Cara Membuat Kod Pendek WordPress dan Bekerja Dengan Lebih Mudah

Cara Membuat Kod Pendek WordPress dan Bekerja Dengan Lebih Mudah


Kod pendek WordPress adalah tag kecil yang digunakan sebagai jalan pintas untuk melaksanakan ciri-ciri tertentu dalam catatan dan halaman. Anda dapat mengenali kod pendek dengan tanda kurung persegi yang mengelilingi kata atau frasa mudah. Mereka diperkenalkan dalam versi 2.5 dengan misi untuk membantu orang melaksanakan fungsi dengan cara yang mudah.

Seperti yang anda mungkin sudah tahu, WordPress menggunakan bahasa pengaturcaraan PHP untuk menghidupkannya sendiri. Oleh itu, apabila anda ingin menambahkan ciri tertentu terus ke catatan dan halaman, anda harus menulis kod tersebut di penyunting teks. Sebaliknya, kod pendek membolehkan pengguna mengganti keseluruhan blok kod dengan istilah mudah dan menjalankannya hanya dengan menerbitkan catatan. Hebat, bukan?

Dalam panduan ini, anda boleh belajar:

 • Cara menggunakan kod pendek WordPress
 • Cara membuat kod pendek mudah
 • Cara menggunakan kod pendek dalam Widget Teks

Bacaan yang disyorkan: Kursus WordPress oleh Udemy

Cara menggunakan kod pendek WordPress

Kod pendek dalam penyunting teks dan visual

Untuk menggunakan kod pendek, seseorang tidak perlu tahu bagaimana membuat kod atau memahami bagaimana ia berfungsi di backend. WordPress itu sendiri, seperti juga kebanyakan tema dan plugin WordPRess, menggunakan kod pendek yang berbeza untuk membolehkan penggunaan banyak ciri canggih.

Sebagai contoh, untuk memaparkan keseluruhan galeri gambar, anda hanya perlu menggunakannya [galeri] kod pendek yang dipasang dengan WordPress. Sebilangan besar kod pendek boleh digunakan dalam bentuk asasnya seperti contoh sebelumnya.

Kod pendek digantikan oleh kandungan sebenar sebaik sahaja anda menerbitkan atau melihat pratonton siaran atau halaman.

Parameter kod pendek

Lebih kerap daripada tidak, kod pendek boleh mempunyai parameter tambahan. Dengan menambahkan maklumat tambahan kepada mereka, anda dapat menyesuaikan dan mengubah output. Sebagai contoh, sementara kod pendek galeri memaparkan semua gambar yang dilampirkan pada siaran, mungkin untuk mengubahnya. Kod pendek galeri membolehkan anda menentukan gambar mengikut ID mereka sehingga anda dapat menunjukkan gambar tertentu sahaja atau bahkan menyertakan gambar yang bukan merupakan sebahagian daripada catatan tertentu.

Juga, mungkin untuk menentukan ukuran galeri, dan banyak perkara lain dengan memberikan parameter tambahan. Inilah contohnya:

[galeri id = “1,5,7” ukuran = “sederhana”]

Galeri dari contoh ini hanya akan menunjukkan gambar dengan nombor ID yang ditentukan. Dalam hal ini, ukuran akan diubah menjadi media secara otomatis. Dan anda memperoleh semua itu dengan kod pendek yang mudah. Sekarang bayangkan bagaimana keseluruhannya jika anda hendak menambah kod PHP secara manual yang akan mempunyai puluhan jika tidak beratus-ratus baris. Terima kasih, kod pendek!

Tanda permulaan dan akhir

Beberapa kod pendek yang lebih kompleks mungkin mempunyai tanda mula dan akhir. Jadi, bukannya satu kod pendek, anda akan mempunyai dua dengan kandungan tertentu di antara mereka.

Sebagai contoh, pemalam Peta Google mungkin membolehkan anda memaparkan lokasi di peta melalui kod pendek. Sebilangan besar plugin tersebut akan mempunyai tag permulaan dan akhir, sementara alamatnya hendaklah ditulis di antara. Inilah contohnya:

[[peta]] New York, Amerika Syarikat [[/ peta]]

Seperti yang anda lihat dari contoh, tanda akhir selalu bermula dengan tanda garis miring “/”. Dengan mempunyai kedua-dua teg, WordPress dapat mengenal pasti bahagian kod pendek dengan lebih mudah.

Bekerja dalam penyunting Teks

Kod pendek WordPress

Walaupun hanya jalan pintas ke fungsi, kod pendek sebenarnya adalah kriptogram khusus WordPress sendiri. Oleh itu, jika anda cuba menulis kod pendek dalam penyunting visual, WordPress akan segera menunjukkan kepada anda output (atau hanya tempat letak) kod pendek itu. Sekiranya anda mengikuti contoh galeri dan menulis kod pendek dalam editor Visual, anda akan melihat bahawa WordPress segera memaparkan kandungannya (lihat gambar pertama dalam catatan ini untuk melihat bagaimana ia berfungsi).

Sekiranya anda ingin mengedit kod pendek, dan menggunakan parameternya, beralih ke editor teks yang membolehkan anda melihat struktur kod pendek yang diberikan.

Kod pendek WordPress lalai

Kod pendek biasanya diuruskan oleh tema dan pemalam. Setiap pembangun boleh mendaftar kod pendek sendiri, jadi masing-masing berbeza. Apa yang dilakukan oleh kod pendek, apa parameter dan fungsinya, hanya bergantung pada plugin dan tema tertentu yang anda gunakan.

Sebagai contoh, pemalam yang membantu anda memaparkan lokasi di Peta Google mungkin mempunyai [[peta]] kod pendek, yang memaparkan borang langganan akan menggunakan [[borang]] dan sebagainya.

Setiap produk berbeza, jadi pastikan untuk memeriksa keterangan dan dokumentasi tema dan plugin untuk mengetahui lebih lanjut mengenai penggunaan spesifiknya.

Tetapi, WordPress dilengkapi dengan sekumpulan kod pendek lalai yang boleh anda gunakan tanpa memasang pelanjutan tambahan. Secara lalai, ini adalah kod pendek yang boleh anda gunakan:

 • – menanamkan fail audio
 • – bungkus kapsyen di sekitar kandungan
 • – bungkus item embed dan tetapkan dimensi maksimumnya
 • [galeri] – paparan galeri gambar
 • [senarai main] – tunjukkan koleksi fail audio dan video
 • – benamkan fail video

Melarikan kod pendek (paparkan teks kod pendek tanpa melaksanakannya)

Kadang kala, anda mungkin ingin memaparkan teks yang mewakili kod pendek dan bukannya melaksanakannya. Sekiranya anda cuba menambahkan kod pendek ke editor teks dan visual, anda menyedari bahawa ia dilaksanakan pada kedua-dua kesempatan.

Untuk memaparkan teks kod pendek, gunakan tanda kurung ganda: [[kod pendek]]

Sekiranya anda ingin memaparkan kod pendek dengan tanda mula dan akhir, gunakan hanya tanda kurung pertama dan terakhir: [[peta] New York, Amerika Syarikat [/ peta]]

Semasa bekerja di editor teks, anda juga boleh mengganti kurungan kuadrat dengan kodnya. Jadi, bukannya “[” Anda dapat menggunakan “[“, dan sebaliknya “]” gunakan “]”. Sebagai contoh: [kod pendek & # 93; akan memaparkan kod pendek juga tanpa melaksanakannya.

Cara membuat kod pendek mudah

Apabila anda menulis artikel di WordPress setiap hari, ada kalanya anda mengulanginya sendiri dan ketika anda harus menaip sesuatu berulang kali. Tidak kira sama ada URL laman web, kalimat panjang atau mungkin sekeping kod HTML yang selalu anda tulis dari awal, anda harus mempertimbangkan untuk menulis kod pendek untuknya.

Dengan fungsi mudah ini, anda tidak perlu menjadi pengaturcara atau anda juga tidak akan menyewa satu untuk menjadikan semuanya mudah untuk anda. Ikuti beberapa langkah seterusnya dan jadikan kod pendek tersuai:

 1. Buka fail function.php di menu Appearance -> Editor
 2. Letakkan kod berikut di akhir fail:
 3. fungsi fsg_shortURL () {
  kembalikan 'http://www.firstsiteguide.com';
  }
  add_shortcode ('fsg', 'fsg_shortURL');
 4. Pergi ke Editor Teks dan taip [fsg] untuk mendapatkan URL dan bukannya kod pendek

Tidak begitu sukar, betul?

Contoh yang lebih maju: Tambah kod pendek gambar

Dengan meletakkan kod berikut di functions.php, anda dapat membuat kod pendek untuk meletakkan gambar dengan atribut lebar dan tinggi khusus:

 1. Pergi ke fail functions.php
 2. Tampal kod berikut:
 3. fungsi img_shortcode ($ atts, $ content = null) {
  
  ekstrak (shortcode_atts (
  susunan (
  'lebar' => '',
  'tinggi' => '',
  ), $ ats)
  );
  kembali '';
  }
  add_shortcode ('img', 'img_shortcode');
  
  
 4. Buka Penyunting Teks:

Di sini anda boleh menggunakan [img lebar = ‘x’ tinggi = ‘y’] http: //… [/ img] kod pendek di mana “x” dan “y” adalah nombor yang mewakili lebar dan tinggi dalam piksel.

Anda boleh menambahkan atribut gambar lain dengan mudah jika anda memerlukannya; lihat senarai semua atribut gambar di Sekolah W3.

Cara menggunakan kod pendek dalam Widget Teks

Dengan versi WordPress 4.9 yang telah dikeluarkan pada 15 November 2017, kod pendek berfungsi secara automatik dalam Widget Teks. Tetapi jika anda masih menggunakan versi WordPress yang lebih lama, bahagian tutorial ini akan membantu anda mendapatkan hasilnya.

Kod pendek boleh mengandungi fungsi yang berbeza yang dapat anda tambahkan ke laman web WordPress anda. Sama ada anda telah membuatnya sendiri atau tema atau plugin yang baru sahaja anda pasang, anda mungkin akan menggunakan kod pendek sepanjang masa. Oleh kerana anda benar-benar dapat menjimatkan masa dan memanfaatkannya, tidak ada alasan untuk tidak menggunakan kod pendek.

Sekiranya anda baru mula membina laman web WordPress anda, anda mungkin hanya menggunakan kod pendek hanya dalam editor Pos. Tetapi, kebenarannya ialah anda boleh menggunakan kod pendek di mana sahaja.

Contohnya, jika anda menggunakan plugin Peta Google PRO 5sec yang membolehkan anda membuat peta dengan mudah dengan pin yang tidak terhitung jumlahnya, anda mungkin ingin memasukkan peta melalui kod pendek terus di Widget Teks anda dan menunjukkan lokasi anda di bar sisi dan bukannya satu jawatan. Tetapi jika tema anda tidak menyokong kod pendek dalam widget, anda perlu mengaktifkan fungsi itu sendiri dan itulah yang akan kami tunjukkan dalam artikel ini.

Sekiranya anda perlu menggunakan kod pendek dalam fail PHP anda (contohnya, jika anda ingin menjalankan kod dalam fail header.php anda dan jalankan kod pendek di mana sahaja header ada), anda boleh melakukannya dengan mudah dengan membungkus kod di sekelilingnya . Tetapi jika anda telah mencuba menggunakan kod pendek dalam Widget Teks anda seperti contoh yang telah kami sebutkan di atas, anda akhirnya kecewa kerana itu tidak berfungsi dan widget memaparkan kod pendek itu adalah kandungannya. Kecuali tema anda sudah mempunyai ciri yang didaftarkan, anda perlu mengaktifkannya sendiri.

Oleh itu, jika anda ingin memasukkan kod pendek ke dalam Widget Teks dan membuatnya berjalan, jangan risau; anda boleh mewujudkannya dalam beberapa saat:

 1. Buka fungsi.php
 2. Salin dan tampal dua baris berikut:
 3. add_filter ('widget_text', 'shortcode_unautop');
  add_filter ('widget_text', 'do_shortcode');
 4. Simpan perubahan

Walaupun sebenarnya hanya cukup untuk menggunakan baris kedua yang membuat kod pendek berfungsi, anda akan menginginkan baris pertama untuk mengelakkan penyisipan perenggan dan tanda putus automatik WordPress di mana anda secara tidak sedar membuat jeda baris dengan memformat teks dalam widget . Sekiranya anda meletakkan kod pendek pada baris yang berasingan, tidak berhenti akan melucutkan tanda perenggan dan kod pendeknya akan berfungsi seperti daya tarikan.

Sekarang anda boleh menavigasi ke Rupa -> Widget dan seret Widget Teks ke tempat yang anda inginkan. Setelah semua ini, apabila anda menulis kod pendek terus ke Widget Teks anda (tentu saja yang didaftarkan di laman web anda), ia akan dilaksanakan seperti yang ditaip ke dalam Editor Pos.

Begitu juga, anda boleh menjalankan kod PHP dari Widget Teks anda. Cukup mudah, bukan? Nikmati kod pendek anda.

Kod pendek ada di mana-mana

Sekiranya anda baru memulakan blog WordPress, kod pendek mungkin kelihatan berlebihan dan sukar difahami. Selalunya mungkin untuk mengelakkan kod pendek dengan menggunakan antara muka yang mesra pengguna yang disediakan oleh pemalam. Tetapi apabila anda lebih terlibat dengan blog, dan apabila anda mula menggunakan lebih banyak plugin, anda akan memahami kekuatan sebenarnya kod pendek.

Menggunakannya akan menjadi rutin, dan anda akan terbiasa menulis tanda kurung kuadrat di setiap pos baru yang anda buat. Oleh itu, luangkan masa beberapa minit, dan gunakan artikel ini untuk mengetahui asasnya.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map