Mi az a szövegírás? Ki az író?

Mi az a szövegírás?


Lehet, hogy senki sem hibája, hogy a „copywriting” szó elvesztette jelentését. A nyelvészetben ezt a jelenséget „szemantikus telítettségként” ismerjük fel – olyan sokszor ismételsz meg egy szót, hogy végül szétszóródik érthetetlen betűsorová. Mivel a szövegírás mindenütt megtalálható, semmi különös, hogy elveszítettünk minden ötletet arról, hogy mi az.

Ez egy szó a digitális firkálóról? Bevon egy marketing szakembert? Mi a helyzet a kreatív és a tartalmi írással? Lehet, hogy Ön is copywriter vagy? Bárhogy is legyen, meghívjuk Önt, hogy csatlakozzon hozzánk egy gyors meghatározási játékhoz. Ki tudja, lehet, hogy valódi hívása elrejtőzik a cikk végén.

A meghatározás elérése érdekében

Az igazság az, hogy a copywriting olyan hatalmas munkákat foglal magában, hogy nem olyan meglepő, ha még a copywriterek sem tudják megmagyarázni, mit élnek megélésük érdekében. Csak kérdezz egyet, és hallgass rájuk dadogva. A legjobb esetben a legrosszabb logikai tévedés érkezik – körkörös meghatározás.

Ezt kínálta Dictionary.com, amely egyébként egyáltalán nem határozza meg a copywritert. Ehelyett egy körkörös meghatározást kínál a copywriterek számára, amelyeket „copy copy írónak” hívtak be. Kétségtelen, hogy a magyarázat a végén kevésbé hibás, amikor meghatározásra kerül, hogy a copywriterek másolatot írnak, „különösen reklámok vagy reklámanyagok számára”..

Talán a kölcsönös kizárólagosság az egyetlen esélyünk, hogy helyrehozjuk. Eddig a legjobb definíciót találtuk, amely összehasonlítja a copywritert a tartalomírással, előírva, hogy az első az olvasókat cselekszik, míg az utóbbi csak tájékoztatja.

Nos, ezzel dolgozhatunk. Ha a releváns és értékes tartalom létrehozása kölcsönös mind a copywrite, mind a tartalomírás szempontjából, akkor megkülönböztethetőségük abban rejlik, hogy elkötelezettek-e. A szövegírást tehát úgy lehet meghatározni, mint a szavak stratégiai, magával ragadó és cselekvési módon történő kézbesítésének művészetét.

Szövegírás a marketing részeként

De mi köze van annak a „reklámokhoz és reklámjelentésekhez”? Nyilvánvaló, hogy a copywriting valamilyen marketing, de melyik? Mennyire fontos ez a rés, és miért? Bármi is legyen a digitális firkolás, ideje kideríteni, hogy hol illeszkedik a szövegírás.

Először is mondjuk ezt: a hagyományos reklám küzd a túlélésért. Természetesen még messze van a halottól, de az átkattintási arány csökken, amint beszélünk. A fizetett reklámok elhárítása helyett a közönség a bio marketingre, a bejövőre és a kimenőre egyaránt reagál.

Annak ellenére, hogy az offline reklámozásban is van egy kis szövegírás, biztonságos azt mondani, hogy elsődleges hangsúlya a bejövő marketing. Nagyon sok esetben ide tartoznak a blogbejegyzések, cikkek és infografikák, bár a copywriterek sok termékleírást, e-mailt és közösségi médiabejegyzést is készítenek..

Mint ilyen, a copywriting minden marketing kampány elején áll. Amint az internethasználók a keresett motorokhoz keresnek információkat vásárolni kívánt termékekről, a copywriterek csábító témákkal és vonzó szövegekkel ösztönzik vásárlási ösztöneiket.

Következésképpen mindenki megkapja azt, amit akar. Az olvasók nagyon szórakoztató módon élvezhetik a releváns információkat, míg a márkák jobban rangsorolódnak a Google-ban, több ügyfelet vonzanak, és ami a legfontosabb: erős, megbízható és egyedi hangot fejlesztenek ki..

Olyan készségek, amelyekkel a copywritert meg kell birtokolni

A szövegírónak természetesen szavasnak kell lennie, de ez nem áll ott, ahol a munkaköri igényük véget ér. Van egy nem hivatalos szabály, amely szerint a minőségi tartalom a kutatás felét és egyharmadik szerkesztését igényli, míg a tényleges írás csak a teljes projekt körülbelül hat százalékát teszi ki.

Amellett, hogy ügyesen kutatja, írja és szerkeszti, a copywritereknek el kell ismerniük a projektmenedzsment bizonyos aspektusait is, legalábbis a marketingkampányok tervezése és végrehajtása során. Ehhez olyan átfogó készségkészletre van szükség, amelyet nem olyan könnyű megtalálni és fejlesztni.

Az alábbiakban látható a négy elem, amelyek nélkül a copywrite nem képes.

Írás és azon túl

Mint korábban már néhányszor említettem, a copywriting egy kicsit meghaladja az alapvető íráskészségeket. Magától értetődik, hogy a copywriterek nyelvtan mozdulatlannak kell lennie. Ennek ellenére széleskörű szókincsre van szükség, még bizonyos nichekre jellemző nyelvszóval is. Végül, a copywriterek egyedi stílusa teszi a különbséget.

Találékonyság

Csak kivételesen sikeres copywriterek választhatják meg témájukat. Mint minket, a sokoldalúság egy másik készség, amely döntő jelentőségű. A kezdők nagyjából mindent írnak, és várhatóan tudják, hogyan lehet releváns és megbízható forrásokat találni a kedvtelésből tartott állatok eledelétől a vezető generációig terjedő témákhoz..

kreativitás

Kicsit általánosnak hangzik, de nem más, mint. Vegyük például a fent említett kedvtelésből tartott állatok eledelét, és ne felejtsük el, hogy a copywriting első követelménye az elkötelezettség. A szövegíró feladata, hogy bármi izgalmas legyen, függetlenül attól, hogy unalmas vagy technikai jellegű.

Reader-központúság

Bár a SEO nem pontosan a copywriterek feladata, a legtöbbünknek sikerrel flörtölnie kell vele. Eközben Neil Patel eltérően érti a copywriting működését: szakértői véleménye szerint a kulcsszavakat, a címeket és a tartalmat is az olvasó elvárásainak és igényeinek megfelelően kell kialakítani, nem pedig a munkaadói márka elvárásainak megfelelően..

Másolás létrehozása

Az olvasóközpontúság a copywrite folyamat kezdetéhez vezet – mindegy, hogy a copywritert írnia kell, az elsődleges gondjuk az, hogy hogyan lehet csábítóvá tenni és kielégíteni az olvasót. Ezt a rejtvényt újra és újra meg kell oldani, minden úton.

Piaci és réstani kutatás

Általában a copywrite projekt kutatása három szakaszból áll. Először: a copywriter összegyűjti az elérhető termékkel vagy szolgáltatással kapcsolatos információkat. Ezután konzultálnak az alkotóval vagy az eladással foglalkozó személyekkel. Végül, a copywriterek felveszik magukat a potenciális vásárló cipőjébe, és meghatározzák, hogy milyen tartalom vonzza őket vásárláshoz..

Pontosabban, hogy mely piac- és réstani kutatások következnek be, az az olvasó elvárásainak és igényeinek megismerése. A szövegírónak a tartalmat a tudatosság szintjéhez kell igazítania, mivel attól függ mind az információ mélysége, mind az írás hangja. Szerencsére számos népszerű copywriting és író eszköz létezik, amelyek segítenek nekik abban, hogy sikeresek legyenek a folyamatban.

Ezután a copywritert meg kell értenie az alapvető motivációt, amely a kilátástevő döntési fajának gyökere. Ez a motiváció elengedhetetlen a közönséggel rezonáló üzenet testreszabásához. Végül is hatalmas számú vásárlási döntés érzelmeken alapul – hogy részt vegyen, egy példánynak képesnek kell lennie arra is, hogy megbélyegzze az olvasó szívfonalait is..

Szövegírás elvei

Ennek ellenére az érzelmi komponenst csak a legjobb szövegek tartalmazzák. Sőt, ami még fontosabb, a tartalomnak elég relevánsnak kell lennie ahhoz, hogy rendelkezésre bocsásson minden olyan információt, amelyet a potenciális vásárlónak tudnia kell. Egyszóval egy jó példánynak egyértelmű előnyt kell kínálnia az olvasó számára.

Három copywriting alapelv hozzájárul ahhoz, hogy az értékes és hasznos tartalom mennyire hasznos: AIDA, WAYS és You vs We. Mindhárom egyformán érvényes, tehát röviden megvizsgáljuk mindegyiket.

AIDA

Mivel az AIDA a sikeres értékesítési helyek végső formulája, gyorsan megtalálta az utat a copywriting készletekbe. Az „A” az olvasó „figyelmét” jelenti, amelyet egy példánynak vonzania kell, „I” az „érdeklődés” iránt, amelyet a terméknek a példány elolvasása után meg kell mutatnia, „D” a vásárlás „vágyát”, és „A” az esetleges „akcióhoz”, amely az olvasót ügyféllé alakítja.

MÓDOKON

A szövegírás módjának ostoba hangja valójában az „Írj, miközben beszélek” okos rövidítése. A WAYS a stílus egyszerűségét és a beszélgetési nyelvet javasolja, ezáltal a legjobb elv a tömör, mégis tényeken átívelő copywriting esetében..

Te vs mi

Emlékszel az olvasó-központúságra? Te vs Ön arra összpontosítunk, hogy csakis arra törekszünk, hogy a másolat megfeleljen a közönség igényeinek, ahelyett, hogy elrejti a rejtett önpromóciót.

Tartalom létrehozása

Ha a kutatás helyesen zajlik, a tartalom létrehozása a folyamat legegyszerűbb része. Arról szól, hogy az összes puzzle-darabot koherens egészgé alakítja, ezt a feladatot a copywriterek hihetetlenül érdekesnek találják. Az egyetlen dolog, amire szükség van, az idő és a fókusz, mivel minden más már ott van.

A legjobb tanács az, ha összes információját egyetlen megszakítás nélküli szavakba helyezi. Ne hagyja abba az olvasást, amit leírt, hanem folytatja az írást (függetlenül attól, hogy blogbejegyzést, értékesítési e-mailt vagy könyv). Ennek a szakasznak a végén a szövegírónak rendelkeznie kell a másolat nyers verziójával, amely az olvasó számára előnyös és stílusosan emelt, bár nem feltétlenül nyelvi formában csiszolt és készen áll a közzétételre..

Nyelvtani áttekintés

Végül eljutunk a copywriting kézikönyvünk utolsó fejezetéhez. Ugyanakkor ez a kreatív folyamat utolsó része és a rejtvény utolsó darabja. A szerkesztésnek egy másolatot teljesen bolondnak kell lennie, és ez általában több, mint egy egyszerű nyelvtani ellenőrzés.

Írjon jobb, most!

Grammarly révén jobb íróvá válik, mivel akár 10 percig több hibát találhat és javíthat, mint a szövegszerkesztő

A kiadói ágazatban a másolat-szerkesztő felel mindenért, a szintaxistól és a mondat felépítésétől a pontos szóválasztásig és az előnyben részesített stílusig. Ugyanez vonatkozik a copywritere is, ezért a folyamat ezen része több időt és erőfeszítést igényel, mint maga az írás.

Bármennyire is jól írt, gondolod, hogy a példány van, gondolj újra. Vegye figyelembe a potenciális vásárló perspektíváját és olvassa el annyiszor, amennyire szüksége van, amíg végül informatívnak és izgalmasnak tűnik, hogy vonzza és megtartsa. Óvakodj a helyesírási és kisebb kérdésektől, mivel a mai olvasók nincsenek tolerálva a hibákkal szemben.

Következtetés

Most, hogy tudja, mi a copywriting és mit tesznek a copywriterek, csak remélhetjük, hogy hamarosan közeledik a környékünkbe. Bármi is legyen a tempója, és bárhogy is dönt, hozzááll, türelmes és elkötelezett maradjon. Végül is csak kísérletezéssel és tévedéssel lehet sikeres, tehát csak írj tovább.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map