Cara Memindahkan Blog Anda Dari Tumblr ke WordPress

Cara Memindahkan Blog Anda Dari Tumblr Ke WordPress


Di dunia moden, memulakan blog peribadi atau laman web yang mudah. Tidak perlu pengekodan, dan sebenarnya anda tidak perlu mempunyai pengalaman dengan pembangunan web. Anda hanya memerlukan kehendak untuk memulakan blog dan sedikit melayari untuk mencari platform yang anda sukai dan ingin gunakan selama berbulan-bulan dan semoga bertahun-tahun kerjaya blog anda.

Salah satu platform yang akan membantu anda memulakan blog pertama anda ialah Tumblr. Ia sangat popular sejak hari pertama ia ditubuhkan pada tahun 2007. Sama ada anda mahu memulakan buku harian peribadi dan menyimpannya secara peribadi atau menulis blog yang boleh anda kongsi dengan rakan anda, Tumblr ada di sana untuk membantu. Masih ada, jangan salah faham, tetapi Tumblr tidak dapat dibandingkan dengan WordPress ketika datang ke banyak aspek blogging.

Sekiranya anda masih mempunyai blog Tumblr yang sekarang anda ingin pindahkan ke WordPress, jangan risau. Ada jalan penyelesaiannya; dan walaupun anda tidak akan dapat memindahkan semuanya dengan satu klik butang, dengan bantuan kami, anda akan dapat menyelesaikan keseluruhan pemindahan tanpa masalah. Setelah anda menyelesaikan langkah terakhir, blog anda akan dikendalikan oleh WordPress dan akhirnya anda akan dapat menggunakan semua faedah WordPress yang memerlukan 60% bahagian pasaran CMS.

Mengapa saya mesti memindahkan blog saya dari Tumblr ke WordPress?

Tumblr adalah platform yang mengagumkan untuk blogger kasual. Sekiranya anda hanya ingin menulis catatan di sana sini tanpa harapan mengenai penyesuaian, populariti, dan pengewangan blog anda, anda sebenarnya tidak perlu menukarnya. Tumblr pasti kelihatan cantik, dan dengan serta-merta menghubungkan anda dengan blogger lain yang dapat membantu anda menjangkau orang baru. Tetapi jika anda telah memikirkan untuk menjadi lebih serius dengan blog anda, WordPress adalah cara terbaik.

Sebagai permulaan, ketika kita bercakap mengenai WordPress.org, ia adalah platform sumber terbuka yang membolehkan anda mengawal keseluruhan blog. Setelah anda mempunyai blog di WordPress, anda akan menjadi pemiliknya secara automatik. Malangnya, dengan Tumblr, itu tidak berlaku. Tumblr dimiliki oleh Yahoo, jadi dalam senario terburuk, jika syarikat memutuskan untuk menutup platform esok, anda boleh mengucapkan selamat tinggal di blog anda.

Sekiranya kita terus maju, WordPress membenarkan pilihan penyesuaian yang jauh lebih banyak daripada Tumblr. Daripada perubahan warna dan tema yang sederhana, WordPress membolehkan anda menggunakan lebih daripada 50,000 plugin (percuma dan premium yang dapat melakukan keajaiban jika anda menggunakannya dengan bijak) dan juga puluhan ribu tema yang dapat anda sesuaikan dengan keperluan anda. Dan jika anda memutuskan untuk mempelajari lebih lanjut (atau mengupah profesional yang dapat membuat kod ciri untuk anda), hampir tidak ada had untuk platform.

Kami sudah menulis mengenai perbezaan antara WordPress dan Tumblr sehingga kami tidak akan membahas banyak perincian kali ini.

Siapkan Segalanya untuk Pemindahan

Sebelum kita beralih ke pemindahan itu sendiri, anda harus memastikan anda mempunyai laman web WordPress yang siap untuk peralihan.

Sebagai permulaan, anda mesti mempunyai perkhidmatan hosting di mana anda akan memasang WordPress. Semasa mengehos laman web WordPress, kami selalu mengesyorkan Bluehost – salah satu perkhidmatan hosting jarang yang disyorkan oleh WordPress itu sendiri. Anda boleh memulakan blog baru yang dihoskan sendiri untuk serendah $ 2.75 sebulan.

laman utama bluehost

Sebaik sahaja anda memilih pakej dan mendapatkan nama domain, anda perlu memasang WordPress. Orang yang cuba memasang WordPress secara manual bertahun-tahun yang lalu tanpa pengetahuan teknikal mungkin takut dengan langkah ini, tetapi sebenarnya tidak ada yang melakukannya secara manual lagi. Bluehost telah menyediakan segalanya untuk anda supaya anda dapat memasang platform popular di laman web anda dengan satu klik butang!

Pindahkan Blog Anda dari Tumblr ke WordPress

Sekiranya anda telah menyediakan semuanya, anda akhirnya bersedia untuk pemindahan. Kami akan menunjukkan kepada anda bagaimana untuk memindahkan semua langkah demi langkah; walaupun anda tidak dapat dilakukan hanya dalam lima minit, prosesnya agak mudah, jadi gulung lengan baju anda, ambil secawan kopi atau bir kraf import baru yang akan anda nikmati dan klik.

 1. Pergi ke laman WordPress baru anda dan log masuk
 2. Dari skrin utama (papan pemuka), pergi ke Alat -> Import
 3. Cari Tumblr di bahagian bawah senarai
 4. Klik pada pautan Pasang Sekarang di bawah senarai Tumblr
 5. Setelah dipasang, klik pada pautan “Run Importer”

Pasang Alat Pengimport Tumblr

Seperti yang anda lihat dalam keterangan, alat pengimport ini membolehkan anda mengimport semua artikel (catatan), draf yang telah anda simpan setakat ini, semua halaman dan bahkan fail media dari akaun Tumblr anda.

Buat Aplikasi Tumblr

Untuk menyambungkan akaun Tumblr anda ke laman web baru, anda perlu membuat aplikasi yang akan melakukan pemindahan sebenar untuk anda (percayalah kepada kami; adalah lebih mudah untuk mendaftarkan aplikasi daripada melakukan pemindahan secara manual).

 1. Lawati https://www.tumblr.com/oauth/apps
 2. Klik butang “Terima” berwarna biru untuk meneruskan
 3. Log masuk ke akaun Tumblr anda (melainkan anda sudah log masuk)
 4. Klik butang “Daftar Permohonan” hijau
 5. Isi “Nama Aplikasi”, “Laman Web Aplikasi”, “Penerangan Aplikasi” dan “URL Panggilan Balik Default”. Anda boleh meninggalkan ladang yang lain
 6. Untuk bidang “Laman Web Aplikasi” dan “URL Panggilan Balik Lalai”, masukkan URL laman web baru anda. Sekiranya anda tidak pasti, periksa URL dalam keterangan alat pengimport yang anda salin

Daftar Aplikasi Tumblr

 1. Tatal kembali ke bahagian bawah halaman, sahkan bahawa anda bukan robot dan klik “Daftar”
 2. Salin & Tampal “Kunci Pengguna OAuth” dan “Kunci Rahsia” ke medan dalam alat Pengimport

Kekunci Rahsia Alat Pengimport Tumblr

Sebaik sahaja anda menyalin semula kedua-dua kunci ke pengimport di laman web WordPress baru anda, alat pengimport harus memberitahu anda bahawa semuanya baik-baik saja. Sekiranya anda menerima ralat, sila periksa semula kunci.

Mengizinkan Aplikasi Tumblr

Pada skrin yang sama, anda harus membenarkan aplikasi dengan mengklik pautan. Selepas itu, sahkan sahaja aksesnya dengan mengklik butang hijau “Benarkan”.

Benarkan Tumblr App

Harap maklum bahawa aplikasi yang baru didaftarkan mempunyai had 1000 permintaan per jam (dan 5000 permintaan per hari). Sekiranya anda mempunyai blog besar di Tumblr dan anda memerlukan lebih dari ini, adalah mungkin untuk meminta penghapusan had sebaik sahaja anda menyelesaikan proses pendaftaran..

Sekiranya sambungan berjaya, anda seharusnya dapat melihat blog Tumblr anda disenaraikan dalam alat pengimport WordPress. Klik pada butang “Import Blog Ini” (di paling kanan), dan tunggu pemindahan selesai.

Import Blog dari Tumblr ke WordPress

Harap maklum bahawa kelajuan pemindahan bergantung pada beberapa faktor, termasuk ukuran blog anda, jadi bersabarlah, dan biarkan alat melakukan keajaibannya. Hanya perlu beberapa sips lagi sambil menunggu, dan jangan menghancurkan papan kekunci jika keadaan menjadi perlahan (anda memerlukan papan kekunci untuk meneruskan pemindahan).

Alat pengimport akan memberitahu anda setelah selesai, dan anda akan melihat hasilnya di halaman yang sama (Catatan Diimport, Draf Diimport, dan Halaman Diimport).

Jangan ragu untuk membuka Posting -> Semua Posting di Papan Pemuka WordPress anda juga untuk melihat apakah posting tersebut telah diimport, dan bagaimana bentuknya. Kini anda boleh mengambil alih, mengedit, menambah gambar yang ditampilkan atau melakukan apa sahaja yang anda mahukan.

Alihkan Pelawat dari Tumblr ke WordPress

Sekiranya anda telah berjaya menjalankan blog di Tumblr, wajar jika anda ingin menjaga penonton. Oleh itu, setelah anda mempunyai semua yang ada di blog WordPress yang baru, kami sarankan untuk mengalihkan pengunjung dari Tumblr ke WordPress.

 1. Pergi ke halaman Tetapan Tumblr
 2. Tetapan Tumblr

 3. Pilih nama blog anda
 4. Nama Blog Tetapan Tumblr

 5. Klik pada butang Edit Tema
 6. Tema Edit Tetapan Tumblr

 7. Pilih butang Edit HTML
 8. Tetapan Tumblr Edit HTML

 9. Dalam kod, cari dan tampal kod ini selepas teg:

Jangan lupa untuk berubah http://yourblog.com ke URL sebenar blog baru anda.

Tumblr Custom HTML

 1. Cari tag pada kod yang sama dan tampal kod ini selepas teg:

Tumblr HTML

 1. Klik pada butang “Kemas kini Pratonton” dan setelah itu pada butang “Simpan” untuk menyimpan perubahan.

Semua yang anda lakukan setakat ini akan berjaya mengalihkan pengunjung Tumblr anda ke laman web WordPress baru anda. Tetapi jika seseorang masuk ke pos atau halaman tertentu dari blog Tumblr lama anda, mereka akhirnya akan melihat kesalahan. Untuk menyelesaikannya, anda perlu membuat pengalihan semula di WordPress.

 1. Pergi ke Pemalam -> Tambah Baru
 2. Cari plugin “Redirection”, pasang dan aktifkan
 3. Navigasi ke Alat -> Pengalihan
 4. Klik ke butang untuk menyelesaikan persediaan (tidak memerlukan pilihan pada masa ini)
 5. Pergi ke tab “Redirects” dan butang “Add New Redirection” dan isi mengikutinya:

URL sumber: .* / pos / \ d + / (. *)

URL sasaran: / $ 1

 Di laman web yang betul, pilih pilihan “Regex”

 • Klik pada butang “Tambah Redirect”
 • Ubah arah Tumblr ke WordPress

  Setelah anda mengklik butang, tetapan akan disimpan dan semua pengunjung blog Tumblr anda akan diarahkan secara automatik ke blog WordPress baru anda! Tahniah; anda telah berjaya memindahkan blog Tumblr anda ke WordPress.

  Apa yang perlu dilakukan Selepas Pemindahan?

  Walaupun blog anda sekarang dihoskan dengan bangga oleh WordPress, itu tidak bermakna anda sudah selesai dengannya. Sekiranya anda ingat, kami menyebutkan bahawa WordPress membolehkan anda menyesuaikan blog anda mengikut kehendak anda.

  Sebagai permulaan, anda mungkin menemui tema WordPress baru yang dapat mengubah penampilan blog anda dalam sekejap. Kemudian, jangan teragak-agak untuk melayari pemalam WordPress dan mencari beberapa yang akan membolehkan anda meningkatkan laman web anda.

  Juga, jangan lupa untuk memberitahu rakan dan pengunjung biasa anda bahawa anda telah berpindah ke WordPress – buka halaman media sosial anda dan beritahu mereka apa domain baru anda. Mungkin anda juga boleh menulis catatan baru mengenai bagaimana anda beralih dari Tumblr ke WordPress.

  Sekiranya anda baru menggunakan platform ini, anda mungkin ingin mempelajari lebih lanjut mengenai WordPress dan jangan lupa untuk melihat panduan blog kami yang akan membantu anda memahami bagaimana semuanya berfungsi dan semua perkara menakjubkan yang dapat anda capai dengan WordPress.

  Soalan Lazim

  1. Di mana saya boleh menghantar artikel baru selepas pemindahan? Sekiranya saya menyiarkan kedua-duanya di Tumblr dan WordPress?

  Setelah pemindahan selesai, semua kerja harus dilakukan di WordPress sahaja. Tidak perlu menyiarkan di kedua-dua laman web (sebenarnya, anda harus menghindarinya kerana anda mungkin mempunyai kandungan pendua yang tidak baik untuk SEO anda), dan menulis perkara baru hanya di laman WordPress anda.

  1. Bolehkah saya memindahkan tema saya ke WordPress?

  Sayangnya, tidak mungkin hanya menyalin atau memindahkan penampilan blog Tumblr anda ke WordPress. Walaupun ini secara teknikal mungkin, ia memerlukan pengekodan tema WordPress khusus yang menyerupai Tumblr, tetapi itu memerlukan banyak kerja dan pengetahuan pengekodan.

  1. Adakah mungkin untuk memindahkan pengikut dan komen?

  Malangnya, itu tidak mungkin.

  Mengakhiri

  Itu sahaja. Sekiranya anda telah mengikuti setiap langkah panduan ini, blog anda harus berjaya dipindahkan ke WordPress. Walaupun ini mungkin sudah berakhir, sebenarnya ini hanyalah permulaan blog baru anda.

  Seperti yang telah kami nyatakan, WordPress memberikan lebih banyak pilihan daripada Tumblr. Luangkan masa anda, pelajari lebih lanjut mengenai WordPress dan tingkatkan blog peribadi anda seperti sebelumnya!

  Jeffrey Wilson Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me
   Like this post? Please share to your friends:
   Adblock
   detector
   map