Blogger vs. WordPress Сравнение 2020

Сравнение на Blogger с WordPress 2017


Лесно е да решите, че искате да направите блог. Вероятно вече имате някои идеи за това какво да пишете и как трябва да изглежда всичко. Може би знаете нещо или две за блоговете, маркетинга и изграждането на уебсайтове, но ако не сте работили на собствения си сайт, шансовете са, че все още не знаете за коя платформа да отидете.

Може би сте чували за тях от приятели и колеги или вече сте търсили сравнения – WordPress и Blogger определено са сред най-популярните блог платформи. И така, възниква въпросът; кой от тях трябва да използвате за първия си блог?

Какво представляват WordPress и Blogger?

Захранвайки около 28% от световната мрежа, WordPress не е непознат за повечето хора. Дори и да не сте блогирали досега, ние сме напълно сигурни, че сте чували за платформата и дори се натъкнахте на няколко сайта, които са изградени с нея. Тъй като вече говорихме за WordPress, моля, вижте какво е WordPress и защо е толкова популярен.

От друга страна, Blogger е малко по-различен, но все пак намира своето място в Интернет. Тъй като тя е собственост на Google, много блогъри решават да дадат доверието си на Blogger. Услугата е безплатна, а всичко необходимо е безплатен акаунт в Google (който вероятно вече имате), за да започнете първия си блог. Но както вече е очевидно, Blogger и WordPress имат своите различия и затова решихме да съставим тази статия.

Преди да започнем да сравняваме Blogger със самостоятелно хоствана версия на WordPress, предлагаме да разгледаме видеоклипа, който сравнява WordPress.com с Blogger, така че всички версии са обхванати.

 • простота
 • Собственост и контрол
 • Templates
 • Управление на съдържанието
 • поддържа
 • Таблица за сравнение
 • Заключителни мисли

простота

Както WordPress, така и Blogger могат да бъдат маркирани като прости. Но освен ако някой друг не е подготвил WordPress за вас, нещата стават много по-сложни от това да имате Blogger акаунт.

WordPress

Въпреки че е удобен за начинаещи, е необходимо време, за да научите WordPress. Дори преди да можете да публикувате първата публикация, WordPress трябва да бъде настроен правилно. Така че някой, който няма опит с платформата, може да се отклони в грешна посока. Инсталирането на WordPress не е толкова трудно дори за първи път, но целият процес не е толкова лесен, колкото създаването на акаунт в Blogger, който отнема само няколко кликвания.

Blogger

С Blogger нещата не могат да бъдат по-прости. Освен ако вече нямате акаунт в Google, просто трябва да го регистрирате. След това влезте в Blogger, изберете шаблон и сте готови да започнете да пускате блога си и да публикувате публикации.

Влизане в Blogger

Собственост и контрол

Преди да започнете блога, би било интелигентна идея да преосмислите важността на собствеността – искате ли да притежавате блога си или да оставите другите да имат контрол над него?

WordPress

WordPress е платформа с отворен код, което означава, че вие ​​и всеки друг може да я има безплатно. След като изтеглите инсталационните файлове, това става ваша отговорност. Още от момента, в който започнете да хоствате сайт, получавате усещането, че той е ваш. И това е вярно. Въпреки че вероятно ще плащате няколко долара месечно за хостинг, уебсайтът все още е 100% ваш. Така че е възможно да правите с него всичко, което искате – да го премествате, разширявате, променяте, изтривате и т.н..

Blogger

Като безплатна услуга, Blogger е собственост на Google. Това означава, че момчетата от компанията могат да правят всичко, което искат с услугата. Въпреки че е доста малко вероятно, все пак е възможно технологичният гигант да реши да закрие Blogger. И в този случай никой не би се интересувал много от съдържанието ви. Как ви кара да се чувствате? Освен това, без никаква причина, Google може да ви блокира да имате достъп до собствения си блог.

Макар че сте доста в безопасност, когато говорим за Google, само да знаете, че не контролирате нещо толкова лично, колкото блогът, може да ви създаде главоболие. Не знаем за вас, но обичаме да знаем, че можем да правим каквото решим със собствен уебсайт или блог.

Освен това, ако не ви харесва как се изпълнява сървърът или искате да промените няколко неща относно достъпността, Google няма да ви позволи да направите много. Контролът е в техните ръце и можете просто да се надявате, че решенията им ще ви повлияят приятно.

Templates

Може да не сте уеб дизайнер, но една от най-интересните части от създаването на блог е избора на начина, по който ще изглежда. Как Blogger и WordPress могат да ви помогнат, когато става въпрос за външния вид на вашия сайт?

WordPress

Само разглеждайки официалното хранилище на WordPress теми, което предоставя безплатни продукти, получавате хиляди шаблони, от които да избирате.

Каквато и ниша да ви интересува, има стотици безплатни шаблони, които ще ви помогнат да оформите блога.

Ако решите да похарчите няколко допълнителни долара, има и хиляди повече премиум WordPress теми, които изглеждат още по-добре и имат допълнителни функции, които ще тласнат вашия блог в новата лига.

Независимо дали отивате за безплатна или закупувате премиум тема, все още имате пълен контрол върху нея. Повечето от темите имат огромно разнообразие от опции за персонализиране, които ви позволяват да персонализирате целия сайт. И голяма част е, че можете да променяте и изходния код. Така че, ако знаете нещо за HTML и CSS, можете да промените всяка част от вашия сайт. Дори и да не сте достатъчно квалифицирани, винаги можете да наемете професионален дизайнер, който да направи промени вместо вас.

Blogger

В сравнение с хостваната версия на WordPress, Blogger изостава. Въпреки че има голям брой шаблони, които можете да приложите към безплатния си блог, изборът е доста ограничен в сравнение с WordPress. И след като изберете шаблон, можете да играете само с ограничения брой инструменти за персонализиране. Не ни разбирайте погрешно; опциите за персонализиране, които се предлагат с Blogger, са лесни за използване и сравнително полезни, но не могат да се свържат с WordPress.

Шаблон на Blogger

Ако планирате да създадете персонализирана тема или да промените съществуващ шаблон в детайли, можете да забравите за нея – Blogger просто не позволява това. Въпреки че има някои неофициални шаблони на Blogger, те обикновено са по-добре да останат недокоснати, тъй като в повечето случаи са с ниско качество.

Управление на съдържанието

Блогът е свързан с управление на съдържанието. Преди да започнете да пишете първата си публикация, уверете се, че платформата, която предстои да използвате, е добре изградена за блогове. Има смисъл, нали?

WordPress

WordPress има всичко. След като свикнете със стандартните му редактори, всички други платформи за блогове просто няма да могат да сравняват. Използвайки редактори за Visual и Text, е удоволствие да добавяте ново съдържание в WordPress по всяко време. Форматирането на текст е естествено и отнема само няколко статии, докато можете да се отпуснете и да се запознаете подробно и с двамата редактори. Управлението на медийни файлове също е интуитивно и е лесно да добавяте нови изображения и видеоклипове.

Но тъй като WordPress позволява разширения, е възможно да подобрите както редакторите, така и системите за управление на медиите по ваш вкус. Много безплатни и премиум приставки ще ви позволят да добавяте неща директно в редактора и ще ви позволят да реорганизирате Media Library, ако желаете.

WordPress прави блоговете перфектни както за случайни автори, така и за по-опитни потребители, които получават HTML и CSS код директно от текстовия редактор.

Blogger

Редактор на Blogger

Както вече подсказва името му, Blogger е създаден за блогове. Затова има смисъл управлението на съдържанието да се прави правилно. И наистина е така. Google направи лесно стартирането на първата ви публикация и безпроблемно да я управлявате.

Всичко, което е необходимо, за да започнете да пишете, е да влезете в своя акаунт в Google и да отворите Blogger. Ако сте използвали други документи на Google, средата ще изглежда позната.

Blogger ви позволява да се наслаждавате на писането. Една проста лента отгоре показва всички опции, които ви позволяват да форматирате текст и да добавяте медия.

поддържа

Дори опитни потребители се нуждаят от помощ от време на време. Колкото и да знаете за WordPress или Blogger, ние сме убедени, че в определен момент ще се нуждаете от подкрепа.

WordPress

Необходимо е време, за да овладеете WordPress. Въпреки че е много лесен за използване, WordPress е пълен с функции и опции, които отнемат време да разберат. Но когато става дума за поддръжка, можете да очаквате тонове онлайн материали, които ще ви помогнат. Независимо дали отваряте официални статии, които обясняват как работят нещата, или разглеждате някой от многобройните уебсайтове, посветени на платформата, вероятно ще намерите отговора на въпросите си за нула време.

Има официални форуми за поддръжка, които съдържат хиляди теми. Но когато става въпрос за по-сложни задачи, или ще трябва да решавате проблеми самостоятелно, или да наемете професионалисти. За съжаление по подразбиране не се предлага поддръжка на хостваната версия на WordPress.

Blogger

Помощен център на Blogger

Тъй като идва от Google, човек би очаквал много документация за Blogger. Но за съжаление това не е така. Въпреки че трябва да се намерят файлове с документация, поддръжката е доста ограничена. Можете дори да навигирате в браузъра си, за да поддържате форуми, но не очаквайте много от него.

преносимост

Въпреки че трябва да решите откъде да започнете блога си, това не означава, че винаги трябва да хоствате на един и същ сървър или дори да използвате същата платформа. Смяната на хостове не е нищо необичайно и също така много блогъри решават да преминат от една услуга в друга в определен момент. И така, как се държат WordPress и Blogger, когато става въпрос за експортиране на съдържание на друго място?

WordPress

Превключването на хостове с WordPress не е проблем. Ще трябва да знаете как да заобиколите сървърите и WordPress, но преместването на данните не е много голяма сделка.

Също така, WordPress ви позволява бързо да експортирате съдържанието на един сайт и бързо да го импортирате в друг, без риск от загуба на данните.

Blogger

Въпреки че е възможно да се премине от Blogger към друга платформа, Google направи задачата много трудна. Процесът на експортиране на блога от тяхната услуга е бавен и сложен<. Also, while doing the transfer, you are risking SEO. Blogger does allow data export, but the truth is that Google stores your data for a long period of time even after you're done with them.

Препоръчително четене: Как да преместите блога си от Blogger към WordPress

Таблица за сравнение

WordPress

Blogger

Простота:Приятелски за начинаещи с крива на обучениеСамо няколко кликвания до първата ви публикация
шаблони:Десетки хиляди разширенияМного ограничени опции; не може да персонализирате шаблоните подробно
Управление на съдържанието:Ревизии, автоматично запазване, персонализиран HTML …Много по-прост редактор на документи
Поддържа:Общността, плати подкрепаФорум за поддръжка, основна документация
Преносимост:Бързо експортиране и импортиране на съдържание, превключване на хостове и платформиТрудно е да преминете от Blogger към друга платформа
Собственост и контрол:Вие притежавате блога, пълен контролGoogle го притежава, ограничен контрол

Заключителни мисли

Вземането на решение между Blogger и WordPress трябва да е без проблем. Въпреки че и двете платформи ви позволяват бързо да стартирате личен блог, WordPress и Blogger са много различни.

Докато Blogger ви позволява да стартирате безплатен блог само с няколко щраквания върху бутона на мишката, платформата е много ограничена. То е достатъчно добро за тези, които искат просто преживяване в блоговете без много възможности. Но всичко отвъд практически е невъзможно с Blogger.

От друга страна, WordPress е почти безграничен. Не само, че можете да започнете блог с него, но можете да създадете всеки тип сайт, който ви идва наум. Можете дори да преобразите блога си в онлайн магазин, да го разширите с хиляди плъгини и теми и той винаги ще бъде под ваш контрол.

Ако сте готови да научите WordPress, горещо препоръчваме да го изберете за своя начална платформа.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map