Blogger vs. WordPress primerjava 2020

Primerjava Blogger vs. WordPress 2017


Zlahka se odločite, da želite ustvariti blog. Verjetno že imate nekaj idej, kaj naj napišete in kako bi moralo izgledati vse. Mogoče veste nekaj ali dve o bloganju, trženju in gradnji spletnih strani, če pa niste delali na svojem spletnem mestu, obstaja velika verjetnost, da še vedno ne veste, za katero platformo bi šli.

Mogoče ste o njih slišali od prijateljev in kolegov ali pa ste že iskali primerjave – WordPress in Blogger sta zagotovo med najbolj priljubljenimi platformami za bloganje. Torej, postavlja se vprašanje; katero bi uporabili za svoj prvi blog?

Kaj sta WordPress in Blogger?

WordPress, ki napaja približno 28% svetovnega spleta, večini ljudi ni neznanka. Četudi doslej še niste blogirali, smo povsem prepričani, da ste že slišali za platformo in celo naleteli na nekaj spletnih mest, ki so zasnovana z njo. Ker smo že govorili o WordPressu, si oglejte, kaj je WordPress in zakaj je tako priljubljen.

Po drugi strani je Blogger nekoliko drugačen, vendar še vedno najde svoje mesto na internetu. Ker je v lasti Googla, se mnogi blogerji odločijo, da bodo Bloggerju dali svoje zaupanje. Storitev je brezplačna, za začetek prvega bloga pa potrebujete brezplačen Google račun (ki ga verjetno že imate). Toda kot je očitno do zdaj, Blogger in WordPress imata svoje razlike, zato smo se odločili, da sestavimo ta članek.

Preden začnemo primerjati Blogger in samostojno različico WordPress, predlagamo, da si ogledate video, ki WordPress.com primerja z Bloggerjem, tako da imate pokrite vse različice.

 • Enostavnost
 • Lastništvo in nadzor
 • Predloge
 • Upravljanje vsebine
 • Podpora
 • Primerjalna tabela
 • Končne misli

Enostavnost

Tako WordPress kot Blogger lahko označimo kot preprosto. Toda razen če nekdo drug za vas ni pripravil WordPressa, se stvari zapletejo veliko bolj zapleteno kot imeti Bloggerjev račun.

WordPress

Čeprav je začetnikom prijazen, si vzame čas za učenje WordPress-a. Še preden lahko objavite prvo objavo, je treba WordPress pravilno nastaviti. Torej, nekdo, ki nima izkušenj s platformo, lahko odide v napačno smer. Namestiti WordPress sploh ni tako težko, vendar celoten postopek ni tako preprost kot nastavitev računa Blogger, ki traja le nekaj klikov.

Blogger

Z Bloggerjem stvari ne morejo biti bolj preproste. Če že nimate Google računa, ga morate preprosto registrirati. Nato se prijavite v Blogger, izberite predlogo in pripravljeni ste začeti voditi svoj blog in objavljati objave.

Prijavite se v Blogger

Lastništvo in nadzor

Preden začnete blog, bi bilo pametno ponovno premisliti o pomembnosti lastništva – ali želite imeti svoj blog ali pustiti drugim nadzor nad njim?

WordPress

WordPress je odprtokodna platforma, kar pomeni, da jo lahko imate tudi vsi drugi. Ko prenesete namestitvene datoteke, postane vaša odgovornost. Že od trenutka, ko začnete gostovati na spletnem mestu, se vam zdi, da je vaše. In to je res. Čeprav boste verjetno plačevali nekaj dolarjev na mesec za gostovanje, je spletno mesto še vedno 100% vaše. Torej je z njim mogoče storiti karkoli želite – ga premakniti, razširiti, spremeniti, izbrisati itd.

Blogger

Kot brezplačna storitev, Blogger je last Googla. To pomeni, da fantje v podjetju lahko s storitvijo počnejo karkoli hočejo. Čeprav je to malo verjetno, se tehnološki gigant še vedno lahko odloči za izklop Bloggerja. In v tem primeru se nihče ne bi kaj dosti brigal za vašo vsebino. Kako se počutiš? Prav tako vam lahko Google brez kakršnega koli razloga prepreči dostop do vašega spletnega dnevnika.

Ko govorimo o Googlu, ste precej varni, vendar vas lahko vedite, da ne obvladate nečesa tako osebnega, kot je blog. Ne vemo za vas, vendar radi vemo, da lahko s svojim lastnim spletnim mestom ali spletnim blogom počnemo karkoli se odločimo.

Če vam ni všeč delovanje strežnika ali želite spremeniti nekaj o dostopnosti, vam Google ne bo pustil veliko storiti. Nadzor je v njihovih rokah in lahko samo upate, da bodo njihove odločitve lepo vplivale na vas.

Predloge

Morda niste spletni oblikovalec, toda eden najzanimivejših delov vzpostavitve bloga je izbira videza. Kako vam lahko Blogger in WordPress pomagata pri videzu vašega spletnega mesta?

WordPress

Če samo pogledate uradno shrambo tem WordPress, ki ponuja brezplačne izdelke, lahko izbirate na tisoče predlog.

Ne glede na nišo, ki vas zanima, obstaja na stotine brezplačnih predlog, ki vam bodo pomagale oblikovati blog.

Če se odločite porabiti nekaj dodatnih dolarjev, je na voljo tudi na tisoče več vrhunskih tem WordPress, ki izgledajo še boljše in imajo dodatne funkcije, ki bodo vaš blog spodbudile v novo ligo.

Ne glede na to, ali greš za brezplačno eno ali kupiš vrhunsko temo, imaš še vedno popoln nadzor nad njo. Večina tem ima veliko možnosti za prilagajanje, s katerimi lahko prilagodite celotno spletno mesto. In velik del tega je, da lahko spremenite tudi izvorno kodo. Če torej veste kaj o HTML in CSS, lahko spremenite vsak del svojega spletnega mesta. Tudi če niste dovolj usposobljeni, lahko vedno najamete profesionalnega oblikovalca, ki bo za vas spremenil spremembe.

Blogger

V primerjavi z samostojno različico WordPress-a Blogger zaostaja. Medtem ko obstaja veliko število predlog, ki jih lahko uporabite na svojem brezplačnem blogu, je izbira v primerjavi z WordPressom precej omejena. Ko enkrat izberete predlogo, se igrate le z omejenim številom orodij za prilagajanje. Ne razumite nas narobe; so možnosti za prilagajanje Bloggerja uporabnikom prijazne in so relativno uporabne, vendar se ne morejo povezati z WordPressom.

Predloga Bloggerja

Če nameravate ustvariti temo po meri ali podrobno spremeniti obstoječo predlogo, lahko nanjo pozabite – Blogger tega preprosto ne dovoli. Čeprav obstajajo nekatere neuradne Blogger predloge, jih je običajno bolje pustiti nedotaknjene, saj so večinoma slabe kakovosti.

Upravljanje vsebine

Bloganje je vse o upravljanju z vsebino. Preden začnete pisati svojo prvo objavo, se prepričajte, da je platforma, ki jo nameravate uporabiti, dobro izdelana za bloganje. Smiselno je, kajne?

WordPress

WordPress ima vse. Ko se navadiš na njegove standardne urejevalnike, se vse druge platforme za bloganje preprosto ne bodo mogle primerjati. Z uporabo urejevalnikov vizualnih in besedilnih besedil lahko v WordPress kadar koli dodate novo vsebino. Oblikovanje besedila je naravno in traja le nekaj člankov, dokler se ne morete sprostiti in podrobno spoznati oba urednika. Upravljanje predstavnostnih datotek je tudi intuitivno in dodajte nove slike in video posnetke enostavno.

Ker pa WordPress omogoča razširitve, je mogoče izboljšati urejevalnike in sisteme upravljanja medijev po svojih željah. Številni brezplačni in premium vtičniki vam bodo omogočili dodajanje stvari neposredno v urejevalnik in vam omogočili reorganizacijo Media Library, če želite.

WordPress omogoča bloganje kot nalašč za priložnostne avtorje in izkušenejše uporabnike, ki uporabljajo kodo HTML in CSS neposredno iz urejevalnika besedil..

Blogger

Urejevalnik Bloggerja

Kot že ime pove, je Blogger narejen za bloganje. Zato je smiselno, da se upravljanje vsebin izvaja pravilno. In res je. Google je olajšal začetek vaše prve objave in upravljanje brez težav.

Za začetek pisanja je vse potrebno, da se prijavite v Google Račun in odprete Blogger. Če ste uporabljali druge Googlove dokumente, bo okolje videti znano.

Blogger vam omogoča, da uživate v pisanju. Preprosta vrstica na vrhu prikazuje vse možnosti, ki omogočajo oblikovanje besedila in dodajanje predstavnosti.

Podpora

Tudi izkušeni uporabniki občasno potrebujejo pomoč. Ne glede na to, koliko veste o WordPressu ali Bloggerju, smo prepričani, da boste v nekem trenutku potrebovali podporo.

WordPress

Za obvladovanje WordPressa je potreben čas. Čeprav je zelo uporabniku prijazen, je WordPress poln funkcij in možnosti, ki vzamejo čas za razumevanje. Ko pa gre za podporo, lahko pričakujete na tone spletnih materialov, ki vam bodo v pomoč. Ne glede na to, ali odprete uradne članke, ki pojasnjujejo, kako stvari delujejo, ali brskate po enem od številnih spletnih mest, namenjenih platformi, boste najbrž v nobenem trenutku našli odgovor na svoja vprašanja..

Obstajajo uradni forumi za podporo, ki vsebujejo na tisoče niti. Ko pa gre za bolj zapletene naloge, boste morali težave rešiti sami ali najeti strokovnjake. Žal privzeta podpora pri samoplačniški različici WordPress privzeto ni podprta.

Blogger

Blogger Center za pomoč

Ker prihaja od Googla, bi človek pričakoval veliko dokumentacije za Blogger. A žal to ni tako. Čeprav je na voljo dokumentacijske datoteke, je podpora precej omejena. V brskalniku lahko celo poiščete forume, ki podpirajo forume, vendar od njega ne pričakujte veliko.

Prenosljivost

Čeprav se morate odločiti, kje lahko začnete svoj blog, to še ne pomeni, da morate vedno gostovati na istem strežniku ali celo uporabljati isto platformo. Menjava gostiteljev ni nič nenavadnega in tudi veliko blogerjev se v nekem trenutku odloči za prehod iz ene storitve v drugo. Kako se torej obnašajo WordPress in Blogger, ko gre za izvoz vsebine na drug kraj?

WordPress

Zamenjava gostiteljev z WordPressom ni problem. Morali boste poznati svojo pot okoli strežnikov in WordPressa, vendar premikanje podatkov ni veliko narobe.

Prav tako vam WordPress omogoča hitro izvoziti vsebino enega spletnega mesta in ga hitro uvoziti na drugo, brez tveganja izgube podatkov.

Blogger

Čeprav je možno preklopiti z Bloggerja na drugo platformo, je Google nalogo zelo otežil. Postopek izvoza bloga iz njihove storitve je počasen in zapleten<. Also, while doing the transfer, you are risking SEO. Blogger does allow data export, but the truth is that Google stores your data for a long period of time even after you're done with them.

Priporočeno branje: Kako premakniti svoj blog z Bloggerja na WordPress

Primerjalna tabela

WordPress

Blogger

Enostavnost:Začetnikom prijazen z učno krivuljoSamo nekaj klikov do prve objave
Predloge:Desetine tisoč razširitevZelo omejene možnosti; predloge ne moremo podrobno prilagoditi
Upravljanje vsebine:Revizije, samodejno shranjevanje, HTML po meri …Veliko enostavnejši urejevalnik dokumentov
Podpora:Skupnost, plačaj podporoForum za podporo, osnovna dokumentacija
Prenosljivost:Hitro izvozite in uvozite vsebino, preklopite gostitelje in platformeTežko je preiti z Bloggerja na drugo platformo
Lastništvo in nadzor:Imate blog, popoln nadzorGoogle ga ima v lasti, omejen nadzor

Končne misli

Odločanje med Bloggerjem in WordPressom ne bi smelo vplivati ​​na pamet. Čeprav vam obe platformi omogočata hiter začetek osebnega bloga, sta WordPress in Blogger zelo različna.

Medtem ko Blogger omogoča začetek brezplačnega bloga v samo nekaj kliki gumba miške, je platforma zelo omejena. Je ravno dovolj dober za tiste, ki želijo preprosto blogging izkušnjo brez veliko možnosti. Toda kaj drugega kot je pri Bloggerju praktično nemogoče.

Po drugi strani je WordPress skoraj neomejen. Ne samo, da lahko z njim začnete blog, ampak lahko ustvarite katero koli spletno stran, ki vam pade na pamet. Svoj blog lahko celo spremenite v spletno trgovino, ga razširite s tisoči vtičnikov in tem in vedno bo pod vašim nadzorom.

Če ste se pripravljeni naučiti WordPress, toplo priporočamo, da ga izberete za svojo začetno platformo.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map