8 neznanih dejstev WordPress.com morda ne ustreza resnim blogerjem

WordPress.com je zanič


Čestitamo! Odločili ste se za začetek bloga in z veseljem vas pozdravljamo v široki družini milijonov blogerjev, ki se širijo dobesedno po vsem svetu. Odločitev za začetek spletnega dnevnika bi bila morda enostavna, vendar se bo v tem trenutku začel odvijati pravi postopek odločanja.

Ker ste se odločili za vodenje osebnega ali poslovnega bloga, verjetno že veste o vseh različnih sistemih za upravljanje vsebine, ki jih lahko dobite. Razlike so med njimi, zato je težko sprejeti prvo odločitev – za kateri sistem za upravljanje vsebine gre. To je povsem nova tema; v tem članku bomo domnevali, da ste WordPress že izbrali za svojo izbiro.

Po navedbah W3Techs.com, »WordPress uporablja 60,1% vseh spletnih mest, katerih sistem za upravljanje vsebin poznamo. To je 30,7% vseh spletnih mest. ” Zaradi teh številk ni nenavadno, da je bila WordPress prva stvar, ki vam je padla na pamet, ko ste dobili odlično idejo o svojem blogu o hrani, potovalnem blogu ali katerem koli drugem blogu, ki ga morda imate v mislih.

Že sem na poti za ustvarjanje računa WordPress.com

Počakaj, ne hitite! Ker je bil WordPress.com eden prvih rezultatov strani v Googlu, to še ne pomeni, da je to najboljša izbira za vas.

O razlikah med samo gostovanjem in WordPress.com smo že govorili, zato bi to moral biti vaš prvi postanek. Obstaja nekaj precej pomembnih razlik, zato vam močno svetujemo, da vse to preučite, preden sprejmete prvo pomembno odločitev. Iskreno povedano, pozneje ni pretirano težko preklapljati med platformami, vendar boste nabrali veliko nepotrebnega dela samo zato, ker niste želeli porabiti dodatne ure za preučevanje sistemov za upravljanje vsebine..

Preden vam pokažemo vse razloge, zakaj WordPress.com ni primeren za resne blogerje, naj na kratko omenimo dobre stvari.

 • Brezplačno je – lahko dobite račun začetnika, ne da bi zapravili noben denar
 • Uspelo je – ni vam treba skrbeti za tehnične lastnosti; strokovnjaki na WordPress.com poskrbijo, da ves čas nemoteno poteka
 • Enostaven zagon – po prijavi na račun lahko pripravite svoj blog nekaj sekund

Če boste prvič obiskali blogerski svet in želite, da občasno pišete o zanimivi temi, je morda račun za WordPress.com odlična izbira za vas. Toda preden se bo marketinški oddelek začel nasmejati, ker so ravnokar dobili novega kupca, ki plačuje, zagotovo bi morali pomislite na vse pomanjkljivosti WordPress.com.

Zato je WordPress.com zanič za resne blogerje

Če kdaj načrtujete, da bi postali bloganje resneje resni, upoštevajte te stvari. Kot ste si morda predstavljali, ima ta brezplačni upravljan račun, ki vam je vzel minuto za postavitev, slabosti. Preden se z glavo udarite ob mizo samo zato, ker ste naredili napačno izbiro, imejte to v mislih.

1. Omejen izbor tem, ki jih lahko uporabite

WordPress je znan po številnih temah. Na voljo je več deset tisoč brezplačnih, ki jih lahko dobite iz uradnega skladišča, verjetno pa je še več premium tem, ki jih lahko dobite na različnih tržnicah za primerno količino zelenih. Ampak, vse te WordPress teme so rezervirane za samostojno različico platforme.

Teme WordPressa

Po drugi strani WordPress.com omogoča izbiro med majhnim delom izbranih tem. Zaradi dejstva, da na WordPress.com vodijo vse za vas, so morali to izbiro izbrati tudi fantje in dekleta. Če bi vam dovolili, da namestite vse, kar želite, bi celotna stvar izgubila smisel. In čeprav je to utemeljen razlog za omejevanje števila tem, resnično zanič, da ne morete dobiti teme, ki ste si jo resnično želeli.

V času, ko ste to napisali, je bilo na vašem brezplačnem računu le 171 brezplačnih tem. Če želite uporabiti katero koli drugo temo, je to prvo mesto, kjer vaš brezplačni račun postane premijski – plačati boste morali dodatne teme in nadgraditi račun.

2. Večina vtičnikov preprosto ni na seznamu

Po izbiri dizajna, ki bo predstavljal vaš blog, so vtičniki nekaj, brez česar ne boste mogli voditi svojega spletnega dnevnika. WordPress je znan po tisočih brezplačnih in vrhunskih vtičnikov, ki bodo vaše spletno mesto spremenili v karkoli želite. Karkoli vam bo padlo na pamet, obstaja velika verjetnost, da boste našli brezplačni vtičnik zanj.

Medtem ko vam bo samoplačnična različica omogočila uporabo katerega koli od njih preprosto z namestitvijo vtičnika, brezplačni račun na WordPress.com ne bo.

Tam je omejen seznam vključenih vtičnikov boste lahko uporabljali, in to je to. Če vam je kateri od njih všeč, jih uporabite, če pa želite kaj bolj zapletenega, na to preprosto pozabite ali posezite po denarnici, da nadgradite račun. Zanič ne gre!?

3. Zadržite oblikovalca v sebi

Recimo, da ste se strinjali s tem, da ne morete izbirati med ogromno temami. Izbrali ste brezplačno in uživate. To je dobro. Toda slej ko prej boste želeli kaj spremeniti.

Mogoče boste želeli spremeniti način oblikovanja glave, ali pa bi radi v celoti spremenili njegov del. Tu je še ena omejitev, ki bi vam lahko uničila dan. WordPress.com preprosto ne omogoča, da z brezplačnim računom spremenite vse, kar želite.

Ne razumite nas narobe; še vedno lahko prilagodite svojo temo, vendar to običajno pomeni spremembo vnaprej določenega nabora barv ali velikosti pisave. Če se odločite za kreativnost in uporabljate tehniko, ki ste jo našli v spletu, preprosto pozabite nanjo. Ne morete preseči določene točke in prilagajanja postavitve strani praktično ne obstajajo.

4. Ali lahko greste brez kode po meri?

Za uporabo moči JavaScript na osebnem blogu vam ni treba biti koder. Danes je internet poln neverjetnih vadnic, ki vas bodo vodile skozi postopek namestitve novih funkcij na vašo WordPress spletno stran. Lahko preprosto dobite celoten delček kode, ki bo zagotovil nekaj novega za vaš blog. Toda ob uporabi brezplačnega računa WordPress.com lahko nanj v celoti pozabite.

Priporočeno branje: JavaScript [Cheat Sheet]

Na primer, recimo, da ste se odločili dodati obrazec za prijavo iz priljubljene poštne storitve, kot je MailChimp. Ko uporabljate samostojno različico WordPress-a, morate samo odpreti svoj račun MailChimp in kopirati kodo. Da, uganili ste – to ne bo delovalo na WordPress.com, saj ta koda vsebuje JavaScript, ki ni podprt v brezplačnih računih WordPress.com.

5. Vaš blog je samo marketinška platforma

Ali ste vedeli, da po prijavi na brezplačni račun na WordPress.com dovolite, da Automattic uporablja vaš blog za tržne namene? Da, kot njihov Pogoji storitve jasno navesti, “Automattic si pridržuje pravico do prikazovanja oglasov na vašem spletnem dnevniku, razen če ste kupili nadgradnjo brez oglasov ali račun VIP storitve.”

Ne glede na to, ali vam je všeč ali ne, bodo obiskovalce vašega bloga odvrnili od oglasov, ki jih prikazuje Automattic. In ne, ne boste dobili nobenega deleža prihodka.

Ne pozabite se pomakniti navzdol na dno brezplačnega spletnega dnevnika na WordPress.com ali pogledati na orodno vrstico – Automattic bo na teh mestih prikazal besedilo avtorstva ali povezave, ki jih ne morete spremeniti ali odstraniti. Ni odvisno od tebe. Preprosto ste prisiljeni omeniti WordPress.com ali avtorja teme, na primer neposredno na svojem spletnem mestu.

6. Kaj je vaša domena?

Takoj, ko boste na svoj blog začeli gledati kot na resnega, boste morali spremeniti svoje ime domene. Imeti yourblog.wordpress.com domena je popolnoma ok, ko preizkušate svoje sposobnosti. Če pa imate takšno domeno, vas ne bo privabilo resnih obiskovalcev. Brezplačna domena, ki jo dobite na WordPress.com, ne zveni kot, da svoj blog jemljete resno in lahko zaradi tega izgubite obiskovalce.

7. Omejen prostor

Brezplačni račun vam daje pravico do uporabe do 3 GB prostora. Čeprav je za začetnike to več kot dovolj, boste slej ali slej spoznali, da 3GB preprosto ni dovolj za gostovanje bloga. Objave in slike se bodo začele nabirati in hitro boste dosegli mejo.

Samo na primer, kaj če ste fotograf, ki želi naložiti nekaj novih slik na dan ali šibek, kjer je vsaka slika približno 5 MB? Pusti, da se to potopi noter.

Upoštevajte tudi, da med prenosom slik, dokumentov, preglednic in predstavitev PowerPoint ne morete naložiti video ali zvočnih datotek, razen če ne nadgradite računa. Želite gostiti podcast na svojem brezplačnem spletnem mestu? Ali morda nameravate gostovati v svojih videoposnetkih?

Če na primer gostite spletno mesto z Bluehostom, poleg tega, da imate celotno rešitev za gostovanje v WordPressu, boste dobili 50 GB prostora za samo 2,95 USD na mesec in boste lahko naložili vse, kar želite.

8. Brez denarja za vas

Če ste razmišljali o zaslužku z dodajanjem partnerskih povezav na svoj blog, nimate sreče, ker WordPress.com tega ne omogoča. Čeprav je od tega pravila nekaj izjem, večina uporabnikov preprosto ne uporablja partnerskih povezav.

zaslužiti blogger dražljivka

Za vsak slučaj, če mislite, da se lahko z njim umaknete, se zavedajte, da si WordPress.com pridržuje pravico, da povezavo odstrani ali celo blokira celoten blog. In najbolj žalostno je, da se mnogi začetniki tega sploh ne zavedajo!

Ali je WordPress.com brezplačen? Zakaj? Sliši se predobro, da bi bilo resnično

Če ste pripravljeni sprejeti vse omejitve, ki jih ima brezplačni račun, potem ja, WordPress.com je brezplačen. A kot si lahko predstavljate, je delo z brezplačnim računom res naporno. S toliko omejitvami lahko z brezplačnim načrtom dobijo le popolni začetniki in ljudje, ki ne želijo resno jemati svojih dnevnikov. Tudi v tem primeru si boste morali zapreti oči pred različnimi vidiki svojega bloga.

Toda takoj, ko se odločite le za korak od tega omejenega območja, WordPress.com preneha biti brezplačen. Naj vam pokažemo nekaj primerov, ko WordPress.com začne jesti vaš denar.

 1. Edinstvena domena – za domeno po meri boste morali nadgraditi na premijski načrt
 2. Dodatni prostor – če želite več kot 3 GB in možnost nalaganja vseh vrst datotek, boste morali izbrati premijski načrt (za poslovni načrt boste morali plačevati 25 dolarjev na mesec, če želite naložiti vse vrste datotek)
 3. Ni oglasov – za odstranitev oglasov potrebujete premijski načrt. In še vedno boste morali imeti povezave s prispevki, o katerih smo govorili
 4. Premium tema – 39 USD + za eno samo temo premium
 5. Teme in vtičniki tretjih oseb – prijaviti se boste morali na poslovni načrt, ki stane 25 dolarjev na mesec

To je le nekaj primerov, ko WordPress.com preneha biti brezplačen. Oglejte si seznam cen, če želite videti več podrobnosti o njihovih načrtih.

Kaj naj naredim?

Če ste že razmišljali o odprtju brezplačnega računa na WordPress.com, predvidevamo, da ste v tem članku pomislili dvakrat. Kaj storiti zdaj; bi morali iti z njo ali bi morali vložiti več časa za zagon samostojne WordPress takoj?

No, dilema se lahko konča v naslednjih nekaj sekundah.

Če želite izraziti svoje občutke glede določene teme ali če ste študent, ki se trudi izvedeti več o bloganju, je WordPress.com odlična izbira. Vse boste dobili brezplačno in to bo več kot dovolj, da dosežete svoj cilj.

A dokler samo en del vas bloganje obravnava resneje, pojdite takoj na samostojno različico WordPress-a. Da, vsekakor je težje vzdrževati vse, kar pomeni, in pri tem je tudi nekaj skritih stroškov, vendar boste morali sami upravljati blog, brez kakršnih koli omejitev. In če začnete z najboljšim gostiteljskim podjetjem WordPress, si lahko na obraz nasmejete nasmeh.

Ko začnete, se ne pozabite ustaviti in izvedeti več o WordPressu.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map