A WordPress.com és a WordPress.org összehasonlítása

wordpress-differences.png


Sokan, akik elindítják a WordPress blogot, elakadnak az első lépésben – az „org” és a „com” verzió közötti választás között. A Google-ok nem fognak sok mindent megtenni, mivel a legtöbb cikk csak rangsorolja, hogy melyik verzió jobb (egyik sem jobb, mert eltérő célokat szolgálnak). És bár első pillantásra ugyanazoknak tűnhetnek, A WordPress.org és a WordPress.com valójában teljesen különböznek egymástól.

Mielőtt az első hozzászóláson koszosodna a kezed, el kell döntenie, hogy melyik utat választja. Ebben a cikkben bemutatjuk a WordPress.org és a WordPress.com közötti legjelentősebb különbségeket. Nyilvánvalóan úgy érezzük, hogy a WordPress a legjobb blogplatform, de ha kétségei vannak, nézd meg más blogplatformokat.

Kezdetnek: a WordPress egy nyílt forrású CMS, így bárki számára letölthető és ingyenesen használható. Mivel a WordPress önmagában történő használata bizonyos technikai ismereteket igényel, sokan, akik szeretik a platformot, azt választották a blogszolgáltatásként. Ugyanezek a személyek a funkcióit a történeteik, fotóik és videóik közzétételére szeretnék használni, de nem akartak aggódni például a szerverek, a kód vagy a biztonsági másolatok miatt. Ez az oka annak, hogy az egyik alapító, Matt Mullenweg, úgy döntött, hogy létrehozza a WordPress.com webhelyet.

Ez az első fontos különbség, és azon alapszik a legtöbb különbség. Míg a WordPress.org nyílt forráskódú CMS, a WordPress.com egy kereskedelmi projekt (szolgáltatás), amely a WordPress felhasználásával hajtja végre magát. Lássunk még néhány különbséget a kettő között.

Összehasonlító táblázat

Mielőtt megismernénk a wordpress.com és a wordpress.org részleteit, vessünk egy pillantást az összehasonlító táblázatra.

WordPress.org

WordPress.com

Témák és beépülő modulokTelepítsen bármit, amit szeretKorlátozott lehetőségek
Műszaki tudásKívántNincs szükség
KöltségTárhely és domainIngyenes
A bevételszerzésTeljes szabadságKorlátozott
Professzionális támogatásNemIgen
Ingyenes promócióNemIgen

WordPress.org

WordPress.orgKözösségi projektként a WordPress.org nyílt forrású tartalomkezelő rendszert képvisel. Mint tudjuk, a WordPress az interneten található összes webhely kb. 28% -át bekapcsolja, és ez a szám önmagáért beszél. A WordPress ingyenes és gyakorlatilag korlátlan.

Először le kell töltenie a telepítő fájlokat, és az induláshoz saját kiszolgálóra és domainre lesz szüksége. Ez az első lépés, ahol a műszaki ismeretek nélküli emberek elakadhatnak.

Témák és bővítmények sokrétű

Miután telepítette a WordPress-t, akárcsak a videojátékokban, nyitott világ lesz majd előtted. Szabadon telepítheti a kívánt témákat, vagy saját magadhoz készíthet új témákat. Semmi korlátozás nincs.

Töltse le ingyenes témákat és beépülő modulokat, vásároljon prémium elemeket, amelyeket a szakemberek terveztek és támogattak, vagy bármilyen elemet létrehozhatnak, ha tudod, hogyan kell.

Az egyedi szolgáltatások bármelyik fájlját és kódját könnyen testreszabhatja a meglévő témákba. Igen, gyakorlatilag bármit megtehetsz – az egyetlen korlátozás a műszaki ismereteid és a képzeleted. Természetesen, ha nem veszi figyelembe ezt, akkor mindig bérelhet fel szakembert, aki testreszabhat egy vagy két dolgot az Ön számára. Valami, amit nem tud megtenni, ha a WordPress.com webhelyet használja.

Ugyanez vonatkozik a pluginokra. Telepíthet ingyenes, prémium kategóriákat vagy saját fejlesztését is. A témák, a bővítmények és az egyedi kód kombinálásával korlátlan lehetőségek állnak rendelkezésére. Bár ez nagyszerűen hangzik (és valóban így van), akkor mindenképp meg kell ismernie a webtechnológiákat és magát a WordPress-t, hogy mindent megtehessen, amire vágyott..

Te vagy a saját karbantartó fickó

WordPress karbantartás

Noha a WordPress.org egy üres vászon, teljes figyelmet igényel tőled. Ez azt jelenti, hogy aggódnia kell a tárhely és a domainek, valamint sok más technikai szempont miatt. Ha valami rosszul fordul elő, csak te vagy a hibás, és a problémát egyedül kell megoldania. A szabadság felelősségekkel jár, ezért győződjön meg arról, hogy van-e elég ideje a WordPress-nek.

Keressen pénzt a blogoddal

Mivel a webhely tulajdonosa, bármilyen affiliate vagy hirdetési programot használhat. Természetesen nincsenek szabályok a jogi szabályokon kívül. A webhelyén csak a megjeleníteni kívánt hirdetéseket jeleníti meg. A WordPress nyílt forráskódú, így nem jelenít meg hirdetéseket a webhelyén.

Előnyök

 • A blog teljes ellenőrzése
 • Használjon bármilyen témát vagy bővítményt
 • Pénzt kereshet a blog segítségével

hátrányok

 • Nincs technikai támogatása
 • Tárhely és domain pénzbe kerül
 • Rendszeres karbantartást kell végeznie

WordPress.com

WordPress.com

Kereskedelmi projektként a WordPress.com az Automattic Inc. tulajdona. Az induláshoz csak annyit kell tennie, hogy regisztrál egy fiókot, kiválaszt egy blognevet, és készen áll arra, hogy néhány percen belül elinduljon. Ez triviális, és nincs szükség műszaki ismeretekre.

Korlátozott témák és bővítmények választéka

Ez a blogszolgáltatás lehetővé teszi egy téma kiválasztását a blogjához, de a tárolóból származó témákra és plug-inekre korlátozódik. Ez azt jelenti, hogy nem telepítheti a saját témáit, vagy nem testreszabhatja a megadott kódokat. Világossá válni; továbbra is testreszabhatja azokat a részeket, amelyek a beállításokon keresztül érhetők el. De ha úgy dönt, hogy túllép ezen, akkor ez nem lesz lehetséges.

Ha nem vagy túl igényes a rendszer kibővítése szempontjából, számos ingyenes plugin található, amelyeket könnyen hozzá lehet adni a WordPress.com webhelyhez. Ezek segítenek a webhely kezelésében, de a témákhoz hasonlóan nem fogja tudni testreszabni egyiket sem. Ami még fontosabb, nem fog tudni telepíteni további plugineket ingyenesen megtalálható az interneten. Felejtsd el az összes divatos prémium plugint is. A legtöbb profi blogger számára ez üzlet megszakító. Másrészt sok embernek nem kell a WordPress.com webhelyen kívül semmi szüksége évekig, miután elindították egy blogot.

A WordPress.com bővítmény nem használható

Kérjen szakmai támogatást

Ami jó ezen a platformon, az az nem kell, hogy rendelkezzen műszaki ismeretekkel hogy elindíthassa saját blogját. Ha csak egy közzétételi eszközt szeretne, amely lehetővé teszi, hogy történeteket készítsen, képeit, videóit megmutatja, vagy beszélgetést vonzzon be az emberekbe, akkor a WordPress.com egy jó módszer a kezdésre.

Nem csak ezt ingyenesen megteheti, de a WordPress.com automatikusan összekapcsolja Önt más bloggerekkel, és az új webhelyét linkre lehet helyezni a saját honlapján, mint kiemelt weblap, ami azt jelenti, hogy rengeteg látogatást fog elérni sok erőfeszítés nélkül..

Bevételszerzés és hirdetések

Mivel az alapfiók ingyenes, készüljön fel a WordPress.com hirdetésekre a blogban. Ha különféle társult programokkal szeretne dolgozni, vagy különféle hirdetéseket szeretne keresni pénzt keresni, választási lehetőségei nagyon korlátozottak.

Az ingyenes szolgáltatás korlátozásai

A WordPress.com rendelkezik korlátozott tárhely lehetőségek (3 GB az ingyenes verzióban), amelyet fájlok feltöltésére használhat. Tudnia kell, hogy nem fogja tudni használni az FTP hozzáférést ezeknek a fájloknak a kiszolgálóra / a szerverről történő letöltésére.

Mivel még mindig beszélünk az ingyenes fiókról, figyelembe kell vennie, hogy webhelyének domainje valójában egy WordPress.com aldomain.

Hacsak nem fizet a prémium fiókért, a blog címe így lesz: example.wordpress.com.

Számos extra funkciót feloldhat a WordPress.com webhelyen, de meg kell kezdenie fizetni a fiókját.

Előnyök

 • Ingyenes az alapszolgáltatásért
 • Szakmailag irányított
 • Rendkívül kezdőbarát

hátrányok

 • Nem használható egyéni témák vagy beépülő modulok
 • Nincs ellenőrzése a blog felett
 • Korlátozott bevételszerzési lehetőségek

Váltás a WordPress.org és a WordPress.com között

Csak abban az esetben, ha már döntött a cikk elolvasása előtt, és elindította a blogját, ezt tudnia kell válthat a WordPress.com és a WordPress.org között. Bármi legyen is a választás, meglehetősen egyszerűen válthat az egyik platformon a másikra.

Mind a WordPress.org, mind a WordPress.com rendelkezik Import & Export rendszerrel, amely lehetővé teszi a webhely teljes tartalmának könnyű csomagolását és a másikra történő átvitelét..

Ajánlott olvasás: Hogyan helyezze át a Blogját a WordPress.com webhelyről a WordPress.org oldalra

Következtetés

Noha első pillantásra másnak tűnhet, vannak óriási különbségek a WordPress.org és a WordPress.com között. A legtöbb blogger, köztük köztünk is, javasolja az önálló üzemeltetett verziót. Ezzel teljes szabadságot és ellenőrzést kap a webhelye felett. Mégis, ez nem azt jelenti, hogy mindenki számára a legjobb. A cikkben tárgyalt különbségek mérlegelése után csak rajtad múlik, hogy eldönti, melyik verzió felel meg jobban neked és a blogodnak.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map