Robot Wisdom en hoe Jorn Barger bloggen uitvond

jorn-barger-post


Jorn Barger en waar “Blog” vandaan kwam

Blogs zijn overal. Iedereen, elk bedrijf, overal, heeft tegenwoordig een blog, sommige draaien op gratis platforms zoals Blogger en WordPress, maar de meeste blogs worden gemaakt op door uzelf gehoste platforms waar u de leiding heeft. Er zijn blogs over familie, gezondheid, schrijven, muziek, nieuws, een miljoen andere dingen en, ja, blogs over bloggen.

Maar het moest ergens beginnen, toch? Natuurlijk schrijven mensen sinds dag één dingen op internet, maar wie heeft besloten om dingen op te schrijven in een weblog-indeling? Wie besliste dat het een “weblog” zou moeten worden genoemd?

Aanbevolen literatuur: Wat is een blog?

Welnu, in wat niet bepaald de grootste verrassingswending in de geschiedenis is, was het een intelligente, enigszins onaangepaste, ietwat gekke man met een werkelijk prachtige baard.

Jorn Barger Pic

Wie is Jorn Barger?

Jorn Barger was in feite een van de oorspronkelijke computernerds. Geboren in Ohio, zonder baard, in 1953, was hij een slimme jongeman. Jorn kwam voor het eerst in aanraking met computers en werd er verliefd op in 1964. De meeste mensen zouden tegenwoordig waarschijnlijk niet eens een Minivac 601 als computer, maar de elfjarige Jorn Barger deed dat. Meer dan dat, hij zag het potentieel erin.

Jorn studeerde wiskunde en wetenschappen op de middelbare school en stuiterde vervolgens van universiteit naar universiteit, naar universiteit, maar kwam er nooit echt aan toe om een ​​diploma te behalen. Daarna verliet hij een carrière in computers om enige tijd zichzelf te ontdekken De boerderij, een beroemde hippiecommune in Tennessee en andere plaatsen gedurende meerdere jaren.

Hij kwam in de jaren tachtig weer terug als programmeur en schreef het grootste deel van het decennium software, voordat hij zijn diepere interesse in 1989 volgde en een baan aan de Northwestern University kreeg als onderzoeker op het gebied van kunstmatige intelligentie.

Dit bit is belangrijk, omdat het past in Jorns persoonlijke obsessie met het idee om menselijk gedrag te analyseren door middel van computersimulatie, of, zoals hij het noemde, “Robot Wisdom”.

De Usenet-jaren

Er was eens, in 1980, vóór de komst van Google, vóór AOL, voordat iemand er zelfs maar aan had gedacht om het internet te noemen voordat er dingen waren als dot com, en een telefoontje betekende dat de verbinding werd verbroken, er was Usenet. Mensen die 4Chan, Reddit of een kaal internetforum hebben gebruikt, zouden het bekend, zo niet een beetje ingewikkeld en geheimzinnig vinden. Usenet was (en is nog steeds) gewoon een plek waar mensen met elkaar konden praten, en vanaf 1989 was het thuis voor Jorn Barger. Alles begint ergens, het internet als community begon met Usenet.

Jorn ging er met een bijna obsessief enthousiasme op in. Hier was een plek gecreëerd om gemeenschappen te creëren, die alleen toegankelijk waren voor andere technisch onderlegde individuen. Als hij zijn schrijven daar productief zou noemen, zou het tekortschieten. Jorn heeft meer dan tienduizend berichten op zijn naam staan. Hij hielp bij het schrijven van enkele van de vroegste veelgestelde vragen over zaken als ASCII-kunst en was actief in forums over onderwerpen die zo divers waren als AI, zanger Kate Bush, en schrijver James Joyce. Hij was bekend en, naar het schijnt, geliefd tijdens zijn eerste paar jaar in de gemeenschap. Maar naarmate de tijd verstreek, begon Jorn persoonlijke wrijving te ervaren, zowel op het werk als op Usenet. Eind 1992 kwam het tot een hoogtepunt en hij merkte dat hij niet langer in dienst was van Northwestern en verwikkeld raakte in zijn oude forums op Usenet, met name het Kate Bush-fanforum.

Hij geeft iedereen de schuld dat hij zich tegen hem, het onschuldige slachtoffer, heeft gekeerd. Het kan niet worden gezegd of dit waar is, maar het is gemakkelijk om uit zijn schrijven een idee te krijgen hoe hij merkte dat hij de slechterik in dit alles maakte. Er is een soort onschuldig gebrek aan zelfbewustzijn in dit alles, vooral gezien het feit dat hij het grootste deel van de jaren zeventig bezig was om zelfbewust te worden.

In ieder geval vond hij een nieuwe plaats, en hier steeg hij naar zijn hoogste hoogten en gaf hij zijn account van deze eerdere meningsverschillen. Terugkomend op zijn filosofische wortels belde hij de plaats Robot wijsheid.

De geboorte van de Robot Wisdom Blog

Het concept was simpel, maar nieuw. Jorn heeft een pagina gemaakt die linkt naar andere berichten en pagina’s, sommige op Robot wijsheid, sommige elders. Elke keer dat hij iets nieuws postte, verscheen het bovenaan de pagina en al het andere ging iets naar beneden. Door naar beneden te scrollen, ging je terug in de tijd.

Hier wilde Jorn een eigen ruimte creëren en zijn interesses uitleggen aan een grotere wereld waarvan hij hoopte dat hij ze zou begrijpen en verwelkomen. En dat deden ze een tijdje. Hij begon met posten in 1995 en bleef een heel decennium posten. Gedurende die tijd, Robot wijsheid veranderde de manier waarop de wereld communiceerde.

Het hele proces om interessante dingen van over de hele wereld te verzamelen en erover op internet te schrijven was een nieuw idee en daarom had het een nieuwe naam nodig. Jorn besloot het “loggen van het web” te noemen, wat hem opleverde Robot wijsheid, natuurlijk de eerste weblog. Zo werd het Robot Wijsheid Weblog, en de blogosfeer werd geboren op 17 december 1997.

Robot wijsheid bleef profiteren van de diverse interesses van Jorn en zijn productieve karakter. Het werd een of meerdere keren per dag bijgewerkt en er was vrijwel niemand die ergens zijn interesses kon vinden en die van Jorn overlappen, en dus Robot Wijsheid Weblog groeide. Trouw aan vorm ging hij ook aan de slag met de eerste Veelgestelde vragen over bloggen, uitgebracht in 1999.

De FAQ is het lezen waard omdat het echt de elementen van modern bloggen bevat. Jorn Barger, die de blog een naam had gegeven, had deze nu gedefinieerd. Daarin zegt hij onder meer: ​​”Als je een betere naam bedenkt dan‘ weblog ’, begin het dan gewoon te gebruiken en kijk of het aanslaat. Het is allemaal darwinistisch. “

Wat het ook was dat mensen naar zijn site bracht, het werkte. Robot wijsheid werd enorm populair en Jorn merkte dat hij een vroege webicoon was, een pionier van dit nieuwe idee. Hij verzamelde links naar interessante inhoud. Alles – alles! – was een eerlijk spel, zolang het maar interessant was. Jorn Barger merkte dat hij invloedrijk was, onderdeel van een klein kader van trendsetters op internet. Het was in deze hoedanigheid dat hij zijn stempel drukte op de bloggeschiedenis. Elke dag verzamelde hij de beste inhoud die hij kon vinden en plaatste deze bovenaan de feed.

Het belangrijkste onderdeel van Robot wijsheid was die structuur. Die feed-by-date structuur vormt de kern van WordPress, Blogger, Facebook en Twitter; het was echt hoe Myspace begon. Op de een of andere manier legde deze man die moeite had om te passen de hoeksteen in van wat sociale media zouden worden. Natuurlijk, het was eigenlijk maar een dagboek, maar het was beschikbaar voor iedereen met een internetverbinding. Jorn kon praten over kunstmatige intelligentie, zijn ietwat moeilijke jeugd, Kate Bush, of een link naar een nieuwsartikel, allemaal op één plek, allemaal op één dag. Het was niet nodig om erbij te horen, want het was zijn plaats en hij alleen. Iedereen kon het en veel mensen deden het. Elk jaar meer.

Jorn Barger hielp het samen met zijn onmiskenbare en aantrekkelijke enthousiasme voor een overvloed aan onderwerpen, maar er is angst in veel van zijn persoonlijke berichten op Robot wijsheid. Het is duidelijk dat Jorn Barger zichzelf ziet – altijd heeft gezien – als een buitenstaander, een zelfbenoemde oddball. Een vreemde man die wist dat hij vreemd was, maar nooit helemaal hoe, of waarom. En misschien was dat wat mensen in hem zagen, omdat er maar weinig draden zijn die zich door de menselijke ervaring winden die zo gewoon is als het gevoel dat we niet helemaal door iedereen worden begrepen. Maar zoals altijd werden de zaden van zijn uittocht geplant.

Als Jorn gelijk had en overleven van de sterkste de regel is, dan was de ‘blog’ zeker de geschiktste. De blog heeft sindsdien talloze nakomelingen ontwikkeld, gesplitst en verwekt. Robot wijsheid, was echter niet zo geschikt voor de omgeving van de steeds meer mainstream internetgemeenschap.

The Death of Robot Wisdom

Het is een gegeven dat als je genoeg zegt, je iets zegt om mensen boos te maken. Het begin van de lange dia van glorie voor Robot wijsheid kwam slechts een paar maanden nadat Barger de eerste blogging FAQ publiceerde, in december van hetzelfde jaar, toen hij een passage postte uit Israel Shahak naar zijn blog. Hoewel Shahak enigszins controversieel is, zou dit waarschijnlijk geen groot probleem zijn geweest, behalve Barger, koppig trouw aan vorm, of misschien trouw aan koppige vorm, drong erop aan om vanaf dat moment verklaringen in zijn koptekst te plaatsen, zoals ‘Jodendom is racisme is onverenigbaar met democratie ”, die veel lezers vervreemdde. Hij verkortte het al snel tot de bannertekst: ‘Jodendom is racisme’, de hoofdletters zijn trouwens bewaard gebleven.

Het ging natuurlijk niet allemaal tegelijk dood. Robot Wijsheid liep weg als een lekkende batterij, flikkerde een paar keer aan en uit totdat Barger het zich niet langer kon veroorloven om het te laten werken, en het werd definitief uitgeschakeld. Tegenwoordig is het traceren van Bargers pad over het internet een avontuur door struikgewas van verbroken links en verlopen domeinen.

Robot wijsheid is nu alleen toegankelijk via de Wayback Machine internetarchieven.

Waar is Jorn Barger?

Jorn Barger is in de tijd sindsdien rondgekaatst en verschillende keren vermist – zowel fysiek als op internet. In beide gevallen is hij uiteindelijk weer op een andere plek opgedoken. Hij was op Blogspot voor een tijdje, toen was hij op Twitter voor een paar jaar, maar hij raakte van streek dat mensen zijn voer overhoopten in plaats van het diepgaand te lezen, en vertrokken in een snuifje, om nooit meer terug te keren. Hij was naar verluidt een tijdje in Chicago en verhuisde vervolgens naar Socorro, New Mexico, een klein stadje waar het New Mexico Institute of Technology is gevestigd.

Hij beantwoordt nog steeds vragen over Quora, of in ieder geval iemand zijn persona gebruiken is.

Legacy

Dus, Jorn laat een vreemde erfenis achter. Hij hielp bij het creëren van de blogosfeer, noemde het en definieerde wat het zou worden. Dezelfde intensiteit die hem ertoe dreef om op het snijvlak van technologie te blijven en zoveel bereikt terwijl hij daar was, heeft hem voortdurend ondermijnd. Hij is een man die naar gemeenschappen zoekt en, als hij die niet vindt, gemeenschappen opbouwt, om uiteindelijk van hen te worden gedwongen. Ongeacht zijn persoonlijke uitdagingen heeft hij een enorme bijdrage geleverd aan het internet. Hij werd erkend door CNET Builder.com (inmiddels opgeheven) bij de allereerste Web Innovator Awards (inmiddels opgeheven) vanwege zijn invloed. Hoewel zijn roem in de vergetelheid is geraakt, zijn de paden die hij door de wildernis heeft gebladerd enkele van de drukste routes op de informatiesnelweg geworden.

Natuurlijk zou bloggen zijn gebeurd met of zonder Jorn Barger en Robot wijsheid… het zou gewoon niet bloggen.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map