Cara membuat peta laman XML untuk laman web WordPress anda

xml-sitemap.png


Peta Laman, seperti namanya sudah ada, adalah peta laman web anda. Untuk lebih spesifik, peta laman adalah senarai semua halaman yang terdapat di laman web anda.

Kadang kala, senarai ini boleh dibuat secara manual untuk memaparkan struktur laman web anda. Dengan menunjukkan senarai halaman anda, anda dapat menunjukkan kategori utama dan subkategori mereka sehingga pengguna dapat berkeliling. Kaedah ini jauh lebih popular pada masa lalu; tetap, peta laman terdapat di semua laman web yang tersusun, tetapi dalam bentuk yang agak berbeza.

Daripada membuat peta laman secara manual dan menghubungkan semua halaman dengan tangan, teknologi hari ini membolehkan anda melakukannya secara automatik. Daripada menunjukkan peta laman kepada pelawat anda, anda harus mengatur navigasi anda dengan lebih baik dan menggunakan peta laman hanya untuk enjin carian.

Semasa membuat peta laman untuk mesin pencari, pemalam WordPress akan melakukannya untuk anda. Daripada HTML biasa, dokumen tersebut akan ditulis dalam XML dan peta laman web akan menjadi bahagian yang sangat penting dari laman web anda. Apabila anda membuat peta laman web, enjin carian seperti Google dan Bing akan menjadi lebih cekap ketika mengindeks laman web anda. Kerana senarai ini akan memberitahu bot mesin pencari mengenai struktur laman web anda, ia akan mengetahui dengan tepat apa yang harus dicari. Itu akan menghasilkan SEO yang lebih baik yang bermaksud orang akan masuk ke laman web anda melalui enjin carian dengan lebih mudah.

Di WordPress, terdapat banyak plugin yang tersedia yang dapat melakukan pekerjaan yang sama dan membina peta laman untuk anda. Tidak masalah mana yang anda pilih, tetapi kami mengesyorkan agar anda tetap menggunakan satu pemalam sahaja. Menggunakan beberapa pemalam boleh mengelirukan WordPress dan juga mesin pencari, dan anda sebenarnya boleh memburukkan lagi keadaan jika anda membuat banyak peta laman dengan pemalam yang berbeza. Dalam baris berikut, kami akan menunjukkan kepada anda dua pemalam peta laman web yang popular.

Peta Laman Google XML

HARGA: Percuma


Dengan hampir 18 juta muat turun dan lebih dari 1 juta pemasangan aktif, pemalam mudah ini pastinya merupakan salah satu yang paling popular untuk pekerjaan ini. Itu bukan kerana pemalam ini memberi anda banyak pilihan untuk dipilih, tetapi kerana ia akan memulakan anda dalam beberapa saat. Yang perlu anda buat untuk membuat peta laman anda ialah memasang pemalam:

 1. Pergi ke Pemalam -> Tambah Baru
 2. Cari: “Peta Laman Google XML”
 3. Pasang dan aktifkan pemalam
 4. Navigasi ke Tetapan -> Peta Laman XML

Apabila anda memasuki tetapan pemalam, anda akan melihat bahawa peta laman web anda sudah dibuat. Pemalam akan menghubungkan anda ke peta laman web yang mungkin anda buka di penyemak imbas anda untuk tujuan ujian.

Walaupun anda selesai secara harfiah dalam beberapa saat, Peta Laman Google XML memberi anda peluang untuk menyiapkan peta laman anda secara terperinci. Sekiranya anda menelusuri tetapan, anda akan melihat bahawa anda boleh memilih enjin carian mana yang akan disertakan, anda akan dapat memilih halaman yang anda (tidak) mahukan dalam peta laman anda dan banyak lagi.

Perkara yang hebat tentang Peta Laman Google XML adalah bahawa ia akan terus mengemas kini peta laman anda secara automatik. Sekiranya anda menambahkan halaman, pemalam akan menambahkannya ke peta laman web anda. Sekiranya anda menghapusnya, pemalam akan membuat anda dilindungi dan melakukan perkara yang sama dalam fail XML.

SEO oleh Yoast

HARGA: Percuma


Plugin ini adalah salah satu plugin yang paling popular untuk WordPress. Tujuan utamanya adalah untuk mengawal kandungan anda untuk mencapai SEO yang lebih baik, tetapi dalam artikel ini, kami tidak akan memperincikan SEO oleh Yoast. Oleh kerana pemalamnya sangat popular, kemungkinan anda juga memasangnya di WordPress anda. Dan mengenai peta laman, tidak perlu memasang pemalam tambahan kerana SEO oleh Yoast memberi anda modul yang bertanggungjawab terhadap peta laman anda. Oleh itu, jika anda memasang pemalam, berikut adalah cara membuat peta laman web anda:

 1. Navigasi ke SEO> peta laman XML
 2. Hasilkan peta laman web anda

Seperti yang kami maklumkan kepada anda, membuat peta laman sangat mudah dan terdapat banyak plugin lain yang akan memberikan pekerjaan yang baik. Tidak kira mana yang anda gunakan untuk menghasilkan peta laman anda, sekarang anda harus memberitahu mesin carian di mana peta laman web itu berada. Di baris berikut, kami akan menunjukkan cara menambahkannya ke Alat Webmaster Google. Sekiranya anda masih belum menambahkan dan mengesahkan laman web anda, lihat cara menambahkan laman web anda ke Alat Webmaster Google.

 1. Pergi ke Alat Webmaster Google
 2. Buka laman web anda dari senarai
 3. Navigasi ke Crawl -> Peta Laman
 4. Klik pada butang “Tambah / Uji Peta Laman”
 5. Masukkan lokasi peta laman web anda
 6. Klik pada butang Uji dan akhirnya klik pada butang Hantar

Anda sudah selesai. Peta laman web anda dibuat dan Google diberitahu mengenainya. Tinggalkan fail XML di pelayan anda dan biarkan pemalam anda menjalankan tugasnya.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Liked Liked