Što je kopiranje? Tko je tekstopisac?

Što je copywriting-


Možda niko nije kriv što je riječ “copywriting” počela gubiti svoje značenje. U lingvistici taj fenomen prepoznajemo kao “semantičku satiru” – ponavljate riječ toliko puta da se s vremenom počne raspadati u nerazumljivi niz slova. Kako je copywriting svuda okolo, nije ništa neobično da smo izgubili svaku predstavu o onome što se predstavlja.

Je li riječ za digitalni pisač? Da li to uključuje stručnjaka za marketing? Što je s kreativnim i sadržajnim pisanjem? Može li se dogoditi da i vi budete copywriter? Bez obzira na to, pozivamo vas da nam se pridružite za brzu igru ​​definicija. Tko zna, možda se vaš pravi poziv krije na kraju ovog članka.

U potrazi za definicijom

Istina je da autorsko kopiranje pokriva širok posao tako da nije toliko iznenađujuće da čak ni sami autori autorskih prava ne mogu objasniti čime se bave. Samo pitajte jednoga i slušajte kako mucaju. U najboljem slučaju, dobit ćete najgoru logičku zabludu – kružnu definiciju.

Takav je onaj koji nudi Dictionary.com, što usput uopće ne definira autorsko kopiranje. Umjesto toga, on nudi drugu kružnu definiciju za copywriter, koja je uspostavljena kao “pisac kopije”. Doduše, objašnjenje na kraju postaje manje neispravno, gdje je specificirano da copywriter piše kopije “posebno za reklame ili reklamiranje”.

Možda je međusobna ekskluzivnost jedina naša šansa da to ispravimo. Do sada je najbolja definicija koju smo pronašli ona koja uspoređuje kopiranje s pisanjem sadržaja, kojom propisuje da prvi traži čitatelje da poduzmu mjere, dok drugi samo informira.

To je nešto s čim možemo raditi. Ako je stvaranje relevantnih i vrijednih sadržaja obostrano i za autorsko pismo i za pisanje sadržaja, onda njihova prepoznatljivost leži u njihovoj mogućnosti da se uključe. Autorska prava se, prema tome, mogu definirati kao umijeće davanja riječi na strateški, privlačan i djelotvoran način.

Autorska prava kao dio marketinga

No, kakve to veze ima s „reklamama i oglasima za javnost“? Očito je da je autorsko kopiranje neki marketinški, ali koji? Koliko je važna ta niša i zašto? Bez obzira na vrstu digitalnog pisanja, vrijeme je da otkrijete gdje kopiranje odgovara.

Prvo, recimo ovo: tradicionalno oglašavanje bori se za opstanak. Još je uvijek daleko od mrtve, naravno, ali stopa klikanja opada kako govorimo. Umjesto da plaćaju za plaćene reklame, publika sada reagira na organski marketing, ulazni i odlazni promet.

Bez obzira na to što postoji malo kopija autorskih prava i u izvanmrežnom oglašavanju, sa sigurnošću se može reći da je njegova glavna svrha ulazni marketing. U velikom broju slučajeva, to uključuje postove na blogovima, članke i infografike, premda tekstopisci kopiraju i čitav niz opisa proizvoda, e-pošte i postove na društvenim mrežama.

Kao takav, copywriting stoji na početku svake marketinške kampanje. Dok korisnici interneta žure u tražilicama za informacijama o proizvodima koje žele kupiti, copywriteri potiču svoje instinkte za kupovinu primamljivim temama i zanimljivim formulacijama.

Posljedično, svi dobivaju ono što žele. Čitatelji mogu uživati ​​u relevantnim informacijama na zabavan način, dok se brendovi bolje rangiraju u Googleu, privlače više kupaca i što je najvažnije, razvijaju glas koji je snažan, pouzdan i jedinstven..

Vještine koje copywriter treba posjedovati

Pisci tekstova pisaca moraju biti riječi riječi, naravno, ali tu ne prestaju njihovi zahtjevi za poslom. Postoji neslužbeno pravilo koje kaže da kvalitetan sadržaj traži postupak koji je upola istraživanje i jedna trećina uređivanja, dok stvarno pisanje čini samo oko šest posto ukupnog projekta.

Osim što su vješti u istraživanju, pisanju i uređivanju, copywriteri moraju svladati i neke aspekte upravljanja projektima, barem kada je riječ o planiranju i provedbi marketinških kampanja. To zahtijeva sveobuhvatni skup vještina kojega nije tako lako pronaći ili razvijati.

Slijede četiri elementa bez kojih copywriter ne može.

Pisanje i dalje

Kao što je spomenuto nekoliko puta prije, copywriting malo nadilazi osnovne vještine pisanja. Podrazumijeva se da je autor tekstova gramatika mora biti bezgrešan. Ipak, potreban je širok rječnik, čak i jezični jezik jedinstven za određene niše. Konačno, sve je najvažniji jedinstveni stil tekstopisca.

Snalažljivost

Samo iznimno uspješni autori tekstova mogu birati svoje teme. Što se tiče nas ostalih, svestranost je još jedna od ključnih sposobnosti. Početnici pišu o gotovo svemu, a očekuje se da znaju kako pronaći relevantne i pouzdane resurse za teme u rasponu od hrane za kućne ljubimce do vodeće generacije.

Kreativnost

Zvuči pomalo općenito, ali nije ništa drugo. Primjerice, uzmite gore spomenutu hranu za kućne ljubimce i zapamtite da je prvi uvjet za kopiranje teksta sposobnost da se bave. Posao copywritetera je učiniti bilo što zvučnim uzbudljivim, bez obzira koliko to bilo dosadno ili tehničko.

Reader-centricity

Iako SEO nije posao kopirajta, većina nas mora koketirati s njim da bi uspjela. U međuvremenu, Neil Patel ima različito razumijevanje kako funkcionira copywriting: prema njegovom stručnom mišljenju, ključne riječi, naslovi i sam sadržaj trebaju biti prilagođeni očekivanjima i potrebama čitatelja, a ne zadovoljavati se zahtjevima poslodavca..

Postupak izrade kopiranja

Usredotočenost na čitatelja dovodi nas do samog početka postupka kopiranja – bez obzira na to o čemu pisac treba pisati, njihova prva briga trebala bi biti kako to učiniti primamljivim i zadovoljiti čitatelja. To je zagonetka koju je potrebno rješavati iznova i iznova, na svakom koraku.

Istraživanje tržišta i niša

Općenito, istraživanje za copywriting projekt ima tri faze. Prvo, copywriter prikuplja informacije o proizvodu ili usluzi koja je pri ruci. Zatim se savjetuju s osobom koja je uključena u stvaranje ili prodaju. Konačno, copywriter se stavlja u cipele potencijalnog kupca, određujući kakav će ih sadržaj iskušati u kupovini.

Naime, ono na što se tržište i nišna istraživanja svode je postupak upoznavanja s čitateljevim očekivanjima i potrebama. Autori autorskih prava moraju prilagoditi sadržaj njihovoj razini svijesti jer o tome ovise dubina informacija i ton pisanja. Srećom, postoji mnogo popularnih alata za kopiranje i pisanje koji im pomažu u uspjehu u tom procesu.

Zatim, tekstopisac mora razumjeti temeljnu motivaciju koja se nalazi u korijenu stabla odluka potencijalnog klijenta. Ta je motivacija ključna za prilagodbu poruke koja odjekuje s publikom. Na kraju krajeva, ogroman broj odluka o kupnji temelji se na emocijama – kopija mora biti sposobna kopirati i čitateljeve srca.

Principi kopiranja

Ipak, to su samo najbolji tekstovi koji posjeduju emocionalnu komponentu. Puno je važnije da sadržaj mora biti dovoljno relevantan da bi pružio sve informacije koje potencijalni kupac treba znati. Jednom riječju, dobar primjerak mora čitatelju ponuditi jasne koristi.

Tri principa autorskog pisanja doprinose tome koliko je vrijedan i koristan sadržaj: AIDA, WAYS i You vs. We. Sva su trojica podjednako valjana pa ćemo ih ukratko ispitati.

AIDA

Budući da je vrhunska formula za uspješne prodajne parcele, AIDA je brzo pronašla svoj put u setove za copywriting. “A” označava čitateljevu “pažnju” da kopija mora privući, “I” za “interes” koji bi trebali pokazati za proizvod nakon čitanja kopije, “D” za “želju” za kupnjom i “A” za moguće “akcije” koja čitatelja pretvara u kupca.

NAČINA

Ono što zvuči kao glupo ime za metodu copywritinga, ustvari je pametna kratica za “Write as You Speak”. WAYS predlaže jednostavnost stila i razgovornog jezika, što predstavlja najbolji princip kada je u pitanju sažeti, a opet prekriveni činjenicama.

Ti protiv nas

Sjećate se usredotočenosti na čitatelja? Vi vs. Mi se ne fokusiramo samo na to, pazeći da kopija zadovoljava potrebe publike, umjesto da guramo prikrivenu samopromociju.

Izrada sadržaja

Kad se istraživanje izvodi ispravno, stvaranje sadržaja je najlakši dio procesa. Radi se o stavljanju svih dijelova slagalice u skladnu cjelinu, što je zadatak za koji autori teksta smatraju da ih nevjerojatno voli. Jedino što treba je vrijeme i fokus jer je sve ostalo već tamo.

Najbolji savjet je da sve informacije koje imate ubacite u jedan, neprekinuti niz riječi. Ne prestanite čitati ono što ste napisali, već nastavite s pisanjem (pišete li blog blog, prodajnu e-poštu ili knjiga). Na kraju ove faze, copywriter bi trebao imati sirovu verziju kopije, onu koja je korisna za čitatelja i uzdignuta stilom, iako ne nužno polirana jezikom i spremna za objavljivanje..

Gramatička recenzija

Napokon stižemo do posljednjeg poglavlja našeg priručnika za kopiranje. To je ujedno i posljednji dio kreativnog procesa i završni komad zagonetke. Uređivanje bi trebalo kopiju učiniti potpuno besprijekornom, a obično podrazumijeva više od jednostavne provjere gramatike.

Pišite bolje, odmah!

Gramatički vas čini boljim piscem pronalaženjem i ispravljanjem do 10 minuta više pogrešaka od vašeg obrađivača teksta

U izdavačkoj industriji urednik kopija odgovoran je za sve, od sintakse i strukture rečenica do točnih riječi i željenog stila. Isto se odnosi i na autorsko kopiranje, zbog čega ovaj dio postupka zahtijeva više vremena i truda nego samo pisanje.

Koliko god dobro napisana možda mislite da je kopija, razmislite ponovo. Uzmite perspektivu potencijalnog kupca i pročitajte je onoliko puta koliko vam treba dok napokon ne zvuči dovoljno informativno i uzbudljivo da biste je privukli i zadržali. Pazite na pogrešake pri upisu i sitnica jer moderni čitatelji imaju toleriranu grešku.

Zaključak

Sada kada znate što je copywriting i što rade copywriteri, možemo se samo nadati da ćemo vas uskoro vidjeti. Bez obzira na to koji bi mogao biti vaš tempo i kako god odlučite prilaziti mu, budite strpljivi i predani. Uspjeh možete uspjeti samo pomoću pokušaja i pogreške, zato nastavite s pisanjem.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map