Wat is copywriting? Wie is een tekstschrijver?

Wat is copywriting-


Het kan niemands schuld zijn dat het woord ‘copywriting’ zijn betekenis begint te verliezen. In de taalkunde herkennen we dit fenomeen als ‘semantische verzadiging’ – je herhaalt een woord zo vaak dat het uiteindelijk uiteenvalt in een onbegrijpelijke reeks letters. Aangezien er overal copywriting is, is het niets bijzonders dat we elk idee van waar het voor staat verloren zijn.

Is het een woord voor een digitale krabbel? Betrekt het een marketingprofessional? Hoe zit het met creatief en inhoudelijk schrijven? Kan het zijn dat jij ook copywriter bent? Hoe het ook zij, we nodigen u uit om met ons mee te doen voor een snel spel van definities. Wie weet, het kan zijn dat je ware roeping zich aan het einde van dit artikel verbergt.

Op zoek naar definitie

De waarheid is dat copywriting een reeks banen omvat die zo groot zijn dat het niet zo verrassend is als zelfs copywriters zelf niet kunnen uitleggen wat ze voor de kost doen. Vraag er maar een, en luister naar ze stotteren. In het beste geval ontvangt u de ergste logische denkfout – een circulaire definitie.

Dat is degene die wordt aangeboden door Dictionary.com, die overigens helemaal geen copywriting definieert. In plaats daarvan biedt het een andere circulaire definitie voor een tekstschrijver, opgericht als ‘een schrijver van een kopie’. Toegegeven, de uitleg wordt aan het eind minder fout, waar wordt gespecificeerd dat een tekstschrijver kopieën schrijft ‘speciaal voor advertenties of publiciteitsuitgaven’.

Misschien is wederzijdse exclusiviteit onze enige kans om het goed te doen. Tot dusverre is de beste definitie die we hebben gevonden degene die copywriting vergelijkt met het schrijven van inhoud, waarbij wordt bepaald dat de eerste lezers ertoe aanzet actie te ondernemen, terwijl de laatste alleen informeert.

Dat is iets waar we mee kunnen werken. Als de creatie van relevante en waardevolle inhoud wederzijds is voor zowel copywriting als contentwriting, dan ligt hun onderscheid in hun potentieel om te engageren. Copywriting kan daarom worden gedefinieerd als de kunst van het leveren van woorden op een strategische, boeiende en bruikbare manier.

Copywriting als onderdeel van marketing

Maar wat heeft het precies te maken met ‘advertenties en publiciteitsuitgaven’? Het is duidelijk dat copywriting marketing is, maar welke? Hoe belangrijk is het voor deze niche en waarom? In wat voor soort digitaal krabbelen je ook bent, het is tijd om uit te zoeken waar copywriting past.

Laten we eerst dit zeggen: traditionele reclame heeft moeite om te overleven. Het is natuurlijk nog lang niet dood, maar de klikfrequenties dalen terwijl we spreken. In plaats van te vallen voor betaalde commercials, reageert het publiek nu op organische marketing, zowel inkomend als uitgaand.

Ondanks dat er ook een beetje copywriting is in offline adverteren, is het veilig om te zeggen dat de primaire focus inkomende marketing is. In een groot aantal gevallen omvat dit blogposts, artikelen en infographics, hoewel copywriters ook heel wat productbeschrijvingen, e-mails en posts op sociale media doen.

Als zodanig staat copywriting aan het begin van elke marketingcampagne. Terwijl internetgebruikers zich haasten naar zoekmachines voor informatie over producten die ze willen kopen, moedigen copywriters hun winkelinstinct aan met aantrekkelijke thema’s en boeiende bewoordingen.

Zo krijgt iedereen wat hij wil. Lezers kunnen op een zeer vermakelijke manier genieten van de relevante informatie, terwijl merken beter scoren in Google, meer klanten aantrekken en vooral een stem ontwikkelen die sterk, betrouwbaar en uniek is.

Vaardigheden waarover een tekstschrijver moet beschikken

Een tekstschrijver moet natuurlijk een woordsmid zijn, maar hier houdt het niet op. Er is een onofficiële regel die zegt dat hoogwaardige inhoud vraagt ​​om een ​​proces dat half onderzoek en een derde bewerking vereist, terwijl het daadwerkelijke schrijven slechts ongeveer zes procent van het totale project uitmaakt.

Behalve dat ze vaardig zijn in onderzoek, schrijven en redigeren, moeten copywriters ook enkele aspecten van projectmanagement beheersen, tenminste als het gaat om het plannen en implementeren van marketingcampagnes. Dat vraagt ​​om een ​​uitgebreide vaardigheden die niet zo gemakkelijk te vinden of te ontwikkelen is.

Hieronder volgen de vier elementen waar een tekstschrijver niet zonder kan.

Schrijven en verder

Zoals een paar keer eerder vermeld, gaat copywriting een beetje verder dan de basis schrijfvaardigheid. Het spreekt voor zich dat die van een copywriter is Grammatica moet onberispelijk zijn. Toch is er ook een brede woordenschat nodig, zelfs een taal die uniek is voor bepaalde niches. Ten slotte is het de unieke stijl van de tekstschrijver die het verschil maakt.

Vindingrijkheid

Alleen uitzonderlijk succesvolle copywriters mogen hun onderwerpen kiezen. Wat de rest van ons betreft, is veelzijdigheid een andere vaardigheid die cruciaal is. Beginners schrijven over vrijwel alles en er wordt van hen verwacht dat ze weten hoe ze relevante en betrouwbare bronnen kunnen vinden voor onderwerpen variërend van voedsel voor huisdieren tot het genereren van leads.

Creativiteit

Het klinkt een beetje algemeen, maar het is niets anders. Neem bijvoorbeeld het hierboven genoemde voer voor huisdieren en onthoud dat de eerste vereiste voor copywriting het vermogen is om betrokken te zijn. Het is de taak van een tekstschrijver om alles opwindend te laten klinken, ongeacht hoe saai of technisch het ook is.

Lezer centraal

Hoewel SEO niet bepaald de taak van een copywriter is, moeten de meesten van ons ermee flirten om te slagen. Ondertussen heeft Neil Patel een ander begrip van hoe copywriting werkt: naar zijn mening van experts moeten de zoekwoorden, koppen en inhoud zelf worden afgestemd op de verwachtingen en behoeften van de lezer, en niet op die van het employer brand..

Kopieer aanmaakproces

Lezer-centriciteit brengt ons tot het allereerste begin van het copywritingproces – wat het ook is dat een copywriter moet schrijven, hun eerste zorg moet zijn hoe ze het verleidelijk kunnen maken en de lezer tevreden kunnen stellen. Dat is het raadsel dat keer op keer moet worden opgelost, bij elke stap.

Markt- en niche-onderzoek

Onderzoeken voor een copywritingproject kent over het algemeen drie fasen. Eerst verzamelt een tekstschrijver informatie over het product of de dienst die voorhanden is. Vervolgens raadplegen ze een persoon die betrokken is bij het maken of verkopen. Ten slotte kruipt een tekstschrijver in de schoenen van een potentiële koper en bepaalt hij wat voor soort inhoud hem zou verleiden tot een aankoop.

Concreet, waar markt- en niche-onderzoek op neerkomt, is het proces om vertrouwd te raken met de verwachtingen en behoeften van de lezer. Een tekstschrijver moet de inhoud aanpassen aan zijn bewustzijnsniveau, omdat zowel de diepte van de informatie als de toon van het schrijven ervan afhangen. Gelukkig zijn er veel populaire copywriting- en schrijftools om hen te helpen slagen in het proces.

Vervolgens moet een tekstschrijver de kernmotivatie begrijpen die aan de basis ligt van de beslissingsboom van de prospect. Deze motivatie is cruciaal voor het afstemmen van een boodschap die resoneert met het publiek. Immers, een groot aantal aankoopbeslissingen is gebaseerd op emoties – om betrokken te zijn, moet een kopie ook in staat zijn om de misdadiger in de harten van de lezer te raken.

Copywriting principes

Toch zijn het alleen de beste teksten die de emotionele component bevatten. Veel belangrijker is dat de inhoud relevant genoeg moet zijn om alle informatie te bieden die een potentiële klant moet weten. Kortom, een goed exemplaar moet de lezer duidelijke voordelen bieden.

Drie copywritingprincipes dragen bij aan hoe waardevol en nuttig inhoud is: AIDA, WAYS en You vs. We. Alle drie zijn even geldig, dus we zullen ze kort bespreken.

AIDA

Als ultieme formule voor succesvolle verkooppraatjes heeft AIDA snel zijn weg gevonden naar de copywritingkits. “A” staat voor de “aandacht” van de lezer die een kopie moet aantrekken, “I” voor de “interesse” die ze voor het product moeten tonen na het lezen van een kopie, “D” voor de “wens” om een ​​aankoop te doen, en “A” voor de uiteindelijke “actie” die een lezer in een klant verandert.

MANIEREN

Wat klinkt als een domme naam voor een copywriting-methode, is in feite een slimme afkorting voor ‘Write as You Speak’. WAYS stelt eenvoud van stijl en gesprekstaal voor, en is dus het beste principe als het gaat om beknopte, maar feitelijke copywriting.

Jij versus wij

Herinner je de aandacht van de lezer? U versus wij richten ons op niets anders dan ervoor te zorgen dat de kopie voldoet aan de behoeften van het publiek in plaats van onverhulde zelfpromotie te stimuleren.

Content creatie

Als het onderzoek goed is gedaan, is het maken van inhoud het gemakkelijkste onderdeel van het proces. Het gaat erom alle puzzelstukjes in een coherent geheel te plaatsen, wat een taak is die copywriters ongelooflijk lonend vinden. Het enige dat nodig is, is tijd en focus, want al het andere is er al.

Het beste advies is om alle informatie die je hebt in één, ononderbroken woordenstroom te plaatsen. Stop niet om te lezen wat je hebt opgeschreven, maar blijf schrijven (of je nu een blogpost, een verkoopmail of een een boek). Aan het einde van deze fase zou een tekstschrijver een onbewerkte versie van de kopie moeten hebben, degene die gunstig is voor de lezer en van een hoger niveau is, hoewel niet noodzakelijk gepolijst in taal en klaar voor publicatie.

Grammatica recensie

Ten slotte komen we aan bij het laatste hoofdstuk van ons handboek voor copywriting. Tegelijkertijd is het het laatste deel van het creatieve proces en het laatste stukje van de puzzel. Bewerken moet een kopie volledig waterdicht maken, en het houdt meestal meer in dan een simpele grammaticacontrole.

Schrijf nu beter!

Grammatica maakt je een betere schrijver door tot 10 minuten meer fouten te vinden en te corrigeren dan je tekstverwerker

In de uitgeverswereld is een kopieer-editor verantwoordelijk voor alles, van syntaxis en zinsstructuur tot nauwkeurige woordkeuzes en voorkeurstijl. Hetzelfde geldt voor copywriting, daarom kost dit deel van het proces meer tijd en moeite dan het schrijven zelf.

Hoe goed u ook denkt dat de kopie is, denk opnieuw. Neem het perspectief van de potentiële koper en lees het zo vaak als je nodig hebt, totdat het eindelijk informatief en opwindend genoeg klinkt om aan te trekken en vast te houden. Pas op voor typefouten en kleine problemen, aangezien moderne lezers geen enkele tolerantie hebben voor fouten.

Conclusie

Nu u weet wat copywriting is en wat copywriters doen, kunnen we u binnenkort hopen in ons midden te zien. Wat uw tempo ook is en hoe u het ook benadert, blijf geduldig en betrokken. Alleen met vallen en opstaan ​​kun je tenslotte slagen, dus blijf gewoon schrijven.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map