Cara memasang CMS WordPress

cara-memasang-wordpress.png


WordPress adalah CMS (sistem pengurusan kandungan) yang paling popular. Semua orang tahu itu, dan tidak sukar untuk memulakan blog WordPress kerana terdapat berjuta-juta pengguna di seluruh dunia yang dapat menjaminnya.

Sekiranya anda masih belum mengenali CMS, kami menjemput anda untuk mengetahui lebih lanjut mengenai WordPress. Juga, sebelum sampai ke titik di mana anda memasang WordPress, anda harus mengetahui perbezaan antara WordPress.org dan WordPress.com. Hari ini, kami akan memberi tumpuan kepada versi yang dihoskan sendiri dan menunjukkan kepada anda cara memasang WordPress sendiri.

Pengguna yang tidak mempunyai pengalaman teknikal mungkin terintimidasi oleh proses pemasangan. Tetapi sebelum anda mula panik, kami mesti memberitahu anda bahawa walaupun pemula yang lengkap dapat memasang WordPress hanya dalam beberapa minit. Ia akan mengambil beberapa langkah, tetapi kami akan membimbing anda melalui keseluruhan proses.

Sebelum anda memasang WordPress

Walaupun WordPress adalah platform sumber terbuka yang bermaksud bahawa anda boleh mendapatkannya secara percuma, ada beberapa perkara yang harus anda persiapkan (dan bayar) sebelum memasang WordPress. Untuk menghidupkan dan menjalankan laman web anda, anda memerlukan penyedia hosting web dan nama domain untuk laman web tersebut.

Terdapat banyak syarikat hosting yang pakar dalam WordPress. Dengan harga serendah $ 2,75 sebulan, anda boleh mendapatkan ruang di pelayan untuk menjadi tuan rumah blog baru dan nama domain pilihan anda. Kerana terdapat puluhan pilihan dan lebih banyak syarikat hosting, kami tidak akan dapat merangkumi semua perkara dalam tutorial ini. Sebagai gantinya, kita harus menganggap bahawa anda sudah membayar untuk hosting dan bahawa anda sudah bersedia untuk memulakan proses pemasangan.

Walaupun sebahagian besar syarikat hosting menyokong WordPress, rasmi Laman web WordPress mengesyorkan Bluehost sebagai penyedia hosting yang paling dipercayai. Bluehost membolehkan anda memulakan blog WordPress untuk serendah $ 2.75 sebulan! Dengan Bluehost, bahkan pilihan dengan harga terendah memberikan anda Domain percuma, Sijil SSL yang akan menjadikan laman web anda lebih selamat, pilihan untuk memasang WordPress melalui beberapa klik dan sokongan 24/7.

Proses pendaftaran Bluehost

 • Pergi ke halaman utama Bluehost
 • Pilih pilihan “Bermula Sekarang”
 • Pilih rancangan
 • Masukkan nama domain anda

Pasang WordPress

Setelah membuat profil anda di Bluehost, anda boleh log masuk dan mula menggunakan semua ciri yang anda pilih. Perkara hebat mengenai Bluehost ialah ia dilengkapi dengan Pemasang satu klik untuk WordPress. Daripada bermain-main dengan fail dan pangkalan data, anda boleh memasang WordPress dan menyiapkan blog anda hanya dalam beberapa minit.

 • Semasa anda log masuk, pergi ke cPanel
 • Tatal ke bahagian “MOJO Marketplace”
 • Pilih Pemasangan Satu Klik
 • Cari dan klik pada ikon WordPress
 • Klik pada butang “Mula”
 • Pilih domain di mana anda ingin memasang WordPress
 • Tunjukkan pilihan lanjutan dan buat akaun pentadbir unik untuk WordPress
 • Tandai kotak untuk menyetujui Terma dan Syarat
 • Klik pada butang “Pasang Sekarang”
 • Tunggu pemasangan selesai

Itu sahaja! Anda kini boleh pergi ke halaman log masuk WordPress dan mula mengusahakan blog WordPress baru anda.

Cara memasang WordPress secara manual

Sama seperti perisian lain, WordPress dapat dipasang secara manual dengan memindahkan fail yang diperlukan dan mengatur persekitarannya. Tetapi, kerana popularitinya, orang berpengalaman telah mengembangkan pelbagai aplikasi penyemak imbas yang dapat memasang WordPress untuk anda hanya dengan beberapa langkah yang mudah digunakan. Dalam tutorial ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara memasang WordPress secara manual dan bagaimana melakukannya dengan menggunakan salah satu pemasang paling popular.

 • Cara memasang WordPress dengan pemasang Softaculous
 • Cara memasang WordPress secara manual (lebih maju)

Cara memasang WordPress dengan pemasang Softaculous

Softaculous adalah salah satu perpustakaan skrip paling popular yang membolehkan pengguna memasang pelbagai perisian komersial dan sumber terbuka dengan cepat tanpa pengetahuan teknikal. Di antara lebih daripada lima puluh aplikasi yang tersedia dengan versi percuma, WordPress boleh didapati di kedudukan pertama.

Oleh kerana Softaculous memerlukan kawasan pentadbir seperti cPanel untuk berfungsi dengan baik, perkara pertama yang perlu dilakukan ialah log masuk ke cPanel:

 1. Pergi ke https://www.yourdomain.com/cpanel, https://www.yourdomain.com:2083 atau https: // pelayan-ip-alamat: 2083
 2. Masukkan nama pengguna dan kata laluan
 3. Klik pada butang “Login”

log masuk cPanel

Setelah berjaya masuk, cuba jangan terintimidasi oleh dimensi cPanel. Panel kawalan ini biasanya mengandungi tetapan yang tidak terhitung jumlahnya yang memberi anda akses ke semua yang berkaitan dengan pelayan. Buat masa ini, lupakan semua pilihan lain dan fokus pada pemasang Softaculous yang akan membantu anda memasang WordPress.

Untuk mencari tab Softacoulus, sila tatal ke bawah (dalam kebanyakan kes, Softaculous akan menjadi salah satu tab terakhir di cPanel) dan buka skrip WordPress.

Sekiranya anda berminat dengan perinciannya, anda boleh beralih antara tab untuk melihat tangkapan skrin, demo, penilaian dan banyak lagi mengenai skrip WordPress pada pemasang. Setelah siap, klik pada butang “Pasang Sekarang” atau beralih ke tab “Pasang” pertama.

Penyediaan perisian

Penyediaan perisian

Pilih protokol yang akan digunakan untuk laman web baru anda. Secara lalai, tetapan akan menunjukkan protokol HTTP. Tetapi jika anda mempunyai sijil SSL untuk laman web anda yang menjadikannya lebih selamat, anda harus memilih protokol HTTPS di sini. Anda juga boleh memutuskan sama ada anda akan menggunakan “www” di hadapan alamat. Sekiranya anda tidak pasti mengenai semua ini, tanyakan kepada pembekal anda untuk mendapatkan maklumat atau tinggalkan protokol HTTP buat masa ini kerana mungkin akan mengubah segalanya di kemudian hari.

Pilih domain tempat anda ingin memasang WordPress. Sekiranya ini adalah laman web pertama anda, anda mungkin hanya mempunyai satu domain yang anda beli, jadi pilihlah. Tetapi sekiranya anda mempunyai lebih dari satu domain, berhati-hatilah ketika memutuskan di mana hendak memasang WordPress.

Pilih direktori di mana anda mahu memasang fail. Untuk memasang WordPress dalam direktori root, kosongkan bidang ini. Sekiranya ini adalah satu-satunya laman web yang akan anda miliki di pelayan, kami mencadangkan agar kosongkan bidang ini.

Tetapan Tapak

Tetapan laman web

Pilih nama untuk laman web anda, dan berikan penerangan ringkas. Oleh kerana ini adalah pilihan yang dapat anda ubah dengan cepat dari tetapan WordPress pada bila-bila masa, jangan terlalu banyak memikirkan apa yang hendak ditulis pada masa ini.

Sekiranya anda merancang untuk mengaktifkan WordPress Multisite, ini adalah tempat untuk mencentang kotak. Sekiranya anda tidak tahu apa itu multisite dan ini adalah blog WordPress pertama yang anda buat, biarkan pilihan tidak dicentang.

Akaun Pentadbir

Akaun pentadbir

Buat akaun pentadbir dengan cepat yang akan membolehkan anda masuk ke laman web anda dan mula mengusahakannya. Kami mencadangkan untuk mengganti nama pengguna “admin” standard untuk alasan keselamatan dan memilih yang unik yang akan mewakili anda. Gunakan nama atau nama panggilan anda misalnya.

Buat kata laluan untuk profil anda dan pastikan bahawa tidak ada orang lain selain anda yang mengetahuinya. Sekiranya anda tidak kreatif pada masa ini untuk mendapatkan kata laluan yang kuat, klik pada ikon kunci kecil di sebelah kanan. WordPress secara automatik akan menghasilkan kata laluan yang kuat yang mengandungi pelbagai huruf, nombor, dan watak untuk membuat kata laluan selamat yang sukar ditebak.

Sebelum menambahkan alamat e-mel anda di bidang seterusnya, pastikan untuk mengingat atau menuliskan nama pengguna dan kata laluan kerana anda perlu menggunakannya untuk masuk ke blog selepas pemasangan.

Pilih Bahasa

Pilih Bahasa

Walaupun bahasa Inggeris adalah bahasa lalai untuk WordPress, anda boleh mengubahnya di sini. Pilih bahasa lain yang tersedia dari senarai jika anda mahu.

Pilih Pemalam

Pilih pemalam

Pemasang Softaculous mungkin menawarkan satu atau beberapa pemalam yang dapat dipasang serentak dengan WordPress. Kami mencadangkan agar anda melangkau pilihan ini kerana anda sentiasa boleh memasang pemalam secara manual. Tetapi jika ada pemalam yang sebelumnya anda gunakan di laman web lain dan ingin terus menggunakannya, tandakan kotak di sebelah namanya.

Pilihan Lanjutan

Pilihan lanjutan

Pilihan tambahan ini mempengaruhi pangkalan data yang digunakan WordPress untuk berfungsi dengan baik. Secara lalai, Pilihan Lanjutan akan disembunyikan. Sekiranya anda seorang pemula dan tidak memahami pilihan ini, kami mencadangkan untuk melupakannya sama sekali.

Di sini anda boleh menulis nama dan awalan pangkalan data tersuai. Tetapi yang dihasilkan Softacoulus lebih daripada cukup dan selamat digunakan, jadi tidak perlu mengubahnya.

Sekiranya anda tidak mahu menerima pemberitahuan mengenai kemas kini, pilih pilihan.

Pemasang membolehkan anda memilih pilihan untuk menaik taraf WordPress, plugin dan tema secara automatik. Walaupun mungkin terdengar seperti idea yang baik, kami sangat menyarankan agar pilihan ini tidak dicentang. Kemas kini automatik kadangkala menimbulkan masalah, dan anda mungkin kehilangan semua pengubahsuaian yang telah anda lakukan pada tema dan pemalam tertentu. Anda sentiasa boleh menghidupkannya semula bila-bila masa anda memutuskan.

Pilih lokasi sandaran (kami mencadangkan untuk meninggalkan lokasi lalai) dan pilih jika anda mahu pemasang menghasilkan sandaran laman web anda secara automatik. Sekiranya anda mempunyai pilihan, sila periksa. Setelah anda memutuskan seberapa kerap anda ingin membuat sandaran, anda boleh berehat dengan mengetahui bahawa anda secara berkala boleh kembali ke tetapan lama sekiranya berlaku sesuatu yang buruk di laman web anda. Sekiranya anda memilih nombor di sebelah putaran sandaran, Softaculuos akan menjejaki jumlah sandaran. Sekiranya hadnya tercapai, sandaran tertua akan dihapus secara automatik untuk memberi ruang kepada yang baru. Pilih nombor bergantung pada berapa banyak ruang yang anda ada di pelayan.

Pilih tema

Pilih tema

Sebelum memasang WordPress, aplikasi ini membolehkan anda memilih tema yang akan aktif di blog baru. Walaupun anda boleh memilihnya di sini, ini adalah pilihan kerana anda selalu boleh memasang tema baru melalui WordPress pada bila-bila masa.

Pasang

Butang pasang

Sebelum mengklik butang “Pasang”, buka semua pilihan sekali lagi dan periksa apakah setiap maklumat betul. Kemudian tatal kembali ke bawah, masukkan alamat e-mel anda jika anda ingin menerima butirannya, dan klik butang.

Anda kini bebas untuk menavigasi ke http://yoursite.com di mana anda mesti melihat laman web baru. Untuk log masuk ke laman web anda dengan kelayakan pentadbir yang anda buat, sila buka http://yoursite.com/wp-admin.

Cara memasang WordPress secara manual

Tidak seperti menggunakan pemasang yang melakukan hampir semua perkara untuk anda, mungkin memasang WordPress sendiri. Hanya memerlukan beberapa langkah untuk memasang WordPress secara manual, tetapi sedikit lebih rumit daripada menggunakan pemasang seperti Softaculous.

Oleh kerana proses pemasangan manual dapat dibahagikan kepada beberapa segmen, mari kita selangkah selangkah untuk mempermudah semuanya. Sedia?

Muat turun versi terkini WordPress

Muat turun WordPress

 1. Pergi ke wordpress.org/ turun
 2. Klik pada butang “Muat turun WordPress” berwarna biru di sebelah kanan
 3. Simpan versi terkini WordPress ke mana-mana lokasi di komputer anda
 4. Tunggu muat turun selesai
 5. Ekstrak fail ZIP (anda harus mempunyai satu folder bernama “wordpress”)

Muat naik WordPress ke pelayan anda

Langkah ini memerlukan anda menyambung ke pelayan FTP. Sebelum menyambung, anda harus mempunyai kelayakan FTP dari penyedia hosting anda. Biasanya, anda akan mendapat semua butiran dalam e-mel sambutan setelah anda mendaftarkan akaun dengan syarikat hosting. Sekiranya anda tidak dapat mencari e-mel, maklumat tersebut mesti ada di cPanel.

Akaun FTP di cPanel

 1. Lawati https://www.yourdomain.com:2083 atau https: // pelayan-ip-alamat: 2083
 2. Log masuk ke cPanel
 3. Navigasi ke kategori Fail
 4. Buka alat akaun FTP
 5. Tatal ke bawah ke senarai semua akaun FTP
 6. Cari akaun FTP pentadbir
 7. Klik “Konfigurasi Pelanggan FTP” untuk melihat kelayakan

Sekiranya anda tidak mempunyai akaun FTP, anda boleh membuatnya dari halaman yang sama.

Apabila anda mempunyai kelayakan, sudah tiba masanya untuk memuat naik fail WordPress ke pelayan baru:

 1. Buka FailZilla atau pelanggan FTP lain
 2. Sambung ke pelayan FTP
 3. Pilih semua fail dari folder “wordpress” yang anda muat turun dan diekstrak sebelumnya
 4. Seret fail yang dipilih dari komputer ke folder “public_html” atau “www” yang terletak di pelayan

Buat Pangkalan Data MySQL:

WordPress menggunakan pangkalan data untuk menguruskan kandungan. Oleh itu, untuk menjadikan semuanya berfungsi, langkah seterusnya adalah membuat Pangkalan Data dan Pengguna MySQL:

Buat pangkalan data baru

Tambahkan pengguna baru

 1. Pergi ke cPanel: http://yourdomainname.com/cpanel
 2. Buka Pangkalan Data MySQL
 3. Masukkan nama Pangkalan Data pilihan anda
 4. Klik pada butang “Buat pangkalan data”
 5. Tatal ke bawah ke antara muka Pengguna MySQL
 6. Masukkan nama pengguna, kata laluan dan klik butang “Buat Pengguna”

Menyelesaikan pemasangan

Ini adalah langkah terakhir. Anda perlu memasukkan beberapa butiran mengenai pangkalan data dan laman web anda.

Cara memasang WordPress secara manual

 1. Buka penyemak imbas dan pergi ke http://domainanda.com
 2. Pilih bahasa yang anda mahu gunakan untuk laman web ini
 3. Sediakan maklumat berikut: nama pangkalan data, nama pengguna, dan kata laluan yang anda buat
 4. Host mesti tetap “localhost” untuk kebanyakan syarikat hosting
 5. Pilih mana-mana awalan jadual atau tinggalkan yang awal
 6. Klik butang “Mari kita pergi”
 7. Masukkan semua butiran mengenai pangkalan data anda dan klik “Kirim”
 8. Klik butang “Jalankan Pasang”
 9. Masukkan tajuk laman web anda, pilih nama pengguna dan kata laluan untuk log masuk WordPress. Isi alamat e-mel dan periksa sama ada anda mahu mesin carian mengindeks laman web baru anda
 10. Klik “Pasang WordPress”
 11. Log masuk dan nikmati laman web baru anda

Kesimpulannya

Walaupun memasang WordPress mungkin kelihatan rumit, sebenarnya semua orang mampu memulakan blog sendiri. Sama ada anda memutuskan untuk menggunakan pemasang seperti Softaculous atau untuk memindahkan fail secara manual, anda mesti menghidupkan dan menjalankan laman web baru dalam masa beberapa minit. Selepas WordPress dipasang, keseronokan dapat bermula dan anda boleh mula menyesuaikan laman web secara terperinci. Semoga berjaya!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map