Buat yang terbaik daripada Teg WordPress

Manfaatkan Tag Terbaik di WordPress


Sama dengan kategori, tag adalah cara mengelompokkan catatan dan halaman WordPress. Mereka biasanya lebih spesifik daripada kategori tetapi sepenuhnya pilihan. Walaupun anda dapat dengan mudah memutuskan untuk tidak menggunakan tag dalam catatan anda, kebanyakan orang di WordPress menandakan catatan mereka dengan sekurang-kurangnya satu perkataan yang paling relevan dengan artikel yang mereka tulis.

Masalah dengan teg ialah kebanyakan blogger baru yang memulakan blog mereka, tidak menggunakannya dengan betul. Ada yang akan mengisi kotak teks tag untuk merasakan pos mereka semakin baik, sementara yang lain akan terus menambahkan tag yang tidak relevan dan mengisi kotak teks yang terlalu banyak. Seperti kebanyakan perkara dalam hidup, anda harus sederhana. Kami mencadangkan agar anda menambah 2-3 tag setiap siaran dan juga menyimpan bilangan minimum yang unik. Oleh kerana WordPress membuat halaman tambahan untuk setiap tag, anda tidak mahu mengisi pangkalan data anda dengan maklumat yang tidak diperlukan.

Dalam panduan ini, kami akan menunjukkan kepada anda:

 • Cara menambah tag secara automatik di WordPress
 • Cara mengehadkan jumlah tag setiap siaran
 • Cara menghadkan bilangan tag di widget Tag Cloud

Cara menambah tag secara automatik di WordPress

Sekiranya anda serius untuk menandai catatan anda, anda sudah tahu bahawa anda boleh kehilangan beberapa minit berharga setiap pos dengan memilih teg yang betul. Tetapi bagaimana jika kami memberitahu anda bahawa anda boleh menambahkan tag pada catatan WordPress anda secara automatik?

Masukkan Tag Pintar

HARGA: Percuma

Masukkan Tag Pintar

Seperti yang telah anda lihat, menambahkan tag secara automatik boleh dilakukan dengan bantuan plugin percuma. Anda tidak perlu mengubah suai fail atau menulis kod kerana Smart Tag Insert akan berfungsi untuk anda. Daripada kehilangan masa memikirkan tag untuk setiap catatan yang anda tulis, plugin ini akan membolehkan anda mengatur perkara melalui antara muka pengguna yang mesra. Pemalam akan menemui beberapa teg yang terbaik untuk siaran anda, dan anda boleh menggunakannya atau mengubah suai jika anda perlu.

Buat senarai teg

Selepas anda memasang dan mengaktifkan pemalam, perkara pertama yang anda ingin lakukan ialah buat senarai teg. Smart Tag Insert akan menggunakan senarai ini pada masa akan datang; pemalam akan mengimbas semua teg yang anda senaraikan sehingga dapat mencari yang paling sesuai untuk artikel anda.

Anda boleh menggunakan perkataan atau keseluruhan frasa. Untuk menulis teg yang lebih panjang, cukup tambahkan ruang antara perkataan.

Jenis Pos Yang Dibolehkan

Daripada menambahkan teg secara automatik ke setiap jenis siaran yang anda miliki, pemalam membolehkan anda memilih jenis pos yang sesuai dengannya. Ini bermaksud, anda hanya boleh memilih siaran, halaman atau semakan sahaja. Berita baiknya ialah pemalam akan mengenali semua jenis siaran tersuai anda sehingga anda juga boleh memilih untuk bekerja dengannya.

Tetapan Smart Tags Masukkan

Peranan pengguna dibenarkan menambahkan tag khas baru

Pilihan ini akan membolehkan anda memilih peranan pengguna yang dapat menambahkan tag tersuai dari widget Tag. Contohnya, jika anda mencentang kotak di sebelah Pengarang, hanya mereka yang dapat mengemukakan idea teg baru semasa menulis artikel. Semua pengguna lain tidak akan dapat melihat widget Tag.

Menambah teg pada siaran lama secara automatik

Semua yang dinyatakan di atas akan berfungsi untuk catatan masa depan anda. Dalam kebanyakan kes, anda akan mempunyai beberapa catatan yang diterbitkan sebelum pemasangan pemalam ini. Tetapi itu tidak perlu membimbangkan anda kerana Smart Tag Insert membuat anda mendapat pilihan terkini, jadi anda boleh meluangkan lebih banyak masa untuk mempromosikan kandungan anda dan menjana wang dengan laman web anda.

Dengan satu klik butang, anda boleh menambahkan teg yang paling relevan secara automatik ke semua catatan lama anda. Butang pertama akan menambahkan bilangan teg yang ditentukan untuk jenis catatan yang dipilih, sementara butang yang lain akan membuang semua tag lama dan menggantikannya dengan yang baru. Sebelum menekan butang, anda harus tahu bahawa pilihan ini tidak dapat dipulihkan, jadi pastikan anda tahu apa yang anda lakukan dan buat sandaran sebelum menerapkan perubahan.

Walaupun anda memerlukan masa untuk menyiapkan pemalam, anda akan menjimatkan masa di masa hadapan. Pemalam akan menjaga tag anda dan anda akan dapat berehat dan berfikir tentang membuat kandungannya. Adakah anda pernah mencuba pemalam Smart Tag Insert? Bagaimana anda menyukainya?

Cara mengehadkan jumlah tag setiap siaran

Semasa anda bekerja sendiri, anda mungkin tidak perlu menggunakan fungsi dan pemalam untuk mengehadkan diri anda daripada menyiarkan banyak atau menulis tag dalam catatan anda terlalu banyak. Itu mungkin berlaku sekiranya anda mempunyai blog peribadi atau laman web mudah yang anda boleh jaga sendiri.

Tetapi jika anda mempunyai lebih dari sekadar beberapa penulis yang menulis di laman web WordPress anda, kemungkinan tidak semuanya akan sentiasa menjaga peraturan yang telah anda buat.

Walaupun kadangkala lebih banyak tag adalah pilihan yang lebih baik daripada hanya mempunyai satu atau tidak, terlalu banyak tag tidak akan menjadi kebaikan untuk laman web anda. Meletakkan terlalu banyak tag dalam siaran lambat laun akan kehilangan tujuannya. Oleh itu, jika anda perlu menghadkan pengarang anda kepada beberapa tag, anda boleh melakukannya dengan mudah. Sudah tentu, ada pemalam untuk itu dan yang ini percuma dan senang dipasang dan disediakan.

Tanda Had WP

HARGA: Percuma

Oleh kerana pemalamnya percuma, anda hanya perlu memasangnya dan mengaktifkannya sebelum anda pergi ke kawasan tetapan. Setelah melakukannya, anda dapat dengan mudah menetapkan jumlah maksimum tag yang dapat digunakan pengguna dalam siaran. Setelah anda menyimpan perubahan, ketika pengarang mencapai batas, butang “Tambah Baru” akan hilang dan menjadikan penambahan tag baru tidak mungkin dilakukan. Dengan cara itu, pengarang anda hanya perlu memilih teg yang paling sesuai untuk siaran.

Bukan itu sahaja, tetapi anda mempunyai kuasa untuk memilih jenis pos mana yang dibatasi oleh plugin ini dan mana yang tidak, sementara plugin tersebut akan berfungsi untuk semua taksonomi yang tidak hierarki.

Hadkan bilangan tag dalam widget WordPress Tag Cloud

Sebagai ciri Web 2.0 awal, cloud tag telah menjadi bahagian yang sangat popular dari laman web yang baru dibuat. Cloud tag adalah gambaran visual metadata kata kunci, alias tag, di mana kata-kata yang paling kerap biasanya ditampilkan dalam fon yang lebih besar atau dengan warna yang berbeza yang akan menonjolkan kata itu. Awan kelihatan seperti peta kecil yang dapat memberitahu pengunjung dengan segera topik apa yang paling biasa di laman web anda dan menavigasi mereka terus ke artikel yang menarik.

Walaupun awan teg kelihatan hebat dan dapat membantu banyak, jika anda menggunakan terlalu banyak tag, awan anda akan kelihatan sangat padat. Bukan sahaja itu kelihatan tidak kemas, tetapi beberapa tanda penting mungkin hilang di khalayak ramai kerana itu.

Jadi, anda mungkin tertanya-tanya bagaimana mengehadkan jumlah teg maksimum di WordPress. Oleh kerana tidak ada pilihan mudah di papan pemuka atau kawasan tetapan WordPress untuk mengehadkan tag di Tag Cloud, anda harus membuatnya sendiri. Ya, anda perlu menyalin dan menampal beberapa baris kod, tetapi tugasnya selesai dalam beberapa saat.

  1. Buka fail function.php dari tema yang anda gunakan
  2. Salin dan tampal kod berikut:
add_filter ('widget_tag_cloud_args', 'limit_tag_in_tag_cloud_widget');

had had_tag_in_tag_cloud_widget ($ args) {
if (isset ($ args ['taxonomy']) && $ args ['taxonomy'] == 'post_tag') {
$ args ['number'] = 10; // Hadkan bilangan teg
}

pulangkan $ args;
}
 1. Pada baris # 5, ubah nombor menjadi sebilangan tag yang anda mahukan di awan.
 2. Simpan perubahan

Itu sahaja. Anda kini dapat menambahkan widget Tag Cloud yang seharusnya tidak lebih dari jumlah tag yang telah anda tentukan dalam kod tersebut. Nikmati!

Kesimpulannya

Kadang-kadang, tag mungkin terasa seperti teknologi kuno. Sekiranya anda merasa seperti itu, anda salah. Teg masih merupakan elemen penting bagi banyak blog dan laman web, tetapi masalahnya ialah kebanyakan orang tidak menggunakannya dengan betul.

Semasa bekerja dengan teg, pastikan perkara sentiasa kemas dan teratur. Sekiranya anda memerlukan pertolongan dengan mengehadkan bilangan tag, atau anda ingin menetapkan tag untuk catatan anda secara automatik, panduan ini akan membantu anda. Sekarang, beritahu kami – adakah anda menggunakan teg di laman web anda? Adakah anda mempunyai peraturan khusus mengenainya?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Liked Liked