Deset karakteristika bloga i kvalitetan blog post

Karakteristike-of-a-blog


Ponekad je internetski časopis, a drugi put informativna web stranica, blog način na koji se upuštavaju uglašeni pisci i podučavaju znatiželjne čitatelje. To je mjesto u internetskom svemiru gdje pojedinci (ili grupe njih) mogu izraziti svoje misli i podijeliti ih sa milionima.

Definicija bloga je pomalo neuhvatljiva, a načini za njihovo opisanje su brojni.

Najpopularnije niše za bloganje bave se osobnim financijama i razvojem, zdravljem i fitnesom, ljepotom i modom, a svima je najdraže – blog o hrani. Blogovi mogu biti duboko osobni i introspektivni, nalik internetskom dnevniku. Kada ih pišu profesionalni novinari, oni posjeduju dovoljno snage da utječu na poslovanje i politiku.

Mora postojati nešto zajedničko sa svima njima, zar ne? Neka univerzalna karakteristika u inače višeglasnom svijetu?

Deset karakteristika bloga

Nešto smo brojili i završili s deset glavnih karakteristika bloga:

1. Blog uvijek mora biti dinamičan

Uobičajeno pitanje o blogu je kako se odnosi na web mjesto – jesu li ta dva u osnovi ista ili postoje razlike između njih? Iako su web stranice uglavnom prezentacijske, blogovi su uvijek namijenjeni za angažiranje. Web stranica je, dakle, statična, za razliku od bloga koji mora biti dinamičan.

Podaci koje nude web stranice prikazani su na statičkim stranicama, u obliku zimzelenog sadržaja za koji nije potrebno ažuriranje. S druge strane, postovi na blogu su poput zapisa u dnevniku; uključuju datum objavljivanja i metaoznake. Novi unosi i redovna ažuriranja ključni su za vođenje bilo koje vrste bloga.

2. Postovi se prikazuju obrnutim redoslijedom

Za razliku od osobnog dnevnika zapisanog u bilježnicu, unosi na blogu prikazuju se obrnutim kronološkim redoslijedom – najnoviji su postovi pri vrhu. Najnoviji guraju prethodno objavljene dolje s popisa sve dok potpuno ne nestanu s odredišne ​​stranice. Stariji postovi obično se arhiviraju na sljedećim stranicama, ali ih se može organizirati prema mjesecu ili godini kad su prvi put objavljeni.

3. Većina blogova ima istu strukturu

Prvo dolazi zaglavlje s izbornikom ili navigacijskom trakom kako biste ispraznili stranicu i napravili odličan prvi dojam. Nakon toga slijedi glavno područje sadržaja na kojem se objavljuju postovi na blogu ili po redoslijedu objavljivanja ili prema relevantnosti. Dolje su stranice za kontakt, pravila o privatnosti i relevantne poveznice u urednom podnožju. Bočna traka ističe omiljene unose i prikazuje profile na društvenim mrežama i poziv na radnju.

osnovna struktura bloga

Slobodno koristite ovaj predložak na svojoj web stranici

4. Vodeća zvijezda bloga je njegov sadržaj

Različiti blogovi objavljuju različite vrste postova, iako se većina oslanja na snagu pisane riječi. Ovisno o autorovoj namjeri, članak je obično mišljenje, upute ili vijesti. Monotoni dijelovi teksta odvojeni su slikama ili videozapisima.

Post na blogu može biti i slika s malo ili bez teksta. Čest je trend u modnim i putopisnim blogovima, iako također nije rijetkost da poslovne niše objavljuju infografike umjesto instruktivnih članaka. Ali bez obzira na medij, blog je uvijek definiran kvalitetom objavljenog sadržaja.  

Preporučeno čitanje: Kako pisati sadržaj bloga

5. Naslovi trebaju biti privlačni

Imenovanje blogova je umjetnost sama po sebi. Iza nas stoji cijela filozofija pisanje naslova članaka – jedan uvjerljiv zvuk može uistinu ušutjeti buku, generirajući klikove, potičući promet i mami čitatelja da čita. Nigdje u internetskom svemiru naslovi ne dobivaju istu vrstu pozornosti kao ovdje.

6. Jedno se pravilo odnosi na sve blogove: relevantnost

Iako svaki zanimljivi sadržaj mora biti relevantan, ovo se pravilo posebno odnosi na postove na blogovima. Mogu se razlikovati u vrstama, medijima, formatima i stilovima; da bi potakle interes ili izazvale raspravu, moraju biti originalne i jedinstvene; ali da ih se uopće pročita, postovi na blogovima uvijek moraju ispuniti svoje obećanje.

7. Blogovi i veze idu ruku pod ruku

Kao promotivna strategija, izgradnja linkova nije ograničeno na blogovske postove, ali definitivno je karakteristika koju dijele svi pristojni blogovi. Blogovi i veze idu ruku pod ruku čak i kad marketing nije cilj. Interno povezivanje, na primjer, osigurava intuitivnu navigaciju između međusobno relevantnih postova, pružajući tako izvanredno iskustvo čitanja. Radi se o protoku i olakšanju prijenosa znanja.

8. Blog je utemeljen na osobnom dodiru

Riječ “blog” potječe od ranije verzije “weblog”, koja se u početku odnosila na osobne internetske časopise. Prije nego što su blogovi postali politički početkom 2000-ih, bili su samo sredstvo za objavljivanje privatnih misli i mišljenja. Osobni dodir, međutim, i danas ostaje njihova vitalna karakteristika.

Čak i sa današnjim univerzalnim temama, preporučeni interpretativni pristup je onaj koji podrazumijeva jedinstvenost. Ako tema zahtijeva krajnju objektivnost, osobni dodir se ostvaruje kroz individualistički stil pisanja. Svaki autor bloga ima stranicu “O meni” i različitu oznaku potpisa.

9. Postovi uvijek trebaju poticati raspravu

Odjeljak komentara još je jedna uzajamna karakteristika uglednih blogova. Obično se nalazi na kraju svakog posta, kao mjesto na kojem će čitatelji stupiti u razgovor i ostaviti svoje iskrene povratne informacije. Svi čitatelji imaju mogućnost izazivanja odgovora i poticanja interakcije.

10. Svi se blogovi odnose na komunikaciju

Sa ili bez otvorene rasprave, komunikacija je i dalje krajnja svrha svakog posta na blogu. Ako je blog promotivni, njegov je cilj privući publiku i otvoriti dijalog koji će ih, nadamo se, uvjeriti da kupuju ono što vlasnik prodaje. Ako ne o prodaji, onda je riječ o širenju riječi.

Bilo da prenosi znanje, nudi rješenja ili jednostavno zabavlja, bloganje je sjajan način dosezanja i komunikacije sa svijetom. Bez ikakvog pitanja, takva je transformativna moć slobodnog izražavanja i razmjene najvažnija karakteristika svakog fantastičnog bloga.

Karakteristike kvalitetnog posta na blogu

Svaki blog traži vrijeme i trud. Vrijeme utrošeno na stvaranje kvalitetnih postova pretvara izravno u više klikova i veći promet na web mjestu, što investiciju isplati.

Mnogo je stvari koje mogu utjecati na kvalitetu vaših blogova, a sve uglavnom ovisi o vašoj niši, stilu i publici. Međutim, bez obzira koliko raznoliki su postovi na blogovima, postoji nekoliko stvari na koje bi svi trebali obratiti veliku pažnju ako žele ostaviti sveukupan dobar dojam na svoje čitatelje.

Zamišljeni dizajn

Već smo se dotakli teme monotonih dijelova teksta i koliko su nepoželjni u postovima na blogovima. Razlog tome je koliko brzo vaši čitatelji donose prosudbu o vašem postu. Imali ste otprilike 50 milisekundi kako biste napravili dobar prvi dojam.

Blokovi teksta često su neodoljivi, a ako čitatelji ne mogu lako pregledati tekst, oni će se kretati s vaše web lokacije. Stoga obavezno upotrijebite kratke odlomke, a tekst podijelite s nekoliko zanimljivih vizualnih slika poput slika, GIF-ova, videozapisa, infografika itd..

Savršena duljina

Jedno od najčešćih pitanja o postovima na blogu je koliko bi trebali trajati. Najjednostavniji odgovor je dovoljno dugačak.

Većina bi vjerovala da je zbog kraći raspon pažnje čitatelja, sami bi postovi trebali biti kraći.

Činjenica je da, koliko je vaš post informativan i sve dok odgovara na pitanja vaše publike, nije važno koliko je dugo.

Ako imate ograničenje od 500 riječi, ali imate još puno toga za reći o toj temi, idite odmah. S druge strane, ne raširite sadržaje od 500 riječi na 3000 riječi.

Fokus bi trebao biti na kvaliteti sadržaja. Sve dok blog objavljuje čitatelju vrijednost, duljina joj je nevažna.

Izvorni sadržaj

Bez obzira na nišu koju odaberete za svoj blog, više je nego vjerovatno da je netko prije obrađivao temu. Sve je već rečeno i učinjeno, ali to ne znači da trebate samo kopirati i zalijepiti sadržaj.

U prvom redu, da biste se istakli iz gomile, morate ponuditi novi pristup obrađenim temama. To možete učiniti s vašim tonom glasa, stilom pisanja ili gledištem.

Vraćajući se tom “osobnom dodiru”, ako ste odabrali nišu kojoj ste strastveni, nudeći svoj jedinstveni pristup tome ne bi trebalo biti teško.

Velika istraživanja

Svaki kvalitetni post na blogu zahtijeva vrijeme i trud koji su uloženi u istraživanje. Što se više posvetite istraživanju, lakše će vam biti pisanje posta.

Prvenstveno, to će vam dati uvid u tuđa mišljenja o ovoj temi, uronite dublje u nju, olakšavajući oblikovanje vlastitog jedinstvenog pristupa njoj.

Drugo, najlakši način da izgubite čitatelje jest nepouzdanost. Svaka tvrdnja mora biti potkrijepljena dokazima, tako da su veze i navodi iz vjerodostojnih izvora ključni.

Spremni ste samostalno započeti blog?

Pokretanje vlastitog bloga vrši se u nekoliko koraka. Prvo, trebate naziv za svoj blog i odaberite platformu za bloganje. Toplo preporučujemo WordPress.org, platformu koja hostira sam.

Nakon što odlučite za svoje ime, trebat ćete odabrati uslugu web hostinga. Za nove blogere preporučujemo Bluehost, tvrtku koja upravlja preko 2 milijuna web stranica širom svijeta. Dobit ćete Besplatno ime domene kad se prijavite s njima i oni ponude a 30-dnevna garancija povrata novca.

Bluehost web hosting tvrtku preporučuje WordPress.org kao jedan od “najboljih i najsjajnijih u svijetu hostinga”.

WordPress Bluehost

Zaključak

Definicija bloga može biti neuhvatljiva, ali to je u redu. Kao što svaki bloger može posvjedočiti, privlačnost ove prakse proizlazi iz njezine raznolikosti. Prethodne karakteristike su stoga više ono što biste nazvali smjernicama nego što su to jedinstvena pravila, osim jednog zajedničkog nazivnika. Komunikacija ostaje bit bloganja, dok sve ostalo služi kako bismo pomogli da se angažiramo, zavedemo i oduševimo naše čitatelje.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Liked Liked