Cara Membuat Jenis Pos Tersuai di WordPress

Cara Membuat Jenis Pos Tersuai di WordPress


Sebelum kami benar-benar menunjukkan kepada anda cara membuat jenis catatan tersuai anda sendiri yang akan anda banggakan gunakan di blog baru WordPress anda, mari kita lihat apa sebenarnya jenis siaran tersuai.

Jenis posting hanyalah sekumpulan peraturan yang digunakan untuk menggambarkan cara kandungan disajikan dalam artikel anda. Setiap jenis pos mempunyai parameter tersendiri yang menentukannya sehingga anda dapat mengetahui perbezaan antara catatan, halaman, arkib, semakan atau menu navigasi. Tetapi seperti yang akan anda lihat, jika anda mula menulis artikel sebagai catatan anda, semua yang anda tulis akan mempunyai struktur yang sama. Ini kerana anda akan menggunakan templat yang sama untuk siaran. Tetapi itu benar-benar baik jika anda menulis blog di mana satu jenis catatan cukup untuk menangani artikel anda.

Melalui sejarah yang tidak begitu lama, WordPress telah berkembang dengan pesat dan ia pasti telah melampaui peranannya sebagai platform blog. Ini telah menjadi salah satu sistem pengurusan kandungan yang paling banyak digunakan dan dihargai di dunia. Membolehkan orang membuat jenis catatan tersuai adalah salah satu sebab utama untuk itu.

Mari kita lihat apa yang boleh dilakukan oleh jenis siaran tersuai untuk anda dalam contoh mudah. Bayangkan anda menjalankan laman web permainan. Anda ingin menerbitkan berita secara berkala, terdapat banyak treler yang diterbitkan setiap hari yang boleh anda kongsi dengan khalayak anda, pengarang anda bermain permainan baru dan menulis ulasan, anda ingin menerbitkan tangkapan skrin dari pertandingan dalam talian terbaru anda, dll..

Seperti yang anda sudah dapat meneka, terdapat beberapa jenis kandungan yang anda perlukan dalam kes ini dan jika anda terus menggunakan catatan biasa, semua kandungan akan kelihatan sama dan akan menyukarkan anda dan pengunjung anda untuk mencari perbezaan antara artikel video dan ulasan. Ya, anda mahukan jenis kiriman tersuai agar semuanya kelihatan lebih teratur.

Tinggal dengan gambar itu hanya beberapa saat lagi. Sekiranya anda membuat jenis catatan tersuai, berita anda mungkin mempunyai kawasan khusus di mana anda boleh meletakkan pautan ke sumbernya. Jenis siaran ulasan permainan anda mungkin mempunyai penilaian yang diberikan oleh pengarang kepada permainan tertentu termasuk sistem berasaskan bintang, dan anda boleh menerapkan gaya yang berbeza, katakanlah, subtitle ulasan anda. Jenis catatan treler anda akan menonjolkan video dan membiarkan orang menikmatinya dari kotak cahaya dan bukannya melihatnya dalam siaran. Kita boleh meneruskannya selama-lamanya, tetapi anda faham, betul?

 • Buat Jenis Pos Tersuai
 • Buat jenis catatan tersuai dengan pemalam

Buat Jenis Pos Tersuai:

Baiklah, kami tahu anda sudah bosan dengan perbincangan kami – anda berada di sini untuk mengetahui cara membuat catatan tersuai jadi mari kita mulakan. Regangkan otot anda, tarik nafas dalam-dalam dan apabila anda sudah bersedia, mari kita mulakan. Sekiranya anda berminat untuk menggali lebih mendalam WordPress dan kodnya, langkau ke pemalam yang akan membantu anda.

 1. Buka fail functions.php dan tampal kod berikut.
 2. Pastikan kod diletakkan sebelum tag PHP penutup (?>) Atau tidak akan berfungsi.

  // Membuat Ulasan Permainan Jenis Pos Khusus
  game function_reviews_init () {
  $ args = tatasusunan (
  'label' => 'Ulasan Permainan',
  'awam' => benar,
  'show_ui' => benar,
  'capacity_type' => 'siaran',
  'hierarki' => palsu,
  'rewrite' => array ('slug' => 'permainan-ulasan'),
  'query_var' => benar,
  'menu_icon' => 'dashicons-video-alt',
  array 'menyokong' => (
  'tajuk',
  'penyunting',
  'petikan',
  'trackback',
  'bidang-bidang khas',
  'komen',
  'semakan',
  'lakaran kecil',
  'pengarang',
  'halaman-atribut',)
  );
  register_post_type ('game-reviews', $ args);
  }
  add_action ('init', 'game_reviews_init');
 3. Simpan perubahan

Jika anda melihat kawasan admin anda di WordPress, anda akan melihat ada item baru “Game Game” tersedia di menu. Setakat ini, ia akan kelihatan seperti catatan lain tetapi anda masih tidak dapat melihat siaran ini dalam talian. Anda mempunyai beberapa langkah lagi untuk diikuti untuk memanfaatkan sepenuhnya jenis catatan khusus ini.

Pastikan anda menyediakan pautan tetap anda sebelum mencuba siaran baru anda atau anda akan mengalami ralat.

Buat templat untuk jenis catatan khas baru anda:

 1. Buka folder tema anda
 2. Buat fail baru dan beri nama seperti game-review-template.php
 3. Buka fail dan tampal yang berikut:
 4. 
  
 5. Buka fail page.php yang terletak di folder tema anda
 6. Salin dan tampal kod tersebut ke dalam game-review-template.php anda
 7. Cari sekeping kod yang sama, atau serupa dengan ini (mungkin bergantung pada tema anda):
 8. 
  
  
  

  Apabila anda menemui bahagian ini, mari kita ubah sehingga anda dapat menunjukkan jenis catatan tersuai anda di halaman baru. Anda harus menambah $ pertanyaan garis di atas gelung anda dan kemudian ubah gelung itu sendiri. Apabila anda mengubah kod, ia akan kelihatan seperti ini:

   'game-reviews', 'posts_per_page' => 5));
  sementara ($ query-> have_posts ()): $ query-> the_post (); ?>
  // Kod anda mis. "the_content ();"
  
  
  
 9. Simpan perubahan
 10. Pergi ke Halaman -> Tambah baru
 11. Buat halaman dengan nama “Ulasan Permainan”
 12. Di sebelah kanan, di bawah tab “Atribut Halaman” anda akan menemui “Templat”
 13. Pilih templat yang telah anda buat pada salah satu langkah sebelumnya dan tetapkan ke halaman.
  Templat halaman tersuai di WordPress

 14. Simpan perubahan

Itu sahaja. Anda harus mencuba semuanya dan membuat catatan Ulasan Permainan baru. Sebaik sahaja anda membuka halaman Ulasan Permainan, anda seharusnya dapat melihat jenis catatan berita anda berbaris mengikut kronologi seperti catatan biasa anda..

Dan ini baru permulaan. Anda telah membuat jenis pos tersuai, tetapi sekarang anda harus mengubahnya mengikut cara yang anda suka dan menambahkan kod yang anda perlukan.

Buat jenis catatan tersuai dengan pemalam

Apabila anda mula membuat jenis posting anda sendiri untuk mengembangkan WordPress anda, ada dua cara untuk pergi. Kami sudah menunjukkannya – cara membuat jenis pos tersuai secara manual. Dengan mengikuti beberapa langkah, anda boleh membuat jenis pos tersuai tetapi mungkin memerlukan banyak masa jika anda seorang pemula WordPress dan tidak terbiasa dengan kod tersebut. Tetapi anda tidak perlu bermain-main dengan kodnya – jika anda memerlukan penyelesaian yang lebih mudah dan cepat, anda boleh membuat jenis pos khusus yang tidak terhitung dengan menggunakan salah satu pemalam.

Dalam bahagian tutorial ini, kami akan menunjukkan kepada anda salah satu pemalam terbaik yang akan membuat jenis siaran tersuai untuk anda. Anda tidak perlu membuat kod atau bahkan menyalin / menampal kod tersebut. Cukup pasang pemalam, tulis atas nama jenis pos baru anda dan siapkan melalui GUI.

UI Jenis Pos Tersuai

HARGA: Percuma

UI Jenis Pos Tersuai
Sekiranya anda hanya perlu mendaftarkan jenis pos tersuai, pemalam ini akan berfungsi dengan baik. Setelah memasangnya, anda akan dapat membuat jenis catatan dan taksonomi tersuai. Cukup pergi ke menu yang baru dibuat, tambahkan jenis catatan khas baru dan tulis nama dan keterangan jenis pos baru anda. Ia semudah itu tetapi anda harus memperhatikannya pemalam ini tidak akan berfungsi untuk memaparkan jenis catatan baru anda. Setelah anda mendaftarkan jenis entri baru, masih terpulang kepada anda bagaimana untuk memaparkannya. Kami mencadangkan agar anda melihat bagaimana melakukannya atau menggunakan beberapa pemalam lain yang juga dapat memaparkan catatan anda.

Bacaan tambahan: Panduan mendalam mengenai Jenis Pos Peribadi WordPress

Kesimpulannya

Jenis Pos Kustom adalah salah satu ciri WordPress terhebat hingga kini. Dengan hanya mengubah beberapa baris kod, atau menggunakan pemalam, anda boleh menghasilkan jenis pos yang unik untuk laman web anda. Yang benar adalah mungkin agak sukar bagi seorang pemula untuk menyelesaikan semuanya untuk pertama kalinya, tetapi jika anda mengikuti tutorial ini, anda seharusnya tidak menghadapi masalah.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map