Cara Cari dan Log masuk ke URL Pentadbir WordPress

wordpress-admin-login-page.png


Selepas memasang WordPress, anda perlu log masuk ke blog baru anda. Tanpa akses ke halaman pentadbir, anda tidak akan dapat menyesuaikan blog baru anda. Pentadbir adalah tempat di mana “semua berlaku”, di mana anda menulis catatan dan mengurus laman web ini. Untuk mengelakkan orang lain mengedit laman web ini, anda perlu log masuk dengan nama pengguna dan kata laluan anda.

Tetapi jika anda baru menggunakan WordPress, mencari halaman log masuk pentadbir mungkin membuat anda tergelincir. Bagaimana anda mendapat akses kepadanya?

Jangan bimbang; ada pertama kalinya untuk segalanya dan kebanyakan blogger mempunyai masalah yang sama ketika mereka memulakan blog WordPress. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara bekerja dengan halaman log masuk pentadbir WordPress.

Cara mencari halaman log masuk pentadbir WordPress

Secara lalai, WordPress menggunakan URL log masuk standard yang sama untuk semua blog. Untuk membukanya, anda hanya perlu menambah / wp-pentadbir di hujung URL laman web anda.

URL log masuk WordPress lalai

www.example.com/wp-admin

Pembangun WordPress juga menambah beberapa URL lain yang menuju ke halaman yang sama. Jadi, jika atas sebab apa pun anda tidak menyukai lalai wp-pentadbir URL, anda boleh masuk ke halaman log masuk dengan mengetik salah satu dari yang berikut:

 • www.example.com/wp-login
 • www.example.com/admin
 • www.example.com/login

Harap maklum bahawa semua URL tersebut menunjuk ke halaman log masuk yang sama, dan anda tidak akan melakukan kesalahan dengan menggunakan salah satu dari mereka. Mereka semua secara automatik mengalihkan ke halaman log masuk yang sama. Sekiranya URL tambahan ini tidak berfungsi untuk anda, sila kembali ke URL lalai.

Anda juga harus tahu bahawa halaman dan kelayakan pentadbir WordPress.com tidak ada kaitan dengan halaman yang anda gunakan di WordPress yang dihoskan sendiri. Begitu juga sebaliknya. Mereka kelihatan serupa tetapi tidak ada kaitan antara satu sama lain.

Buat akses lebih mudah ke halaman log masuk

Setelah berjaya membuka URL log masuk, anda boleh menjadikannya lebih mudah untuk usaha masa depan anda. Salah satu pilihan adalah membuat penanda halaman di penyemak imbas anda, satu untuk menambahkan widget ke laman utama WordPress anda, dan anda juga dapat menambahkan pautan ke halaman masuk ke menu WordPress anda.

Cara log masuk ke WordPress

Halaman log masuk WordPress

Setelah membuka halaman log masuk pentadbir WordPress, anda akan melihat antara muka pengguna mudah yang meminta nama pengguna dan kata laluan anda. Sekiranya anda telah memasang WordPress sendiri, anda semestinya sudah mempunyai kelayakan pentadbir yang anda buat semasa pemasangan. Periksa peti masuk jika anda terlupa kerana WordPress menghantar e-mel kepada anda dengan semua maklumat yang diperlukan untuk log masuk. Tetapi jika orang lain memasangnya untuk anda atau anda mengambil alih laman web seseorang, anda harus meminta maklumat masuk pentadbir mereka.

 1. Navigasi ke halaman log masuk pentadbir WordPress
 2. Masukkan nama pengguna dan kata laluan
 3. Klik Log masuk butang

Sekiranya bukti kelayakannya betul, WordPress kini akan membawa anda ke papan pemuka di mana anda boleh mula mengerjakan siaran pertama anda dan mengurus laman web.

Bergantung pada kehendak anda, halaman log masuk dapat melihat apa sahaja yang anda suka. Banyak pemalam akan membantu anda menyesuaikan rupa halaman dan memperkenalkan ciri keselamatan tambahan. Sekiranya anda tidak menggunakan WordPress yang baru dipasang, halaman mungkin kelihatan berbeza daripada yang digambarkan dalam artikel ini. Ia boleh mempunyai gambar, logo yang berbeza dan bahkan medan tambahan yang mungkin memerlukan menjawab soalan, mengimbas kod atau menggunakan telefon pintar untuk mengambil kunci keselamatan tambahan. Jangan risau dengan perkara ini.

Ingat saya pilihan

Pilihan Ingat Saya di WordPress

Sekiranya anda melihat semula skrin log masuk, anda akan melihat yang mudah Ingatlah Aku pilihan yang boleh anda periksa atau hapus centang. Dengan memilih pilihan, sebaik sahaja anda berjaya log masuk, penyemak imbas anda akan mengingati gabungan nama pengguna dan kata laluan dengan menggunakan kuki.

Sekiranya demikian, maklumat tersebut disimpan di komputer anda (biasanya selama dua minggu, tetapi ia bergantung pada tetapan anda). Ini bermaksud bahawa pada saat anda membuka halaman log masuk admin WordPress, penyemak imbas akan mengetahui bahawa anda adalah pengguna yang sudah ada dan anda tidak perlu memasukkan bukti kelayakan yang sama lagi.

Bila (tidak) untuk digunakan Ingatlah Aku pilihan

Gunakan Ingatlah Aku pilihan hanya pada komputer peribadi yang tidak dapat diakses oleh orang lain. Dengan memilih pilihan semasa log masuk di komputer awam, anda akan memaparkan halaman pentadbir kepada semua orang. Mereka boleh merampas blog anda, menghapusnya atau perkara lain yang “tidak akan anda sukai”.

Kehilangan pilihan kata laluan anda

Di bahagian paling bawah skrin, anda dapat melihat “Lupa kata kunci?Pilihan. Sekiranya anda terlupa kata laluan anda, klik pada pautan yang akan membuka skrin log masuk yang sedikit berbeza.

WordPress kehilangan kata laluan

Di sini, anda perlu mengisi nama pengguna atau alamat e-mel anda yang digunakan untuk mendaftar akaun pentadbir. Sebaik sahaja anda menekan “Dapatkan Kata Laluan BaruButang, WordPress akan segera menghantar e-mel kepada anda. Di dalamnya, anda akan mendapat pemberitahuan mengenai pertukaran kata laluan dan pautan khas dan unik yang mengarah ke kata laluan baru. Sekiranya e-mel tidak sampai dalam beberapa minit, periksa folder SPAM anda. Sekiranya tidak ada, anda mesti meminta pakar WordPress untuk membantu anda menetapkan semula kata laluan.

Tetapan semula kata laluan WordPress

Dengan mengklik pautan dalam e-mel, anda akan melihat kata laluan yang baru dibuat yang membolehkan anda log masuk. WordPress akan membuat kata laluan yang selamat untuk anda, tetapi anda juga boleh menuliskannya sendiri di halaman yang sama. Setelah anda bersedia, ingat kata laluan anda dan klik Menetapkan semula kata laluan butang. Selepas itu, WordPress akan memberitahu anda jika kata laluan berjaya diubah dan jika ya, ia akan mengarahkan anda kembali ke halaman log masuk.

Kesimpulannya

Untuk log masuk ke laman WordPress, anda perlu menambahkan / wp-admin di akhir URL laman web anda. Anda boleh mempermudahnya dengan menanda halaman, menambahkan widget ke halaman depan atau menu anda. Cuba gunakan kata laluan selamat, dan berhati-hati jika menggunakan kata laluan Ingatlah Aku ciri. Sekiranya anda terlupa kata laluan anda, berehatlah kerana WordPress akan membolehkan anda membuat yang baru.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map