A WordPress felhasználói szerepek és engedélyek

wordpress-user-roles.png


Amikor ideje kezelni a WordPress blogot, nem minden felhasználó jön létre egyenlően. Néhányuk gyakorlatilag bármit megtehet, ahogy tetszik, másoknak korlátozott hozzáférése van a webhely tartalmához, funkcióihoz, opcióihoz és beállításaihoz. Ennek jó oka van – nem akarja, hogy csak senki férjen hozzá az oldalon található értékes információkhoz.

Például, ha írót bérel fel, akkor nem kell férnie a témákhoz és a bővítményekhez. Vagy ha megengedi a felhasználóknak, hogy regisztráljanak az Ön webhelyén, hogy kommentárokat tegyenek és néhány további plusszal rendelkezzenek, akkor nem akarja, hogy elkezdjenek közzétenni bejegyzéseket és megváltoztatni a jelszavakat, ugye?

WordPress felhasználói szerepek

Szerencsére a WordPress fejlesztői elég kreatívak voltak, hogy bemutassák a felhasználói szereprendszert. Új fiók létrehozásakor leírnia kell egy felhasználót, aki az öt előre meghatározott felhasználói szerepkör egyikével rendelkezik. A szereptől függően a felhasználó különböző jogosultságokkal és korlátozott hozzáféréssel rendelkezik a webhely meghatározott területeire. A következő sorokban megmutatjuk mind az öt felhasználói szerepkört a Super Admin hozzáadásával, amely csak egy multisite példány esetén jelenik meg.

1. Rendszergazda (adminisztrátor)

Az adminisztrátor (más néven rendszergazda) a teljes WordPress telepítésért felelős személy. Ez a felhasználói szerepkör lehetőséget ad arra, hogy mindent irányítson; beleértve az új pluginek telepítését, a WordPress témák megváltoztatását, a hozzászólások közzétételét, a tartalom törlését stb. A rendszergazda a legerősebb felhasználói szerep a szokásos WordPress webhelyen.

Az adminisztrátor felhasználói szerepeket is hozzárendelhet bárki máshoz a WordPress blogon, és ez az egyetlen személy, aki frissítheti és akár törölheti is a teljes webhelyet.

A WordPress telepítője automatikusan megkapja a rendszergazdai jogokat.

Az egyetlen magasabb rangú felhasználó a Super Admin, aki egy többhelyes hálózatért felelős (összekapcsolt WordPress blogok rendszere, amelyek ugyanazon domain alatt működnek együtt).

2. Szerkesztő

Csakúgy, mint egy hírmagazin szerkesztője felelne a papírban megjelenő tartalomért, a WordPress szerkesztője felel a blog összes hozzászólásáért és oldaláért. Ez a felhasználói szerep mindent irányíthat a tartalomhoz kapcsolódóan.

Ez azt jelenti, hogy a szerkesztő írhat, szerkeszthet, közzétehet és törölhet üzeneteket és oldalakat.

A szerkesztők általában azt várják meg, hogy a szerzők és közreműködők cikkeket beküldjenek felülvizsgálatra, ellenőrizzék őket és szükség esetén módosítsák, majd terjesztik a nyilvánosság számára. A szerkesztők a WordPress megjegyzéseit is teljes mértékben irányíthatják.

Mivel ők felelnek a tartalomért, a szerkesztők nem tudják kezelni a WordPress bővítményeket és témáikat, és nem működhetnek más beállításokkal.

3. Szerző

Ez a felhasználói szerep meghatározza az a személy, aki képes saját tartalmának írására, szerkesztésére, közzétételére és törlésére, valamint azt, aki korlátozások nélkül képes feltölteni a fájlokat..

A szerzők szabadon adhatnak új címkéket, de nem tudnak új kategóriákat hozzáadni (csak a listából választhatnak meglévő kategóriákat). A kommentárokhoz a szerzők mindet láthatják, de nincs engedélyük a kommentárok szerkesztésére.

A szerzők felhasználói szintje magasabb, mint a közreműködőknél, mégis alacsonyabb, mint a szerkesztőké.

4. Közreműködő

Ez a felhasználói szerep nagyon hasonlít a szerzőre, de még ennél is korlátozottabb.

A közreműködők új bejegyzéseket hozhatnak létre és szerkeszthetik saját cikkeiket, de nem tehetik közzé és nem is törölhetik azokat.

Csak beküldhetnek bejegyzéseket jóváhagyásra, hogy a szerkesztők vagy az adminisztrátorok közzétehessék őket.

A legnagyobb különbség a szerzők és a közreműködők között az, hogy a későbbi nem képesek feltölteni médiafájlokat. Csak meglévő kategóriákat választhatnak és új címkéket adhatnak hozzá. A közreműködők jogosultak megjegyzések megtekintésére, ám ezek módosítására vagy jóváhagyására nincs lehetősége.

5. Előfizető

Az előfizetők a WordPress legalacsonyabb felhasználói szerepe.

Csak bejelentkezhetnek a webhelyére, hozzáférhetnek személyes profiljukhoz, megváltoztathatják az adatokat és a jelszót.

Ez a felhasználói szerep nem működik a webhelyén található bejegyzésekkel, oldalakkal, megjegyzésekkel, beállításokkal és bármi máskal. Az előfizetők a tökéletes felhasználói szerepkörök, amelyeket tagsági webhely létrehozásakor használhatnak. Mivel úgy dönthet, hogy csak bejelentkezett felhasználók számára engedélyezi a webhelyén észrevételek közzétételét, szigorú korlátozásokkal kell szüksége egy szerepre. Az előfizetők megválasztásával nem tévedhet, mivel nekik lesz kiváltsága megjegyzéseket fűzni, ám ezeket visszatartják a webhely más területeiről..

6. Super admin

Bizonyos esetekben a rendszergazdák több webhelyet akarnak egy WordPress-telepítésre. Kívülről nézve ezek a blogok úgy nézhetnek ki, mint az egyes WordPress-telepítések, de valójában a többoldalú hálózat részét képezik..

Ebben az esetben a Super Admin olyan személy, aki a WordPress webhelyek teljes hálózatát irányítja.

Az adminisztrátori jogosultságokon kívül, amelyeket már az elején említettünk, a szupergazdák új webhelyeket is felvehetnek a hálózatba, kezelhetik és törölhetik azokat. Telepíthetnek témákat és beépülő modulokat, amelyek az egész rendszeren használhatók, és hálózati specifikus beállításokkal is működhetnek.

A Super Admin csak akkor jelenik meg az elérhető felhasználók között, ha aktiválja a többoldalú hálózatot, így ne aggódjon, ha nem látja ezt a felhasználói szerepet.

Hogyan kezeljük a felhasználókat a WordPress programban

Ha meg szeretné tekinteni az összes felhasználó listáját, aki regisztrált fiókot az Ön blogján, keresse meg a Felhasználók -> Minden felhasználó az irányítópult admin menüjéből. Itt láthatja az összes felhasználónevet, tényleges nevet, e-mailt, felhasználói szerepet és a hozzárendelt hozzászólások számát.

Kezelje a WordPress felhasználóit

Rendszergazdaként az egérmutatót bármely felhasználó fölé helyezheti, így szerkesztheti vagy törölheti őket. A lista tetején az egyes felhasználói szerepcsoportokhoz rendelt linkek láthatók. Tehát például, ha csak a szerkesztőket szeretné felsorolni, kattintson a megfelelő linkre.

A tömeges műveletek lehetővé teszik, hogy egyszerre több felhasználót válasszon, és megváltoztassa felhasználói szerepüket a legördülő listából történő kiválasztással.

Minden felhasználó kezelheti az egyedi fiókját. Ehhez nyissa meg Felhasználók -> A profilod link, ahol szerkesztheti a személyes információkat, az opciókat és kezelheti a fiókot.

Új felhasználó felvétele

Új felhasználók hozzáadása a WordPresshez viszonylag egyszerű:

 1. Menj Felhasználók -> Új hozzáadása
 2. Töltse ki az adatokat (csak felhasználónév és e-mail szükséges)
 3. A létrehozott jelszó megtekintéséhez kattintson a „Jelszó megjelenítése” elemre, vagy írjon be egy egyéni jelszót
 4. Válassza ki, hogy küldjön-e e-mailt a fiókadatokkal
 5. Válasszon felhasználói szerepet
 6. Kattintson az „Új felhasználó hozzáadása” gombra

Új WordPress felhasználók felvétele

Az új felhasználóját most felveszik az összes felhasználó listájába. Ha az értesítési e-mail küldésének opcióját választotta, akkor a felhasználó üzenetet fog kapni a fiók adataival. Ugyanezen e-mail alapján az új felhasználó képes lesz megnyitni a bejelentkezési oldalt, és a jelszót valami egyedire változtatni.

Egyéni felhasználói szerepek

Bár a WordPress fejlesztői felhasználói szerepeket hoztak létre, hogy azok gyakorlatilag minden webhelyhez illeszkedjenek, egyeseknek egyedi funkciókra van szükségük. Előfordulhat például, hogy engedélyezheti a szerkesztőknek a bővítmények telepítését és a webhely néhány beállításának ellenőrzését.

Sajnos alapértelmezés szerint a WordPress nem támogatja az egyedi felhasználói szerepkörök létrehozását. De létrehozhat egy plugint egy segítő kézzel. Az egyik ilyen plugin az ingyenes Fejlesztett kapacitásmenedzser amely lehetővé teszi bármilyen szerepkör engedélyeinek megváltoztatását, újak hozzáadását, a meglévő funkciók másolását és új lehetőségek hozzáadását a meglévő felhasználókhoz.

Fejlesztett kapacitásmenedzser

Következtetés

Fontos feladat a WordPress blog felhasználói szerepének kezelése. A cikk elolvasása után több információt kell kapnia az alapértelmezett felhasználói szerepkörökről, és tudnia kell, hogyan kell őket a felhasználókhoz rendelni. Ha egyedi felhasználói szerepeket szeretne, nézzen meg egy ingyenes bővítményt, amely lehetővé teszi az egyes WordPress felhasználói szerepkörök minden részének ellenőrzését.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map