A kategóriák használata a WordPress programban

wordpress-categories.png


A WordPress kategóriák a WordPress blogjában található bejegyzések csoportosításának egyik módja. Ezek csak az egyik taxonómia, amelyet a WordPress használ a weboldal tartalmának szervezésére. Mivel a taxonómiákról beszélünk, ez a tökéletes alkalom arra, hogy megismerjék a kifejezést, még mielőtt meg is félne. Alapvetően ez minden, amit tudnod kell – a taxonómiák a dolgok csoportosításának egyik módja. Annyi taxonómiát hozhat létre, amennyire szüksége van, de ehhez egyedi kód vagy beépülő modulok szükségesek. A hozzászólások csoportosításához használt alapértelmezett taxonómia kategóriák és címkék.

Még ha nem is ismeri ezt, már találkozott kategóriákkal más webhelyeken. Általában a navigációs menük központi részét képezik, és lehetővé teszik számodra érdekes tartalom megtalálását. Például az online boltokban általában olyan kategóriák vannak, amelyek olyan termékeket csoportosítanak, amelyek ruházatba, cipőbe, technológiába, művészetbe, sportba stb. Illeszkednek.

Mielőtt elkezdené a WordPress kategóriák fizikai hozzáadását és kezelését (ami a könnyebb rész), szánjon rá időt a tartalom rendezésére a fejében és a papíron is. Ha olyan webhelyet szeretne létrehozni, amely számos érdeklődésre számot tartó témával foglalkozik, elengedhetetlen, hogy előre gondolja át a webhely felépítését. Ahhoz, hogy ugyanazt az online áruház példát követhesse, szükséged van csak a ruhák kategóriájára, vagy kell-e külön alkategóriákat ingek, nadrágok, ruhák és így tovább? A tervezési részt Önnek hagyjuk, és arra összpontosítunk, hogy hogyan kezeljük a kategóriákat és címkéket a WordPress-ben.

Kategóriák hozzáadása a WordPress-hez

Új WordPress kategória hozzáadása

Ha készen áll a WordPress kategóriák kezelésére, keresse meg a következőt Bejegyzések -> Kategóriák. Az első létrehozásához mindössze négy mezőt kell kitöltenie:

 1. Név – a név, ahogyan megjelenik a blogodban
 2. Meztelen csiga – A név URL-barát változata. Általában kisbetűs, csak betűket, számokat és kötőjeleket tartalmaz (hagyja üresen, és a WP automatikusan létrehozza ezt a mezőt a megadott névből)
 3. Szülő – Mivel a kategóriák hierarchiával rendelkezhetnek, válassza ki a kategóriák és alkategóriák sorrendjét a szülő elemek kiválasztásával, ha
 4. Leírás – írja le a témát. A használt témától függően előfordulhat, hogy a kategóriák oldalain jelenik meg; ez egy opcionális mező

Miután elégedett ezzel, kattintson a képernyő alján található „Új kategória hozzáadása” gombra. Ezt követően az új WordPress kategóriája megjelenik a képernyő jobb oldalán található listában.

Ez a lista az összes jelenlegi kategóriát megjeleníti. A nemrég kitöltött információk mellett látni fogja az adott kategóriába tartozó hozzászólások számát.

Alternatív megoldásként új kategóriákat adhat hozzá közvetlenül a szerkesztés utáni képernyőn. Ebben az esetben a WordPress megmutat egy egyszerű űrlapot, amely lehetővé teszi az új kategória nevének és szülőjének megadását. Noha ez gyorsabb módszer az új taxonómiák hozzáadásához hozzászólások írása közben, továbbra is kezelnie kell az új kategóriát, hogy módosítsa annak csigaját és leírását..

Gyermekkategóriák

A gyermekkategóriák olyan kategóriák, amelyek „függnek” egy másik, szüleiknek nevezett kategóriától.

Ha szélesebb csoportja van, amelyet kisebb részekre kell bontani, akkor gyermekkategóriákat kell használnia. Ezek alá vannak rendelve a szülõknek.

Például, ha közzétesz egy „Ruházat” kategóriát, létrehozhat gyermekként „inget”, újabb „nadrágot” és így tovább.

Más permalink-felépítésű lesz, mivel a szülőcsapdát tartalmazza. Ebben a példában egy szülőkategória permalinkkel rendelkezik www.yoursite.com/clothes míg a gyerek számára elérhető lenne www.yoursite.com/clothes/shirts.

A kategóriák kezelése

Kezelje a WordPress kategóriákat

Ugyanazon az oldalon, ahol létrehozott egy új kategóriát, tegye a kurzort minden felsorolt ​​elemre. Három új linknek kell megjelennie a kiválasztott csoport neve alatt:

 1. szerkesztése – megnyit egy oldalt, ahol megváltoztathatja a nevét, csigaját, szülőjét és leírását
 2. Gyors szerkesztés – új oldal megnyitása nélkül módosítsa a nevet és a csipet
 3. Töröl – véglegesen távolítsa el a kategóriát. Az alapértelmezett nem távolítható el
 4. Kilátás – megnyit egy oldalt, amely felsorolja az adott kategóriához rendelt összes hozzászólást

A kategória törlésével a hozzászólások nem törlődnek. Ehelyett a csak a törölt kategóriához rendelt cikkeket alapértelmezettre állítják.

A tömeges beállítások segíthetnek több elem egyszerre kezelésében. Válassza ki azokat, amelyeket törölni kíván, és válassza a „Törlés” menüpontot a „Tömeges beállítások” menüből.

Alapértelmezett kategória

Annak érdekében, hogy a WordPress helyesen működjön, legalább egy elérhető kategóriának kell lennie. Alapértelmezés szerint ez a „nem kategorizált” kategória, amelyet nem lehet törölni, de könnyen átnevezheti. Ha új bejegyzést tesz közzé, és elfelejti kiválasztani egy kategóriát, a WordPress automatikusan hozzárendelte az alapértelmezetthöz.

Az alapértelmezett kategória megváltoztatható. Amikor legalább egy új kategóriát létrehozott, keresse meg a Beállítások -> Írás. A legfelső opció lehetővé teszi a blog alapértelmezett bejegyzéskategóriájának megváltoztatását, és határozottan javasoljuk, hogy módosítsa, vagy legalább nevezze át a „Nem kategorizált” kategóriát..

Az alapértelmezett WordPress kategória módosítása

A kategóriák megjelenítése a WordPress webhelyen

A WordPress általában kategóriákat jelenít meg a navigációs menüben vagy a widgetben. Megmutathatja mindkettőben, ha akarod. Kérjük, olvassa el, hogyan kell kezelni a WordPress menüket és kütyüket, hogy megtanulja, hogyan kell kezelni őket.

Kategóriák konvertálása címkékké

Két alapértelmezett érték van WordPress taxonómiák amelyet a tartalom csoportokba rendezéséhez használhat. Mivel kissé eltérnek a kategóriák és a címkék, jó tudni, hogy konvertálhatja a kategóriákat címkékké és fordítva. Ehhez telepítenie kell egy plugint:

 1. Keresse meg a Eszközök -> Importálás
 2. Keresse meg a „Kategóriák és címkék átalakítóját” (felülről a harmadiknak kell lennie)
 3. Kattintson a „Telepítés most” elemre.
 4. Várjon néhány másodpercet, míg az új link megjelenik
 5. Kattintson az „Importőr futtatása” elemre.
 6. Válassza ki azokat a kategóriákat, amelyeket címkékké kíván konvertálni
 7. Kattintson a „Kategóriák konvertálása címkékké” gombra

A WordPress kategóriák konvertálása címkékké

Mit tanultunk?

A tartalom kategorizálása minden webhelynél fontos. Ez döntő jelentőségű nem csak a SEO, hanem az egész weboldal használhatósága szempontjából. Tervezze meg előre a kategóriáit, hogy ne kelljen állandóan megváltoztatnia őket. És hacsak nincs ezer cikke, javasoljuk, hogy korlátozott számú, legfeljebb tíz kategóriába tartozik. Ebben a cikkben lehetősége nyílt megtanulni új kategóriák felvételét és kezelését egyetlen oldalon keresztül. Miután hozzáadta az összes kívánt kategóriát, megjelenítenie kell azokat a navigációs menüben vagy egy widgetben. Mivel a kategóriák és a címkék között különbségek vannak, a WordPress lehetővé teszi, hogy egy gombra kattintva konvertálja az egyiket a másikba.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map