8 Fakta Tidak Diketahui WordPress.com Mungkin Tidak Sesuai dengan Blogger yang Serius

WordPress.com Sucks


Tahniah! Anda telah memutuskan untuk memulakan blog, dan kami dengan senang hati mengalu-alukan kedatangan anda kepada keluarga berjuta-juta blogger yang tersebar di seluruh dunia. Membuat keputusan untuk memulakan blog mungkin mudah, tetapi inilah titik di mana proses membuat keputusan yang sebenarnya akan mulai terungkap.

Oleh kerana anda telah memutuskan untuk menjalankan blog peribadi atau perniagaan, anda mungkin sudah mengetahui tentang semua sistem pengurusan kandungan yang mungkin anda dapat. Terdapat perbezaan di antara mereka semua, dan mungkin sukar untuk membuat keputusan pertama – sistem pengurusan kandungan mana yang harus dilakukan. Ini adalah topik baru; dalam artikel ini, kami akan menganggap bahawa anda telah memilih WordPress sebagai pilihan anda.

Menurut W3Techs.com, “WordPress digunakan oleh 60.1% dari semua laman web yang sistem pengurusan kandungannya kita ketahui. Ini adalah 30.7% dari semua laman web. ” Oleh kerana jumlah itu, tidak aneh bahawa WordPress adalah perkara pertama yang terlintas di fikiran anda apabila anda mendapat idea yang sangat baik mengenai blog makanan, blog pelancongan atau blog lain yang mungkin anda ingat.

Saya sudah dalam perjalanan untuk membuat akaun WordPress.com

Tunggu, jangan terburu-buru! Hanya kerana WordPress.com adalah salah satu hasil halaman pertama di Google, itu tidak bermaksud ini adalah pilihan terbaik untuk anda.

Kami telah membincangkan perbezaan antara hosting sendiri dan WordPress.com, jadi ini harus menjadi perhentian pertama anda. Terdapat beberapa perbezaan yang cukup ketara, dan kami sangat menasihatkan agar anda menyelesaikannya sebelum membuat keputusan penting yang pertama. Sejujurnya, tidak sukar untuk beralih antara platform di kemudian hari, tetapi anda akan mengumpulkan banyak kerja yang tidak perlu hanya kerana anda tidak mahu menghabiskan satu jam tambahan untuk mempelajari sistem pengurusan kandungan di tempat pertama.

Sebelum kami menunjukkan kepada anda semua sebab mengapa WordPress.com tidak bagus untuk blogger yang serius, marilah kita sebutkan perkara baik secara ringkas.

 • Ianya percuma – anda boleh mendapatkan akaun pemula tanpa mengeluarkan sepeser pun
 • Ia berjaya – anda tidak perlu risau tentang teknikalnya; pakar di WordPress.com memastikan semuanya berjalan lancar sepanjang masa
 • Permulaan yang mudah – anda boleh menyediakan blog anda beberapa saat selepas mendaftar untuk akaun tersebut

Sekiranya ini adalah kali pertama anda mengunjungi dunia blogging dan semua yang anda mahukan adalah sesekali menulis mengenai topik yang menarik, akaun WordPress.com mungkin merupakan pilihan yang tepat untuk anda. Tetapi sebelum bahagian pemasaran mula tersenyum kerana mereka baru mendapat pelanggan yang baru membayar, anda pasti harus fikirkan semua kelemahan WordPress.com.

Inilah sebabnya mengapa WordPress.com menarik bagi blogger yang serius

Sekiranya anda pernah merancang untuk menjadi lebih serius dalam menulis blog, pertimbangkan perkara-perkara ini. Seperti yang anda bayangkan, akaun terurus percuma yang memerlukan anda satu minit untuk disiapkan itu mempunyai kelemahan. Sebelum meletakkan kepala di atas meja hanya kerana anda membuat pilihan yang salah, ingatlah perkara ini.

1. Pilihan tema yang terhad yang boleh anda gunakan

WordPress terkenal dengan sebilangan besar tema. Terdapat puluhan ribu yang percuma yang anda dapat dari repositori rasmi, dan mungkin ada lebih banyak tema premium yang boleh anda dapatkan di pelbagai pasar dengan jumlah yang hijau. Tetapi, semua tema WordPress tersebut dikhaskan untuk versi platform yang dihoskan sendiri.

Tema WordPress

Sebaliknya, WordPress.com membolehkan anda memilih dari sebahagian kecil tema yang dipilih. Kerana mereka menjalankan semuanya untuk anda, lelaki dan perempuan di WordPress.com terpaksa membuat pilihan itu. Sekiranya mereka membenarkan anda memasang apa sahaja yang anda mahukan, semuanya akan hilang akal. Dan walaupun ia adalah alasan yang sah untuk mengehadkan jumlah tema, ia benar-benar menyedihkan bahawa anda tidak dapat memperoleh tema yang anda mahukan.

Semasa menulis ini, hanya terdapat 171 tema percuma yang dapat anda dapatkan di akaun percuma anda. Dan jika anda ingin menggunakan tema lain, ini adalah tempat pertama di mana akaun percuma anda menjadi premium – anda perlu membayar tema tambahan dan meningkatkan akaun anda.

2. Sebilangan besar pemalam belum membuat senarai

Setelah memilih reka bentuk yang akan mewakili blog anda, plugin adalah sesuatu yang anda tidak dapat menjalankan blog anda tanpa. WordPress terkenal dengan ribuan plugin percuma dan premium yang akan mengubah laman web anda menjadi apa sahaja yang anda mahukan. Apa sahaja yang terlintas di fikiran anda, ada kemungkinan besar anda akan mendapat plugin percuma untuknya.

Walaupun versi yang dihoskan sendiri akan membolehkan anda menggunakannya tanpa memasang plugin, akaun percuma di WordPress.com tidak akan dilakukan.

Ada senarai terhad pemalam yang disertakan anda akan dapat menggunakan, dan itu sahaja. Sekiranya anda menyukai salah satu daripadanya, gunakannya, tetapi jika anda mahukan sesuatu yang lebih kompleks, lupakan saja atau dapatkan di dompet anda untuk menaik taraf akaun. Sungguh tidak!?

3. Tahan pereka dalam diri anda

Katakan bahawa anda telah berpuas hati dengan fakta bahawa anda tidak boleh memilih antara sebilangan besar tema. Anda telah memilih yang percuma dan menikmatinya. Bagus. Tetapi lambat laun, anda akan mahu mengubah sesuatu mengenainya.

Mungkin anda ingin mengubah cara header dirancang, atau mungkin anda ingin mengubah bahagiannya sepenuhnya. Inilah had lain yang boleh merosakkan hari anda. WordPress.com tidak membenarkan anda mengubah semua yang anda mahukan dengan akaun percuma.

Jangan salah faham; anda masih boleh menyesuaikan tema anda, tetapi itu biasanya bermaksud menukar sekumpulan warna atau ukuran fon yang telah ditentukan. Sekiranya anda memutuskan untuk kreatif dan menggunakan teknik yang anda temukan dalam talian, lupakan saja. Anda tidak boleh melampaui titik tertentu, dan penyesuaian susun atur halaman hampir tidak ada.

4. Bolehkah anda pergi tanpa kod tersuai?

Anda tidak perlu menjadi pengekod untuk menggunakan kekuatan JavaScript di blog peribadi anda. Hari ini, internet penuh dengan tutorial luar biasa yang akan membimbing anda melalui proses memasang ciri baru di laman WordPress anda. Anda bahkan dapat dengan mudah mendapatkan keseluruhan coretan kod yang akan memberikan sesuatu yang baru untuk blog anda. Tetapi, apabila menggunakan akaun WordPress.com percuma, anda boleh melupakannya sama sekali.

Bacaan yang disyorkan: JavaScript [Cheat Sheet]

Sebagai contoh, katakanlah bahawa anda memutuskan untuk menambahkan borang pilihan dari perkhidmatan mel yang popular seperti MailChimp. Semasa menggunakan versi WordPress yang dihoskan sendiri, yang anda perlukan hanyalah pergi ke akaun MailChimp anda dan menyalin kodnya. Ya, anda dapat menebaknya – ini tidak akan berfungsi di WordPress.com kerana kod ini mengandungi JavaScript yang tidak disokong dalam akaun WordPress.com percuma.

5. Blog anda hanyalah platform pemasaran

Tahukah anda bahawa setelah mendaftar untuk akaun percuma di WordPress.com anda membenarkan Automattic menggunakan blog anda untuk tujuan pemasaran? Ya, seperti mereka Syarat Perkhidmatan menunjukkan dengan jelas, “Automattic berhak untuk menampilkan iklan di blog anda melainkan anda telah membeli Peningkatan Iklan Tanpa Iklan atau akaun Perkhidmatan VIP.”

Oleh itu, sama ada anda suka atau tidak, pengunjung blog anda akan terganggu oleh iklan yang disiarkan oleh Automattic. Dan tidak, anda tidak akan mendapat bahagian daripada pendapatan.

Juga, jangan lupa untuk menatal ke bahagian bawah blog percuma di WordPress.com atau melihat bar alat – Automattic akan menggunakan tempat-tempat ini untuk memaparkan teks atribusi atau pautan yang tidak dapat anda ubah atau alih keluar. Bukan terpulang kepada anda. Anda hanya perlu menyebut WordPress.com atau pengarang tema, misalnya, secara langsung di laman web anda.

6. Apa domain anda?

Sebaik sahaja anda mula melihat blog anda sebagai blog yang serius, anda perlu menukar nama domain anda. Mempunyai yourblog.wordpress.com domain sangat baik semasa menguji kemahiran anda. Tetapi mempunyai domain sedemikian akan menghalang anda menarik pengunjung yang serius. Domain percuma yang anda dapatkan di WordPress.com tidak kelihatan seperti anda memandang serius blog anda dan anda mungkin kehilangan pelawat kerana itu.

7. Ruang terhad

Akaun percuma memberi anda hak untuk menggunakan ruang sehingga 3GB. Walaupun ini lebih daripada cukup untuk pemula, lambat laun anda akan menyedari bahawa 3GB tidak cukup untuk mengehoskan blog. Catatan dan gambar akan mula menumpuk, dan anda mungkin dengan cepat mencapai had.

Sebagai contoh, bagaimana jika anda seorang jurugambar yang ingin memuatkan beberapa gambar baru setiap hari atau lemah di mana setiap gambar kira-kira 5MB? Biarkan sahaja yang masuk.

Juga, perhatikan bahawa semasa anda memuat naik gambar, dokumen, spreadsheet, dan persembahan PowerPoint, anda tidak dibenarkan memuat naik fail video atau audio melainkan anda meningkatkan akaun. Ingin mengadakan podcast di laman web percuma anda? Adakah anda mungkin berhasrat untuk menghosting video anda?

Sebagai contoh, jika anda menghoskan laman web anda dengan Bluehost, selain mempunyai keseluruhan penyelesaian hosting WordPress, anda akan mendapat ruang 50GB dengan harga hanya $ 2,95 sebulan, dan anda akan dapat memuat naik apa sahaja yang anda mahukan.

8. Tiada wang untuk anda

Sekiranya anda berfikir untuk menjana wang dengan meletakkan pautan afiliasi di blog anda, anda tidak bernasib baik kerana WordPress.com tidak membenarkannya. Walaupun terdapat beberapa pengecualian untuk peraturan ini, kebanyakan pengguna tidak dapat menggunakan pautan afiliasi.

menjana wang blog penggoda

Sekiranya anda berpendapat bahawa anda boleh melepaskannya, ketahuilah bahawa WordPress.com berhak untuk menghapus pautan atau menyekat seluruh blog anda untuknya. Dan yang paling menyedihkan adalah bahawa banyak pemula mungkin tidak menyedari hal ini!

Adakah WordPress.com percuma? Kenapa? Kedengarannya terlalu bagus untuk menjadi kenyataan

Sekiranya anda bersedia menerima semua batasan yang dimiliki oleh akaun percuma, maka ya, WordPress.com adalah percuma. Tetapi seperti yang anda bayangkan, bekerja dengan akaun percuma memang sukar. Dengan begitu banyak batasan, hanya pemula yang lengkap dan orang yang tidak merancang untuk mengambil blog mereka dengan serius dapat memperoleh sesuatu dengan rancangan percuma. Walaupun begitu, anda mesti menutup mata ke pelbagai aspek blog anda sendiri.

Tetapi sebaik sahaja anda memutuskan untuk menjauhkan diri dari kawasan terhad ini, WordPress.com berhenti bebas. Mari kami tunjukkan beberapa contoh di mana WordPress.com mula memakan wang anda.

 1. Domain unik – untuk domain khusus, anda perlu menaik taraf ke pelan premium
 2. Ruang tambahan – jika anda mahukan lebih dari 3GB dan kemampuan untuk memuat naik semua jenis fail, anda harus memilih pelan premium (anda perlu membayar $ 25 sebulan untuk rancangan perniagaan jika anda ingin memuat naik semua jenis fail)
 3. Tiada iklan – untuk membuang iklan, anda memerlukan rancangan premium. Dan anda masih perlu mempunyai pautan sumbangan yang telah kita bicarakan
 4. Tema premium – $ 39 + untuk satu tema premium
 5. Tema dan pemalam pihak ketiga – anda perlu mendaftar untuk rancangan perniagaan yang berharga $ 25 sebulan

Ini adalah beberapa contoh di mana WordPress.com berhenti bebas. Lihatlah senarai harga untuk melihat lebih banyak perincian mengenai rancangan mereka.

Apa patut saya buat?

Sekiranya anda berfikir untuk membuka akaun percuma di WordPress.com, kami rasa artikel ini membuat anda berfikir dua kali. Apa yang perlu dilakukan sekarang; sekiranya anda menggunakannya atau sekiranya anda meluangkan lebih banyak masa untuk memulakan WordPress yang dihoskan sendiri dengan segera?

Nah, dilema dapat berakhir dalam beberapa saat lagi.

Sekiranya semua yang anda mahukan adalah untuk meluahkan perasaan anda mengenai topik tertentu atau jika anda seorang pelajar yang berusaha mempelajari lebih lanjut mengenai blog, WordPress.com adalah pilihan yang tepat. Anda akan mendapat semuanya secara percuma, dan akan lebih dari cukup untuk mencapai matlamat anda.

Tetapi selagi hanya satu bahagian anda menganggap blog lebih serius, segera dapatkan versi WordPress yang dihoskan sendiri. Ya, pastinya lebih sukar untuk mengurus semuanya sendiri, dan ada juga beberapa kos tersembunyi, tetapi anda akan dapat menguruskan blog anda sendiri, tanpa batasan. Dan jika anda memulakan dengan syarikat hosting WordPress terbaik, anda boleh tersenyum di wajah anda.

Sebaik sahaja anda memulakan, jangan lupa mampir dan ketahui lebih lanjut mengenai WordPress.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map