8 неизвестни факта WordPress.com може да не отговаря на сериозни блогъри

WordPress.com е гадно


Честито! Решихте да започнете блог и ние сме щастливи да ви приветстваме в широкото семейство от милиони блогъри, разпространени буквално по целия свят. Вземането на решение за започване на блог може да е лесно, но това е моментът, в който реалният процес на вземане на решения ще започне да се развива.

Тъй като сте решили да ръководите личен или бизнес блог, вероятно вече знаете за всички различни системи за управление на съдържанието, които може да получите. Има разлики между всички тях и може да е трудно да вземете първото решение – за коя система за управление на съдържанието да отидете. Това е съвсем нова тема; в тази статия ще приемем, че вече сте избрали WordPress като свой избор.

Според W3Techs.com, „WordPress се използва от 60,1% от всички уебсайтове, чиято система за управление на съдържанието познаваме. Това е 30,7% от всички уебсайтове. “ Поради тези номера, не е странно, че WordPress беше първото нещо, което ви хрумне, когато имате тази отлична идея за вашия блог за храна, блог за пътуване или друг вид блог, който може да имате предвид.

Вече съм на път да създам акаунт в WordPress.com

Чакайте, не бързайте! Само защото WordPress.com беше един от резултатите на първата страница в Google, това не означава, че това е най-добрият избор за вас.

Вече говорихме за разликите между самостоятелно хоствано и WordPress.com, така че това трябва да е първата ви спирка. Има някои доста съществени разлики и горещо ви съветваме да преминете през всички тях преди да вземете първото важно решение. За да бъда честен, не е толкова трудно да превключвате между платформите по-късно, но ще трупате много излишни работи, само защото не искате да прекарате допълнително час в изучаване на системите за управление на съдържанието..

Преди да ви покажем всички причини, поради които WordPress.com не е добър за сериозните блогъри, нека споменем накратко добрите неща.

 • Безплатно е – можете да получите сметка за начинаещ, без да харчите и стотинка
 • Той се управлява – не е нужно да се притеснявате за техническите характеристики; експертите в WordPress.com се уверяват, че всичко върви гладко през цялото време
 • Лесен старт – можете да имате блога си готов секунди след като се регистрирате за акаунта

Ако това е първият ви път, когато посещавате свят на блогове и всичко, което искате, е от време на време да пишете по интересуващата ни тема, акаунтът в WordPress.com може да бъде перфектен избор за вас. Но преди маркетинговият отдел да започне да се усмихва, защото току-що получи нов клиент, плащащ, определено трябва помислете за всички недостатъци на WordPress.com.

Ето защо WordPress.com е гадно за сериозни блогъри

Ако някога планирате да станете малко по-сериозни в блоговете, вземете под внимание тези неща. Както може би сте си представяли, този безплатен управляван акаунт, който ви отне една минута за създаване, идва с недостатъци. Преди да ударите главата си срещу масата само защото сте направили грешен избор, имайте това предвид.

1. Ограничен избор от теми, които можете да използвате

WordPress е известен с огромния си брой теми. Има десетки хиляди безплатни, които можете да получите от официалното хранилище, а вероятно има още повече премиум теми, които можете да получите на различни пазари за разумно количество зелени. Но, всички тези WordPress теми са запазени за самостоятелно хостваната версия на платформата.

Теми на WordPress

От друга страна, WordPress.com ви позволява да избирате от малка част от избрани теми. Поради факта, че те изпълняват всичко за вас, момчета и момичета в WordPress.com трябваше да направят тази селекция. Ако ви позволиха да инсталирате всичко, което искате, цялата работа ще загуби смисъл. И макар да е валидна причина за ограничаване на броя на темите, наистина е гадно, че не можете да получите тема, която наистина сте искали.

Към момента на писане на това, в безплатния ви акаунт имаше само 171 безплатни теми. И ако искате да използвате друга тема, това е първото място, където безплатният ви акаунт ще премине – ще трябва да плащате за допълнителни теми и да надстроите акаунта си.

2. Повечето плъгини просто не са направили списъка

След като изберете дизайн, който ще представлява блога ви, плъгините са нещо, без което няма да можете да стартирате блога си без. WordPress е известен с хиляди безплатни и премиум приставки, които ще превърнат вашия сайт във всичко, което искате. Каквото ви идва наум, има голям шанс да намерите безплатен плъгин за него.

Въпреки че самостоятелно хостваната версия ще ви позволи да използвате който и да е от тях, като просто инсталирате приставката, безплатният акаунт в WordPress.com няма да.

Има ограничен списък с включени плъгини ще можете да използвате и това е всичко. Ако ви харесва някой от тях, използвайте ги, но ако искате нещо по-сложно, просто забравете за това или посегнете в портфейла си, за да надстроите акаунта. Sucks не го прави!?

3. Дръжте дизайнера в себе си

Нека да кажем, че сте се съгласили с факта, че не можете да избирате сред огромен брой теми. Избрали сте безплатен и му се наслаждавате. Това е добре. Но рано или късно ще искате да промените нещо по въпроса.

Може би ще искате да промените начина, по който е проектирана заглавката, или може би искате да промените част от нея изцяло. Ето още едно ограничение, което може да ви съсипе деня. WordPress.com просто не ви позволява да променяте всичко, което искате с безплатен акаунт.

Не ни разбирайте погрешно; все още можете да персонализирате темата си, но това обикновено означава промяна на предварително определен набор от цветове или размера на шрифта. Ако решите да бъдете креативни и използвате техника, която сте намерили онлайн, просто забравете за това. Не можете да надхвърлите конкретна точка и персонализирането на оформлението на страницата на практика не съществува.

4. Можете ли да минете без персонализиран код?

Не е нужно да сте кодер, за да използвате силата на JavaScript в личния си блог. Днес интернет е пълен с невероятни уроци, които ще ви преведат през процеса на инсталиране на нови функции на вашия WordPress сайт. Можете дори лесно да получите всички фрагменти с код, които ще осигурят нещо ново за вашия блог. Но когато използвате безплатния акаунт в WordPress.com, можете да забравите за него напълно.

Препоръчително четене: JavaScript [Cheat Sheet]

Например, да речем, че решите да добавите формуляр за отказ от популярна пощенска услуга като MailChimp. Когато използвате самостоятелно хоствана версия на WordPress, всичко, което трябва, е да отидете в акаунта си в MailChimp и да копирате кода. Да, познахте – това няма да работи в WordPress.com, тъй като този код съдържа JavaScript, който не се поддържа в безплатни акаунти на WordPress.com.

5. Вашият блог е просто маркетингова платформа

Знаете ли, че след като се регистрирате за безплатен акаунт в WordPress.com, позволявате на Automattic да използва блога ви за маркетингови цели? Да, като техните Условия за ползване ясно посочете, „Automattic си запазва правото да показва реклами в блога си, освен ако не сте закупили надстройка без реклами или акаунт за VIP услуга.“

Така че, независимо дали ви харесва или не, посетителите на вашия блог ще бъдат разсеяни от реклами, обслужвани от Automattic. И не, няма да получите никакъв дял от приходите.

Също така, не забравяйте да превъртите надолу към дъното на безплатен блог в WordPress.com или хвърлете поглед към лентата с инструменти – Automattic ще използва тези места за показване на текст или връзки за приписване, които не можете да промените или премахнете. Не зависи от теб Просто сте принудени да споменавате WordPress.com или автора на темата, например, директно на вашия сайт.

6. Какъв е вашият домейн?

Веднага щом започнете да гледате на блога си като на сериозен, ще трябва да промените името на вашия домейн. като yourblog.wordpress.com домейн е напълно добре, когато тествате вашите умения. Но наличието на такъв домейн ще ви попречи да привличате сериозни посетители. Безплатният домейн, който получавате в WordPress.com, не звучи като че ли сериозно приемате блога си и може да загубите посетители поради това.

7. Ограничено пространство

Безплатният акаунт ви дава правото да използвате до 3GB пространство. Въпреки че това е повече от достатъчно за начинаещи, рано или късно ще разберете, че 3GB просто не е достатъчно за хостинг на блог. Публикациите и изображенията ще започнат да се трупат и може бързо да достигнете лимита.

Например, какво става, ако сте фотограф, който иска да зареди няколко нови изображения на ден или слаб, където всяко изображение е около 5MB? Просто пуснете тази мивка вътре.

Също така имайте предвид, че докато получавате да качвате изображения, документи, електронни таблици и презентации на PowerPoint, нямате право да качвате видео или аудио файлове, освен ако не надстроите акаунта. Искате да хоствате подкаст на безплатния си сайт? Може би възнамерявате да хоствате вашите видеоклипове?

Например, ако хоствате вашия сайт с Bluehost, освен че имате цялостно решение за хостинг на WordPress, ще получите 50 GB пространство за едва 2,95 долара на месец и ще можете да качите всичко, което искате.

8. Няма пари за вас

Ако сте мислили да спечелите пари, като поставите партньорски връзки в блога си, нямате късмет, защото WordPress.com не позволява това. Въпреки че има някои изключения от това правило, повечето от потребителите просто не се възползват от партньорските връзки.

правете пари блог тийзър

Само в случай, че мислите, че можете да се измъкнете с такъв, имайте предвид, че WordPress.com си запазва правото да премахне връзката или дори да блокира целия ви блог за нея. И най-тъжното е, че много начинаещи може би дори не са наясно с това!

WordPress.com безплатно ли е? Защо? Звучи твърде добре, за да е истина

Ако сте готови да приемете всички ограничения, които притежава безплатният акаунт, тогава да, WordPress.com е безплатен. Но както можете да си представите, работата с безплатен акаунт е наистина трудна. С толкова много ограничения само пълни начинаещи и хора, които не планират да вземат сериозно блоговете си, могат да получат нещо с безплатния план. Дори и в този случай ще трябва да си затворите очите за различни аспекти на собствения си блог.

Но веднага щом решите да се отдалечите само на една крачка от тази ограничена област, WordPress.com спира да бъде безплатен. Нека ви покажем няколко примера, когато WordPress.com започва да яде парите ви.

 1. Уникален домейн – за персонализиран домейн ще трябва да надстроите до премиум план
 2. Допълнително пространство – ако искате повече от 3 GB и възможност за качване на всички типове файлове, ще трябва да изберете премиен план (ще трябва да плащате $ 25 на месец за бизнес план, ако искате да можете да качвате всички типове файлове)
 3. Без реклами – за премахване на реклами ви е необходим премиум план. И все пак ще трябва да имате връзки за принос, за които говорихме
 4. Премиална тема – $ 39 + за единична тема за премиум
 5. Теми и плъгини за трети страни – ще трябва да се запишете в бизнес плана, който струва $ 25 на месец

Това са само няколко примера, при които WordPress.com спира да е безплатен. Разгледайте списъка с цените, за да видите повече подробности за техните планове.

Какво трябва да направя?

Ако сте мислили да отворите безплатния акаунт в WordPress.com, предполагаме, че тази статия ви накара да се замислите два пъти. Какво да правим сега; трябва ли да отидете с него или трябва да инвестирате повече време за стартиране на самостоятелно хостван WordPress веднага?

Е, дилемата може да приключи в следващите секунди.

Ако всичко, което искате, е да изразите чувствата си по конкретна тема или ако сте студент, който се опитва да научи повече за блоговете, WordPress.com е чудесен избор. Ще получите всичко безплатно и това ще бъде повече от достатъчно, за да постигнете целта си.

Но стига само една част от вас да разглежда блоговете по-сериозно, веднага отидете за самостоятелно хоствана версия на WordPress. Да, определено е по-трудно да поддържате всичко самостоятелно и има и някои скрити разходи за това, но вие ще получите сами да управлявате блог, без ограничения. И ако започнете с най-добрата хостинг компания WordPress, можете да сложите усмивка на лицето си.

След като започнете, не забравяйте да се спрете и да научите повече за WordPress.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map