Cara Memindahkan Blog Anda Dari Squarespace Ke WordPress

Squarespace ke WordPress


Kita semua semakin hampir ke abad ke-21. Ini bermaksud bahawa Internet itu sendiri, dan juga membina web, semakin kompleks. Namun, kerumitannya membolehkan membuat alat yang disesuaikan untuk pemula dan orang yang tidak tahu apa-apa mengenai teknologi di belakangnya.

Kerana semua itu, blogger yang memutuskan untuk memulakan laman web mereka sendiri pada tahun 2020 menjadikannya senang dan sukar. Walaupun agak mudah untuk memulakan blog, sukar untuk memilih platform blog. Di antara banyak, kemungkinan Squarespace membuat anda terpikat dan anda telah memulakan blog anda di platform blogging langsung ini.

Sekiranya anda membaca panduan ini, itu mungkin kerana anda telah memutuskan sudah waktunya untuk menjauh dari Squarespace dan memulakan dengan WordPress.

Saya dengar awak; terdapat banyak faedah untuk memiliki blog anda di WordPress daripada Squarespace. Dan sementara memindahkan segala sesuatu dari satu ke yang lain bukanlah sesuatu yang dapat anda lakukan dengan satu klik butang, masih boleh dilakukan.

Mengapa saya mesti beralih dari Squarespace ke WordPress?

Ruang Squarespace adalah platform yang sangat baik. Ini membolehkan anda menyediakan blog pertama anda dalam beberapa minit. Keseluruhan alat telah dibuat untuk pemula, jadi anda tidak perlu risau tentang teknikalnya; sebaliknya, anda boleh menikmati bekerja di laman web ini melalui blok yang disediakan oleh Squarespace.

laman utama squarespace

Semuanya terdengar serupa dengan WordPress baru, bukan? Tetapi masih banyak lagi yang boleh anda lakukan dengan WordPress jika anda memilih untuk memindahkan blog anda dari Squarespace. Walaupun kesederhanaan itu adalah perkara yang sangat baik untuk blogger kausal, Squarespace cukup terhad untuk seseorang yang berusaha lebih banyak.

Sekiranya anda memutuskan untuk menyelami lebih mendalam penyesuaian dan reka bentuk web, anda akan mendapati tidak ada banyak pilihan yang tersisa dengan Squarespace. Sekiranya anda memilih untuk memulakan kedai dalam talian anda sendiri, Squarespace akan meminta anda menggunakan rancangan yang lebih mahal, dan ia akan mengambil komisen daripada anda. Adakah saya harus menyebutkan bahawa Squarespace tidak mempunyai hampir 50,000 sambungan yang tersedia untuk WordPress?

Ini hanya beberapa sebab yang harus anda pertimbangkan. Tetapi saya pasti anda sudah mempunyai milik anda, dan bahawa anda sudah memutuskan untuk melakukan pemindahan.

Apa yang anda boleh import?

Saya tidak mahu menjadi penggila, tetapi anda harus sedar bahawa Squarespace tidak membenarkan penghijrahan mudah. Jangan salah faham; walaupun mudah untuk mengeksport & mengimport kandungan, tidak semuanya berfungsi.

Sebelum memulakan, anda harus tahu bahawa anda boleh mengimport dengan mudah:

 • Halaman asas
 • Catatan
 • Halaman galeri
 • Teks, Imej dan blok Benamkan

Tetapi malangnya, Squarespace tidak akan mengeksport perkara berikut:

 • Blok Video, Audio, dan Produk
 • Halaman Produk, Album, dan Acara
 • Perubahan CSS & Gaya tersuai
 • Halaman folder & indeks

Perkara-perkara yang tidak dapat dieksport dan diimport ke laman web baru anda harus ditangani secara manual.

1. Buat Persiapan

Sebelum menggali lebih mendalam mengenai pemindahan dan pengendalian data, mari kita siapkan semuanya. Oleh kerana anda akan berpindah ke blog WordPress yang dihoskan sendiri, anda harus memastikan bahawa hosting anda sudah siap.

Bluehost adalah salah satu syarikat hosting yang jarang berlaku disyorkan oleh WordPress.org. Memilih perkhidmatan mereka bermaksud anda dapat menyiapkan laman web baru anda dengan lebih berkesan dan anda tidak perlu risau sekiranya laman web anda berfungsi dengan baik. Sebaliknya, anda boleh berehat dan bekerja di laman web anda sementara segala yang lain akan dijaga oleh pakar dari pasukan Bluehost.

Sekiranya anda tidak mempunyai pengalaman dengan menyiapkan akaun hosting, mari kami tunjukkan cara melakukannya dengan cepat:

Langkah 1

Lawati Bluehost dan cari butang “Mulakan Sekarang” yang akan membawa anda ke langkah seterusnya.

bluehost

Langkah 2

Pilih rancangan hosting anda. Terdapat beberapa pilihan untuk dipilih. Sekiranya ini adalah kali pertama anda mendaftar akaun, saya cadangkan untuk menggunakan yang Asas.

menukar rancangan hosting

Langkah 3

Daftarkan nama domain anda. Sekiranya anda sudah mempunyai domain, di sini anda akan dapat memindahkannya dan memberikannya ke blog baru. Sekiranya tidak, ketik domain yang diingini, dan Bluehost akan memberitahu anda jika ada.

nama domain

Setelah anda menyiapkan akaun dan nama domain anda, memasang WordPress hanya memerlukan beberapa klik butang. Dengan langkah ini, anda telah berjaya menyelesaikan persiapan.

2. Eksport kandungan dari Squarespace

Nasib baik, mengeksport kandungan Squarespace agak mudah setelah anda menyedari di mana pilihannya berada.

 1. Log masuk ke akaun Squarespace anda
 2. Navigasi ke Tetapan -> Lanjutan -> Import / Eksport
 3. Klik pada butang “Eksport”
 4. Dari tetingkap pop timbul, pilih ikon WordPress

Eksport Squarespace

Selepas beberapa saat, anda akan dapat melihat mesej pengesahan di sebelah kiri skrin. Selain itu, akan ada butang muat turun yang harus anda klik.

Selepas memuat turun, anda harus mempunyai nama fail seperti ini: Squarespace-Wordpress-Export-02-02-2020.xml. Anda memerlukan fail ini pada langkah seterusnya, jadi saya cadangkan untuk membiarkannya duduk di desktop sebentar.

3. Import kandungan ke laman WordPress baru anda

Ada sebab yang baik mengapa langkah sebelumnya menyertakan ikon WordPress – ini bermaksud bahawa Squarespace memformat data seperti yang disukai oleh WordPress. Jadi, daripada berurusan dengan kod atau alat pengimport yang tidak kemas, anda boleh menggunakan alat pengimport WordPress lalai yang berfungsi seperti daya tarikan.

 1. Buka laman WordPress baru anda
 2. Log masuk dengan akaun pentadbir anda
 3. Pergi ke Alat -> Import -> WordPress
 4. Klik pada butang “Pasang sekarang” dan tunggu selama beberapa saat
 5. Klik pada pautan “Jalankan Pengimport” yang menunjukkan bukannya butang pasang
 6. Tekan butang “Pilih fail”
 7. Cari fail .xml anda yang telah anda eksport sebelumnya dari Squarespace
 8. Klik butang “Muat Naik Fail dan Import”

Import Squarespace

Pada skrin berikut, perkara paling mudah untuk dilakukan adalah memberikan catatan kepada pengguna yang ada. Ini akan menetapkan akaun pentadbir WordPress anda ke artikel yang diimport, yang boleh anda ubah dengan mudah kemudian jika diperlukan. Namun, jika anda ingin membuat pengguna baru yang akan ditetapkan sebagai pengarang catatan yang diimport, anda boleh melakukannya di sini.

Jangan lupa untuk memeriksa “Muat turun dan import lampiran fail” sebelum mengklik butang Kirim.

Sekiranya semuanya berjalan lancar, anda seharusnya dapat membaca mesej kejayaan yang memberitahu bahawa tidak ada masalah dengan pengimportan.

4. Periksa kandungan yang diimport

Tarik nafas dalam-dalam dan periksa semuanya. Cukup dengan membuka Posts -> All Posts akan memberitahu anda jika artikel Squarespace lama anda berjaya dipindahkan.

Anda juga boleh membuka laman utama anda di mana anda seharusnya melihat catatan seperti yang diterbitkan, hanya kelihatan sedikit berbeza daripada yang ada di Squarespace.

Semak Kandungan

5. Menambah kandungan yang hilang secara manual

Malangnya, Squarespace tidak mengeksport semuanya. Oleh itu, jika anda telah menggunakan blok video & audio, masih ada beberapa kerja manual yang perlu anda lakukan.

Pergi satu siaran dan halaman pada masa itu, cari blok yang hilang, dan gantikannya.

Saya harap saya dapat mencadangkan jalan keluar yang berbeza, tetapi sayangnya, anda harus duduk dan melakukan ini sendiri. Sekiranya anda sudah mengalami hari yang sukar dan mempunyai banyak catatan, tinggalkan ini untuk hari esok – mengemas kini semuanya memerlukan masa, dan itu pasti menggugah hati.

Hal yang sama berlaku untuk semua produk, album, dan halaman acara yang mungkin telah Anda gunakan di Squarespace. Tidak banyak yang perlu dilakukan daripada membukanya di Squarespace dan menyalin ke halaman baru di WordPress, satu demi satu.

6. Import gambar

Sekiranya anda membuka catatan yang diimport, anda semestinya dapat melihat gambar anda dimuat dengan betul. Tetapi itu tidak bermakna ia telah diimport dengan betul.

Sebenarnya, gambar tersebut masih dimuat dari akaun Squarespace anda, dan itu bukan sesuatu yang anda mahukan. Untuk menjadi bebas sepenuhnya, anda juga harus memindahkan gambar anda ke WordPress.

Tidak seperti kandungan sebelumnya yang harus anda salin & tampal secara manual, ada penyelesaian automatik untuk mengimport gambar dari Squarespace ke WordPress. Ini bukan penyelesaian asli yang dikembangkan hanya untuk tujuan ini, tetapi ada plugin percuma yang membuat keajaiban.

 1. Pergi ke Pemalam -> Tambah Baru
 2. Cari Imej Muat Naik Automatik
 3. Pasang & Aktifkan pemalam

Muat Naik Imej secara automatik

Sebaik sahaja plugin menjadi aktif di blog WordPress baru anda, ia akan mula melakukan keajaiban. Yang perlu anda buat hanyalah membuka siaran dan klik butang untuk mengemas kini, yang menyimpan perubahan. Pada tindakan ini, pemalam akan menemui semua gambar anda dari Squarespace, dan memuat turunnya secara automatik ke blog WordPress anda!

Sekiranya anda mempunyai lebih daripada sekadar beberapa catatan dan halaman, anda boleh melakukannya secara pukal:

 1. Buka Catatan -> Semua Catatan
 2. Pilih semua siaran
 3. Pilih pilihan Edit dan klik Terapkan.
 4. Pada skrin baru, tekan butang “Kemas kini”, dan semua catatan yang dipilih akan dikemas kini, yang bermaksud pemalam akan melakukan keajaiban pada mereka.

7. Betulkan Permalinks

Sekarang, laman web baru anda akan berfungsi tanpa masalah, dan semua (baik, sebahagian besar) kandungan sudah ada di laman web anda.

Tetapi jika anda membuka mana-mana siaran, anda akan menyedari bahawa struktur pautan tidak menyerupai yang anda ada di Squarespace. Untuk menjadikan semuanya kelihatan hampir dengan laman Squarespace lama anda (sekarang), anda harus memperbaiki struktur permalink.

 1. Pergi ke Tetapan -> Permalinks
 2. Pilih “Struktur Tersuai”
 3. Tampalkan ini: / blog /% postname% /
 4. Simpan pilihan

pautan tetap

8. Pilihan: Arahkan domain khusus ke laman web baru anda

Sekiranya anda telah menggunakan nama domain khusus di laman WordPress anda, anda harus mengarahkan domain tersebut ke laman WordPress baru anda. Sekiranya anda tidak melakukan ini, semua orang yang pergi ke domain tersuai anda (yang serupa dengannya www.yoursite.com) masih akan dibawa ke blog Squarespace lama anda, dan bukan blog WordPress.

Kemungkinannya adalah bahawa anda telah mendaftarkan domain khusus anda melalui Squarespace. Sekiranya demikian, anda seharusnya ikuti beberapa langkah mudah untuk mengarahkan domain khusus anda ke laman web WordPress baru anda.

Sekiranya anda mempunyai domain bernama yang didaftarkan melalui pendaftar pihak ketiga, anda perlu log masuk ke pendaftar tersebut untuk membuat perubahan.

9. Sesuaikan laman WordPress baru anda

Setelah menyelesaikan semua langkah, laman Squarespace anda berjaya dipindahkan ke laman WordPress yang dihoskan sendiri.

Tetapi itu tidak menjadikannya akhir. WordPress adalah mesra pemula, tetapi ia mempunyai keluk pembelajaran yang harus anda akui.

Seperti yang saya katakan pada awal artikel, tidak mungkin untuk memindahkan reka bentuk laman web Squarespace anda ke laman web WordPress. Jadi, permulaan yang baik adalah membaca tentang bagaimana memilih tema yang sempurna dan cari pemalam yang menakjubkan yang akan meningkatkan laman web anda. WordPress mengira lebih daripada 50,000 daripadanya, jadi mudahkan. Walaupun mudah untuk membuat laman WordPress, menyesuaikan satu dengan keperluan anda adalah pekerjaan tetap yang memerlukan masa.

Soalan Lazim

Langganan Squarespace saya telah tamat. Masih bolehkah saya memindahkan ke WordPress?

Itu bergantung pada berapa lama anda tanpa langganan. Squarespace akan menyimpan laman web & kandungan anda hanya untuk jangka masa pendek sehingga anda dapat memperbaharui langganan anda dan terus menggunakan perkhidmatan ini. Sekiranya hanya beberapa hari atau minggu setelah langganan tamat, anda masih boleh memperbaharui langganan untuk mendapatkan kembali laman web anda. Kemudian, anda boleh mengikuti panduan ini untuk memindahkan kandungan.

Sayangnya, setelah jangka waktu tertentu, Squarespace akan menghapus kandungan anda. Dalam kes ini, memperbaharui langganan tidak akan membantu. Sekiranya anda tidak pasti, hubungi sokongan Squarespace sebelum memperbaharui.

Bolehkah saya memadam laman web Squarespace saya selepas pemindahan?

Ya, setelah menyelesaikan pemindahan, anda boleh memadam laman web Squarespace anda. Tetapi saya sangat menyarankan untuk tidak melakukannya sebelum anda menguji semua perkara di laman WordPress baru anda.

Sebagai contoh, jika anda lupa mengemas kini gambar, tidak mungkin memperbaruinya secepat yang dijelaskan dalam artikel ini. Hanya setelah anda seratus peratus yakin berjaya memindahkan Squarespace ke WordPress, anda boleh menghapus akaun Squarespace anda dengan menghantar permintaan melalui [email protected]

Saya tidak dapat menetapkan pengarang semasa mengimport

Sekiranya WordPress tidak menunjukkan kepada anda pilihan untuk menetapkan pengarang secara langsung semasa proses pengimportan, ini bermakna anda tidak mempunyai catatan blog di Squarespace. Itu biasanya berlaku untuk pengguna yang telah menggunakan Squarespace untuk perniagaan mereka atau laman web satu halaman tanpa blogroll diaktifkan.

Namun, jika anda mempunyai blog, pastikan anda telah memilih halaman blog yang betul semasa eksport.

Bolehkah saya menyalin gaya Squarespace saya?

Malangnya, itu tidak mungkin. Squarespace tidak membenarkan anda mengeksport gaya & CSS. Tetapi walaupun anda tidak dapat menyalin gaya blog anda secara automatik, kebaikannya ialah Squarespace menyerupai WordPress.

Ini bermaksud bahawa anda dapat mencari tema WordPress yang serupa dan mencipta semula susun atur yang anda miliki di Squarespace.

Adakah terdapat cara untuk mengimport banyak blog dari Squarespace?

Sekiranya anda mempunyai lebih dari satu halaman blog di Squarespace, anda masih boleh mengimport semuanya ke laman web baru anda. Satu-satunya perbezaan adalah bahawa semua catatan kali ini akan dikelompokkan dan tidak dipaparkan di halaman berasingan seperti yang anda lakukan di Squarespace.

Jadi, ulangi prosesnya dan eksport halaman blog anda yang lain dan import fail baru ke laman WordPress anda dengan mengikuti prosedur yang sama.

Saya hanya mahu mengimport artikel Squarespace saya ke WordPress, adakah itu mungkin?

Walaupun tidak mungkin hanya memilih artikel semasa proses eksport / import, WordPress membolehkan anda menghapus kandungan yang tidak anda inginkan di laman web anda. Jadi, sekiranya anda hanya mahu artikel anda dipindahkan, anda boleh teruskan dan hapus semua yang lain setelah pengimportan selesai.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map