Apa itu Sistem Pengurusan Kandungan WordPress (CMS)?

apa-adalah-wordpress.png


Walaupun anda tidak pernah bekerja dengan WordPress, ada kemungkinan anda pernah mendengar mengenai sistem pengurusan kandungan (CMS) ini. Sejak pertama kali melangkah pada tahun 2003, WordPress dengan cepat mendapat populariti, dan menjadi salah satu penyelesaian perisian terbaik dan paling banyak digunakan ketika membina dan mengurus laman web atau blog. Hari ini, WordPress melayani pemula dan profesional; ia dapat menolong anda dengan hobi, kerjaya sepenuhnya atau sesuatu di antaranya.

Apabila anda memutuskan untuk membina blog pertama anda dengan WordPress, penting untuk mengetahui perbezaan antara WordPress.com dan WordPress yang dihoskan sendiri (WordPress.org). Dalam teks berikut, kami akan memfokuskan diri pada versi WP yang dihoskan sendiri hanya kerana versi sebelum WP.com.

Sejarah ringkas WordPress

Pada awalnya, para pembangun membayangkan WordPress sebagai alat blog yang ditulis dalam bahasa PHP yang membantu orang membuat blog dengan cepat dengan hanya memilih reka bentuk, memilih beberapa widget yang akan memaparkan teks, gambar atau kalendar, dan dengan menambahkan kandungan. Ia dicipta untuk menyediakan persekitaran yang mesra pengguna untuk menulis karya baru (atau menulis tentang kucing, kemungkinan besar). Perlu bertahun-tahun sebelum WordPress mula menarik kumpulan orang yang lebih besar dan sebelum menjadi popular.

Versi demi versi, individu yang rajin bekerja secara percuma, mengembangkan platform yang mengatasi idea awalnya. Alat blogging yang sederhana telah mula membentuk dirinya sistem pengurusan kandungan lengkap (CMS). Walaupun pada awalnya diiklankan dan dikomunikasikan sebagai versi “alat blog” menurut versi, ia berkembang ke platform yang menyokong e-commerce, laman berita dan pada dasarnya jenis laman web lain. Ketika itulah ia menjadi menarik bagi kumpulan pembangun web yang lebih besar dan benar-benar berangkat.

Oleh kerana itu, hampir setiap laman web keempat di Internet menggunakan bantuan WordPress untuk menguatkan dirinya sendiri.

WordPress memang popular

Menurut w3Teknologi, WordPress bertanggungjawab untuk 28% dari semua laman web, dan jelas bahawa ia jauh lebih luas daripada pesaingnya seperti Joomla, Drupal, Magento, dan Blogger.

Jumlah pengguna, laman web, catatan, dan kandungan WordPress yang lain mencapai jumlah puluhan dan ratusan juta. Bolehkah anda bayangkan angka tersebut?

Kekuatan sumber terbuka

Kemungkinan bahawa WordPress tidak akan begitu popular jika tidak sepenuhnya percuma. Dengan menjadi platform sumber terbuka, WordPress berpeluang menarik lebih banyak pengguna daripada jika ia adalah produk berbayar. Juga, mempunyai beratus-ratus pemaju berkemahiran tinggi yang menggunakan ciri baru secara percuma membolehkan semua orang menikmati sokongan berterusan untuk WP. Bahagian yang terbaik ialah anda tidak perlu memintanya. Pembangun terus memperbaiki bug dan memperkenalkan ciri baru secara berkala.

Kerana konsep sumber terbuka, WordPress tersedia di lebih daripada 50 bahasa! Terdapat juga puluhan terjemahan yang masih memerlukan kerja. Anda juga boleh mengambil bahagian secara aktif dalam menterjemahkan CMS ke dalam bahasa anda sendiri.

Kekuatannya ada pada angka

Di dunia yang dikendalikan oleh media sosial, sebuah komuniti sekuat umatnya. Dan ini adalah sesuatu di mana WordPress benar-benar menonjol dari orang ramai. Sejak awal, WordPress telah baik kepada penggunanya. Ini telah menghubungkan orang-orang yang mengerjakan projek serupa, dan selalu berorientasi kepada masyarakat. Sekiranya anda seorang pemula yang lengkap atau profesional berpengalaman yang menjana wang dari blog, anda akan merasa seperti di rumah dengan WP terima kasih kepada sebilangan besar kumpulan sosial yang dikhaskan untuknya.

WordCamp San Francisco

Terdapat banyak laman web dan forum (termasuk forum WordPress yang asli) di mana anda dapat mempelajari perkara baru, bertemu orang dan mengembangkan laman web anda. Malah WordPress berjaya membawa orang keluar dari rumah mereka; disana ada WordCamps yang tidak terkira banyaknya – mengadakan acara yang menghubungkan lelaki dan wanita yang berminat dengan sistem pengurusan kandungan tertentu. Tidak kira di mana anda tinggal, ada kemungkinan ada acara tahunan di suatu tempat di kawasan kejiranan anda.

Buat laman web tanpa pengekodan

Semua pembangun telah memastikan bahawa pengguna tidak perlu menulis satu baris kod jika mereka tidak benar-benar mahu. Oleh itu, jika anda baru mula belajar mengenai web, hanya ingin membuat laman web atau hanya mempelajari sesuatu yang baru, WP adalah kaedah yang baik untuk menjadikan diri anda berada di dunia yang mungkin kelihatan menakutkan dan rumit pada mulanya.

WordPress mesra pengguna

Anda boleh membuat laman web pertama anda dalam beberapa jam, dan anda tidak perlu tahu maksud HTML, CSS, PHP atau MySQL. Perlukan bantuan untuk menyiapkan blog anda? Mari kami bantu anda!

Anda mungkin pernah mendengar dari rakan anda bahawa anda “mesti menggunakan WP” atau bahawa “WP adalah yang terbaik”. Itu adalah pendapat yang jelas berat sebelah yang berbeza-beza berdasarkan apa yang anda perlukan dari CMS atau jenis laman web yang sedang anda bina. Walau apa pun yang anda perlukan, kami menjamin bahawa anda sekurang-kurangnya harus mempertimbangkan untuk menggunakan dan belajar bagaimana menggunakan WordPress. Sangat mudah untuk masuk ke WP dan mula melakukan sesuatu tetapi pada masa yang sama, setelah anda belajar sedikit, anda akan menyedari bahawa ia mempunyai kemungkinan yang tidak berkesudahan dan di sini untuk kekal – WP masih mendapat momentum dan pengguna, berkembang dari hari ke hari. Sekiranya anda mencari kerjaya, fikirkan juga WP. Dan tidak, anda tidak perlu menjadi pengaturcara. Menulis, menterjemahkan, mengurus, merancang – itu semua pekerjaan yang boleh berdasarkan dan di sekitar WP – anda hanya perlu mula mempelajari asas-asasnya.

Kesimpulannya

WordPress telah menjadi platform paling popular untuk mengembangkan blog dan laman web. Terdapat banyak sebab untuk itu, dan kami hanya menyebutkan beberapa perkara dalam artikel ini. Sekarang setelah anda berkenalan dengan WordPress, inilah masanya anda untuk mengenalinya dengan lebih baik lagi. Sekiranya anda memutuskan untuk memulakan laman web baru anda dengan WordPress, tetap bersama kami dan kami akan membantu anda dalam setiap langkah pengembaraan baru anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map