akaun pengguna – akaun anda sendiri. Tetapi pada masa akan datang apabila anda mungkin mempunyai lebih dari satu akaun, ini adalah tempat untuk tukar pengarang siaran. WordPress akan memilih akaun anda secara automatik sebagai pengarang artikel, tetapi jika anda ingin mengubahnya, pilih saja pengguna baru dari senarai.

Susun atur

Setelah memilih kotak yang ingin anda miliki di skrin pos, susun atur membolehkan anda menunjukkannya dalam 1 atau 2 lajur. Kami mencadangkan agar anda mencuba kedua-dua pilihan tersebut untuk melihat mana yang lebih sesuai untuk anda.

Sekiranya anda memutuskan untuk menggunakan hanya satu lajur, harap perhatikan bahawa segala sesuatu yang secara lalai di sebelah kanan skrin kini akan muncul di bawah editor kandungan.

Dengan meletakkan kursor di bahagian atas kotak mana pun, anda akan dapat menyeret & melepaskan seluruh bahagian ke lokasi lain yang tersedia. Dengan menggerakkan elemen, anda dapat menyusun semula keseluruhan susun atur.

Tetapan dan pilihan tambahan

Tab pilihan skrin membolehkan anda melumpuhkan fungsi editor tinggi dan bebas gangguan. Secara lalai, mereka akan dihidupkan sehingga anda boleh ubah saiz kawasan kandungan, dan benarkan fungsi bebas gangguan yang membuka editor dalam skrin penuh sambil menyembunyikan semua pilihan lain.

Anda harus tahu bahawa mungkin untuk memperluas pilihan dan ciri skrin pos dengan memasang pemalam tambahan. Sering kali, tema akan mempunyai kotak dan ciri tersuai. Jadi, walaupun anda baru memulakan, anda mungkin mempunyai beberapa pilihan tambahan di skrin ini yang unik untuk laman web anda. Jangan takut untuk menerokainya.

Kesimpulannya

Walaupun terdapat banyak pilihan dan elemen untuk dikawal semasa menulis catatan baru, kami berharap jumlahnya tidak menakutkan anda. Setelah membaca artikel ini, anda hanya perlu mula menulis. Setelah beberapa artikel berjaya dibuat dan diterbitkan, anda akan dapat menyesuaikan kawasan kerja anda, dan anda akan lebih pantas dengan setiap catatan baru yang anda tambahkan.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map