Cara Memindahkan Blog Anda Dari Weebly Ke WordPress

Cara Memindahkan Blog Anda Dari Weebly Ke WordPress


Teknologi baru telah membolehkan Joe memperoleh kejayaan lima minit atau memulakan perniagaannya sendiri dari pelosok dunia. Jadi, walaupun anda tidak tahu bagaimana internet berfungsi, anda masih boleh memulakan blog anda dalam beberapa jam berikut. Walaupun seseorang yang ingin melakukan perkara yang sama lima belas tahun yang lalu harus mengetahui satu atau dua perkara tentang bagaimana web berfungsi dan bagaimana menggunakan alat penciptaan web yang jarang ada pada masa itu, anda mempunyai banyak lagi pilihan. Hanya dengan Googling untuk alat penciptaan web percuma, anda mungkin telah mendarat di Weebly. Ini adalah alat seret dan lepas yang sangat popular yang membolehkan anda memulakan laman web pertama dengan cepat. Ia kelihatan sangat bagus, tidak meminta banyak tetapi masih membolehkan anda mempunyai laman web yang indah yang boleh anda hubungi sendiri.

Mengapa anda berhijrah dari Weebly ke WordPress?

Walaupun Weebly adalah alat hebat yang dibuat khusus untuk pemula, ia tidak membenarkan anda membuat laman web khusus yang anda mahukan. Sebagai permulaan, Weebly memang mempunyai hadnya.

Weebly

Platform percuma dilengkapi dengan beberapa sekatan yang boleh memaksa anda untuk beralih ke sesuatu yang lebih baik. Dan di dunia moden, sukar untuk mencari sesuatu yang lebih baik daripada WordPress ketika menguruskan kandungan anda. Weebly tidak mesra SEO. Maksudnya, jika anda mahu laman web baru anda muncul ketika seseorang mencari istilah tertentu di Google dan mesin pencari lain, anda harus mempunyai set kemahiran tertentu untuk membuat laman web anda muncul di tempat yang sepatutnya – di halaman pertama Google.

Dan tidak ada alat tambahan yang boleh anda gabungkan dengan Weebly untuk membantu anda dengan tugas-tugas tertentu seperti ini. Sebaliknya, WordPress menawarkan repositori lebih dari 50,000 plugin percuma yang akan membantu anda mencapai sesuatu di laman web ini tanpa perlu menulis satu baris kod. Perkara penting lain ialah e-commerce. Walaupun mendirikan kedai dalam talian dengan Weebly sangat mudah, anda mungkin menyedari bahawa Weebly mengambil komisen 3% pada setiap transaksi anda! Sekiranya anda bertanya kepada kami, ini adalah alasan besar dan tidak besar untuk menukar platform.

Cara memindahkan Weebly ke WordPress?

Sekiranya anda memutuskan akhirnya tiba masanya untuk memindahkan blog anda dari Weebly ke WordPress, anda telah membuat pilihan yang tepat. Nasib baik, pemindahan itu tidak semudah memindahkan beberapa blog lain ke WordPress. Dalam panduan ini, saya akan menunjukkan kepada anda setiap langkah yang perlu anda lakukan untuk berjaya memindahkan laman web anda dari Weebly ke WordPress. Ya, anda memerlukan sedikit masa untuk memasang semua plugin dan menyiapkan semuanya, tetapi anda harus tahu bahawa jenis pemindahan ini bukanlah sesuatu yang diinginkan oleh orang-orang di Weebly. Jadi, gulung lengan baju anda dan mari kita mulakan.

Sediakan blog WordPress baru

Sebelum ada perkara lain, anda memerlukan blog WordPress. Anda memerlukan tempat untuk memindahkan blog Weebly ke, bukan? Jangan bimbang; menyediakan laman web baru bukanlah masalah besar. Daripada belajar tentang cara pelayan berfungsi dan cara menyiapkannya, anda hanya memerlukan host yang baik yang akan menyokong WordPress. Bluehost adalah salah satu peneraju di pasaran, dan anda boleh memulakan blog WordPress anda dengan hanya beberapa dolar sebulan. Dan bukan sahaja syarikat hosting ini akan menjaga laman web anda dalam talian, tetapi secara automatik akan memasang WordPress untuk anda dari saat anda mendaftar dan akan memastikannya selamat sepanjang masa.

Sekiranya anda tidak mempunyai pengalaman dengan menyiapkan akaun hosting, mari kami tunjukkan cara melakukannya dengan cepat:

1. Lawati Bluehost dengan mengklik pautan ini dan cari butang “Mulakan Sekarang” yang akan membawa anda ke langkah seterusnya

bluehost

2. Pilih rancangan hosting anda – Bluehost memberi anda beberapa pilihan untuk dipilih. Sekiranya ini adalah kali pertama anda mendaftar akaun, saya cadangkan untuk menggunakan yang Asas.

menukar rancangan hosting

3. Jaga nama domain – Sekiranya anda sudah mempunyai domain, di sini anda akan dapat memindahkannya dan memberikannya ke blog baru. Sekiranya tidak, ketik domain yang diingini, dan Bluehost akan memberitahu anda jika ada.

nama domain

Oleh itu, daripada belajar bagaimana memasang WordPress dan mengacaukan pangkalan data, anda boleh menyiapkan seluruh persekitaran setelah hanya dengan beberapa klik butang tetikus.

Mengimport kandungan Weebly ke dalam WordPress

Sekiranya anda baru sahaja memulakan laman web Weebly, tidak perlu terlalu banyak perkara yang rumit. Sekiranya anda hanya menerbitkan beberapa catatan dan halaman, tidak ada alasan untuk mengganggu pemalam dan memindahkan tempat anda boleh menyalin dan menampal kandungan dari satu laman web ke laman web yang lain. Izinkan saya menunjukkan apa yang ada dalam fikiran saya:

 1. Buka siaran Weebly pertama anda
 2. Salin keseluruhan kandungan
 3. Log masuk ke laman WordPress baru anda
 4. Navigasi ke Catatan -> Tambah Baru
 5. Tampal kandungannya
 6. Simpan perubahan

Sebaik sahaja anda menyalin dan menampal siaran pertama, anda akan menyedari bahawa hanya memerlukan satu minit, dan itu hanya kerana anda mungkin telah beralih kembali ke panduan ini untuk membaca langkah seterusnya. Oleh itu, jika anda telah meninggalkan beberapa lagi catatan, anda dapat menyelesaikannya dalam beberapa minit. Yang harus anda lakukan selepas ini ialah menghapus blog Weebly anda, dan anda sudah selesai. Tetapi, kemungkinan anda ingin memindahkan blog Weebly anda yang mempunyai berpuluh-puluh atau tidak beratus-ratus isi kandungan. Dalam kes ini, teknik salin dan tampal tidak akan memotongnya.

Eksport RSS Weebly

Tidak seperti beberapa alat lain yang telah membuang sokongan RSS mereka untuk menjadikan penghijrahan ke WordPress lebih sukar, Weebly masih membenarkan anda menggunakan suapan RSS. Tidak akan menjadi masalah, tetapi masalahnya adalah, anda boleh menggunakan halaman RSS yang dihasilkan secara automatik untuk mengeksport keseluruhan kandungan dari laman web Weebly anda sehingga kemudian anda dapat mengimportnya ke WordPress. Begini caranya:

 1. Buka laman web Weebly anda
 2. Tambah / 1 / suapan di hujung URL (di laman web demo Weebly kami, URL yang kami cari adalah https://firstsiteguide.weebly.com/1/feed)
 3. Klik kanan di mana sahaja di halaman dan pilih pilihan “Simpan sebagai”
 4. Simpan fail “feed.xml” di komputer anda (desktop akan baik-baik saja)

Eksport RSS Weebly

Malangnya, WordPress dan Weebly tidak menggunakan format RSS yang sama, jadi anda tidak boleh menggunakan pengimport WordPress. Tetapi seperti yang telah saya maklumkan kepada anda, terdapat lebih daripada 50,000 pemalam WordPress, dan ada beberapa yang dapat dengan mudah mengimport suapan RSS yang baru anda muat turun. Percuma.

 1. Pergi ke laman WordPress anda dan log masuk
 2. Navigasi ke Pemalam -> Tambah Baru
 3. Cari plugin “Import mana-mana XML atau CSV File ke WordPress” (juga dikenali sebagai “WP All Import”)
 4. Pasang dan aktifkan pemalam
 5. Pergi ke Semua Import -> Import Baru

  Fail muat naik WP Semua Import

 6. Pilih untuk memuat naik fail dan pilih feed.xml (fail yang anda muat turun sebelumnya)
 7. Klik “Teruskan ke Langkah 2”

  Langkah 2 Import WP

 8. Pastikan elemen “Item” dipilih dan klik “Lanjutkan ke Langkah 3”

  WP Semua Import langkah 3

 9. Seret & Lepas Tajuk ke Tajuk, dan Isi ke Kandungan

  Seret dan Lepas tajuk dan kandungan

  Panduan Mengesan Auto

 10. Klik “Teruskan ke Langkah 4”
 11. Klik pada “Auto Detect”, teruskan dan sahkan & jalankan pengimport dengan mengklik butang
 12. Pergi ke Catatan -> Semua Catatan untuk memeriksa sama ada catatan anda diimport

Eksport halaman Weebly

Tidak seperti catatan, halaman Weebly tidak mempunyai suapan RSS. Ini bermakna anda tidak dapat mengimportnya dengan cara yang sama seperti yang anda buat siaran. Tetapi ada penyelesaian yang berbeza untuk masalah tersebut melainkan anda ingin menyalin dan menampal kandungan dari halaman secara manual (jika anda hanya mempunyai dua atau tiga halaman, menyalin kandungan ke halaman baru di WordPress mungkin merupakan penyelesaian yang lebih baik, jujur) :

 1. Buka laman web Weebly anda
 2. Buka Tetapan dan tatal ke bawah ke bahagian Arkib
 3. Masukkan alamat e-mel anda di mana anda akan menerima fail ZIP yang mengandungi keseluruhan kod untuk laman web Weebly anda
 4. Klik butang “Arkib E-mel” di sebelah kanan

Arkib Weebly

Mudah-mudahan, anda akan mendapat e-mel anda pada minit-minit berikutnya. Pengalaman kami memberitahu kami bahawa Weebly tidak begitu cepat dengan menghantar e-mel (jika anda mendapatkannya dari awal), jadi jika anda tidak sabar, anda hanya boleh memeriksa halaman Tetapan sekali lagi. Kali ini anda akan melihat fail yang dieksport dipautkan tepat di bawah medan e-mel, jadi daripada menunggu e-mel, anda hanya boleh mengklik fail tersebut untuk memuat turunnya. Untuk mengimport semua halaman, anda memerlukan plugin yang berbeza. Ia dipanggil Import HTML 2. Seperti yang anda lihat dalam keterangan, pemalam tidak dikemas kini lebih dari dua tahun. Saya biasanya tidak mencadangkan memasang pemalam yang tidak dikemas kini sejak sekian lama, tetapi ini telah diuji dan saya dapat menjaminnya selamat dan masih berfungsi dengan sempurna.

 1. Muat turun pemalam
 2. Pergi ke laman WordPress anda
 3. Navigasi ke Pemalam -> Tambah Baru
 4. Klik butang “Upload Plugin” di bahagian atas skrin
 5. Pilih fail yang baru anda muat turun dan pasang pemalamnya
 6. Navigasi ke Alat -> Import dan pilih pilihan alat HTML
 7. Pilih pilihan “jalankan alat” setelah itu anda harus diberi amaran bahawa anda belum memilih pilihan apa pun
 8. Ikuti pautan ke halaman tetapan dan klik “Simpan tetapan” tanpa mengubah apa-apa
 9. Kembali ke Alat -> Import dan jalankan alat import HTML sekali lagi
 10. Pilih fail yang anda eksport (yang anda terima dalam e-mel)
 11. Pastikan anda memilih pilihan untuk mengimport satu fail
 12. Klik butang “Hantar”

Import HTML Weebly

Sekiranya semuanya baik-baik saja, anda harus berakhir dengan beberapa halaman baru yang boleh anda periksa dengan pergi ke Pages -> All Pages. Jangan malas, dan buka setiap halaman untuk melihat apakah kandungannya diimport dengan betul.

Pastikan semua gambar ada

Seperti kebanyakan migrasi ke WordPress, gambar boleh menjadi cookie sukar untuk ditelan. Kadang kala, gambar diimport dengan sempurna dan anda tidak ada hubungannya selain menikmati blog baru anda. Tetapi di sisi lain, anda mungkin mempunyai gambar yang rosak yang tidak dipaparkan dalam catatan dan halaman anda. Oleh itu, sebelum melakukan perkara lain, buka siaran & halaman anda yang baru diimport dan cuba cari semua gambar anda. Sekiranya gambar itu rosak, anda boleh mencuba memulihkannya dengan pemalam percuma yang lain:

 1. Pergi ke Pemalam -> Tambah baru
 2. Cari pemalam “Muat Naik Imej Auto”
 3. Pasang & Aktifkannya

Muat Naik Imej Automatik WordPress

Tidak ada tetapan untuk pemalam ini. Setelah dipasang, secara automatik akan mengimbas sebarang pos atau halaman yang anda edit. Untuk membuatnya berfungsi, anda mesti mengedit setiap pos dan menyimpan perubahan. Setelah menemui kod HTML untuk gambar, pemalam akan mencuba mencari setiap gambar, dan secara automatik akan memuat turunnya ke galeri media WordPress anda yang bermaksud anda akan mempunyai gambar di laman web baru anda..

Ubah hala (sekarang lama) Siaran & halaman Weebly ke WordPress

Sekarang setelah anda menyediakan blog baru, anda tidak mahu kandungan Weebly lama duduk di sana dalam kegelapan. Itu tidak baik untuk anda, pelawat atau SEO. Oleh itu, melainkan anda baru memulakan blog Weebly dan tidak mempunyai pelawat, cara yang betul untuk menangani ini adalah dengan mengalihkan semua kandungan dari Weebly ke WordPress. Dengan berbuat demikian, mana-mana pelawat yang berakhir di laman web Weebly anda akan diarahkan secara automatik ke laman web WordPress baru anda. Sekiranya anda telah menggunakan subdomain (yoursite.weebly.com), anda boleh mengatur pengalihan dengan cepat:

 1. Buka laman web Weebly anda
 2. Pergi ke Tetapan -> SEO
 3. Cari bahagian “Header Code” dan salin / tampal kod ini:

 1.  Tukar “yournewwordpressdomain.com” ke domain sebenar anda
 2.  Simpan perubahan dan terbitkan

Kod Kepala Weebly
Sekarang, jika anda membuka laman web Weebly, anda akan diarahkan secara automatik ke domain yang anda nyatakan dalam kod! Semudah itu. Sekiranya anda telah menggunakan nama domain khusus, anda harus mengikuti langkah-langkah berikut:

 1. Log masuk ke akaun Weebly anda
 2. Pergi ke halaman Domain
 3. Pilih domain tersuai dan tetapan terbuka anda
 4. Cari “Edit pilihan Nameservers” dan klik butang “Tukar”
 5. Tambahkan pelayan nama dari hosting baru anda
 6. Klik “Simpan”

Sekarang anda hanya perlu menunggu 1-2 hari untuk perubahan berlaku. Selepas itu, sesiapa sahaja yang membuka domain anda akan ditunjukkan kandungan dari laman WordPress baru anda.

Permulaan baru anda

Sekiranya anda telah mengikuti semua langkah yang telah saya jelaskan dalam artikel tersebut, anda seharusnya berakhir dengan blog Weebly anda berjaya dipindahkan ke laman WordPress yang baru. Walaupun kelihatan seperti penghujungnya, ini hanyalah permulaan blog baru anda. Seperti yang saya cuba jelaskan dalam pendahuluan, WordPress jauh lebih hebat daripada Weebly. Walaupun kuasa baik, anda harus bekerja keras untuk mendapatkan hasil yang baik. Saya menjemput anda untuk mengetahui lebih lanjut mengenai cara memilih tema yang sesuai untuk blog baru anda dan cari pemalam yang menakjubkan yang akan membantu anda memperkenalkan ciri baru yang tidak dapat anda miliki dengan Weebly. Jangan takut dengan WordPress, tetapi perlahan-lahan mula belajar mengenainya dan tingkatkan laman web anda setiap hari. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, jangan ragu untuk memberikan komen. Saya akan dengan senang hati membantu anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Liked Liked