Cara Memasang Pemalam di WordPress

cara-memasang-wordpress-plugins.png


Pemalam WordPress dapat memperluaskan blog anda dengan cepat dan menjadikannya tempat yang lebih baik untuk anda dan pengunjung. Walaupun secara teknikal mungkin memiliki blog WordPress tanpa satu plugin aktif, kemungkinan admin memerlukan sekurang-kurangnya beberapa dari mereka untuk memulakan blog. Dengan berlalunya masa, keperluan untuk pemalam akan terus meningkat. Itulah sebabnya sebagai webmaster baru, anda hanya perlu mengetahui cara memasang pemalam WordPress.

Sama seperti yang lain, pemaju WordPress berminat untuk mewujudkan persekitaran yang mesra pengguna. Oleh itu, walaupun pemasangan pemalam mungkin terdengar menakutkan bagi seseorang yang bertemu dengan WordPress untuk pertama kalinya, biarkan kami menghilangkan ketakutan anda. Hari ini, kami akan menunjukkan kepada anda dua kaedah pemalam yang mesra pemula, dan satu kaedah yang sedikit lebih maju.

 • Gunakan fungsi carian WordPress
 • Muat naik pemalam secara langsung dari WordPress
 • Muat naik pemalam melalui FTP (lebih maju)

Sebelum memasang pemalam, anda harus tahu bahawa hanya versi WordPress yang dihoskan sendiri yang membolehkan pemasangan sambungan baru. Sekiranya anda tidak mempunyai pilihan untuk memasang pemalam baru, anda mungkin menggunakan WordPress.com atau anda tidak mempunyai hak pengguna yang betul.

Untuk memasang pemalam dari direktori WordPress rasmi, anda tidak perlu menjauh dari papan pemuka. Pembangunnya cukup baik untuk memperkenalkan kotak carian yang membolehkan anda melihat-lihat semua plugin yang ada di repositori. Di sini anda juga dapat membaca beberapa butiran lebih lanjut mengenai setiap pemalam, dan tentu saja, memasangnya terus dari senarai.

Pada panel pentadbir sebelah kiri, pergi ke Pemalam -> Tambah Baru

Cara mencari pemalam WordPress

Sekiranya anda melihat bahagian atas halaman, anda akan menemui beberapa tab yang membolehkan anda menukar senarai pemalam yang ada:

 • Dipaparkan – beberapa pemalam yang disyorkan oleh WordPress. Di bahagian bawah halaman, anda boleh mencari pemalam dengan teg
 • Paling popular – Keseluruhan senarai pemalam, disusun mengikut populariti (terdapat lebih daripada 40,000 pemalam)
 • Disyorkan – plugin yang dicadangkan berdasarkan plugin lain yang mungkin sudah anda pasang
 • Pemalam kegemaran – jika anda menandakan pemalam sebagai kegemaran WordPress.org, mereka akan muncul di tab ini
 • Cari – taip kata kunci dan cari pemalam yang sesuai dengan kriteria

Pasang pemalam

Dengan menggunakan mana-mana tab dan fungsi, anda akan mempunyai senarai pemalam yang sesuai untuk pemasangan. Sebagai contoh, mari cari plugin Halaman Pembinaan percuma yang boleh membuat halaman penyelenggaraan yang indah untuk pengunjung anda. Sekiranya anda mengklik nama pemalam atau mengikuti pautan “lebih terperinci”, WordPress akan membuka tetingkap pop timbul dengan beberapa maklumat tambahan mengenai pelanjutan ini.

Begitu juga, anda dapat melihat pembangunnya, penarafannya, jumlah pemasangan aktif (orang yang sedang menjalankan pemalam di laman web mereka), masa kemas kini terakhir dan maklumat keserasian.

 1. Pergi ke Pemalam -> Tambah Baru
 2. Cari pemalam dari senarai atau cari satu
 3. Lihat lebih banyak maklumat mengenainya sebelum anda memutuskan untuk memasang pemalam
 4. Klik pada butang “Pasang”
 5. Tunggu beberapa saat sehingga ikon jingga berhenti berputar
 6. Klik pada butang “Aktif”

Pasang pemalam WordPress

Setelah pemalam selesai proses pemasangan, anda akan melihat mesej pengesahan dalam butang yang sama. Setelah itu, butang akan menukar label menjadi “Aktifkan”. Walaupun anda berjaya memasang pemalam pertama anda, ia masih tidak dapat dijalankan. Sekiranya anda ingin mendapatkan semua fungsi tambahan yang disediakannya, anda harus mengklik butang “Aktifkan”.

Sebaik sahaja anda mengaktifkan pemalam, tunggu beberapa saat. Setelah selesai, WordPress akan mengalihkan anda ke senarai semua pemalam aktif. Dari sini, anda boleh mengawal semua pemalam yang ada di laman web ini, menyahaktifkannya, mengemas kini, pergi ke tetapan dan bahkan mengedit kod mereka.

Plugin kini dipasang dan diaktifkan. Untuk mula menggunakan pemalam, anda harus menavigasi ke tetapannya untuk memasangnya. Oleh kerana setiap pemalam berfungsi dengan berbeza, kami tidak dapat memberitahu anda di mana tetapan akan muncul. Tetapi jika anda mengikuti contoh kami dan memasang Under Construction Page, anda harus pergi ke Tetapan -> UnderConstruction untuk mula bekerja dengan pemalam.

Muat naik pemalam melalui pentadbir WordPress

Plugin percuma lain yang terdapat di web, dan juga plugin premium (berbayar), tidak disenaraikan di dalam direktori. Jadi, ini bermakna anda tidak dapat mencarinya dengan menggunakan kaedah pertama. Untuk memasang pemalam di luar direktori rasmi, anda perlu memuat naiknya secara manual.

Muat naik pemalam WordPress secara langsung

Semua pemalam WordPress mesti masuk dalam Format ZIP, dan anda harus menyimpannya diarkibkan.

 1. Pergi ke Pemalam -> Tambah Baru
 2. Di bahagian atas halaman, klik butang “Muat Naik Plugin”
 3. Sekiranya anda mempunyai pemalam dalam format .zip, klik pada butang “Pilih Fail”
 4. Pilih fail ZIP dari komputer anda
 5. Klik butang “Pasang Sekarang”
 6. Tunggu beberapa saat sehingga WordPress menyelesaikan pemasangan

Pasang pemalam melalui muat naik FTP

Untuk pengguna yang sedikit lebih maju yang tahu bagaimana bekerja dengan File Transfer Protocol, WordPress membenarkan pemalam dipasang melalui kaedah ketiga. Ia memerlukan anda memuat naik fail ke pelayan secara manual, dan kemudian mengaktifkan pemalam melalui panel pentadbir.

Muat naik pemalam WordPress melalui FTP

 1. Muat turun dan pasang secara percuma FailZilla atau pelanggan FTP lain
 2. Buka aplikasi, dan sambungkan ke pelayan FTP anda
 3. Navigasi ke folder WordPress (biasanya terdapat di folder “www” atau “public_html”)
 4. Buka wp-content / plugin folder
 5. Buka zip pemalam baru anda di sana (anda harus mempunyai satu folder baru yang diberi nama pemalam)
 6. Log masuk ke papan pemuka pentadbir WordPress
 7. Pergi ke Plugin -> Plugin yang Dipasang
 8. Cari item baru dalam senarai
 9. Klik butang “Aktifkan”

Kesimpulannya

Sama seperti pemasangan tema di WordPress, plugin dapat dipasang dengan menggunakan tiga kaedah yang berbeza. Walaupun dua yang pertama sangat mesra pemula dan membolehkan semua orang memasang plugin pilihan mereka dengan cepat, yang ketiga memerlukan beberapa pengetahuan asas mengenai FTP.

Tetapi tidak kira teknik yang anda gunakan untuk memasang pemalam, anda mesti memilikinya dalam senarai semua pemalam yang dipasang di mana anda boleh mengaktifkan atau menyahaktifkan setiap manual secara manual.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map